No SSO cookie

Un fruct plin de bogatii

Postat de

  • Lamiia are proprietati benefice pentru organism si nici un efect advers. Chinezii au descoperit-o cu 3000 de ani in urma, iar europenii au primit-o de la arabi in secolul al XII-lea. Acum, intreaga lume se bucura de proprietatile ei.

  • Tu ce parere ai despre lamiie? Ti se pare un fruct nesuferit? E tare, acra... Are totusi si parti bune: culoare, aroma. Noi te vom convinge ca lamiia este un fruct de nota 10!


    Lamiiul, arborele meru verde, este cultivat in China de peste 3.000 de ani si este renumit pentru proprietatile sale terapeutice. Fructul si frunzele sint folosite in tratarea diverselor afectiuni. Lamiia, pe care o folosim cu totii in bucatarie, are doua atuuri: proprietati antibacteriene si continut ridicat de vitamina C.

    Sucul unei lamii asigura jumatate din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Dar, acest fruct contine si vitamina B, fosfor, precum si Calciu si Fier.

    Iata cum arata tabloul nutritiv al lamii:
  • apa: 90%
  • proteine: 1,36 miligrame
  • calciu: 25,6 miligrame
  • fier: 0,54 miligrame
  • vitamina C: 52,7 miligrame
  • energie: 27 calorii
  • fosfor: 16,2 miligrame
  • potasiu: 137,8 miligrame

    Datorita continutului sau nutritiv, lamiia da forta sistemului imunitar. In timpul digestiei, produce carbonat de potasiu, o substanta cu rol in prevenirea aciditatii gastrice, iar substantele antioxidante pe care le contine ajuta la incetinirea procesului de imbatrinire a celulelor. La toate acestea, se adauga actiunea antiseptica, antiinflamatorie si antipiretica (lupta impotriva febrei) a sucului. Cum vitamina C din lamiie este imediat asimilata de organism, nutritionistii recomanda consumul zilnic al pulpei fructului, pentru a creste sintetizarea hormonilor antistres.

    Pentru a obtine rezultatele cele mai bune, trebuie sa stii sa alegi lamiia ideala. Iata citeva criterii:
  • fructul trebuie sa fie tare si greu
  • coaja trebuie sa fie galben aprins si usor lucioasa
  • petele verzi de pe coaja indica o aciditate mai mare a sucului
  • coaja nu trebuie sa fie aspra, pentru ca fructul contine suc putin

    Lamiia in bucatarie:
  • indispensabila la mincarurile cu peste
  • albeste maioneza
  • da gust acrut mincarurilor, inlocuind otetul
  • da aroma si imbunatateste aroma altor alimente

 

Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
 
Ati uitat parola?
Înregistrare
0.1303 :: 17.35MB