No SSO cookie

Cei mai buni cozonaci

Postat de

  • Saptamana Mare este un important prilej de purificare spirituala, dar si momentul in care se fac planuri pentru masa de Paste

  • 1091_1.jpg
    Pastele se apropie cu pasi rapizi iar pietele si supermarketurile sunt doldora de cozonaci pufosi, buni si mai ales proaspeti. Si cum romanii au tendinta in ultimul timp sa renunte la cozonacii si pasca facuta in casa, acest fapt nu poate decat sa dea imbold producatorilor de panificatie si comerciantilor in mod special, sa vina cu tot soiul de oferte de produse de sezon. Altfel, de ce ne-ar mai mira ca, consumul acestor produse a ajuns sa fie de 20 de ori mai mare in perioada Pastelui ajungand, dupa spusele reprezentantilor de la Rompan, la 5000 de tone, adica in jur de 20 de milioane de cozonaci.

    In marile magazine poftele ne sunt scaldate de produsele si preturile bine primitoare ale traditionalilor cozonaci umpluti cu stafide si cacao, cei cu nuca sau rahat, cozonacul vienez cu mac si deja cu trecere in randul consumatorilor cu gusturi importante, Panettone  celebrul cozonac italienesc.
    Interesant este ca romanii consuma cozonaci la Paste, spre deosebire de italieni care mananca de Craciun. Asa cum spune si legenda, un tanar aristocrat s-ar fi indragostit de fata unui patiser si, pentru a-si impresiona viitorul socru, a inventat o paine insiropata, in forma de cupola cu numele de Panettone  paine de sarbatori. Pregatita din lapte, faina, unt, oua, zahar si sirop, ea este oferita tuturor invitatilor in ziua de Craciun, reprezentand simbolul unui nou inceput si al iubirii.
    1091_2.jpg
    Dar legenda ne intereseaza mai putin atat timp cat Panettone este un cozonac adevarat si foarte gustos iar in traditia romaneasca cozonacul se mananca la Paste.
    In asa fel, favoritul cozonac italienesc are trecere larga pe piata romaneasca. Partea a doua si care ar trebui sa ne intereseze mai mult este ca respectivul Panettone ajunge la noi plin de conservanti.
    Si de ce sa criticam produsele straine cand le avem pe ale noastre. Doar n-or ajunge acei 20 de milioane de cozonaci din cuptor direct pe raft? Procesul de productie, livrarea si distributia, aranjamentul pe raft si perioada de asteptare pana ajunge in cosul nostru de cumparaturi ne vorbesc de asemenea despre conservanti.
    Si daca Postul Pastelui este un motiv de purificare a trupului si sufletului, de ce sa nu fie si Srabatoarea Pascala la fel de pura.
    Poate ca avenit momentul sa pregatim (daca nu o facem deja) cozonacii la noi acasa si sa ne gandim la admiratia pe care o vom starni cu talentele noastre culinare incercand una dintre retetele propuse mai jos.
    Sau daca totusi nu se poate altfel, incercati o alta reteta oferita de Culinar si savurati cozonacii deliciosi, pregatiti ca la mama acasa, livrati la domiciliu de Cofetaria Denise  recomandata cu caldura de catre Echipa Culinar din proprie experienta.


    Cozonac cu nuca
    Ingrediente:
    - 1 kg faina; - 300 grame zahar; - 200 grame unt si 8 linguri ulei; - 50 grame drojdie; - 1/2 litri lapte; - 1 lingurita rasa sare; - 8 oua; - cat de multa nuca macinata; - mirodenii (coaja rasa de lamaie, esenta rom, zahar vanilat).

    Mod de preparare:
    Amestecam 200 ml. lapte fierbinte cu 250 gr. faina si se toarna peste toata faina. Se amesteca cu o lingura de lemn apoi se framanta putin cu mana pentru a nu se forma cocoloase.
    Apoi se face maiaua: drojdia cu o lingurita rasa de zahar si putin lapte caldut se lasa la crescut. Dupa ce a crescut se toarna peste faina. Galbenusurile de la cele 8 oua se amesteca cu zaharul si cu laptele ramas plus sarea si uleiul. Atentie: uleiul se toarna putin cate putin ca la maioneza.
    Se framanta bine cu mana si atunci cand s-au incorporat (fara cocoloase), se toarna untul topit (caldut) si mirodeniile si se mai framanta pentru inca 15 minute.
    Umplutura:
    Albusurile de la cele 8 oua, batute spuma cu o cana de zahar (dupa gust), in care se toarna nuca data prin masina de tocat.


    Cozonac cu mac
    Ingredientele aluat:
    - 600 gr faina - 125 gr unt - 120 ml smantana - 50 ml lapte - 70 ml apa calduta - 100 gr zahar - 1 zahar vanilat - 4 galbenusuri - 1 lingura ulei - 1/2 lingurita sare - 1 fiola esenta vanilie - coaja razuita de la o portocala - 25 gr drojdie(proaspata de preferat)
    Pentru uns: : - un ou - 3 linguri lapte caldut
    Umplutura: : - 300 gr mac macinat - 250 ml lapte - 3-4 linguri zahar - 1 fiola esenta vanilie
    Ornare: : - mac - 1 plic zahar vanilat

    Mod de preparare: :
    Preparare umplutura:
    Macul, laptele si zaharul se lasa la fiert cam 10 minute, pana scade aproape tot laptele. Se dauga la sfarsit esenta de vanilie si amestecati bine.
    Preparare aluat:
    Se pune drojdia intr-o cana si se adauga din cei 70 ml apa cateva linguri cat sa acopere si o lingurita zahar. Se lasa 15 minute la fermentat in loc caldut.
    Se pune faina �ntr-un vas. Se face o gaura �n mijloc in care se toarna drojdia. Se incepe framntarea usor si se adauga pe rand restul ingredientelor pentru aluat: apa, laptele, galbenusurile, sm�nt�na, untul taiat cubulete, uleiul, zaharul, sarea, zaharul vanilat, extractul de vanilie si coaja de portocala. Se framanta aluatul bine cam 20 minute. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la dospit la loc caldut si fara curenti(chiar in cuptor la 30gr) cam 40 minute.
    Cand e dospit se taie aluatul in doua si se intinde cate o foaie din fiecare. Se unge fiecare foaie cu jumatate din umplutura lasand pe margini cam 2cm. Rulati usor fiecare foaie si obtineti doua suluri care se impletesc si se pun in tava rotunda(eventual cu pereti detasabili). Se mai lasa la dospit in tava cam 20 minute, tot in loc caldut.
    Se unge cozonacul cu oul batut cu lapte. Se presara mac si zaharul vanilat.
    Se da la cuptor(pe nivelul din mijloc) cam 1 ora la 180-190C.


    Echipa Culinar va ureaza Paste Fericit!

Alte articole recomandate

  • Secretele aluatului de cozonac

    Secretele aluatului de cozonac

    Aluatul devine deosebit de fraged daca se pune in el o lingura de otet. Faina, laptele, zaharul, grasimea si ouale trebuie sa aiba temperatura mainii. Laptele se incalzeste inainte de folosire la 3 ...

    Citeste mai mult
 

Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
 
Ati uitat parola?
Înregistrare
0.1448 :: 17.41MB