Aluat de paine

Pe o suprafata curata, faceti o gramajoara de faina si sapati in centrul acesteia o adancitura. Turnati in ea jumatate din cantitatea de apa, apoi ad

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 600 ml apa calduta
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri ulei de masline

Mod de preparare

Pe o suprafata curata, faceti o gramajoara de faina si sapati in centrul acesteia o adancitura. Turnati in ea jumatate din cantitatea de apa, apoi adaugati drojdia, zaharul si sarea, dupa ce amestecati totul cu o furculita. Incet, dar cu incredere, aduceti faina in interiorul adanciturii. Continuati sa incorporati faina in centru pana cand obtineti o pasta semi consistenta, ca un terci, apoi adaugati apa ramasa. In aceasta etapa puteti adauga si putin ulei de masline extravirgin. Continuati sa amestecati pana cand pasta devine consistenta din nou, apoi puteti amesteca ceva mai agresiv, aducand in centru tot mai multa faina si facand amestecul mai putin lipicios. Presarati faina pe maini si scuturati-le, apoi finalizati aluatul incorporand faina ramasa. Aici trebuie sa va implicati cu adevarat. Depunand ceva efort, pur si simplu, apasati, indoiti, loviti si rulati aluatul de mai multe ori, timp de 4-5 minute, pana cand obtineti o coca fina si elastica. Presarati faina peste aluat. Puneti-l intr-un castron, acoperiti vasul cu folie menajera, lasati-l sa creasca pana ce isi dubleaza volumul - de preferinta intr-un loc caldut, fara curenti de aer. In acest fel, se vor imbunatati aroma si textura aluatului. Odata ce aluatul si-a dublat volumul, trebuie sa scoateti aerul din el. Timp de 30 de secunde, inghiontiti-l si loviti-l. Apoi vine momentul in care trebuie sa-l modelati sau sa-l aromatizati, conform fiecarei retete urmate — pentru a obtine paine impletita, umpluta, la tava sau orice alt sortiment. Dupa care lasati aluatul sa creasca pentru a doua oara, acordandu-i un interval de timp intre 30 minute si 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul din nou. Aceasta e cea mai importanta etapa, deoarece a doua dospire va aera aluatul, conferindu-i textura pufoasa si usoara care ne place tuturor la painea proaspata. Asa ca tineti minte: nu sariti peste etape, lasati aluatul sa-si faca treaba!

Puneti cu grija aluatul de paine intr-o tava tapetata cu faina si introduceti-l in cuptorul incins. Nu trantiti usa, altfel veti scoate afara aerul necesar pentru coacere. Tineti tava in cuptor pe durata si la temperatura ceruta de fiecare reteta in parte. Puteti afla daca s-a copt, batand in fundul tavii — daca suna a gol, inseamna ca s-a copt; daca nu, puneti-o inca un pic in cuptor. Cand e gata, asezati-o pe o etajera si lasati-o cel putin 30 de minute sa se raceasca. Daca va raman resturi de paine, le puteti pastra in congelator.


Se foloseste la realizarea unor retete precum: paine cu banane, paine cu nuci, calzone sau se mananca ca atare.

Alte retete recomandate:

Aluat frantuzesc

Placinta cu dovleac

Placinta cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa finlandeza cu somon
3
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Ciorba de perisoare din carne de pui
4
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
5
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Parteneri
Pasca cu ciocolata
Bucataras.RO

Pasca cu ciocolata

In fiecare an de Paste fac pasca. Anul acesta am vrut sa schimb putin ideea si am facut o pasca cu ciocolata si stafide. Este...

Pasca cu ciocolata
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!