Gutuiul este originar de pe coastele Mediteranei, dar calitatile si parfumul fructelor sale a facut ca acesta sa fie adpotat si adaptat si in tarile cu un climat mai racoros din centrul Europei. Asta se intampla cu mii de ani in urma. Tot atunci, grecii din antichitate pretuiau gutuile ca pe niste "fructe de aur" si reprezentau ofranda adusa zeitei Afrodita.
La randul lor, romanii credeau ca gutuile sunt fructe sacre, deoarece ar fi prelungit viata. In acelasi timp, gutuile erau considerate drept fructe ale fertilitatii si tineretii chiar si in Orientul Mijlociu, unde erau folosite pentru a trata infertilitatea la ambele sexe. De asemenea, gutuile erau folosite si contra bolilor digestive, ale pancreasului sau de piele.
Este clar ca putine poame pot concura la acest capitol cu gutuia, careia i s-a mai spus si "farmacia dintr-un fruct".
Trebuie sa stiti ca gutuile contin cantitati impresionante de vitamine, oligoelemente, enzime si fibre alimentare:
- C, A, B1, B2, B6, B9 si vitamina B17 - unul dintre cei mai activi agenti anti-tumorali.
- potasiu si magneziu, doua minerale benefice pentru sanatatea inimii.
- fier - cu efect in combaterea anemiei.
- cupru - o minerala care actioneaza ca reglator hormonal.
- fibre alimentare cu efect detoxifiant.
- taninuri care elimina bacteriile daunatoare.
- pigmenti care impiedica mutatiile celulelor si dezvoltarea celulelor canceroase.
Sucul de gutui este recomandat pentru ameliorarea si combaterea simptomelor unor afectiuni precum dispepsiei, indigestiei, a starilor de voma sau a pancreatitei cronice.
Sucul de gutui este excelent si pentru sanatatea colonului. Fibrele alimentare, solubile si insolubile, curata de toxine intreg intestinul gros.
Curele cu gutui sunt recomandate si in cazul hepatitei sau pentru intarirea sistemului imunitar. In urma unor cercetari realizate in Japonia, s-a descoperit ca in coaja gutuilor exista foarte multe substante antivirale, care inhiba dezvoltarea microorganismelor ce provoaca hepatita de tip A, B si C.
Astfel, este o idee foarte buna ca in aceasta perioada, cand gutuile sunt in plin sezon, sa profitati la maxim de ele.
Sursa articol: formula-as.ro, en.wikipedia.org, thekitchn.com
Sursa foto: thekitchn.com
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macNu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...
Supa crema de usturoiAstazi va aduc o prajitura cu visine foarte buna. Reteta am vazut-o acum cateva zile la Edith si am stiut sigur ca ne va...
Prajitura cu visineIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii