No SSO cookie

Cum se prepara cel mai bun sos Pesto!

Postat de

  • Pesto este un sos italian prin definitie, intalnit cu precadere pe malul Mediteranei, dar si in restaurantele de lux din orasele italiene si frantuzesti.

  •  

    cum-se-prepara-sosul-pesto_01

    Varianta folosita in prezent isi are originile in orasul Genoa, din nordul Italiei si este un amestec de ierburi si usturoi, numit pesto alla genovese.


    Reteta originala, din Genoa, se prepara intr-un mojar din marmura cu un pisalog de lemn. Frunzele de busuioc erau spalate, uscate si puse in mojar, alaturi de usturoi si sare grunjoasa, apoi "batute" pana se obtine consistenta unei creme. Apoi se adauga seminte de pin si se amesteca in mojar, iar la sfarsit putina branza rasa sau ulei de masline, pentru a definitiva sosul Pesto. Se consuma in general cu paste, carne de vita fiarta sau cartofi fierti.

    Acum in magazine exista varinta verde originala a sosului pesto, dar si variante mai ieftine, rosii, cu adaos de rosii, ardei, nuci sau alune.

    In Franta, se prepara o varianta a sosului Pesto italian, doar cu busuioc, usturoi si ulei de masline, uneori adaugandu-se si branza. Insa lipsesc cu desavarsire semintele de pin sau nucile. Cu acest sos se aromeaza unele supe.

    pesto2.jpg

    In Sicilia sosul se prepara dintr-o cantitate mica de busuioc, cu sos de rosii si alune si se numeste Pesto alla siciliana.

    In Calabria se folosesc ardei rosii copti si mult piper, care confera sosului o aroma aparte.

    In Europa se folosesc si alte variante ce contin: ruccola, masline negre, coaja de lamaie, coriandru si ciuperci.

    In Peru, sosul se numeste Tallarin Verde si contine spanac in loc de busuioc, servindu-se cu muschi de vaca si cartofi. Varianta vegetariana include frunze de busuioc, nuci, ulei de masline si pasta miso (pe baza de orez si soia).

    Sosul pesto "vindeca" tusea, bolile de piele si intestinale si are proprietati laxative si diuretice. Consumul exagerat poate duce la diaree.

    Pentru a prepara acasa acest sos aveti nevoie de 20 g frunze proaspete de busuioc (sau daca nu gasiti, folositi busuiocul ca si condiment si adaugati frunze de spanac), 30 g seminte de pin (de la plafar), 2 catei de usturoi, 30 g parmezan si 2-3 linguri de ulei de masline.

    In mojar se pun intai catetii de usturoi, semintele de pin sau nucile si parmezanul ras si se "mixeaza" bine. Apoi se adauga busuiocul si la sfarsit uleiul de masline pana se obtine un sos fin.

    Se poate servi alaturi de carne de vita, cartofi, paste, salate sau chiar pe paine.

    Iata si pe Culinar.ro cateva retete cu sos Pesto:

    Pesto din busuioc si parmezan

    Pesto Genovese

    Frigarui de ton cu pesto

    Spaghete cu pesto de rucola

    Salata de primavara cu file de porc in sos de usturoi salbatic

    Vinete evantai cu rosii si mozzarella

Alte articole recomandate

 

Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
 
Ati uitat parola?
Înregistrare
0.1526 :: 17.41MB