Totul despre ciuperci

Totul despre ciuperci

Ciuperci una si una Delicioase, cu un continut scazut in grasimi si avand o valoare nutritiva ridicata, ciupercile sunt prezente in sortimente diferite si pot fi consumate in multe feluri. Ciupercile sunt sensibile la lumina si temperaturi ridicate. Ele cresc in zone unde materia se descompune sau in armonie alaturi de alte plante sau copaci. Primele ciuperci cultivate au fost champignon de Paris, care erau crescute in pesterile umplute cu ingrasamant animal din jurul orasului. Ciupercile au fost considerate de-alungul istoriei ca fiind o delicatesa. Astazi mai exista cateva tipuri in Europa sau Asia, cum ar fi morel sau matsutake, a caror prezenta in meniu este un rasfat prin excelenta. Chiar si asa, tipurile de ciuperci cultivate in Australia sunt accesibile ca pret si devin incet ceva mai mult decat "hrana pentru vegetarieni”.

Varietati de ciuperci  
De la ciuperca comuna (agariscus bisporus) pana la exoticele norul alb si stridia galbena, ciupercile aduc meselor un mare plus de valoare nutritiva si de gust.

Stridia roz
Stridia roz, cunoscuta si ca stridia flamingo, are acelasi gust si aceeasi textura ca ciuperca stridie.
Ciuperca comuna (agariscus bisoporus)
Ciuperca comuna sau ciuperca alba este cel mai raspandit tip de ciuperca. Este culeasa inainte ca palaria ei sa se deschida si sa dezvaluie ,,bronhiile’’ gri.
Ciuperca ceasca
Ciuperca ceasca este produsul ciupercii comune mature. Similara ciupercii comune, ciuperca ceasca are o palarie care nu se deschide si un gust ceva mai puternic.
Enoki
Delicata enoki este cultivata ca un buchet de ciupercute mici cu palarie alba si cu tulpina lunga. Mai este denumita si enokitake , putand fi consumata cruda, gatita ca supa sau prajita putin la foc mare.
Shimeji
Cunoscuta si ca ciuperca de plaja , shimeji este o ciuperca japoneza cultivata in manunchiuri avand tulpina mica si groasa. Culoarea ei variaza de la un gri albicios pana la un maroniu palid.
Portobello
Portobello este o ciuperca ideala pentru a fi prajita sau pusa la cuptor datorita dimensiunii ei si gustului asemanator cu cel al carnii.
Ciuperca elvetiana maronie
Asemanatoare cu ciuperca comuna, dar avand o textura mai tare, ciuperca elvetiana maronie are o palarie de o culoare maro deschis care este uneori pestrita.
Spicul padurii negre
Ciuperca spicul padurii negre are un gust delicios si este apreciata mai mult pentru textura sa alunecoasa si totusi crocanta atunci cand este gatita.
Spicul norului alb
Denumita astfel dupa aspectul asemanator cu cel al unui nor, mai este cunoscuta si ca ciuperca jeleu ceea ce denota ca are o textura ca a jeleului.
Stridie
Ciuperca stridie este denumita astfel datorita aspectului sau ca de scoica alba. Are un gust fraged si o culoare roz sau galbena.
Shiitake
Originara din Asia, ciuperca shiitake are o palarie asemanatoare cu o umbrela neagra si o textura poroasa. Sunt folosite des in bucatariile chineze sau japoneze.
Stridia galbena
Ciuperca stridie galbena la fel ca si cea roz, nu rezista foarte mult dupa ce este culeasa si isi pierde culoarea sau gustul daca este gatita. Este mai bine sa fie consumata cruda.
Ciuperca castana
Este denumita astfel datorita gustului sau, are o textura tare si isi mentine forma si dupa ce este gatita.


Cumpararea si depozitarea ciupercilor
Unele varietati de ciuperci sunt vandute in pachete si astfel este greu de determinat cat sunt de proaspete. Cautati semne de mucegai sau scorojire datorata deshidratarii. Cand cumparati ciuperci cu palarie inchisa, cum ar fi ciuperca comuna sau ciuperca ceasca, verificati daca palaria este inchisa pentru ca ea se deschide cu trecerea timpului. Toate ciupercile proaspete trebuie sa aiba o forma buna si o culoare care luceste si nu are pete. Ciupercile care nu sunt proaspete au tendinta de a increti si au o culoare gri. Toate ciupercile care au fost cumparate la pachet pot fi lasate in ambalajul lor la frigider pana la 3 zile. Ciupercile care nu sunt in pachet pot fi tinute la fel in frigider, intr-o punga de hartie.


Pregatirea ciupercilor pentru masa
Majoritatea ciupercilor amblate nu necesita curatare inainte de a fi gatite insa este bine sa verificati daca nu au urme de murdarie. 
Folositi o carpa umeda ca sa curatati ciupercile. Ciupercile nu trebuie niciodata spalate deoarece absorb lichidul si devin saturate.
Inainte de a le gati, curatati baza tulpinilor deoarece aceasta zona are adesea o textura usor de mestecat, apoi alegeti felul in care le veti gati tinand cont de tipul de ciuperci pe care le aveti. Ca o regula, cu cat ciuperca este mai  frageda cu atat timpul necesar de gatit este mai mic. Majoritatea ciupercilor nu rezista la gatit indelungat. Te invit sa-ti alegi reteta preferata cu ciuperci si sa o incerci!   Sfaturi si informatii despre ciuperci  
Culesul ciupercilor este practicat de secole, de la romani la francezii de azi. Este totusi o activitate destul de periculoasa daca nu stiti ce faceti. Nu culegeti ciuperci salbatice pentru a le consuma decat daca le puteti identifica.
Dintre cele 120 000 de specii de ciuperci inregistrate de-a lungul istoriei, doar 1841 sunt comestibile. Multe ciuperci contin toxine care sunt foarte periculoase sau chiar mortale pentru om de aceea este mai bine sa lasati culesul in seama specialistilor.
Ciupercile cum sunt zbarciogul sau shiitake nu sunt usor de gasit proaspete dar pot fi cumparate uscate de la aprozarele asiatice sau de la magazine cu delicatese. Gustul ciupercilor uscate este mai concentrat, ceea ce face din ele o alternativa mai buna fata de cele proaspete.   Si mai multe detalii puteti gasi pe forumul culinar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Negresa de post cu nuci
2
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Rulouri fragede cu branza
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Reteta Limoncello - lichior de lamai
4
Cocktail-uri

Reteta Limoncello - lichior de lamai

Limoncello de casa ce poate fi consumat atat ca aperitiv cat si digestiv

Reteta Limoncello - lichior de lamai
Macrou cu sos de rosii la cuptor
5
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Parteneri
Pandispan cu fructe si crema fina de branza
Bucataras.RO

Pandispan cu fructe si crema fina de branza

O prăjitură simplă dar foarte gustoasă. Iniţial am zis că fac doar un pandişpan pufos cu vişine, mai ales că am...

Pandispan cu fructe si crema fina de branza
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga