No SSO cookie

Delicatesa francezilor

Postat de

  • Brinza este un aliment care a cucerit lumea intreaga. De exemplu, in Franta se manica dupa fiecare masa brinza. Mai mult, in aceasta tara, 27 aprilie este declarata Ziua nationala a brinzeturilor.

  • Povestea brinzei incepe in anul 7000 i. Hr. cind oamenii au constatat ca laptele se poate intari, capatind un gust deosebit. In Grecia, talentul fermierilor de a face brinza era considerat un dar cu o valoarea incomensurabila.

    In lume sint 2.000 de tipuri de brinzeturi, dintre care 500 se gasesc in Franta, 100 in Germania si 60 in Canada. Fiecare brinza are ceva distinct, ca urmare a culturii de bacterii folosite la preparare, a metodei de procesare a laptelui sau a virstei. Brinza ajuta la digestie, neutralizind aciditatea stomacului. Asa se explica de ce francezii servesc brinza la sfirsitul mesei, pentru a face mai usoara tranzitia de la mincarea de baza la desert.

    Brinza este un aliment important pentru sanatate, intrucit furnizeaza organismului proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, C), minerale. Brinza contine mai multe protenie decit carnea, pestele sau ouale. Dar cel mai important este faptul ca ii da organismului o substanta foarte importanta: calciul.

    Iata citeva informatii despre cele mai apreciate brinzeturi din lume:
  • Camembert
    Are o culoare portocalie, este cremoasa in interior, cu o crusta alba. Gustul seamana cu al untului gras, sarat, dar are si aroma de nuca, ciuperci sau usturoi.

  • Feta
    Brinza Feta vine din Grecia, unde se prepara din lapte de capra. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca aceasta brinza se prepara, cam in aceeasi perioada, si in Bulgaria si Romania. Este vorba, desigur, despre telemea. Acum, se gaseste si in alte tari si are la baza laptele de vaca. Gustul sau sarat se potriveste salatelor, legumelor si fructelor de mare. Daca ti se pare prea sarata, tine bucata de brinza in apa calda sau in lapte caldut.

  • Mascarpone
    O brinza cremoasa, creata in Italia, in urma cu 400 de ani. Este ingredientul principal pentru renunita prajitura italiana Tiramisu. Este unul dintre cele mai selecte tipuri de brinza. Se serveste, in multe tari, ca desert, alaturi de fructe proaspete, preferabil cu fructe de padure, cu dulciuri pe baza de ciocolata.

  • Mozzarella
    Exista doua variante de brinza Mozzarella: moale si solida. Cea moale se pastreaza in apa si are un gust delicat de lapte. Sortimentul mai tare este ideal pentru pizza. Este numarul 1 in preferintele americanilor. Se potriveste cu ciuperci, rosii si masline.

  • Parmezan
    Vine din Italia, Parma. Rezista o perioada lunga de timp, de la 14 luni la 4 ani, timp in care aroma sa devine mai puternica si culoarea mai profunda. Este perfecta pentru sosuri de paste, pizza, pentru salate sau orez.

  • Ricotta
    Lasagna si ravioli nu ar fi "ca la carte", daca nu ar avea brinza ricotta. Este moale si are un gust usor dulce. Brinza Ricotta vine tot din Italia si se face din resturile ramase de la fabricarea altor brinzeturi.

  • Roquefort
    Roquefort este "regele brinzeturilor albastre". Ce diferentiaza acest sortiment de alte tipuri de brinzeturi este mucegaiul. Acestea sint injectate cu mucegaiul Penicillium roqueforti, care se dezvolta in interior, timp de trei luni, datorita unui tratament special. Brinzeturile albastre se fabrica si in alte tari: in Marea Britanie acest sortiment se numeste Stilton, in Italia - Gorgonzola; in Spania - Cabrales sau in Danemarca - Danablu.

    Iata si o lista a brinzeturilor romanesti, pe care, desigur, le cunosti:
  • Cascaval
  • Brinza telemea
  • Brinza de vaci
  • Cas
  • Urda
  • Brinza de burduf
  • Brinza topita

    Cum se pastreaza brinza?
    Brinzeturile moi trebuie consumate la scurt timp de la cumparare. Cu cit brinza est mai tare, cu atit se va pastra mai mult timp, dar gustul sau se va schimba, devenind mai puternic. In general, brinzeturile moi trebuie pastrate maxim doua saptamini, in frigider, iar cele tari, doua luni. Brinza se poate pastra in folie de aluminiu sau de plastic ori in cutii etans. Pentru a pastra brinza o perioada mai lunga de timp, se poate congela, dar textura se va schimba. Daca brinza a mucegait nu trebuie sa o arunci. Taie partea acoperita cu mucegai, in grosime de jumatate centimetru, si foloseste brinza cit mai repede.

    Brinza trebuie servita la temperatura camerei pentru ca atunci gustul este optim. Daca se foloseste la mincaruri, trebuie preparata la foc mic, pentru a se putea topi incet si pentru a se amesteca cu ingredientele. Daca temperatura este foarte mare, brinza se poate intari sau se separa grasimile.

    Una dintre cele mai populare retete pe baza de brinza este "Macaroane cu brinza". Acest preparat a devenit foarte popular in America incepind cu anul 1802, cind Thomas Jefferson, pasionat de mincare, a servit paste cu brinza la Casa Alba. Se pare ca Thomas Jefferson este cel care ar fi inventat acest preparat. Noi iti propunem, acum, o reteta de sos de brinza pentru paste:

    Sos de brinza
    2/3 ceasca maioneza; 1/2 pahar lapte; un catel usturoi taiat marunt; 150 grame parmezan; 2 lingurite patrunjel
    Mod de preparare: Se amesteca maioneza, laptele, usturoiul intr-o craticioara si se amesteca, la foc mic, timp de 5 minute. Se adauga patrunjelul si brinza si se amesteca inciontinuu pina cind brinza se topeste. Se serveste cu paste. Se mai poate adauga: o jumatate de rosie taiata marunt si o lingurita busuioc.

 

Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
 
Ati uitat parola?
Înregistrare
0.1217 :: 17.36MB