Clatitele in lume

Clatitele in lume

Colindand virtual prin bucataria lumii am descoperit ca pe intreg mapamondul se mananca clatite. Unele sunt facute din faina de grau, altele din cartofi, unele sunt dulci, altele sunt sarate, unele se prepara pe vechi pietre de copt, in stil medieval, altele au ajuns a fi preparate pe dispozitive electrice special concepute. Unele se prepara in ocazii speciale - Shrove Tuesday Crepes, Chanukah Latkes, iar altele se prepara ori de cate ori ai dori sa mananci ceva dulce. Clatitele reflecta in general caracteristici ale bucatariei locale, dar si obiceiurile locului. Pentru prepararea clatitelor, in majoritatea tarilor este folosita faina de grau, insa in Polonia sau Germania se prepara si clatite din cartofi. De asemenea, in Egipt, Canada sau Statele Unite ale Americii sunt folosite drojdia sau praful de copt, pentru a face clatitele mai pufoase. In Franta s-a dezvoltat o adevarata industrie a clatitelor, aici existand restaurante specializate, unde se pot consuma aceste preparate cu cele mai diverse si mai sofisticate umpluturi, de la dulceata la fructe de mare. In Canada si Statele Unite ale Americii, clatitele sunt servite la micul dejun si pot avea diverse umpluturi. Pentru olandezi, clatitele sunt foarte populare la cina, existand chiar si restaurante specializate care le servesc la masa de seara. In Franta, ele sunt cunoscute sub denumirea de crepes, pannequet, begnetele sau galette, in Germania clatitele sunt de fapt pancakes subtiri din cartofi - Schmarren, in Polonia ratzelach, iar in Irlanda ele se numesc Boxty, palacsinta in Ungaria, drop scones in Scotia, blini in Rusia, waffe in Belgia si Olanda, tunnpankakor in Suedia, gozleme in Turcia.
Depasind granitele Europei, gasim clatitele si pe continetele americane sub denumiri diverse: flapjack (in America secolului 19), pancake in tarile anglosaxone iar in zona Mexicului le intalnim intr-o varietate foarte mare, din care amintim doar: tortilla, taco si burrito. Intalnim clatite si in Indonezia - dadar gutung, in China - bao bing, in India - in versiunile palappam sau poori, in Japonia - takoyaki, kahm-ja juhn in Coreea si lista poate continua.
Una dintre cele mai faimoase retete de clatite este evident retea de Crepes Suzette. Aceasta delicatesa a fost creata din greseala de Henri Charpentier (1880-1961) in 1895 la cafeneaua Monte Carlo din Paris. Henri pregatea un desert pentru Printul din Wales, viitorul print Edward VII al Angliei. In timp ce Henri pregatea un desert pentru print si prietenii acestuia, tigaia a luat foc. Desi era o combinatie de gusturi, prajite la un loc, era o delicatesa savurata cu pofta de print. Henri le-a numit Crepes Princesse, insa numele i s-a schimbat in Crepes Suzette la cererea printului de Wales. Drept recompensa pentru desertul care ar civiliza si un canibal, Henri Carpentier a primit de la print un inel cu diamante si o palarie de Panama. Iar din partea omenirii, recunostinta vesnica pentru dulcea greseala comisa! Retete de clatite din lume: Clatite persane Clatite australiene Dorayaki, clatite japoneze Crepes Suzette Clatite Gundel Clatite nemtesti de mere Clatite spaniole cu supa de pui


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Salata Suba cu sfecla rosie si sprot afumat
Bucataras.RO

Salata Suba cu sfecla rosie si sprot afumat

Salata cu sfecla rosie ce a devenit preferata noastra.

Salata Suba cu sfecla rosie si sprot afumat
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola