Delicatesa francezilor

Povestea brinzei incepe in anul 7000 i. Hr. cind oamenii au constatat ca laptele se poate intari, capatind un gust deosebit. In Grecia, talentul fermierilor de a face brinza era considerat un dar cu o valoarea incomensurabila.

In lume sint 2.000 de tipuri de brinzeturi, dintre care 500 se gasesc in Franta, 100 in Germania si 60 in Canada. Fiecare brinza are ceva distinct, ca urmare a culturii de bacterii folosite la preparare, a metodei de procesare a laptelui sau a virstei. Brinza ajuta la digestie, neutralizind aciditatea stomacului. Asa se explica de ce francezii servesc brinza la sfirsitul mesei, pentru a face mai usoara tranzitia de la mincarea de baza la desert.

Brinza este un aliment important pentru sanatate, intrucit furnizeaza organismului proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, C), minerale. Brinza contine mai multe protenie decit carnea, pestele sau ouale. Dar cel mai important este faptul ca ii da organismului o substanta foarte importanta: calciul.

Iata citeva informatii despre cele mai apreciate brinzeturi din lume:
Camembert
Are o culoare portocalie, este cremoasa in interior, cu o crusta alba. Gustul seamana cu al untului gras, sarat, dar are si aroma de nuca, ciuperci sau usturoi.

Feta
Brinza Feta vine din Grecia, unde se prepara din lapte de capra. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca aceasta brinza se prepara, cam in aceeasi perioada, si in Bulgaria si Romania. Este vorba, desigur, despre telemea. Acum, se gaseste si in alte tari si are la baza laptele de vaca. Gustul sau sarat se potriveste salatelor, legumelor si fructelor de mare. Daca ti se pare prea sarata, tine bucata de brinza in apa calda sau in lapte caldut.

Mascarpone
O brinza cremoasa, creata in Italia, in urma cu 400 de ani. Este ingredientul principal pentru renunita prajitura italiana Tiramisu. Este unul dintre cele mai selecte tipuri de brinza. Se serveste, in multe tari, ca desert, alaturi de fructe proaspete, preferabil cu fructe de padure, cu dulciuri pe baza de ciocolata.

Mozzarella
Exista doua variante de brinza Mozzarella: moale si solida. Cea moale se pastreaza in apa si are un gust delicat de lapte. Sortimentul mai tare este ideal pentru pizza. Este numarul 1 in preferintele americanilor. Se potriveste cu ciuperci, rosii si masline.

Parmezan
Vine din Italia, Parma. Rezista o perioada lunga de timp, de la 14 luni la 4 ani, timp in care aroma sa devine mai puternica si culoarea mai profunda. Este perfecta pentru sosuri de paste, pizza, pentru salate sau orez.

Ricotta
Lasagna si ravioli nu ar fi "ca la carte", daca nu ar avea brinza ricotta. Este moale si are un gust usor dulce. Brinza Ricotta vine tot din Italia si se face din resturile ramase de la fabricarea altor brinzeturi.

Roquefort
Roquefort este "regele brinzeturilor albastre". Ce diferentiaza acest sortiment de alte tipuri de brinzeturi este mucegaiul. Acestea sint injectate cu mucegaiul Penicillium roqueforti, care se dezvolta in interior, timp de trei luni, datorita unui tratament special. Brinzeturile albastre se fabrica si in alte tari: in Marea Britanie acest sortiment se numeste Stilton, in Italia - Gorgonzola; in Spania - Cabrales sau in Danemarca - Danablu.

Iata si o lista a brinzeturilor romanesti, pe care, desigur, le cunosti:
Cascaval
Brinza telemea
Brinza de vaci
Cas
Urda
Brinza de burduf
Brinza topita

Cum se pastreaza brinza?
Brinzeturile moi trebuie consumate la scurt timp de la cumparare. Cu cit brinza est mai tare, cu atit se va pastra mai mult timp, dar gustul sau se va schimba, devenind mai puternic. In general, brinzeturile moi trebuie pastrate maxim doua saptamini, in frigider, iar cele tari, doua luni. Brinza se poate pastra in folie de aluminiu sau de plastic ori in cutii etans. Pentru a pastra brinza o perioada mai lunga de timp, se poate congela, dar textura se va schimba. Daca brinza a mucegait nu trebuie sa o arunci. Taie partea acoperita cu mucegai, in grosime de jumatate centimetru, si foloseste brinza cit mai repede.

Brinza trebuie servita la temperatura camerei pentru ca atunci gustul este optim. Daca se foloseste la mincaruri, trebuie preparata la foc mic, pentru a se putea topi incet si pentru a se amesteca cu ingredientele. Daca temperatura este foarte mare, brinza se poate intari sau se separa grasimile.

Una dintre cele mai populare retete pe baza de brinza este "Macaroane cu brinza". Acest preparat a devenit foarte popular in America incepind cu anul 1802, cind Thomas Jefferson, pasionat de mincare, a servit paste cu brinza la Casa Alba. Se pare ca Thomas Jefferson este cel care ar fi inventat acest preparat. Noi iti propunem, acum, o reteta de sos de brinza pentru paste:

Sos de brinza
2/3 ceasca maioneza; 1/2 pahar lapte; un catel usturoi taiat marunt; 150 grame parmezan; 2 lingurite patrunjel
Mod de preparare: Se amesteca maioneza, laptele, usturoiul intr-o craticioara si se amesteca, la foc mic, timp de 5 minute. Se adauga patrunjelul si brinza si se amesteca inciontinuu pina cind brinza se topeste. Se serveste cu paste. Se mai poate adauga: o jumatate de rosie taiata marunt si o lingurita busuioc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si  linte
3
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Arc de creveti cu orez basmati
Bucataras.RO

Arc de creveti cu orez basmati

Daca nu as fi scos din greseala cozile de la creveti, ati fi vazut ce "arcuri" frumoase s-ar fi facut din coditele lor, mai...

Arc de creveti cu orez basmati
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!