3 Pagini V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> Drojdie naturala lichida, metoda Erik Kayser
Adriana Nicoleta
mesaj Oct 28 2008, 02:09 PM
Trimis la #41

.

Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760

CITAT(Getut @ Oct 28 2008, 11:27 AM) *
Aici sunt niste chifle din 250 ml apa, 2Lg ulei, 1lg zahar, 1lg sare, 600 gr faina, 200 gr drojdie lichida (cum am vazut la Afrodite floare.gif ) si 20 gr drojdie proaspata.
Astea au crescut ca nebunele ohmy.gif

Apoi ar fi crescut si fara cea naturala ca ai pus o multime de drojdie per total smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Getut
mesaj Oct 28 2008, 02:53 PM
Trimis la #42

Big Chef

Grup: Membri
Postari: 796
Inregistrat pe: 16-January 08
Membrul Nr.: 40,960

CITAT(Afrodite @ Oct 28 2008, 12:50 PM) *
Getut, foarte foarte fain!
Iti multumesc mult pt. reteta si detalii!!! floare.gif
Cu lapte am preparat si eu,dar la fel si omul meu a zis ca seamna cu prajitura,dar asta kla modul negativ.Deci m-am hotarut sa las lapticul si sa o ac doar cu apa sau bere din cind in cind.
Acum sint in graba, o sa revin miine sa-mi notez reteta data de tine si detaliile.
Inca odata mii de multumii si o zi plina de succese!

Afrodite, cu mare placere smile.gif
Si al meu tot in sens negativ, insa mie imi place, eu paine folosesc doar la sandvisuri, al meu foloseste paine la orice fel de mancare.
Eventual poti sa incerci sa pui apa si lapte in cantitati egale, atunci nu mai are consistenta de prajitura.
Painea cu bere creste mai mult? se simte berea?

Ps Mai stii cumva unde ai scris cum se face frunza din aluat? Multumesc smile.gif

CITAT(Adriana Nicoleta @ Oct 28 2008, 02:09 PM) *
Apoi ar fi crescut si fara cea naturala ca ai pus o multime de drojdie per total smile.gif

Ai dreptate, acum am observat ca am "sarit" pasajul + 500gr faina integrala eusa_whistle.gif
Nu mi se pare ca aluaturile cresc mai mult datorita drojdiei naturale ci doar ca au o alta consistenta (ma refer la cele in care am pus 100gr).
In vechime faceau painea doar cu drojdie naturala?

--------------------

+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Oct 29 2008, 08:49 AM
Trimis la #43

.

Cauta retete de mic-dejun in functie de ingredientele pe care le ai!

CITAT(Getut @ Oct 28 2008, 01:53 PM) *
Ai dreptate, acum am observat ca am "sarit" pasajul + 500gr faina integrala eusa_whistle.gif

aaaaa, pai asa se explica totul tongue.gif
CITAT(Getut @ Oct 28 2008, 01:53 PM) *
Nu mi se pare ca aluaturile cresc mai mult datorita drojdiei naturale ci doar ca au o alta consistenta (ma refer la cele in care am pus 100gr).

Asa e, si asta e unul dintre motivele pentru care am incetat de a o mai folosi, plus ca mie gustul ala lejer de acrut nu-mi place deci e chestie de gusturi, in schimb n-am nici o problema la astea cu drojdie de bere care pe altii ii poate deranja. Plus ca aluaturile cu drojdia naturala cresc mai greut si mai putin si iar din cauza asta eu le prefer pe celelalte.
In vechime da, de fapt tineau o bucata de aluat pe care o amestecau dupa o saptamina cind faceau iar piine cu faina si restul. Adica principiul pe care l-am explicat eu aici:
http://www.culinar.ro/forum/continut/Retet...rojdia-de-bere/

+Quote Post
Getut
mesaj Oct 30 2008, 04:28 PM
Trimis la #44

Big Chef

O poza cu ultima paine facuta din prima transa de drojdie lichida:
Imagine Atasata

Adriana, eu nu am simtit deloc/nimic acrisor, imi place tare mult textura painii cu drojdie lichida (stiu ca ma repet tongue.gif).

CITAT(Getut @ Oct 28 2008, 02:53 PM) *

M-am pus pe cautat pe net si iata rezultatul:

Imagine Atasata

M-am inspirat dupa reteta de Aici, tipa a incurcat borcanele blink.gif defapt ea a facut painea cu biga nu cu sourdough, daca nu le incurca eu nu faceam paine numai cu drojdie naturala, asa ca in tot raul e si un bine smile.gif.
Am facut jumatate de portie si am folosit reteta asta:
125 g drojdie lichida
180 ml apa
1/2 lg sare
1 1/2 lg zahar
2 Lg ulei
400g faina 000

Aluatul l-am lasat peste noapte la dospit (12h), a crescut cam cat creste un aluat cu drojdie in 15-20 min tongue.gif.
L-am framantat un pic, am format doua painici, apoi l-am lasat la crescut 3h pana a crescut ceva, ceva.
Au crescut un pic si la copt, nu inteleg insa de ce s-au crapat ? au facut scoarta painicile (la al II-lea dospit) ori mai puteau sa cresca si nu le-am lasat eu?
In sectiune se vede si crapatura.

Imagine Atasata

In relitate nu e asa de alba...a iesit un picut de tot mai inchisa la culoare, miroase puternic a acrisor, are gust acrisor.
Painea are textura asemanatoare cu ceea a painii artizanale ( un pic gumata si fffff usor umeda).

Inca nu stiu daca imi place smile.gif daca o sa mi se faca pofta de painica insemna ca mi-a placut tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Oct 30 2008, 11:41 PM
Trimis la #45

.

CITAT(Getut @ Oct 30 2008, 03:28 PM) *
In relitate nu e asa de alba...a iesit un picut de tot mai inchisa la culoare, miroase puternic a acrisor, are gust acrisor.
Painea are textura asemanatoare cu ceea a painii artizanale ( un pic gumata si fffff usor umeda).

asa tre sa fie, aici exista un magazin care o face asa si e exact cum o descrii tu
in astea 5 zile cit am stat la salonu ala de care am zis, am taiat-o felii zilnic si era umeda in interior dar n-avea gust acrisor, asta pentru ca ei facind mereu piine au drojdia naturala foarte proaspata si puternica smile.gif
Bravo, important e ca-ti place si de aratat arata superb smile.gif

+Quote Post
Afrodite
mesaj Nov 4 2008, 08:28 AM
Trimis la #46

Master of disaster

Postari: 3,319
Inregistrat pe: 26-October 04
Membrul Nr.: 18,050

CITAT(Getut @ Oct 28 2008, 04:53 PM) *
Afrodite, cu mare placere smile.gif
Si al meu tot in sens negativ, insa mie imi place, eu paine folosesc doar la sandvisuri, al meu foloseste paine la orice fel de mancare.
Eventual poti sa incerci sa pui apa si lapte in cantitati egale, atunci nu mai are consistenta de prajitura.
Painea cu bere creste mai mult? se simte berea?
Ps Mai stii cumva unde ai scris cum se face frunza din aluat? Multumesc smile.gif

Getut, multumesc pt. idea.gif lapte+apa!
Piinea cu bere nu mi-se pare ca, creste mai mult.
In schimb are un gust mult mai bun si coaja mi-se pare mai crocanta si aromata.
Nu mai stiu daca am scris-o pe undeva cum se face frunza aceea din aluat icon_redface.gif, dar NU cred ca am ajuns sa o scriu.
Da, sa-mi fie rusine!Uite o voi face chiar acum.

Acest mesaj a fost editat de Afrodite: Nov 4 2008, 08:30 AM

--------------------
http://leckereien.blogspot.com/

+Quote Post
Afrodite
mesaj Nov 4 2008, 09:43 AM
Trimis la #47

Master of disaster

Postari: 3,319
Inregistrat pe: 26-October 04
Membrul Nr.: 18,050

~Aici~ este reteta din care se face aceasta frunza,dar autorul si brutarul cartii scrie ca se poate face din ori si care aluat.
Imagine Atasata

FOUGASSE

- Dupa ce aluatul s-a preparat si a dospit, acesta se pune pe masa de lucru bine infainata, dar cu mare grija ,in asa fel incit in aluat sa ramina cit mai mult aer.
In carte , autorul si brutarul descrie ca el,foloseste la acesta etapa faina de malai, macinata fin.Dar merge si fara acesta faina.
- Aluatul se intinde/trage usor cu degetele sub forma dreptunghiulara.
- Acest dreptunghi se imparte in doua.
- Fiecare dreptunghi se imparte in trei parti.Dar cu grija sa ramina cit mai mult aer in aluat si din cind in cind se presara din belsug cu faina.
- Fiecare bucata de aluat se taie in diagonala ,in mijloc,dar in asa fel incit aluatul sa nu.- taiati de tot.Deci taietura sa fie ca o crestatura pe mijloc.
- In stinga si dreapa a acestei crestaturi se mai taie inca doua crestaturi mai mici.
- Cu degetele usor se trace putin colturile si gaurile se largesc in asa fel incit sa se formeze acesta frunza.
Din cind in cind se presara faina si se lucreaza cu grija sa ramina cit mai mult aer in aluat.
- Astfel frunza pregatita se pune pe o tava intoarsa, bina infainata sau cu hirtie de copt si se introduce in cuptorul preincins la maxim.
Eu dupa ce am format-o am lasat-o inca 10 minute sa se odihneasca/dospeasca si dupa aceea am introdus-o in cuptor.
- Imediat ce se introduce in cuptor,peretii cuptorului se stropesc cu putina apa si temperatura se reduce la 230°C
.

--------------------
http://leckereien.blogspot.com/

+Quote Post
Getut
mesaj Nov 8 2008, 11:07 PM
Trimis la #48

Big Chef

Mersi mult de tot pentru explicatii floare.gif, am inteles tot numai cu practica stau mai rau sad.gif.
Am incercat sa modelez frunze dar nu mi-au iesit decat niste caricaturi pe care le-am adunat si le-am dat alta forma.
Macar mi-a reusit spicul blob6.gif e tare fain, poza cu el copt nu am.
Imagine Atasata

Ultima paine cu starter, coapta in forma de silicon (nu mi-a placut cum s-a copt in silicon).
Imagine Atasata
Reteta:
100 gr starter
20 gr drojdie proaspata
250 ml apa
1/2 lg zahar
1 lg sare
500 gr faina
La ultima am adaugat si niste mac in aluat.
Deocamdata nu ma mai joc cu starterul ca mananc prea multa paine, e tare buna tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 9 2008, 12:04 AM
Trimis la #49

.

CITAT(Getut @ Nov 8 2008, 10:07 PM) *
Ultima paine cu starter, coapta in forma de silicon (nu mi-a placut cum s-a copt in silicon).

Nici mie nu-mi place, pentru ca siliconul nu lasa sa respire si creeaza umiditate, ceea ce pentru paine nu e bine deloc smile.gif

+Quote Post
Reclama

Google Ads

Quote Post

3 Pagini V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

2 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (2 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 12th February 2012 - 08:04 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare