No SSO cookie

Cum sa gatesti sfecla rosie?

Postat de

  • Sfecla rosie este unul dintre ingredientele care trebuie retinute, mai ales pe timp de iarna. Sfecla rosie este foarte bogata in vitamine si minerale, este un puternic antioxidant si este recomandat in tratamentul cancerului. Cel mai important lucru de retinut despre sfecla este ca isi pastreaza din proprietati si dupa ce a fost fiarta. Sfecla ajuta si in detoxifierea organismului, protectia ficatului, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si are putine calorii, astfel ca este recomandata si la curele de slabire.

  • sfecla rosie
    Atunci cand gatiti sfecla trebuie doar sa spalati bine radacina cu ajutorul unui burete aspru sau o periuta si apoi curatati coaja. In functie de reteta pe care urmeaza sa o faceti puteti fierbe sfecla si cu coaja, apoi se va curata mult mai usor.

    Sfecla rosie poate fi fiarta sau coapta si poate fi pregatita in foarte multe retete. La noi cea mai populara este salata de sfecla rosie, cu chimen si hrean, dar si supa de sfecla rosie sau facuta la aburi pe post de garnitura este delicioasa.

    Sucul de sfecla este foarte sanatos sa fie consumat asa crud, dar in bucatarie il puteti folosi si pe post de colorant. La sosuri si chiar si la deserturi puteti folosi sfecla si in acest scop Atunci cand gatiti cu sfecla este indicat sa purtati manusi pentru ca acesta coloreaza rapid pielea si daca aveti de mers undeva mainile vostre nu vor arata foarte bine.

    Iata mai jos cateva sfaturi pentru patru dintre cele mai des intalnite metode de gatire a sfeclei rosii:

    • Fierberea sfeclei: la fierbere nu e nevoie sa curatati sfecla. Trebuie doar sa indepartati frunzele, iar daca doriti sa se faca mai repede puteti sa o taiati in bucati mai mici. Sfecla se pune in apa atunci cand aceasta fierbe deja. Lasati-le 15-20 de minute pana cand se inmoaie un pic si intra usor furculita. Scurgeti apoi apa si curatati-le de coaja. Le puteti apoi taia rondele sau cubulete in functie de reteta pe care urmeaza sa o pregatiti.

    • Coacerea sfeclei rosii: mai intai curatati sfecla de coaja si apoi taiati-o in cuburi. Incalziti cuptorul si puneti bucatile de sfecla pe o folie de aluminiu cu putin ulei de masline si condimente la alegere. Acoperií cu o alta bucata de folie si faceti un pachetel astfel incat sa nu iasa aburii. Se pune pachetul astfel format in cuptorul incins. Folositi cand e gata la salate sau ca si garnitura. Puteti face chiar si un piure.

    • Sauté de sfecla rosie: incalziti intr-o tigatie o lingura de ulei de masline si puneti in cratita sfecla taiata cubulete. Amestecati des sa nu se arda, dupa cateva minute puneti o cescuta de apa si acoperiti cu un capac. Lasati sa se inabuseasca 5-10 minute.

    • Sfecla coapta la aburi: sfecla coapta la aburi este cea mai sanatoasa. Este fara adaos de grasime si isi pastreaza mai bine textura decat sfecla fiarta. Folositi-va de un vas special pentru gatit la aburi sau improvizati cu ajutorul unei site metalice. Curatati sfecla si taiati-o cuburi sau felii si lasati la aburi cam 15 minute. Verificati cu o furculita cand e gata.

      Incearca retetele cu sfecla rosie de pe culinar.ro.

Alte articole recomandate

  • Cum sa gatesti cu nuci?

    Cum sa gatesti cu nuci?

    Nucile sunt deosebit de nutritive si vitalizante, foarte indicate mai ales in perioada rece a anului. Sunt bogate in lipide, minerale si vitamine. Pentru cure de slabire nu sunt cele mai recomandate d ...

    Citeste mai mult
  • Cum sa gatesti cu vinete?

    Cum sa gatesti cu vinete?

    Dupa ce ati cumparat vinetele, este ideal sa le si pregatiti. Sunt mult mai gustoase cat sunt proaspete. Puteti totusi sa le tineti la rece cateva zile si abia apoi sa le gatiti. Cand le gatiti este ...

    Citeste mai mult
  • Sfecla rosie, rol si importanta

    Sfecla rosie, rol si importanta

    Varietati de sfecla rosie Sfecla rosie este o leguma radacinoasa cu o coaja de culoare violet inchis, carnoasa pe dinauntru. Are o aroma bogata, deosebita, usor amara. Sfecla rosie tanara este mai m ...

    Citeste mai mult
 

Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

  • mi_tinita

    eu o curat,o pun in craticioara si fac un sirop din zahar cu apa.acopar cu capacul si tin pe foc pana se inmoaie.daca s-a evaporat apa mai adaug. Ma bucur ca le place copiilor,eu nu tin minte sa fi mancat sfecla in copilarie.

    2011-11-30 la 10:59
  • mancare-bebe

    Eu coc sfecla rosie in cuptor, fara sa o curat sau sa o tai, o spal foarte bine, pun folie de aluminiu in tava de la cuptor sa nu pateze tava si apoi o las la copt cu cuptorul la maxim (240 grade C) aproximativ 1h intorcand-o din cand in cand. Dupa coacere, se lasa la racit si se curata extrem de usor

    2011-11-30 la 09:45

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
 
Ati uitat parola?
Înregistrare
0.1703 :: 17.4MB