Pastele: cel mai popular fel de mancare


Italienii maninca mult, cu placere. Nu e de mirare ca masa lor cuprinde multe feluri de mancare. Pastele si orezul, friptura si vinul sunt des intalnite in meniul lor.

Italienii mananca cel putin doua mese pe zi acasa. Membrii familiei se intalnesc la pranz sau la cina, pentru a manca bine si pentru a discuta. Cum elevii invata doar dimineata, cei mai multi parintii prefera sa vina acasa si pentru masa de pranz. Acest lucru este posibil in special in orasele mici, avand in vedere ca programul de lucru include o ora pentru pauza de masa.


Painea si grisinele nu lipsesc de masa italienilor, pentru ca ei mananca paine la orice tip de mancare. Pe masa nu exista cutite pentru paine si nu se serveste unt. De obicei se servesc chifle sau felii. Pastele servite in Italia sunt de mai multe tipuri: Fettuccine - spaghete lungi, subtiri. Italienii le prefera, cu sos Alfredo sau un sos marinat Rigatoni - scurte, servite cu sos de rosii, garnisite cu busuioc si patrunjel Penne - arata ca pastele rigatoni, dar sint foarte mici. Sint foarte usor de mincat si se servesc, de preferinta, fierte "al dente". Tortellini - rotunde, umplute cu brinza, carne sau spanac. Se servesc de regula cu sos de rosii, iar varianta cu spanac se potriveste cu un sos de carne. Ravioli - seamana cu tortelini, doar ca au forma dreptunghiulara. Gnocchi - gogosele facuta din piine si apa, care sint fierte sau prajite. Se servesc alaturi de sos sau supa.
Sosurile sunt diverse: Alfredo - smantana, putina branza, foarte putin ulei. Se serveste cu fettuccini. Carbonara - smantana, oua, parmezan, la care se poate adauga bacon, ciuperci Marinara - rosii, usturoi, ceapa, ulei de masline Bolognese - sos Marinara, la care se adauaga carne de vita tocata. Primavera - sos vegetarian cu morcovi, telina si ardei. Se poate combina cu fettuccini.Arrabbiatta - rosii, ardei iute, usturoi
Cum alegem sosul pentru paste: Alegerea sosului pentru tipul de paste potrivit este un aspect important. Unele tipuri de paste sunt facute cu pastele ce le dau numele: Bucatini all'Amatriciana sau Penne all'Arabiata sunt retete clasice romane si rar le vei vedea servite cu altceva decat pastele ce le dau numele. Acelasi lucru se aplica la Tagliatelle alla Bolognese sau Trenette con Pesto. Totusi sosurile grele cu bucati mari de carne nu se potrivesc cu spaghete sau taglioni, din simplul motiv ca bucatile de carne vor cadea. Asa ca aceste sosuri de carne vor fi intotdeauna servite cu tagliatelle, paste scurte cu forma tubulara. Formele de paste lungi si subtiri sunt de obicei servite cu sosuri pe baza de rosii sau fructe de mare, chiar si cu sosur usoare pe baza de legume. Pastele bineinteles pornesc din Italia, de aceea aceasta "introducere" sa-i spunem despre cum se mananca aici. Nu e de mirare ca sunt adorate si ca au fost rapid preluate in toate colturile lumii. Cum se mananca pastele Optiuni exista: daca servim pastele intr-un bol sau in farfurii individuale. Nu exista reguli stricte in acesta privinta, dar iti sugerez ca salatele sa le servesti dintr-un vas mai mare, ideal si pt petreceri, iar felurile de mancare cu paste calde si sosuri sau chiftele sa le servesti individual. Farfuriile mari pentru supa pot fi folosite cu succes si la servirea pastelor, iar daca servesti supa pune dedesubt o farfurie plata, iti va fi usor sa o duci si nu te vei arde. Daca reteta recomanda parmezan sau pecorino inainte de servire, razuie branza chiar inainte de a servi felul de mancare cu paste, sau rade-o intr-un bol mai mic si serveste-l cu lingura, pentru ca fiecare invitat sa-si puna daca si cat doreste. Pastele se servesc in mod traditional doar cu o furculita. Spaghetele sau alte forme lungi de paste nu sunt greu de "manevrat" daca au fost bine amestecate cu sosul. Secretul in a manca pastele doar cu furculita consta in a rula portii mici de paste o data. Sosurile pentru paste nu trebuie sa fie complicate sau consumatoare de timp, pot sa fie mai groase sau mai subtiri, crocante sau cremoase. Sosurile simple si rapide pot consta doar in ulei de masline si ustoroi, pe cand sosurile de carne au nevoie de timp mai indelungat de preparare pentru ca aromele sa se intrepatrunda. Salatele de paste pot sa contina un minim de ingrediente. Pot sa fie calde sau reci, si pot sa contina doar ulei de masline, usturoi si ierburi aromate. Supele de paste pot reprezenta o masa de sine statatoare. Pot sa fie bogate in legume, sau paste umplute (tortellini) dupa gustul fiecaruia. O supa calda cu tortellini este un remediu garantat intr-o zi ploioasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Gulas unguresc cu carne de porc
2
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura Raffaello
3
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Chec pufos
4
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Biscuiti marmorati
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti marmorati

1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...

Biscuiti marmorati
Parteneri
Mini clatite cu crema de smantana
Bucataras.RO

Mini clatite cu crema de smantana

Am facut o prajitura cu sos de capsuni si mi-a ramas in plus. M-am gandit sa fac cateva clatite. Am adaugat in compozitia lor...

Mini clatite cu crema de smantana
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga