2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Sirop din muguri de brad
Dan@
mesaj May 8 2006, 11:16 AM


(^_^) who cares ?


Grup: Membri
Postari: 9,213
Inregistrat pe: 18-February 05
De la: Missipippi & Missiruppi
Membrul Nr.: 21,598



Functiunea "search" nu prea mi-e de mare ajutor azi, fiindca e "inghetata" ... tongue.gif laugh.gif

Prin urmare arunc o intrebare in eter: stie cineva cum se prepara siropul din muguri de brad ? rolleyes.gif

Multumesc anticipat.


--------------------
excesul zilnic de bere şi petrinjel duce la ficat m'chermla !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SIMONA.B
mesaj May 8 2006, 01:46 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,262
Inregistrat pe: 13-February 03
De la: INDIANA
Membrul Nr.: 6,686



Speli bine mugurii de brad , vezi sa nu fie din cei mari sa nu aiba dimnesiuni mai mari de 8 cm lungime ca deja is imbatraniti si se curata codita la capat acolo unde ii prinsa de tulpina de eventuale resturi. Se pun la fiert in apa cat sa ii acoperi de doua ori ca si cantitate de apa. Ii lasi sa dea cateva clocote si ii lasi in apa aia pana a doua zi. Ii storci bine( poate ii pui intr-un tifon) iar sucul obtinut si ala strecurat sa nu ramana nici un rest in el de la mugurica altfel se strica ,il fierbi cu zahar 1kg zahar la 1 litru de suc.

Continui cu el ca si la siropurile obisnuite de fructe.

Acest mesaj a fost editat de SIMONA.B: May 8 2006, 01:47 PM


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dan@
mesaj May 8 2006, 04:04 PM


(^_^) who cares ?


Grup: Membri
Postari: 9,213
Inregistrat pe: 18-February 05
De la: Missipippi & Missiruppi
Membrul Nr.: 21,598



Merci mult, Simona ! floare.gif pupic.gif

Sirop de fructe n-am facut niciodata icon_redface.gif, da' banuiesc ca trebuie fiert pina se mai ingroasa putin, nu ? eusa_think.gif

Stii cumva si cit timp poate fi pastrat, din moment ce nu contine nici un conservant ? icon_rolleyes.gif


--------------------
excesul zilnic de bere şi petrinjel duce la ficat m'chermla !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CorinaZ
mesaj May 8 2006, 04:32 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 671
Inregistrat pe: 2-July 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 3,887




Il pui la frigider si nu il tii mai mult de 3 saptamani. Si daca fermenteaza putin de tot, nu-i bai.


--------------------
"Bonne cuisine et bon vin, voila le paradis sur terre"(Henric V)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fredi
mesaj May 8 2006, 05:39 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 944
Inregistrat pe: 13-April 03
De la: Weltstadt mit Herz - M -
Membrul Nr.: 7,350



Poate ca era gresit,insa noi faceam la Brasov sirop din muguri de brad atunci cind inca erau verzi.Faceam citiva litri,de consistenta mierii,il turmam la sticle,le sigilam si la beci cu ele.aveam cel putin suficient pina la productia urmatoare.Uneori se intimpla sa se zahariseasca dar procedam cu el ca si cu mierea.


--------------------
Cine se scoala de dimineata......
<BR>cade singur in ea !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
petunie
mesaj May 8 2006, 06:03 PM


Am buburuza!!!


Grup: Membri
Postari: 5,929
Inregistrat pe: 15-June 05
De la: Deutschland
Membrul Nr.: 24,853



Bah ce bine ca mi-ati adus aminte de sirop.Chiar vorbeam la sfarsitul trecut de saptamana cu Maya ca vreau sa-mi adun si eu muguri de brad sa fac sirop.Acu,daca nu o fi prea tarziu,o sa-mi adun saptamana viitoare,ca saptamana asta plec la Casa Alba si nu pot sa ma ocup .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SIMONA.B
mesaj May 8 2006, 07:48 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,262
Inregistrat pe: 13-February 03
De la: INDIANA
Membrul Nr.: 6,686



QUOTE(Fredi @ May 8 2006, 10:39 AM) [snapback]215396[/snapback]
Poate ca era gresit,insa noi faceam la Brasov sirop din muguri de brad atunci cind inca erau verzi.Faceam citiva litri,de consistenta mierii,il turmam la sticle,le sigilam si la beci cu ele.aveam cel putin suficient pina la productia urmatoare.Uneori se intimpla sa se zahariseasca dar procedam cu el ca si cu mierea.


Si nu ti se parea ca are un gust un pic amarui si parca aspru?!!! Nu era gresit dar ala din mugurii mai mici e mult mai bun( zice lumea rolleyes.gif si eu ).

de pastrat ai dreptate asa se si pastreaza dar am avut si ani in care s-o stricat rau !!!







--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dan@
mesaj May 8 2006, 09:15 PM


(^_^) who cares ?


Grup: Membri
Postari: 9,213
Inregistrat pe: 18-February 05
De la: Missipippi & Missiruppi
Membrul Nr.: 21,598



QUOTE(petunie @ May 8 2006, 06:03 PM) [snapback]215402[/snapback]

Bah ce bine ca mi-ati adus aminte de sirop.Chiar vorbeam la sfarsitul trecut de saptamana cu Maya ca vreau sa-mi adun si eu muguri de brad sa fac sirop.Acu,daca nu o fi prea tarziu,o sa-mi adun saptamana viitoare,ca saptamana asta plec la Casa Alba si nu pot sa ma ocup .


In reteta pe care o folosesti, spune cam citi muguri trebuiesc strinsi ? rolleyes.gif


--------------------
excesul zilnic de bere şi petrinjel duce la ficat m'chermla !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
petunie
mesaj May 8 2006, 09:57 PM


Am buburuza!!!


Grup: Membri
Postari: 5,929
Inregistrat pe: 15-June 05
De la: Deutschland
Membrul Nr.: 24,853



QUOTE(Dan@ @ May 8 2006, 09:15 PM) [snapback]215453[/snapback]

In reteta pe care o folosesti, spune cam citi muguri trebuiesc strinsi ? rolleyes.gif



...inca nu am facut niciodata sirop,deci habar nu am ...eu vorbeam cu Maya daca stie ea cumva o reteta...ca eu am auzit numa ca e bun la raceala siropul asta,la tuse...


Eu am gasit asta in internet:

Sirop din muguri de brad
Ingrediente: Muguri de brad cu lungimea de 3-4 cm, pentru fiecare 1 l suc cite 1 1/2 kg zahar.


Acest sirop se prepara primavara, cind mugurii de brad au lungimea de 3-4 cm si culoarea verde. Mugurii curatati de codite, care au multa rasina se spala de praf cu apa rece, se pun intr-o oala smaltuita suficient de mare si se toarna apa cit sa depaseasca nivelul mugurilor inca odata cit volumul lor (la 1 kg muguri se pun cca 2 l apa). Se fierb cca o ora, pina cind se moaie bine. Dupa aceea se ia de pe foc oala si se lasa sa stea acoperita la rece 48 de ore iar daca este cald, numai 24 ore, ca sa se extraga cit mai bine din muguri sarurile minerale si uleiurile aromatice.Sucul se strecoara prin tifon dublu, asezat pe strecuratoare, presind mugurii ca sa se scurga tot sucul. Sucul se cintareste si, la 1 l suc, se va pune zahar ca si siropul de zmeura, in oricare varianta.



Poate te ajuta si poate faci tu inaintea mea, sa imi spui cum iese.Eu abia peste vreo saptamana ma apuc de treaba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj May 9 2006, 09:06 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Dana, mama a cules muguri din bradoiul pe care il avem si l-a facut anul trecut sau acum 2 ani mi se pare, ea a facut exact reteta care era in cartea lui Jurcovan, daca n-o ai ti-o transcriu aci, pe undeva printr-o lada in camera depozit inca mai zac acele sticle pentru ca dupa parerea mea le-a facut ingrozitor de dulci, in acelasi timp a facut si siropul de menta, sunt ambele foarte dulci si deloc verzi la culoare. icon_frown.gif
Evident ca m-am dus imediat sa citesc ingredientele de pe siropul de menta cumparat si are coloranti puternic in el deci mi-a fost clar de ce ala e asa de verde.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj May 9 2006, 10:04 AM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



QUOTE(CorinaZ @ May 8 2006, 04:32 PM) [snapback]215377[/snapback]

Il pui la frigider si nu il tii mai mult de 3 saptamani. Si daca fermenteaza putin de tot, nu-i bai.

Numai la frigider se pastreaza??..si numai 3 saptamni.. blink.gif ..habar nu am..eu nu am facut niciodata..


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dan@
mesaj May 9 2006, 10:15 AM


(^_^) who cares ?


Grup: Membri
Postari: 9,213
Inregistrat pe: 18-February 05
De la: Missipippi & Missiruppi
Membrul Nr.: 21,598



Adriana, daca ai timp sa scrii reteta aici, iti multumesc. Siropul vreau sa-l fac simbata, cind imi vin nepoteii sotului in vizita si-atunci am sa-i pun sa ma ajute la cules de muguri. Siropul de brad il fac pentru o nepotica de 4 ani, care sufera de astm bronsic. icon_frown.gif


--------------------
excesul zilnic de bere şi petrinjel duce la ficat m'chermla !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj May 9 2006, 10:37 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



O scriu Dana, ori diseara de acasa ori imi iau cartea cu mine si o scriu miine dimineata.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj May 9 2006, 06:55 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Mi-am rupt spinarea aşeznd ghivecile cu flori pe terasă şi scurgndu-le apa că a plouat azi noapte cu clăbuci aşa că acu m-am hodinit niţel scriind reţeta, am copiat exact aproape 2 pagini, cu virgule, greşeli, sfaturi, neclarităţi etc. rolleyes.gif sper să fie clar şi mai ales de folos. Deci copiat din Carte de bucate de Silvia Jurcovan, Editura Tehnică, Bucureşti 2004, ediţia a V-a.
Sirop din muguri de brad
Acest sirop se prepară primăvara, cnd mugurii de brad au lungimea de 3-4 cm şi culoare verde. Mugurii (curăţaţi de codiţe, care au multă răşină) se spală de praf cu apă rece, se pun ntr-o oală smălţuită suficient de mare şi se toarnă apă ct să depăşească nivelul mugurilor ncă o dată ct volumul lor (la 1 kg muguri se pun circa 2 l apă). Se fierb circa o oră, pnă cnd se nmoaie bine. După aceea se ia oala de pe foc şi se pune să stea acoperită la rece 48 de ore, iar dacă este cald numai 24 de ore ca să se extragă ct mai bine din muguri sărurile minerale şi uleiurile aromatice. Sucul se strecoară prin tifon dublu, aşezat pe strecurătoare, presnd mugurii ca să se scurgă tot sucul. Sucul se cntăreşte şi la un litru de suc se va pune zahăr ca şi la siropul de zmeură n oricare variantă.

Acestea sunt cele 3 variante ale sucului de zmeură din momentul n care se pune zahărul :
1. la sucul obţinut se adaugă zahăr, la un litru de suc se pune 1 kg de zahăr. Toată cantitatea de suc cu zahărul respectiv se pune ntr-un vas smălţuit (oală, lighean, cratiţă), avnd un volum ncă o dată ct capacitatea sucului, deoarece cnd fierbe, sucul face multă spumă şi dacă vasul este mic poate să dea n foc. Se amestecă pe foc pnă cnd se topeşte complet zahărul, apoi se lasă să fiarbă la foc supraveghindu-l ndeaproape şi amestecnd la suprafaţă, ca să dispară spuma; aceasta se formează n cantitate mai mare la sucul care se lasă să fermenteze mai mult, ca să capete aciditate proprie. Sucul se poate stoarce şi după o zi şi se pune la 4-5 l de sirop un pachet de sare de lămie pentru aciditate. In oricare variantă se fierbe circa 30 de minute ca să se distrugă fermenţii, după aceea se trage vasul la o parte sau se face focul foarte mic şi chiar dacă nu a dispărut complet spuma se toarnă clocotit n sticle. Sticlele se pun n pături calde şi se lasă pnă a doua zi.
2. siropul se fierbe cu 1 kg zahăr pentru fiecare litru de suc obţinut la foc mic ca să nu dea n foc, amestecnd mereu, fiind supravegheat mereu pnă dispare spuma rezultată prin fermentare şi se distrug fermenţii, astfel se poate turna şi rece n sticle fără riscul de a mai fermenta sau mucegăi. Se astupă numai cu dopuri noi care n-au fost folosite la vinuri sau cu celofan , ca să nu intre praful sau musculiţele. La fel se poate proceda dacă se pune cte o aspirină şi numai 1 kg zahăr penru fiecare litru de suc. Sucul se fierbe cu aspirina şi zahărul pnă cnd dispare spuma. Siropul se poate turna călduţ sau rece n sticle (care se astupă simplu cu celofan) fără riscul de a fermenta sau mucegăi. Astfel se poate proceda cu toate siropurile şi din alte fructe pentru a nu fi nevoie de sterilizare şi pentru a reduce zahărul la 1 kg pentru 1 l de lichid folosit.
3. cnd este nevoie de o cantitate mai mare de sirop pentru a nu folosi prea mult zahăr deodată precum şi pentru a economisi spaţiu de depozitare sucul stors se poate păstra timp ndelungat (nelimitat) fără zahăr, urmnd a fi transformat treptat n sirop după necesităţi.
n acest scop, sucul stors, măsurat cu litrul se va fierbe ntr-un vas smălţuit pnă cnd va dispărea complet spuma rezultată prin fermentarea zmeurei n timpul de 1-3 zile (orict de groasă ar fi) adăugndu-se chiar de la nceput 2 aspirine penmtru fiecare litru de suc şi zeamă sau sare de lămie după gust. Se toarnă călduţ sau rece n sticle sau damigiane, la nevoie se poate dilua cu apă, 1-3 l de apă la fiecare litru de suc. Se adaugă zahărul după una din variantele arătate mai nainte pentru fiecare litru de lichid rezultat, ţinnd cont că s-au pus deja 2 aspirine ntr-un litru de suc.

Sirop din muguri de brad contra tusei
Siropul din muguri de brad, excelent contra tusei, se poate prepara cu mai puţin zahăr. La 4 l lichid se va pune 1 kg zahăr. Siropul se fierbe 10 minute apoi se torna n sticle de şi l, ca şi bulionul, se aşază n pături şi se lasă pnă a doua zi.
Se foloseşte l pentru o cură. Se bea de cte 4-5 ori pe zi, n circa 2 zile, cu efectul dorit şi la copii şi la adulţi. Nu trebuie să rămnă mai mult de 4-5 zile n sticlă, căci la căldură fermentează sau mucegăieşte (fiind cu puţin zahăr).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CG
mesaj May 9 2006, 08:48 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 370
Inregistrat pe: 5-April 05
De la: Germania
Membrul Nr.: 23,075



Noi am zugravit bucataria de la o sticla de sirop de muguri de brad laugh.gif
Sticla inchisa arata cat se poate de normal, dar cred ca apucase sa fermenteze sau ceva, desi nu era prea veche. Cand am deschis a explodat in toata, da toata bucataria pe pereti si tavan si mobila BangHead.gif Mobila am putut-o spala, dar a trebuit rezugravit.
Mai am si niste prieteni innebuniti dupa sirop din asta si lor le explodeaza periodic sticlele - asa ca le tin sub masa blink.gif sa fie zona 0 cat mai redusa daca iar o patesc unsure.gif


--------------------
"When we remember we are all mad, the mysteries disappear and life stands explained."
Mark Twain

Cris
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fredi
mesaj May 10 2006, 09:23 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 944
Inregistrat pe: 13-April 03
De la: Weltstadt mit Herz - M -
Membrul Nr.: 7,350



Mamaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Deci dupa reteta d-nei Jurcovan am calcat serios de tot in strachini!
Noi l-am administrat "cobailor" personali (copii nostri fericiti cu asemenea parinti) atit in caz de raceala nediluat cit si ca racoritoare,diluat cu apa minerala!
Promit sa nu mai fac! Parol!
La intrebarea daca nu era amarui,raspunsul este clar :Nu.Poate ca isi pirdea din efectul terapeutic si ajuta cam tot atita ca frectia la piciorul de lemn!


--------------------
Cine se scoala de dimineata......
<BR>cade singur in ea !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
anima_dia
mesaj May 11 2006, 11:50 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 47
Inregistrat pe: 2-May 06
De la: Brasov
Membrul Nr.: 31,873



Adriana, merci pentru reteta de sirop din muguri de brad. Ma intreb, merge si la tuse seaca provocata de scame? Ca daca merge, i-ar fi extraordinar de bun soacrei mele!


--------------------


ANIMA tu DIA...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj May 11 2006, 05:57 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Nu ştiu! icon_frown.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cona
mesaj May 30 2006, 08:02 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 158
Inregistrat pe: 10-January 06
De la: iasi
Membrul Nr.: 29,764



Fetelor eu am facut anul trecut sirop din muguri de brad la rece.Am pus un strat de muguri un strat de zahar , iar muguri iar zahar............, l-am lasat la macerat in balcon pina cind a lasat siropul , apoi am stors bine mugurii , si am pastrat siropul in sticle inchise ermetic , la loc racoros. Nu am mai sterilizat sticlele si a tinut fff bine, nu a fermentat deloc. Succes!


--------------------
[/color]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ball dania
mesaj Jun 4 2006, 09:46 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 235
Inregistrat pe: 27-March 06
Membrul Nr.: 31,159



scriu si eu o reteta (o am de la o dna din spital). eu am facut-o si a fost f buna.
iata reteta asa cum mi-a spus-o, si pe care am respectat-o intocmai.

se pun la fiert mugurii de brad cu apa cam cat un lat de palma peste ei. se fierbe intre1-1h30-2 ore ca sa mai scada. se lasa asa in oala in care au fiert pana a doua zi, cand se strecoara, se arunca mugurii, se masoara lichidul ramas. la 1l sau 1l si un sfert de lichid se pune 1kg zahar. se fierbe pana se leaga ca la dulceata. optional se poate pune suc de lamaie (sucul de la o juma de lamaie pentru 1l de lichid)si se mai lasa sa fiarba inca 5minute.(deci lamaia se pune inainte de a fi fiert definitiv siropul).cand e ceva mai racorit se toarna in sticle si se lasa decsoperit pana a doua zi sa prinda o pelicula.a doua zi se astupa sticlele. se ia cate o lingurita fara apa inainte de culcare seara(asa spunea ca facea dansa cu copiii ei, mai ales pe timp de iarna).




Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 29th July 2014 - 12:31 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare