Anasonul, cu denumirea ‘oficiala’ Anisi fructus,este o planta de culoare cenusie, verde-galbuie cu o aroma puternica, un miros placut si un gust dulce, deosebit. Datorita faptului ca fructele sale contin uleiuri volatile pe baza de anetol, lipide , zaharuri si amidon, anasonul este foarte des folosit in scopuri terapeutice.
Uleiurile volatile au actiune expectoranta si nu in ultimul rand galactogoga- mai exact, ele cresc cantitatea de lapte a mamelor care alapteaza. De asemenea, ele stimuleaza secretia salivara si favorizeaza procesele gastrice si intestinale.
In doze terapeutice, anasonul are efecte stimulante asupra centrilor nervosi ai respiratiei si circulatiei; in doze mari poate provoca insomnii sau chiar stari convulsive. Daca este utilizat in mod frecvent pentru mai mult timp, se pot intampla sa apara iritatii ale mucoaselor digestive.
Anasonul se utilizeaza in anorexii si dispepsii, ca expectorant, carminativ si corectiv al gustului unor medicamente, si este contraindicat in gastrite hiperacide si ulcer gastric si duodenal, enterocolite cronice si acute.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeHranitor si dietetic!!!
Supa crema de legume si ardei coptO prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!
Prajitura cu piure de castaneIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii