Tentatia acestora era cu atat mai mare, cu cat pretul lor crestea considerabil sau nu se puteau cultiva decat intr-o regiune de pe Glob.
Acum gasim aproape orice fel de condiment in supermarket, iar drumul lor nu ni se mai pare de o maretie absoluta. Mancarurile noastre contin piper, chili, coriandru si rozmarin, insa de cele mai multe ori le cumparam gata ambalate la pliculete.
Pana si aceste condimente gata macinate au o viata relativ scurta. Ele isi pierd culoarea, gustul si aroma in timp.
De aceea condimentele trebuie protejate de lumina, soare, caldura, abur si umezeala. Trebuie pastrate in recipiente etanse, in locuri racoaroase.
Condimentele rosii pot fi tinute la frigider, iar cele prafoase isi pierd mult mai repede calitatile decat cele nemacinate. Niciun condiment nu rezista mai mult de un an fara a-si perde gustul sau aroma.
Condimentele proaspete sau uscate pot fi maruntite si pregatite pentru o mancare intr-un mojar. Tot aici se poate adauga ulei de masline pentru obtinerea unei paste condimentate pentru fripturi.
In mancare se adauga o lingura mare de condimente proaspete la inceputul fierberii sau o o jumatate de lingurita la 6 portii de condimente praf la mijlocul sau la sfarsitul timpului de gatit.
La salate sau sosuri, condimentele se pun cu cateva ore inainte de a fi servite.
Daca o mancare vi se pare prea iute sau piperata, nu este obligatoriu ca acesta sa fie gustul final. Daca o lasati sa se "odihneasca" s-ar putea ca gustul preparatului sa se schimbe in cateva ore si sa fie mult mai bun.
Iata cateva condimente folosite mai des, in functie de taria lor:
1. gust intens: 0-1-2 (se pot folosi in cantitati mari)
- cardamon, cimbru, frunze de coriandru, hatmatuchi, maghiran, patrunjel, susan, telina, busuioc, nucsoara, leustean, mac, menta, oregano, roinita, tarhon.
2. cu personalitate puternica: 3-4-5-6 (in cantitati mici)
- anason, ardei iute, ceapa, chimen, dafin, ghimbir, hrean, lamaie, marar, piper, salvie, scortisoara, sofran, usturoi, cuisoare, rozmarin, vanilie
3. se adauga in mancare la sfarsit (nu rezita fierberii sau prajirii)
- chili, menta, patrunjel, roinita, sofran, busuioc, leustean, marar, piper alb, wasabi
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu ciresePentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...
Macrou cu sos de rosii la cuptorTortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...
Tort Diplomat de postNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseTurta dulce nu se poate sa nu contina mirodenii. Scortisoara este nelipsita, asta pe langa alte mirodenii, desigur daca le...
Turta dulce cu mirodeniiReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii