Rugaminte postare la topicul "Ce gatim astazi":
Daca postati aici un preparat facut dupa o reteteta aflata pe forum, va rugam sa specificati cu link pentru a ne ajuta sa gasim reteta si modul de preparare. Multumim!
![]() ![]() |
Sep 3 2004, 12:08 PM
Trimis la
|
|
|
. Grup: Membri de onoare Postari: 25,863 Inregistrat pe: 12-March 02 Membrul Nr.: 2,760 |
|
|
|
|
Sep 3 2004, 12:24 PM
Trimis la
|
|
|
Captain Cook Grup: Membri Postari: 462 Inregistrat pe: 14-November 02 De la: Bucuresti Membrul Nr.: 5,417 |
si eu stiam ca se poate face bors din graham, dar nu stiu reteta. poate o mai stie mama
|
|
|
|
|
|
|
Sep 3 2004, 10:18 PM
Trimis la
|
|
![]() Big Chef Grup: Membri Postari: 737 Inregistrat pe: 13-August 04 De la: Canada Membrul Nr.: 16,264 |
Când nu am huste o prepar asa : Huste Într-un castron (sau alt vas care se poate acoperi) se pun 2 mâini de tarâte si una de malai. Se înmoie cu apa calda, adica se pune peste ele apa calda atât cât este nevoie sa le acopere f. putin si sa fie zemoase. Se acopera vasul si se lasa la cald 2-3 zile (poti sa-l lasi în curte la soare daca la tine e cald). Când se simte ca este acra (bagi un deget în zeama si pui pe limba sa gusti) se poate face borsul. Bors Într-o oala sau o galetusa de 5 litri se pun 2 pumni de tarâte (luate cu amândoua mâinile, adica mâini facute caus) si unul mai mic de malai. Se înmoie cu un pic de apa rece (sa fie putin mustoase) si se lasa deoparte. Se pune la fiert apa (cam 4 litri) si când clocoteste se toarna peste amestecul de tarâte si malai si se acopera imediat vasul. Când se pune apa fiarta se tine cont ca trebuie sa ramâna loc si pentru huste deci nu se umple vasul pâna sus.Se lasa acoperit 20 minute dupa care se rastoarna si hustea si se amesteca repede cu o lingura de lemn. Daca vrei poti sa adaugi odata cu hustea si o felie de pâine neagra sau intermediara. Se tine la cald si se amesteca de doua ori pe zi. Dupa 24h îl gusti si daca nu se simte nici un pic acru îi adaugi un vârf mic de lingurita de drojdie uscata. Nu mi s-a întâmplat decât odata sa nu fie deloc acru dupa 24h în general se face bine. Dupa ce s-a acrit pe gustul tau (cam în 2-3 zile maximum) îl strecori si peste ce-ti ramâne în vas pui apa calduta si-l poti lasa pâna la o saptmâna amestecând de 2 ori pe zi. Dupa ce ai scos si tura a doua de bors amesteci hustea (hustea fiind ce ramâne în vas dupa ce strecori borsul) si o pui într-un borcan la frigider unde poate sta 2-3 saptamâni. Când vrei sa faci bors din nou, scoti cu o zi înainte hustea din frigider, o pui la cald si o amesteci de 2 ori în ziua aia. Cam asta e cu borsul, sper ca am explicat totul cum trebuie si ca în curând ai sa poti sa te duci sa vinzi bors la Porta Palazzo Anat |
|
|
|
Sep 3 2004, 10:28 PM
Trimis la
|
|
|
. Grup: Membri de onoare Postari: 25,863 Inregistrat pe: 12-March 02 Membrul Nr.: 2,760 |
|
|
|
|
Sep 3 2004, 10:33 PM
Trimis la
|
|
![]() Big Chef Grup: Membri Postari: 737 Inregistrat pe: 13-August 04 De la: Canada Membrul Nr.: 16,264 |
|
|
|
|
Sep 3 2004, 10:36 PM
Trimis la
|
|
|
Pai ma refer la un malai mai putin fin care sa aiba in el bucatelele acelea negre, pentru ca cel pe care il mai am in casa e cel foarte fin care se foloseste la dulciuri sau cel alb.
|
|
|
|
Sep 3 2004, 11:17 PM
Trimis la
|
|
Aha, am înteles. Uite ce malai folosesc, nu prea are chestii negre în el dar e grisat.
Imagini Atasate
|
|
|
|
Sep 3 2004, 11:29 PM
Trimis la
|
|
|
Si cu el faci tu borsul?
Intimplarea face sa-l fi terminat, de obicei eu cumpar unul mai putin grisat acum, asa ne-am obisnuit. |
|
|
|
Sep 3 2004, 11:47 PM
Trimis la
|
|
Malaiul din a doua punga este mai mic decât primul, în general cu el fac borsul. Mi s-a întâmplat sa fac si cu unul mai putin grisat, n-am remarcat vre-o deosebire.
|
|
|
|
Sep 3 2004, 11:50 PM
Trimis la
|
|
|
Bine Anat, miine incerc sa vad daca gasesc si fac borsu asta, da nu va zic decit daca iese
|
|
|
|
Sep 4 2004, 12:14 AM
Trimis la
|
|
Eu sânt sigura ca o sa-ti iasa.
Chiar daca nu ar fi acru deloc a doua zi, solutia este un pic de drojdie si se aranjeaza. Dar zi-ne oricum, de acord? |
|
|
|
Sep 4 2004, 12:20 AM
Trimis la
|
|
|
Adica luni daca nu e acru bag drojdia, da?
Mersic, acu ma duc la culcare! Zic in orice caz ce-a iesit sau ce n-a iesit! |
|
|
|
Sep 4 2004, 02:33 AM
Trimis la
|
|
Luni sau marti depinde cât de repede se face hustea.
Daca la voi e cald si mâine dimineata (sâmbata) pui hustea la soare o sa fie acrita pâna duminica dupa-masa, asa ca pui si de bors tot duminica si-l gusti luni-daca nu e acru deloc îi pui un pic de drojdie. |
|
|
|
Sep 4 2004, 09:54 AM
Trimis la
|
|
![]() Captain Cook Grup: Membri Postari: 302 Inregistrat pe: 27-August 04 De la: Cluj Membrul Nr.: 16,566 |
Pot sa va dau eu reteta de bors, asa cum se face la mine acasa(in moldova),pentru cele care nu au de unde sa cumpere de la piata..
Trebuie totusi sa ai unele ingrediente:tarate de grau,tarate de porumb.. Se amesteca o mana de tarate de grau cu una de tarate de porumb,peste ele se toarna apa data in clocot dar nu clocotita.E de preferat sa se foloseasca un vas de lut, dar la fel de bine se poate face in vase emailate.Se acopera vasul si..se inveleste bine cu o patura..trebuie sa stea la cald si sa fie invelit bine.Se mai poate adauga in commpozitia borsului,unele chestii pentru aromatizare:crengute de visin,leustean..etc.. dupa ce gusti borsul si vezi ca s-a acrit cat de cat, il strecori, iar taratea care ramane o pastrezi pentru"cuib",adica data viitoare o amesteci cu tarate proaspata si borsul va iesi mai acru.La mine acasa e o superstitie cu borsul asta..cica se acreste numai daca e pus marti sau joi,in rest nu se acreste asa de tare..si inca o kestie, cea care acreste borsul, trebuie sa traga de par pe cineva, care sa se enerveze pe ea, ca numai asa se innacreste (eu nu iti recomand). Sper ca am fost destul de explicita..daca nu..va stau la dispozitie pentru intrebari. Eu de ce stiu ca se acreste si fara drojdie? Tinanad cont ca nu e decat treaba bacteriilor acidofile, cred ca merge si fara drojdie, mie mi-ar fi frica sa nu dea drojdia un gust mai aparte.. Oricum dupa ce ai hustile, treaba merge ca pe roate! DAr stiati ca borsul se mai poate folosi si altfel decat pentru ciorbe(bors)?daca pui un strop de miere in el si il lasi un pik la frigider, devine o bauturica nemaipomenita, plina de vitamine( |
|
|
|
Sep 4 2004, 10:50 AM
Trimis la
|
|
|
Anat, tine-mi pumnii.
Deci, am pus 2 pumni de tarâte de grâu in borcan
Imagini Atasate
|
|
|
|
Sep 4 2004, 10:51 AM
Trimis la
|
|
|
Am adaugat unul de faina de porumb (noroc ca avea soacra-mea)
Imagini Atasate
|
|
|
|
Sep 4 2004, 10:52 AM
Trimis la
|
|
|
Si am adaugat apa calda cit sa le acopere si am mestecat cu lingura de lemn.
Imagini Atasate
|
|
|
|
Sep 4 2004, 10:53 AM
Trimis la
|
|
|
temperatura la umbra acum la ora 11 este aceasta adica 25,1 °C:
Imagini Atasate
|
|
|
|
Sep 4 2004, 10:59 AM
Trimis la
|
|
|
E cald si bine, asa ca il las la soare toata ziua pe domnu borcan
Te rog, Anat daca mai citesti, spune-mi ce sa fac la noapte cind temperatura va cobori in jur de 18°C, il pun in casa si il scot din nou miine dimineata? Si zi si daca am facut bine pina acum! Sa speram ca se acreste pina miine dupamasa, asa am timp, fiind duminica, sa fac faza urmatoare. Rugati-va sa-mi iasa borsu ca daca nu iese tura asta ma las pagubasa. Si mai vroiam sa pun o intrebare ca sa n-o uit. In eventualitatea ca va iesi eu nu pot consuma tot borsul care va rezulta, deci nu pot sa il fac permanent, intrebarea e: hustea se poate congela? Eu congelez si folosesc foarte bine drojdia proaspata congelata, oare s-ar putea si cu hustea? Asa as tine-o la congelator si as scoate-o si face borsul cind as avea nevoie.
Imagini Atasate
|
|
|
|
Sep 4 2004, 02:18 PM
Trimis la
|
|
Adriana îti tin toti pumnii
Ai facut bine ce-ai facut pâna acum iar când nu mai este asa cald afara ia borcanul si pune-l în cuptorul aragazului. Daca nu-l poti pune acolo pentru ca ai nevoie sa folosesti cuptorul gaseste-i un loc pe lânga aragaz, undeva unde e mai cald. Capacul la borcan sa nu fie însurubat complet ci doar pe jumatate. Când începe sa fermenteze (ca doar asta da acreala) sa poata circula aerul. De congelat n-am congelat niciodata hustea, dar cred ca ar merge. Oricum n-ai mare lucru de pierdut, merita sa încerci; o scoti de la congelator si o lasi sa se dezghete în frigider si a doua zi o scoti la caldura si o amesteci. Daca e acra pui de bors, daca nu, faci repede alta. Drojdie de bere proaspata am congelat si eu dar am avut impresia ca nu-mi cresc asa bine aluaturile sau pâinea, asa ca o folosesc numai proaspata. O tin în frigider, bine împachetata, aproape 2 luni si este la fel de buna ca atunci când o cumpar. Ondina are dreptate, borsul e foarte bun sa fie consumat ca o bautura, e plin de Be-uri. N-am încercat sa pun miere în el, dar e o idee, merci Ondina. Eu îl beau rece de la frigider când nu-l consum la ciorbe sau nu dau prietenilor. |
|
|
|
| Reclama |
Trimis la
#
|
|
Google Ads |
|
|
|