> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

117 Pagini V  « < 11 12 13 14 15 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Fel de fel de conserve pentru iarna, Muraturi, aperitive, varza, ardei samd
Adriana Nicoleta
mesaj Sep 8 2006, 04:13 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Te-am iertat că arată prea frumos borcanele laugh.gif

şi am scris şi n mesajul iniţial, cel cu poza, despre ce era vorba n borcan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
stella
mesaj Sep 8 2006, 04:15 PM


Ajutor de bagator de seama


Grup: Membri
Postari: 10,122
Inregistrat pe: 29-January 06
De la: Europa
Membrul Nr.: 30,088



arata f. fain. cum ai facut *grilajul* din telina?
si ai pus pana la urma pepenasii ?( harbujei, se zice in moldova), ca nu-i vad !
25 gr la litru nu e prea putin? nu se pleostesc dupa aia?
deci bravo, arata ispititoare.


--------------------
Fan n_puiu for ever


Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Sep 10 2006, 03:06 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
Membrul Nr.: 30,859



a venit vremea sa pun castraveciori la otet ptr iarna. am cumparat 10kg de castraveti, la noi sunt 1ron/kg. am luat si celelalte ingrediente: piper boabe si macinat, boabe de mustar, 2 radacini de hrean, frunze de dafin, 2 l otet de 9grade. cand am spalat castravetii i-am separat pe cei mici de cei mari. ptr modul in care i-am pus a contat. si chiar erau diferente:

eu am culcat borcanele si am asezat castravetii in picioare in borcan, pe cei mai mari la baza borcanelor. asa incap mai bine, mie mi se pare ca si arata mai bine si eficientizam folosirea spatiului in borcane tongue.gif

am pus printre castraveciori bucati de hrean si boabe de mustar si piper, dafin si felii de ceapa. din cele 10kg mi-au ramas 9 castraveciori din cei mai mici. cele 2 randuri de castraveti pusi in picioare au fost cei mai mari , iar deasupra i-am pus pe cei mici. asa aratau fara zeama:

am facut zeama astfel: 2l otet+4l apa+6 linguri sare grunjoasa+3 cani cu zahar+1 lingura piper macinat+marar uscat. le-am dat intr-un clocot pe toate si mi-au incaput exact in cele 2 borcane, nici nu mi-a venit sa cred, exact pana la gura borcanelor:

reteta asta o fac de multi ani, n-a dat gres niciodata, iata niste castraveti care mai erau in borcan. i-am scos din zeama, care era tulbure-normal, era de-un an. ei sunt tari, crocanti si-i von manca pana se fac astia de-acum:

Go to the top of the page
 
+Quote Post
ADID
mesaj Sep 11 2006, 08:05 AM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 96
Inregistrat pe: 31-May 06
De la: Langa voi
Membrul Nr.: 32,225




Buna dimineata si scuze ptr intarziere, dar sunt foarte ocupata cu pregatirea unui parastas. Chiar, ar trebui sa deschidem un topic cu bucatele ptr acest eveniment traumatizant si la propriu si la figurat. Sa revin insa la borcanele mele: am pus si pepenasi mici de tot pe care ii intep cu o andrea. Sarea nu este putina si ca sa va spun drept ptr ca sunt primele muraturi care se mananca nu apuca sa se inmoaie. Cat despre grilajul de telina si morcovi il pregatesc cu faimoasa razatoare de ne astenizase acum cativa ani, parca Voerner?


--------------------
[font=Book Antiqua]Adid
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alicadu
mesaj Sep 11 2006, 12:31 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 7
Inregistrat pe: 1-June 04
De la: Vrancea
Membrul Nr.: 14,692



Buna fetelor, am vazut in urma cu citeva pagini, la retetele postate de amalia_aa o pozica cu o conserva de 'Morcov si telina'.
Va rog frumos sa-mi ziceti si mie cum se face. Se fierbe la bain-marie, se pun legumele fierte sau...cum?
Multumesc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 11 2006, 01:38 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



Alicadu, eu am sterilizat borcanele cu zarzavat de ciorba pe aragaz, intr-o oala cu apa.

Pana acum am niste zarzavat, zacusca, suc de rosii. Putine dar mai lucram.


Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata

 


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alicadu
mesaj Sep 12 2006, 07:24 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 7
Inregistrat pe: 1-June 04
De la: Vrancea
Membrul Nr.: 14,692



Multumesc frumos BD pentru raspuns. Spor la treburi!! Mai ales ca anul asta s-au facut multe legume, ar fi si pacat sa nu 'profitam' de toamna, nu?
Eu nu fac zarzavat pentru ciorbe ca am facut de doua ori si nu l-am consumat. M-ar interesa numai sa pun niste telina, eventual amestecata cu morcov.
Chestia care nu o stiu este in ce firb legumele astea. In apa, in apa cu putin ulei (innabusite) ...parca nu erau in sos de rosii. Apoi, cu dunstul, am inteles figura. La fel fac si eu si cu castravetii si cu zacusca...
Oare in ce se fierbe telina si morvocul??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Sep 12 2006, 08:03 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Cu ocazia asta o re-invit pe Amalia pentrua unspea oara sa vina si sa pune retetele de la preparatele a caror poza a postat-o aici ca de nu, jur pe rosu ca ii sterg toate pozele alea! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Claudita
mesaj Sep 12 2006, 08:19 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 415
Inregistrat pe: 14-March 06
De la: sua
Membrul Nr.: 30,795



(BD @ Sep 11 2006, 11:38 AM) [snapback]247317[/snapback]

Alicadu, eu am sterilizat borcanele cu zarzavat de ciorba pe aragaz, intr-o oala cu apa.

Pana acum am niste zarzavat, zacusca, suc de rosii. Putine dar mai lucram.



BD, tu sterilizezi zerzeveul pentru ciorba? ca si eu l-am sterilizat, dar am crezut ca am gresit, ca toata lumea mi-a zis ca nu se sterilizeaza... eu am pus prima oara acum
ai mai facut? mersi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 12 2006, 08:44 AM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



Fetele, eu am mai pus la modul urmator: legumele (telina, morcov, ce vreti voi in plus) crude, sare, inchise borcanele, puse in oala cu apa si fierte. Mereu le uit pe foc. Important este sa se faca vid in borcane (si se face cam dupa jumatate de ora) ca bacteriile sa nu poata sa se dezvolte.

Odata am pus si fara sare, numai legume crude si sterilizate. Se pastreaza perfect. Iarna le consum cand este scump ardeiul si telina mai ales. Merge orice combinatie pusa asa, in timp am pus diverse, in functie de ce am capatat de pe la neamuri de la tzara, de la ardei pt umplut la fasole pastai sau mazare. Crude si doar sperilizate.

Cand pun sucuri sau zacusti nici nu le mai sterilizez, umplu borcanele cand e preparatul fierbinte, cat mai mult, aerul dilatat de caldura se contracta la racire si iar se formeaza vid.

Desigur ca metodele batranesti aveau schepsisul lor, pe atunci se legau cu celofane sau mai stiu eu ce care permiteau, chiar daca intr-o mica masura transefrul de aer sau erau fragile si se puteau fisura.

Cu borcanele cu filet nu exista nici un risc, asa am pus mereu conservele si mi-au tinut: crude = sterilizat, fierte = puse clocotite in borcan (cu un cutit dedesubt ca sa disipeze temperatura).

Muraturi nu pun pentru ca nu imi ies niciodata icon_frown.gif (nene radu sa nu te aud, da? laugh.gif )


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alicadu
mesaj Sep 12 2006, 09:00 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 7
Inregistrat pe: 1-June 04
De la: Vrancea
Membrul Nr.: 14,692



BD, ai aprins un beculet pt mine !! Sar'mina.
Cam cita sare se pune? Dupa gust, putin mai sarat sau...ca pot face exact ca tine, pun ce legume vreau eu, crude si rase, amestec cu sare si le fierb fara sa adaug apa peste legume (in borcane). Numa ca.. cata sare?

Acest mesaj a fost editat de alicadu: Sep 12 2006, 09:02 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nenea Radu
mesaj Sep 12 2006, 11:35 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,752
Inregistrat pe: 21-December 04
De la: Piatra Neamt (Neamt)
Membrul Nr.: 19,669



(BD @ Sep 12 2006, 09:44 AM) [snapback]247498[/snapback]

Fetele, eu am mai pus la modul urmator: legumele (telina, morcov, ce vreti voi in plus) crude, sare, inchise borcanele, puse in oala cu apa si fierte. Mereu le uit pe foc. Important este sa se faca vid in borcane (si se face cam dupa jumatate de ora) ca bacteriile sa nu poata sa se dezvolte.

.......................
Muraturi nu pun pentru ca nu imi ies niciodata icon_frown.gif (nene radu sa nu te aud, da? laugh.gif )


hehehe, uite ca pune cineva punctul pe i cu mecanismul sterilizarii.
Deci prin fierbere intr-adevar se mai distrug ceva bacterii etc. factori care provoaca alterarea produselor, dar o sterilizare adevarata se poate face numai in conditiile in care ai scule din alea industriale laugh.gif (avem si noi la fabrica de conserve), ca ai nevoie de 1,4 atmosfere si temperatura 130 grade, etc.
La noi la cratita de acasa, prin fierberea o juma de ora in baie de apa, se distrug o parte din microorganisme (din pacate si enzimele cele faine si vitaminele icon_frown.gif ), capacele cu filet - care nu trebuie stranse chiar asa tare - permit aerului fierbinte sa se dilate, iar cand se racesc conservele si aerul din interior se contracta, capacul actioneaza ca o supapa, nepermitand intrarea "intrusilor" de afara laugh.gif .
De multe ori, din cauza marginilor borcanului, multi mai intorc borcanele cu fundul in sus, pana se racesc, pt ca in felul acesta sa nu scape aer inauntru.

despre muraturi , mellow.gif rolleyes.gif


--------------------
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yta
mesaj Sep 12 2006, 11:36 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 290
Inregistrat pe: 1-March 06
Membrul Nr.: 30,592



Ieri mi-a venit in cap sa fac niste tocana de legume.Am zis eu pentru maica-mea pe care o mai apuca zilele de post pe la mine



Am facut o potie mica,nu mai facusem de multi ani si mi-era c-am uitat.

ardei gras copt,capia copt ceapa,morcov, cite 1 kg din fiecare,5ooml ulei,0 telina cit pumnul,2 radacini de pastirnac si 1 litru de suc de rosii mai grosut,foi de dafin ,putin oregano,piper macinat,1 cana orez fiert pe jumatate.
legumele tocate,calite,apoi dupa ce am pus orezul am mai pus si 2-3 cani de apa si am lasat sa pilpiie in oala ,mestecind din cind in cind.dac-am vazut ca da sa se prinda orezul,am stins focul,am pus fierbinte in borcane,am capsat,si-n oala la fiert cu ele...vreo ora cred c-am uitat de ele.ca sa fiu sigura.

Ai mei cind au vazut borcanele a fost musai sa le desfac unul.Pe care l-au devorat imediat si azi am mai desfacut unul.Nu au iesit decit 10 borcane mici,papate 2...deci tre sa mai fac
Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata

 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 12 2006, 12:00 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



(nenea Radu @ Sep 12 2006, 12:35 PM) [snapback]247562[/snapback]


despre muraturi , mellow.gif rolleyes.gif


te bat
laugh.gif

alicadu, eu pun chiar la ochi asa ca nu stiu sa iti spun exact. gust din legume sa fie sarate potrivit. dar ti-am zis, daca faci o sterilizare corecta poti sa le pui fara pic de sare.

daca vrei insa retete cu cantitati exacte precis sunt prin cartile de bucate, eu insa nu stiu sa iti spun exact.


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alicadu
mesaj Sep 12 2006, 12:24 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 7
Inregistrat pe: 1-June 04
De la: Vrancea
Membrul Nr.: 14,692



Oki-doki.
BD, suna tare fain reteta ta si asa fac si io. Sar'mina si spor la 'conservarit'.
Yta, asa am patit si eu cu zacusca de fasole. Din 15 borcane de 800 g, mai am 10. Ca tota lumea vrea sa guste...trebe sa mai fac.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yta
mesaj Sep 12 2006, 01:38 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 290
Inregistrat pe: 1-March 06
Membrul Nr.: 30,592



(BD @ Sep 12 2006, 06:44 AM) [snapback]247498[/snapback]

Fetele, eu am mai pus la modul urmator: legumele (telina, morcov, ce vreti voi in plus) crude, sare, inchise borcanele, puse in oala cu apa si fierte. Mereu le uit pe foc. Important este sa se faca vid in borcane (si se face cam dupa jumatate de ora) ca bacteriile sa nu poata sa se dezvolte.

Odata am pus si fara sare, numai legume crude si sterilizate. Se pastreaza perfect. Iarna le consum cand este scump ardeiul si telina mai ales. Merge orice combinatie pusa asa, in timp am pus diverse, in functie de ce am capatat de pe la neamuri de la tzara, de la ardei pt umplut la fasole pastai sau mazare. Crude si doar sperilizate.

Cand pun sucuri sau zacusti nici nu le mai sterilizez, umplu borcanele cand e preparatul fierbinte, cat mai mult, aerul dilatat de caldura se contracta la racire si iar se formeaza vid.

Desigur ca metodele batranesti aveau schepsisul lor, pe atunci se legau cu celofane sau mai stiu eu ce care permiteau, chiar daca intr-o mica masura transefrul de aer sau erau fragile si se puteau fisura.

Cu borcanele cu filet nu exista nici un risc, asa am pus mereu conservele si mi-au tinut: crude = sterilizat, fierte = puse clocotite in borcan (cu un cutit dedesubt ca sa disipeze temperatura).

Muraturi nu pun pentru ca nu imi ies niciodata icon_frown.gif (nene radu sa nu te aud, da? laugh.gif )




BD,in mesajul tau pomeneai de ardei pentru umplut.Cum ii pui?
Eu obisnuiam sa pun in suc de rosii ,apoi "sterilizati'.Isi pastreaza gustul dar se cam inmoaie si asta nu-mi place.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 12 2006, 01:58 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



yta, la un moment dat ii puneam in apa si ii sterilizam dar intr-adevar ies moi, daca te gandesti insa ca se inmoaie la fiert oricum nu conteaza, insa sunt greu de umplut.

acum cand mai pun ii curatz si ii congelez intregi, inghetzatzi se umplu si mai usor.


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Claudita
mesaj Sep 13 2006, 11:53 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 415
Inregistrat pe: 14-March 06
De la: sua
Membrul Nr.: 30,795



(Claudita @ Sep 1 2006, 09:51 PM) [snapback]245127[/snapback]

da dar ceva presupuneri, pliiiz?
le-am intors cu gura in jos (borcanele) si s-a mai amestecat continutul cu zeama,
dar ma intereseaza daca sa le arunc au ba, adica or fi bune de ceva? ca imi trebuie borcanele... rolleyes.gif
daca nu presupune nimeni nimic cred ca o sa desfac un borcan mai mic, sa vaz io...




am desfacut un borcanel si sa stiti ca la gust nu este rau, numai ca nu mare gust de crud, de proaspat; ulterior am citit aici la vreo 2 fete ca ele sterilizeaza de obicei, zarzavatul pentru ciorba.

am facut conserve de iarna, tocana d elegume, zacusca de vinete, zacusca de ciuperci, gemuri, ce vreau sa spun ca intamplarea a facut ca am avut cratita si oale de inox, si nu s-a prins, dom'le! nu s-a prins pe fund deloc, nu a trebuit sa amestec in cratita decat o data la vreo 10 minute, nu tre' sa stai la invartit cum faceam cu cratita de email.
faci o gramada de treaba pe langa asta... interesant...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Claudita
mesaj Sep 14 2006, 12:00 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 415
Inregistrat pe: 14-March 06
De la: sua
Membrul Nr.: 30,795



cineva a scris cum pune pe iarna ardei copti la borcan, cu otet, si nu mai pot sa gasesc locatia; de 3 zile caut, cate putin, recunosc. stie cineva?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Myryam
mesaj Sep 14 2006, 12:32 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 152
Inregistrat pe: 21-December 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 29,499



(stella @ Sep 4 2006, 06:02 AM) [snapback]245424[/snapback]

Stella
mai pune borcane si pungute (pune-le pe toate) sa mai invat si eu minunatii...
din seria *borcaniada* si unele facute artizanal, si pe care le cumpar mereu in puglia.
sunt cu ciuperci murate si inimi de anghinare.




Stella,sunt bune ciupercile astea albe murate?Ca vreau sa fac o salata cu ciuperci si gogosari,dar reteta e cu opintici,nu-mi dau seama cum ar iesi cu soiul asta de ciuperca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

117 Pagini V  « < 11 12 13 14 15 > » 
Reply to this topicStart new topic
Tags

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 1st October 2014 - 10:17 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare