Reply to this topicStart new topic
> De ce mi se baleste zeama de varza?, ... sa fie de la sare??
ELAIDA
mesaj Nov 17 2006, 02:39 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,012
Inregistrat pe: 12-May 06
De la: ...langa brebenel...
Membrul Nr.: 32,038



Anul acesta mi s-a intamplat ceva groaznic ( icon_smile.gif ) - Si gogosarii si varza dau semne de... imbolnavire. Li se baleste zeama. De la ce sa fie? icon_frown.gif
Voi ati patit asa ceva?
Sa fie de la sare? blink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
meLuce
mesaj Nov 17 2006, 02:47 PM


Producator bilutze marca inregistrata


Grup: Membri
Postari: 5,264
Inregistrat pe: 19-February 06
De la: Iac-aciulea la beljica
Membrul Nr.: 30,428



(ELAIDA @ Nov 17 2006, 03:39 PM) [snapback]269105[/snapback]

Anul acesta mi s-a intamplat ceva groaznic ( icon_smile.gif ) - Si gogosarii si varza dau semne de... imbolnavire. Li se baleste zeama. De la ce sa fie? icon_frown.gif
Voi ati patit asa ceva?
Sa fie de la sare? blink.gif



si mie mi s-a balit o data varza, numai de la sare a fost, ca doar altceva nici n-am bagat. la tine, nu stiu


--------------------
Fan n_puiu!






Go to the top of the page
 
+Quote Post
stella
mesaj Nov 17 2006, 02:53 PM


Ajutor de bagator de seama


Grup: Membri
Postari: 10,122
Inregistrat pe: 29-January 06
De la: Europa
Membrul Nr.: 30,088



s-a mai discutat la ...muraturi etc. cred ca trebuie pitrocit ( vanturata zeama) si nenea radu, ca expert zicea ca nu se pune decat sare groasa, grunjuroasa, si nicicum iodata.
alta solutie nu vad.
ai incercat sa *sufli* printr-un tub in zeama, ca s-o vnturi ?


--------------------
Fan n_puiu for ever


Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj Nov 17 2006, 02:53 PM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966




De la sare,eu cred mai putin..posibil e de la apa..s-au format ceva bacterii..astea asa fac..un fel de mucilagiu.


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
droopina
mesaj Nov 17 2006, 02:54 PM


vudu? iudu! uidu! aidu!


Grup: Moderatori
Postari: 10,095
Inregistrat pe: 2-November 06
De la: somewhere over the rainbow...
Membrul Nr.: 34,683



ce fel de sare ai pus?
huh.gif


--------------------
Life sucks and then you die! Damn right!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj Nov 17 2006, 02:58 PM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



Sau altceva..nu ai pus destula sare,si de aceea s-au format bacterii..spune o cunostinta,cu care chiar telefonam acum..si cica nu mai e bine sa le consumi! ohmy.gif
Eu nu am patit asta niciodata,si am folosit chiar sare iodata.


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ELAIDA
mesaj Nov 17 2006, 03:08 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,012
Inregistrat pe: 12-May 06
De la: ...langa brebenel...
Membrul Nr.: 32,038



Multumesc de raspunsurile voastre prompte...
Am pus sare grunjoasa, bineinteles!
Varza e pusa de vreo saptamana si am vanturat-o cam de doua ori.. E putin?
Maya, cum sa n-o mai consum? blink.gif Eu ma gandeam sa-i fac alta saramura... Si sa o repun.
Folosesc aceeasi reteta de ani buni, si la gogosari si la varza (nu aceeasi la ambii icon_smile.gif ) si niciodata n-am patit ca acum. Dupa ce am vazut ce-am patit cu varza, am tras concluzia ca sarea este vinovata, caci la gogosari saramura am fiert-o putin.. deci, ce bacterii?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dorina-Ella
mesaj Nov 17 2006, 03:09 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 231
Inregistrat pe: 27-October 05
Membrul Nr.: 28,510



(ELAIDA @ Nov 17 2006, 12:39 PM) [snapback]269105[/snapback]

Anul acesta mi s-a intamplat ceva groaznic ( icon_smile.gif ) - Si gogosarii si varza dau semne de... imbolnavire. Li se baleste zeama. De la ce sa fie? icon_frown.gif
Voi ati patit asa ceva?
Sa fie de la sare? blink.gif

La varza mai mult ca sigur ca nu ai pus destula sare deci mai pune sare si barbuteaza (se ia un furtun si se introduce in recipientul in care e varza si se sufla cu putere) de doua ori pe zi. la gogosari nu stiu ce sa iti spun depinde cum i-ai pus daca i-ai pus cu zahar, cu miere etc. Oricum daca la gogosari zeama se baleste arunc-o si fa alta zeama si pune-o peste ei din nou. Eu cu gogosarii am patit-o acum vreo 3 ani si am schimbat zeama pe ei si nu au avut nimic dar asta trebuie facuta repede sa nu apuce gogosarii sa fermenteze ca atunci sunt buni de aruncat. Succes tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj Nov 17 2006, 03:21 PM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



(ELAIDA @ Nov 17 2006, 04:08 PM) [snapback]269117[/snapback]

Multumesc de raspunsurile voastre prompte...
Am pus sare grunjoasa, bineinteles!
Varza e pusa de vreo saptamana si am vanturat-o cam de doua ori.. E putin?
Maya, cum sa n-o mai consum? blink.gif Eu ma gandeam sa-i fac alta saramura... Si sa o repun.
Folosesc aceeasi reteta de ani buni, si la gogosari si la varza (nu aceeasi la ambii icon_smile.gif ) si niciodata n-am patit ca acum. Dupa ce am vazut ce-am patit cu varza, am tras concluzia ca sarea este vinovata, caci la gogosari saramura am fiert-o putin.. deci, ce bacterii?

Draga mea,tu poti face ce vrei cu ele...eu ti-am spus de la altii care stiu..eu de exemplu nu-s deloc experta n ceea ce priveste muraturile..pun doar cte ceva,ce chiar nu gasesc aici..cum ar fi ardeii cu varza tocata,sau castravetii sarati(desi-s si aici,nu-s pe gustul meu..la asta ma refeream)

Cu parere de rau,si sper sa nu te superi pe mine,si sa ma ntelegi ca-mi dau doar cu parerea..dar eu nu as mai putea mnca din ele,mi-ar sta n gt,cnd stiu ca au zacut n mucilagiu.

E clar ca si sarea poate fi vinovata...nici nu conteaza de fapt care e vina..eu stiu una-mucilagiu(la muraturi)=bacterii(fie provocate de sare,de apa,de legume..sau de orice altceva),si aici pentru mine e aus..basta..


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Nov 17 2006, 04:28 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



elaida, oricum asta e principiul prin care se mureaza varza, cu ajutorul bacteriilor, ai pitrocit-o de prea putine ori, trebuie macar odata la doua zile in primele doua saptamani, din ce ziceau fetele pe aici, eu cred ca daca ii faci alta zeama nu are nimic


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Nov 17 2006, 05:14 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
Membrul Nr.: 30,859



am patit si eu intr-un an, la gogosari. dar i-am salvat, ca ei nu se inmuiasera. am turnat zeama intr-un vas si am fiert-o iar. nu conteaza ca-i tulbure. la fiert omori orice mishcodac. am spalat si gogosarii, asa in borcan. am pus apa in borcan, am zgaltait borcanul, am tinut cu mana gogosarii ca sa nu cada si am varsat apa. am repetat procedura de mai multe ori. mai adauga in borcane seminte de mustar si hrean, chiar ras, ca-i bun antibactericid. zeama toarn-o fierbinte in borcane. daca sunt doar semne si nu s-au inmuiat gogosarii, cred ca-i salvezi cu metoda asta. in varza sufla cu un furtun sau vantura cumva zeama, alta solutie nu-i. daca s-a acrit deja, pune niste conservant in ea. bafta! e groaznic sa ti se strice atata munca si cheltuiala.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ELAIDA
mesaj Nov 18 2006, 12:32 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,012
Inregistrat pe: 12-May 06
De la: ...langa brebenel...
Membrul Nr.: 32,038



Multumesc de raspunsuri. unsure.gif Va comunic ce se intampla... curand.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Neta
mesaj Nov 18 2006, 06:08 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,290
Inregistrat pe: 2-January 05
De la: In afara Romaniei si in Ea
Membrul Nr.: 19,931



E posibil ca si vremea ,cu temperaturi prea ridicate pentru aceasta perioada , contribue la aceasta "balire" Atunci cand se termina sezonul verzei murate si se incalzeste vremea, ce se arunca din prin butoi ,cam asa arata . Ar fii o explicatie. icon_biggrin.gif


--------------------
IPB Image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ELAIDA
mesaj Nov 18 2006, 11:59 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,012
Inregistrat pe: 12-May 06
De la: ...langa brebenel...
Membrul Nr.: 32,038



Am ajuns la concluzia ca n-am vanturat-o indeajuns. Asa ca (nefiind foarte balita, wacko.gif ci in curs de balire serioasa puke.gif ) am aruncat toata zeama, am spalat butoiul, varza, si am refacut saramura. Varza deja e acra si arata exceptional tongue.gif - nu numai ca arata bine dar este si foarte tare, exact cum trebuie sa fie o varza adevarata!). Uite ca nu mi-a trecut prin minte sa fac poze sa va arat stadiul de balire in care se afla...
Concluzia: astept sa vad ce va urma, sper ca nu o noua balire... icon_frown.gif
P.S.: Maya, tu ma faci sa ma simt aiurea ca am refolosit-o... Poate imi vine rau... icon_smile.gif

Acest mesaj a fost editat de ELAIDA: Nov 19 2006, 12:05 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MC
mesaj Nov 19 2006, 03:32 AM


Membru de onoare


Grup: Membri de onoare
Postari: 4,367
Inregistrat pe: 15-December 03
De la: In afara Romaniei
Membrul Nr.: 10,612



Imi pare rau de munca ta, Elaida, dar cred ca o sa se rezolve problema cu noua saramura. Asa am patit si eu anul trecut cu muraturile si i-am dat mamei mele telefon sa-i spun ce mi s-a intamplat. Mi-a spus sa nu ma impacientez, sa le scot, sa le spal bine cu apa rece si sa le fac o alta saramura cu sare grunjoasa pusa in apa in clocot si lasata sa se raceasca la temperatura camerei. Am ascultat-o si am salvat situatia, mai ales ca era pe la inceputul iernii, ca acum, iar gogonele nu mai se gasesau pe nicaieri. Succes! icon_smile.gif


--------------------
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward


Go to the top of the page
 
+Quote Post
ELAIDA
mesaj Nov 19 2006, 10:58 AM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,012
Inregistrat pe: 12-May 06
De la: ...langa brebenel...
Membrul Nr.: 32,038



(MC @ Nov 19 2006, 01:32 AM) [snapback]269591[/snapback]

sa le scot, sa le spal bine cu apa rece si sa le fac o alta saramura cu sare grunjoasa pusa in apa in clocot si lasata sa se raceasca la temperatura camerei.

Eu am pus doar o alta saramura, n-am fiert apa. Sper sa nu repet procedeul! Mersi! cool.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marina86
mesaj Nov 19 2006, 12:47 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 62
Inregistrat pe: 8-March 06
Membrul Nr.: 30,720



Din ce am mai citit si am si practicat , in primele 10 zile varza se sufla zilnic o data/zi.In acest timp se mai adauga cate o varza ,la sfarsitul celor 10 zile eu pun cateva pliculete de conservant pentru ca la noi este cald si nu am unde s-o pun la rece(cca 20 grade).Ramane tare si nu se strica zeama pe care o folosesc pana in mai.
Anul acesta am pus ,experimental,varza in punga,in butoi legata bine cu un elastic.Zeama este f limpede, nu am vanturat-o nu a dat pe dinafara si ff important NU MIROASE (ca sa nu spun nu pute).Si nici nu i-am pus conservant.Reteta am luat-o si de pe forum si de la vecina si din Practic si sa vedem pana in luna mai ce mai ramane.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
micul
mesaj Nov 19 2006, 01:25 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,390
Inregistrat pe: 22-August 06
Membrul Nr.: 33,415



Este foarte important ca atunci cand oui varza sa o indesi bine, bine in butoi si sa_i pui o greutate in cap.
iti ramane tare si nu se baleste.


--------------------
"E greu sa dai Cezarului ce-i al Cezarului, unui om de la care ai imprumutat bani."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj Nov 19 2006, 01:57 PM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



(ELAIDA @ Nov 19 2006, 12:59 AM) [snapback]269561[/snapback]

P.S.: Maya, tu ma faci sa ma simt aiurea ca am refolosit-o... Poate imi vine rau... icon_smile.gif

ELAIDA,eu sper sa nu ti se faca rau..si scuze,dar nu asta intentionam...am spus doar parerea mea.


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ELAIDA
mesaj Nov 20 2006, 09:37 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,012
Inregistrat pe: 12-May 06
De la: ...langa brebenel...
Membrul Nr.: 32,038



(marina86 @ Nov 19 2006, 10:47 AM) [snapback]269699[/snapback]


Anul acesta am pus ,experimental,varza in punga,in butoi legata bine cu un elastic.

blink.gif Interesanta idee! icon_eek.gif Asa ceva aud insa pentru prima oara. Nu stiu ce sa zic!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 22nd September 2014 - 12:12 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare