Mancarurile gatite pentru sarbatorile de iarna sunt foarte gustoase, dar, in multe dintre cazuri, si foarte grase.
Stirile cu romanii care ajung la spital din cauza meselor din preajma Craciunului sunt deja o traditie, din pacate. De asemenea, medicamentele pentru bila si digestie se vand in aceasta perioada mai bine decat cozonacii.
Sarmalele, salatele de boeuf, piftiile, fripturile de porc si prajiturile, consumate in exces sau atunci cand nu sunt gatite cum trebuie, ne pot pune in pericol sanatatea.
Insa, ne putem bucura de aceste preparate si, in acelasi timp, evita grasimile pe care le contin si efectele neplacute. Trebuie doar sa respectam cateva modalitati de reducere a colesterolului din felurile de mancare pe care le punem pe masa de Craciun:
Friptura
Curcanul este intotdeauna o optiune buna pentru a inlocui carnea de porc, iar friptura de curcan este la fel de gustoasa si mult mai sanatoasa, fiind mai slaba in grasimi si mai bogata in proteine. Totusi, daca nu poti renunta la carnea de porc, macar alege bucatile de carne macra, fara prea multa grasime.
Garniturile
Alege garniturile din legume sanatoase (dovlecel, ciuperci, pastai sau linte) in locul cartofilor prajiti sau taranesti. Acestea sunt mult mai bogate in nutrienti si nu au efecte neplacute asupra sanatatii.
Slanina / Jumarile
Fiind grasime pura, slanina si jumarile sunt doua dintre preparatele pe care ar trebui sa le eviti. Daca totusi ti se face pofta, incearca sa nu exagerezi si sa te limitezi la a gusta doar cateva feliute.
Piftia
Piftia din carne de porc este un preparat care, de cele mai multe ori, este plin de grasime. O varianta mai sanatoasa este piftia din carne de curcan si este la fel de gustoasa.
Maioneza
Tine minte ca salata de boeuf nu trebuie inecata in maioneza. Atunci cand pregatesti salata de boeuf este recomandata folosirea unei cantitati mai mici de maioneza. Totodata, maioneza poate fi oricand inlocuita cu un iaurt mai gras.
Prajituri
Prajiturile pot fi adevarate bombe calorice din cauza grasimilor si a cantitatii mari de zahar pe care o contin. De aceea este recomandat ca untul folosit sa aiba un continut scazut de grasimi. In acelasi timp, sunt de preferat prajiturile cu mai putina crema si fara blaturi insiropate.
Cele mai bune optiuni sunt negresele, checurile sau cozonaci. Ingrediente sanatoase pentru prajituri: fructe, ciocolata neagra cu peste 70 % cacao si alimente bogate in fibre precum migdalele, fisticul sau nuca.
Sursa foto: agorapress.ro
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsAm vrut sa-mi danseze si mie balerina asta,ca doar am implinit 300 de retete.I-am promis ca-i fac o fusta frumoasa,acum ca...
Pavlova cu fructe-Reteta cu nr.300Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii