2 Pagini V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Sparanghel
mitiluc
mesaj May 8 2008, 08:22 PM
Trimis la #21

Bucataras

Grup: Membri
Postari: 168
Inregistrat pe: 13-July 06
De la: Windsor
Membrul Nr.: 32,863

Moooaaaaaama, ce de-a retete de sparanghel!!!

Mie imi place la cuptor, cu paste, carne de pui si ou sau linga bere, usor toasted.

Pentru fetele care au cuptoras de ala de se tine pe counter top (desigur, marca Black&Decker!! wink.gif ), cel mai simplu e sa rinduiti frumos in tavita gaurita asparagusul (asa ii zic astia aici, m-am obisnuit cu termenul) si sa-l dati de doua ori la toast pe medium.
Dupa aia il scoateti, presarati un pic de sare si-l roadeti pe linga o bere, de exemplu occasion14.gif .

Baiatul meu il maninca cu mare placere facut astfel, in orice alta mincare nu-i place - asta in caz ca dorea cineva o idee pentru copii.

O sa fac poze data viitoare. Pastreaza un verde absolut superb si probabil mai multe vitamine (sper eu) si dispare imediat de pe platou. E crocant si deosebit de gustos.

Cine vrea musai sa se complice, poate sa-i adauge un pic de unt si ceva lamiie plus piper, da'... la ce bun atita munca?!? laugh.gif

--------------------
Canadian. Just like American, but without the gun. And better beer...
Go to the top of the page

+Quote Post
elena_mihai
mesaj Feb 28 2009, 01:42 PM
Trimis la #22

micro Bucatar

Postari: 1
Inregistrat pe: 28-February 09
Membrul Nr.: 49,363

buna.Si mie imi place foarte mult sparanghelul.Am inceput sa-l consum cand a inceput tatal meu sa-l cultive.A inceput cu o cultura mica dar cu timpul o ajuns sa cultive o suprafata foarte mare,si cum pe piata din Romania se vinde foarte greu,as dori sa stiu daca cineva este interesat.

+Quote Post
Carmen L
mesaj Mar 13 2009, 10:34 AM
Trimis la #23

Master of disaster

Postari: 2,371
Inregistrat pe: 24-August 04
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 16,515

QUOTE(elena_mihai @ Feb 28 2009, 01:42 PM) *
buna.Si mie imi place foarte mult sparanghelul.Am inceput sa-l consum cand a inceput tatal meu sa-l cultive.A inceput cu o cultura mica dar cu timpul o ajuns sa cultive o suprafata foarte mare,si cum pe piata din Romania se vinde foarte greu,as dori sa stiu daca cineva este interesat.

Normal ca daaaa, dar acum depinde si unde locuiesti si deci unde aveti piata de desfacere wink.gif
Eu tot astept de cativa ani sa apara si la noi pe piata mad.gif

--------------------
IPB Image

+Quote Post
anca-mihaela
mesaj Mar 14 2009, 04:09 AM
Trimis la #24

Bucataras

Postari: 172
Inregistrat pe: 12-September 06
De la: Toronto, Canada
Membrul Nr.: 33,756

Eu pe vremea cand locuiam in Bucuresti stiu ca am gasit sparanghel. Incearca la piata Dorobanti sau Amzei. Mie sincer imi place sparanghelul doar in pizza (calzone). Prima data cand am mancat asta a fost intr-un restaurant italian la Marriott si m-a placut mult. Apoi am facut si eu acasa. Aici se gaseste prin toate magazinele cu mancare. Acum problema mea ca o legatura de sparanghel e mult prea mare pt o sarmana pizza mad.gif

+Quote Post
anca-mihaela
mesaj Mar 14 2009, 04:15 AM
Trimis la #25

Bucataras

Postari: 172
Inregistrat pe: 12-September 06
De la: Toronto, Canada
Membrul Nr.: 33,756

Eu pe vremea cand locuiam in Bucuresti stiu ca am gasit sparanghel. Incearca la piata Dorobanti sau Amzei. Mie sincer imi place sparanghelul doar in pizza (calzone). Prima data cand am mancat asta a fost intr-un restaurant italian la Marriott si m-a placut mult. Apoi am facut si eu acasa. Aici se gaseste prin toate magazinele cu mancare. Acum problema mea ca o legatura de sparanghel e mult prea mare pt o sarmana pizza mad.gif

+Quote Post
Mary Serra
mesaj Mar 26 2009, 12:39 AM
Trimis la #26

Big Chef

Postari: 532
Inregistrat pe: 21-November 08
De la: portugal
Membrul Nr.: 46,612

Am fost,cu sotul,la sparanghel.in zona mea e peste tot:

Imagine Atasata

Imagine Atasata
Am facut omleta (il prajesc putin in ulei de masline) si supa-crema,doar ca tre sa il fierb putin inainte sa-l pun in supa,ca daca nu imi pare putin amar.nu sunt eu asa mare admiratoare de sparanghel (imi place mai mult sa-l adun) da´ sotul il adora.ne place sa ne intrecem care aduna mai mult. biggrin.gif

--------------------
mami de 1+una!
Fan n_Puiu.Am zis!

+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Mar 26 2009, 08:40 AM
Trimis la #27

.

Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760

CITAT(Mary Serra @ Mar 25 2009, 11:39 PM) *
Am facut omleta (il prajesc putin in ulei de masline) si supa-crema,doar ca tre sa il fierb putin inainte sa-l pun in supa,ca daca nu imi pare putin amar.nu sunt eu asa mare admiratoare de sparanghel (imi place mai mult sa-l adun) da´ sotul il adora.ne place sa ne intrecem care aduna mai mult. biggrin.gif

Norocosilor smile.gif

+Quote Post
Mary Serra
mesaj Mar 26 2009, 09:16 PM
Trimis la #28

Big Chef

CITAT(Adriana Nicoleta @ Mar 26 2009, 06:40 AM) *
Norocosilor smile.gif

Hihihi,eu as fi preferat sa adun foi de placinta in loc! laugh.gif ei lasa ,lasa ca si voi aveti alte alea care nu sunt aici!daca stateai mai aproape iti trimeteam smile.gif

--------------------
mami de 1+una!
Fan n_Puiu.Am zis!

+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Mar 27 2009, 12:14 AM
Trimis la #29

.

CITAT(Mary Serra @ Mar 26 2009, 08:16 PM) *
Hihihi,eu as fi preferat sa adun foi de placinta in loc! laugh.gif ei lasa ,lasa ca si voi aveti alte alea care nu sunt aici!daca stateai mai aproape iti trimeteam smile.gif

Mersi smile.gif
De ciuda azi mi-am luat 2 legaturi de sparanghel dintr-asta ca al tau subtirel pentru ca provenea din Italia si costa 4 euro si ceva kg , mai era unul "normal" dar costa 8 euro kg.

+Quote Post
Mary Serra
mesaj Mar 27 2009, 04:09 AM
Trimis la #30

Big Chef

CITAT(Adriana Nicoleta @ Mar 26 2009, 10:14 PM) *
Mersi smile.gif
De ciuda azi mi-am luat 2 legaturi de sparanghel dintr-asta ca al tau subtirel pentru ca provenea din Italia si costa 4 euro si ceva kg , mai era unul "normal" dar costa 8 euro kg.

si aici costa 4,99 euro,e scump.sotul zice ca nu se compara la gust cu asta "salbatic",care e mult mai bun.nu stiu daca ai pus si tu o reteta de risotto cu sparanghel,eu am gasit o reteta cu ciuperci,orez si sparanghel.imi cumpar tot si sapt. viitoare vreau s-o incerc,mi-a placut f mult cum arata.

--------------------
mami de 1+una!
Fan n_Puiu.Am zis!

+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Mar 27 2009, 08:45 AM
Trimis la #31

.

CITAT(Mary Serra @ Mar 27 2009, 03:09 AM) *
si aici costa 4,99 euro,e scump.sotul zice ca nu se compara la gust cu asta "salbatic",care e mult mai bun.nu stiu daca ai pus si tu o reteta de risotto cu sparanghel,eu am gasit o reteta cu ciuperci,orez si sparanghel.imi cumpar tot si sapt. viitoare vreau s-o incerc,mi-a placut f mult cum arata.

Sigur ca am pus si aici mai sus si la Risotto-urile mele, eu insa n-as amesteca ciupercile cu sparanghelul pentru ca acesta are un gust pronuntat si bine definit, acopera complet ciupercile, parerea mea smile.gif

+Quote Post
dalexa
mesaj May 30 2011, 05:05 PM
Trimis la #32

micro Bucatar

Postari: 1
Inregistrat pe: 15-January 11
Membrul Nr.: 63,264

QUOTE(Strugurel @ Apr 24 2008, 07:22 PM) *
Dadi, eu l-as imparti cu o prietena.
In cazul in care n-as avea amici doritori ( ca multi nu mananca de toate cele), as incerca si o congelare, ca nu l-as dovedi intr-o zi.
L-as spala, i-as taia cotoarele ( iau unul, il tin de capete si-l curbez pana se rupe, acolo unde vrea el sa se rupa. Ala-i semnul ca la lungimea aceea trebuie taiati toti).L-as opari,mai multa apa pe tulpinite,mai putina pe varfuri, ca sa-si pastreze culoarea, cum a spus Adriana.Intrucat, mititel fiind, s-ar putea sa fie si mai fraged, eu l-as pune repede in apa fooarte rece, cu cuburi de gheata, nu care cumva sa se coaca apoi, scurs bine, l-as congela.
Cu siguranta c-ar putea fi congelat fara sa fie oparit, ca-i fraged, dar, neoparit, isi schimba culoarea.O prietena mi-a zis ca ea pune in apa in care fierbe pastaile, de la bun inceput, un varf de bicarbonat si-si pastreaza vie culoarea verde.Daca merge la fasolea verde, cum spune ea ( eu n-am incercat inca), tre' ca merge si la pastrat culoarea sparanghelului.

Retete sunt si aici, si la in imagini.Alege si tu ce-ti face cu ochiul.De bun, e foarte bun, indiferent de reteta.Sa ai grija sa nu-l fierbi prea mult, lasa-l al dente.

P.S. Eu n-am mai vazut asa sparanghel pana acum.

Sparangelul poate fii facut si pe plita cu sare, pana se rumeneste un pic( intai pe o parte, pe urma pe alta).
Il stropesti cu mujdei de usturoi si mananci ...cu tot cu degete.....

+Quote Post
GabrielaT
mesaj May 30 2011, 05:13 PM
Trimis la #33

Bucataras

Postari: 78
Inregistrat pe: 29-November 07
De la: Oradea
Membrul Nr.: 40,100

Eu il curat si -l calesc putin(pana isi schimba culoarea in verde aprins) in tigaia de teflon cu un strop de ulei de masline si apoi adaug parmezan ,sare si usturoi granulat - e super ca si garnitura langa carne sau chiar si gol.
La fel procedez si cu brocoli,conopida,dovlecel - pt a le consuma in stare cat mai cruda.

Acest mesaj a fost editat de GabrielaT: May 30 2011, 05:16 PM

--------------------

am inceput in 1.08.2011

+Quote Post
truenorth
mesaj May 30 2011, 11:25 PM
Trimis la #34

Bucataras

Postari: 114
Inregistrat pe: 12-January 11
De la: ...
Membrul Nr.: 63,207

si noua ne place tare mult sparanghelul: cel alb ni se pare cel mai gustos insa mere si cel verde si cel mov.

am invatat de la nemti (olandezii stiu ca sunt "cei mai tari" in prepararea lui insa si nemtii se pricep bine de tot) ca pe cel alb trebuie sa il cureti (mere foarte usor cu peeler-ul de legume) de la "cap spre coada" tinandu-l in palma intinsa ca sa nu il rupi si dupa ce e curatat ii tai cam 2 cm din "coada" (partea cea lemnoasa).

"cojile" se pun la fiert cu apa, putin zahar si unt, obtinandu-se o zeama aurie. in aceasta zeama se fierbe sparanghelul curatat anterior, care se poate consuma cand este fiert, cu unt topit peste sau cu sos hollandaise sau taiat in bucatele intr-un sos alb (sos alb: faina, unt, creme fraiche, ou fiert maruntit bine, un strop de otet, sare si piper).

ce m-a surprins placut: sparanghelul alb nemtesc este gros in comparatie cu cel din Peru de exemplu; e cam scump in Europa insa io zic ca merita...adica no' depinde de gusturi: ori iti place, ori ba.

Acest mesaj a fost editat de truenorth: May 30 2011, 11:31 PM

+Quote Post
Lizucuta
mesaj Jun 4 2011, 10:32 AM
Trimis la #35

micro Bucatar

Postari: 19
Inregistrat pe: 28-December 10
Membrul Nr.: 62,971

Si noi consumam sparanghel,pe cel alb,din borcan il stropesc doar cu ulei de maslinute si cu un pic de zeama de lamiie,iar pe cel verde il facem la gratar,pe jar.Foarte buna la jar este si ceapa verde,dar un pic mai grosuta.Aici unde locuiesc eu chiar e o traditie ca o data in primavara sa se manince ceapa verde la gratar.In rest ei nu folosesc ceapa verde pina nu ajunge bulbul de dimensiunea unui ou mai mare.Prietenii mei au ramas surprinsi cind au vazut in salata ceapa verde ,subtirica...si pe deasupra si frunze.Apoi alta curiozitate,nu folosesc ierburi aromate decit uscate si nu stiu sa valorifice flora zonala,dealurile fiind pline de rozmarin.Eu mi-am cules muguri.....virfurile tinere..ca la muguri de pin si le-am pus in borcan cu otet....e super la friptura de pui la cuptor.
Apoi am pus ramuri legate cu panglica si in sifonier...miroase ,o nebunie.............Prietenele mele au ramas surprinse cite cunostinte am despre flora,ma refer la plante medicinale.

+Quote Post
Reclama

Google Ads

Quote Post

2 Pagini V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

3 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (3 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 25th May 2012 - 05:01 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare