Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..
![]() ![]() |
Mar 8 2007, 08:30 PM
Trimis la
|
|
![]() Bucataras Grup: Membri Postari: 114 Inregistrat pe: 15-November 06 Membrul Nr.: 34,888 |
În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi,mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă. În Dobrogea, se păstrează aceeaşi formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. În Muntenia, pe lângă brădoşii obişnuiţi, se face o Uitata pentru morţi, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului şi care este dedicat celor morţi care pe timpul anului au fost uitaţi. Dacă până la 8 martie, a fost săptămâna femeii, pe 9 martie se zice că este ziua bărbatului existând obiceiul de a bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de Sfinţi Mucenici. -------------------- Nobilitas hominis: nici turpia nulla timere.-Nobleþea omului: sã nu se teamã de nimic altceva decît de josnicie.
|
|
|
|
Mar 8 2007, 11:12 PM
Trimis la
|
|
![]() Academic Chef Grup: Membri Postari: 1,012 Inregistrat pe: 12-May 06 De la: ...langa brebenel... Membrul Nr.: 32,038 |
Foarte interesant ce ai scris, Tot eu... Multumim
Am si eu mucenici/ macinici in oala. I-am gustat. Deliciosi. Maine ii pozez si va arat. |
|
|
|
|
|
|
Mar 8 2007, 11:12 PM
Trimis la
|
|
![]() Academic Chef Grup: Membri Postari: 1,012 Inregistrat pe: 12-May 06 De la: ...langa brebenel... Membrul Nr.: 32,038 |
|
|
|
|
Mar 9 2007, 12:43 AM
Trimis la
|
|
![]() Producator bilutze marca inregistrata Grup: Membri Postari: 5,264 Inregistrat pe: 19-February 06 De la: Iac-aciulea la beljica Membrul Nr.: 30,428 |
(tot eu @ Mar 8 2007, 07:30 PM) [snapback]314181[/snapback] existând obiceiul de a bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de Sfinţi Mucenici. Tot eu, daca beau 40 e pahare de vin, mucinici ma fac Maine ii fac si eu. Abia astept, imi plac de innebunesc! -------------------- |
|
|
|
Mar 9 2007, 01:46 AM
Trimis la
|
|
![]() Ajutor de bagator de seama Grup: Membri Postari: 10,080 Inregistrat pe: 29-January 06 De la: Europa Membrul Nr.: 30,088 |
cunosc ambele variante, dar cu o preferinta neta la sfintzishorii moldavi. zeama aia cu paste din regat, nu m-a inspirat niciodata, dar daca eram invitata mancam un pic. pe cand cei moldavi, cu miere si tavaliti in nuca.... yammi, o bunatate, mama mea Dzeu s-o ierte facea mereu si mirosea toata casa. apoi dadea multi de pomana in vecini. obiceiuri si amintiri frumoase. o poza luata de pe net
Imagini Atasate
-------------------- |
|
|
|
Mar 9 2007, 07:45 AM
Trimis la
|
|
![]() Master of disaster Grup: Membri Postari: 3,128 Inregistrat pe: 20-March 02 Membrul Nr.: 2,886 |
|
|
|
|
Mar 9 2007, 11:25 AM
Trimis la
|
|
![]() Master of disaster Grup: Membri Postari: 5,374 Inregistrat pe: 1-September 03 De la: Dîn Corleone Membrul Nr.: 8,842 |
<<...până la 8 martie, a fost săptămâna femeii...>>
Da' de când s-a ajuns frate la o săptămână, că parcă era doar o zi ? <<... daca beau 40 e pahare de vin, mucinici ma fac...>> Păi cred că n-ai citit cu atenţie, ia uite ce zice: "...pe 9 martie se zice că este ziua bărbatului existând obiceiul de a bea 40 de pahare de vin..." Deci, numai bărbaţii au voie... Cel puţin aşa interpretez io... |
|
|
|
Mar 9 2007, 12:09 PM
Trimis la
|
|
![]() vudu? iudu! uidu! aidu! Grup: Moderatori Postari: 10,090 Inregistrat pe: 2-November 06 De la: somewhere over the rainbow... Membrul Nr.: 34,683 |
Luciana, cu permisiunea ta, sa sa pun shi eu in acest topic retzeta de mucenici moldoveneshti de post (adica mucenici coptzi
Acum, sa incepem: Ingrediente: 2 kg de faina; 200 gr zahar; 250 gr margarina; 100 gr ulei; 100 gr drojdie; apa calduta; miere, nuca, cacao (optional), mirodenii (coaja rasa de lamaie shi portocala) Mod de preparare: Drojdia se inmoaie in apa calduta, la care se adauga o lingura de zahar Intr-un castron mare se pune faina, se face o gaura in mijloc unde se adauga: drojdia, margarina, zaharul, o lingurita de coaja de lamaie shi o lingurita de coaja de portocala. Se amesteca toate bine shi se adauga treptat apa caldutza, pana se obtine un aluat elastic Se lasa la dospit, acoperit cu un prosop, pentru vreo 15-20 minute, pana....da afara din castron, cum am patzit eu Dupa ce adunatzi aluatul de pe masa, de sub masa shi de pe unde s-a mai prelins Ii puneti la cuptorul preincalzit (cam la 150 grade C), pana se rumenesc, ii scoatetzi shi ii ungetzi cu miere, peste care presaratzi nuca macinata; eu am facut un amestec din nuca macinata, cacao shi zahar, pentru ca ne place foarte mult shi pe asta l-am folosit. Va invit la un mucenic, doi shi o cana cu iaurt! Alte informatii utile: Daca vretzi sa folositzi doar 1 kg de faina, injumatatiti toate celelalte cantitati din ingrediente. Pentru mucenicii "de dulce" se foloseshte aluatul de cozonac, care include shi oua. Enjoy! Acest mesaj a fost editat de droopina: Mar 9 2007, 12:50 PM -------------------- |
|
|
|
Mar 9 2007, 04:26 PM
Trimis la
|
|
![]() Bucataras Grup: Membri Postari: 114 Inregistrat pe: 15-November 06 Membrul Nr.: 34,888 |
merci Droopina pentru reteta de mucenici copti, eu am facut ieri mucenicii cu zeama pentru ca acum sunt la munca si fiica-mea mananca 3 zile mucenici, iar eu ajung acasa maine, caaaaand, am sa fac mucenicii tai de post. E scris de multe ori cuvantul m.....ci da ce sa-i faci daca ne plac si nu se mananca decat odata pe an.
Pentru cei care se temeau de efectul celor 40 de pahare, sa foloseasca din cele mici si un vin mai slab, daca tin sa le bea. Am glumit.
Imagini Atasate
-------------------- Nobilitas hominis: nici turpia nulla timere.-Nobleþea omului: sã nu se teamã de nimic altceva decît de josnicie.
|
|
|
|
Mar 9 2007, 04:38 PM
Trimis la
|
|
![]() buna... dar REA! Grup: Membri Postari: 978 Inregistrat pe: 21-September 06 De la: Montréal, Canada Membrul Nr.: 33,936 |
[/quote] asta da pahar nene ! Lucianu, ti-am facut mucenicii aseara! acu' stau la uscat si diseara-i arunc in zama ! Poze maine ! -------------------- sunt cu okii pe voi! |
|
|
|
Mar 9 2007, 05:00 PM
Trimis la
|
|
|
Captain Cook Grup: Membri Postari: 314 Inregistrat pe: 29-September 06 De la: Svizzera Membrul Nr.: 34,099 |
|
|
|
|
Mar 9 2007, 07:28 PM
Trimis la
|
|
![]() Bucataras Grup: Membri Postari: 121 Inregistrat pe: 17-December 06 De la: Canada Membrul Nr.: 35,503 |
Danelutzo, ce frumosi is ai tai! Eu azi fac, ca e dimineata aici abia.
-------------------- ![]() Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce in ce mai buni, fie se transforma in otet. (Papa Ioan al XXIII-lea) |
|
|
|
Mar 9 2007, 07:39 PM
Trimis la
|
|
![]() in coltzul advers Grup: Membri de onoare Postari: 24,480 Inregistrat pe: 6-February 04 De la: stanga la dreapta Membrul Nr.: 11,709 |
moama luci... am citit toate posturile tale din topicul asta, si n-am gasit nici o goanga, nici o gluma, ie ceva de esti asa serioasa? mai zi una de-ale noastre, mai alea alea
si-acu revenind la subiect, adica la mucenic, tin sa te felicit ( religioasa mica!) pentru prestatie, si pentru mucenicul-floricel. pace tie ! |
|
|
|
Mar 9 2007, 08:16 PM
Trimis la
|
|
![]() Planetareasa Grup: Membri Postari: 2,410 Inregistrat pe: 4-February 07 De la: Undeva in Africa Membrul Nr.: 36,361 |
luciana.m merci de retea!! Imi ploua in gura...cat pot fii de buni mucenicii astia fierti! Mama imi facea in doua randuri ca nu ma mai saturam si in plus tot neamu' ma stia si imi aducea cu castron cu tot. Acum ca vin casa vreau sa fac si eu (mai bine mai tarziu decat deloc) dar is cam nelamurita...eu parca stiu ca mama nu punea ou in mucenici. Nici cei la cuptor nici cei fierti. Cum sta treaba cu ou asta?
Inteleg ca au fost buni cu ou...dar daca nu pun? nu mi se imprastie in oala? Ca eu as vrea sa fac fara...dar nu imi aduc aminte ce si cum. Se mai gasesc in comert jucariile alea de decupat optulete? Va multumesc! -------------------- |
|
|
|
Mar 9 2007, 08:20 PM
Trimis la
|
|
![]() Master of disaster Grup: Membri Postari: 8,527 Inregistrat pe: 11-November 05 De la: Bucuresti Membrul Nr.: 28,786 |
(Luanda @ Mar 9 2007, 09:16 PM) [snapback]314456[/snapback] luciana.m merci de retea!! Imi ploua in gura...cat pot fii de buni mucenicii astia fierti! Mama imi facea in doua randuri ca nu ma mai saturam si in plus tot neamu' ma stia si imi aducea cu castron cu tot. Acum ca vin casa vreau sa fac si eu (mai bine mai tarziu decat deloc) dar is cam nelamurita...eu parca stiu ca mama nu punea ou in mucenici. Nici cei la cuptor nici cei fierti. Cum sta treaba cu ou asta? Inteleg ca au fost buni cu ou...dar daca nu pun? nu mi se imprastie in oala? Ca eu as vrea sa fac fara...dar nu imi aduc aminte ce si cum. Se mai gasesc in comert jucariile alea de decupat optulete? Va multumesc! in original nu se pune ou asa ca poti sa faci fara linistita, in comert, in romania cel putin, se gasesc pe toate drumurile, astia ziceau la stiri ca romani mananca anul asta 20 de camioane de mucenici -------------------- Asa, si?
![]() |
|
|
|
Mar 9 2007, 08:36 PM
Trimis la
|
|
![]() Planetareasa Grup: Membri Postari: 2,410 Inregistrat pe: 4-February 07 De la: Undeva in Africa Membrul Nr.: 36,361 |
Multumesc de raspuns Bogdana. Deabea astept sa fac! Ma gandeam eu sa fac si aici dar gasesc doar nuca pecan...care mi se pare cam fada. Buna la cuptor dar fiarta am dubii!!
-------------------- |
|
|
|
Mar 9 2007, 08:41 PM
Trimis la
|
|
![]() Master of disaster Grup: Membri Postari: 8,527 Inregistrat pe: 11-November 05 De la: Bucuresti Membrul Nr.: 28,786 |
hei, hei hei, nu o fierbi
o pui pe deasupra, in farfurie ca si scortisoara -------------------- Asa, si?
![]() |
|
|
|
Mar 9 2007, 08:54 PM
Trimis la
|
|
Je, e in ceata!! Luciana zicea ca pune nuca si scortisoara si lasa la fiert pana se fierb floricele-mucenicii. Eu asa am inteles! Mie imi place nuca...asa ca daca pun si in si deasupra nu-i tragedie!!
Acest mesaj a fost editat de Luanda: Mar 9 2007, 08:58 PM -------------------- |
|
|
|
Mar 9 2007, 09:03 PM
Trimis la
|
|
(Luanda @ Mar 9 2007, 09:54 PM) [snapback]314478[/snapback] Je, e in ceata!! Luciana zicea ca pune nuca si scortisoara si lasa la fiert pana se fierb floricele-mucenicii. Eu asa am inteles! Mie imi place nuca...asa ca daca pun si in si deasupra nu-i tragedie!! da, acum am vazut si eu ce zicea luciana, eu nu fierb nuca si scortisoara ca imi iese zeama baloasa si nu imi place deloc nici aspectul nici ideea asa ca ii fierb in apa cu zahar si coaja de lamaie, ii scot in bol, le pun nuca, scortisoara si ii infulec -------------------- Asa, si?
![]() |
|
|
|
Mar 10 2007, 09:48 AM
Trimis la
|
|
![]() Producator bilutze marca inregistrata Grup: Membri Postari: 5,264 Inregistrat pe: 19-February 06 De la: Iac-aciulea la beljica Membrul Nr.: 30,428 |
uaaa fetelor, ce dezbateri.
Droop, bine ai facut ca ti-ai pus mucenicii copti, ca doar tot mucenici sunt. Poca, mesajul asta e de anul trecut. Cred ca ma trezisem cu fatza la cearceaf Luana, nu pune ou, am facut si eu ieri, fara oua. Bunica mea ii facea si cu ou, ca altfel nu-i manca tata. Nuca eu o pun la fiert.Insa poti sa o pui si la sfarsit. Io ii fac asa, ca le da gust mai bun. Altfel, am senzatia ca beau apa dulce si colorata Am incercat sa fac o poza cu zeama curgand, ca sa-i arata Bogdanei ca nu e baloasa. Nu stiu daca am reusit -------------------- |
|
|
|
| Reclama |
Trimis la
#
|
|
Google Ads |
|
|
|