Reply to this topicStart new topic
> Sunca facuta in casa
Cosmina_Liana
mesaj Nov 23 2007, 07:38 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,684
Inregistrat pe: 16-March 06
De la: bucale
Membrul Nr.: 30,823



Buna fetelor
voi cand taiati porcu faceti sunca ?
cu boia iute/dulce,/sare/usturoi,o fierbeti in zama de varza?
vreau si eu secretul
mai e nitelus si se apropie sa tai purcelu si vreau sa fac sunca biggrin.gif
sper sa ma luminati wink.gif
chiar acum ma uitam la "ce gatim azi" si vazui ca ,Cali a mancat sunca romaneasca(scuze de cacofonie)
arata asa de ghine
ziulica buna rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Laura.lala
mesaj Nov 24 2007, 08:32 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,514
Inregistrat pe: 19-March 04
De la: Portugalia/Portocalia
Membrul Nr.: 12,877



Cand zici sunca te gandesti la slana/slanina de porc? Pentru noi cele din Ardeal sunca este carne macra si slana este stratul acela de grasime de porc.
Nu de alta dar sa nu apara confuzii cand ai sa primesti retetele de la fete. rolleyes.gif


--------------------

GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cosmina_Liana
mesaj Nov 24 2007, 08:49 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,684
Inregistrat pe: 16-March 06
De la: bucale
Membrul Nr.: 30,823



pai cu slanina si niste sorici si daca e si nitica carnita si mai bine
rolleyes.gif
si aia de ardeal e buna
daca sti cum se face asa in mare si mai ti minte cum facea bunicuta ta,scrie acilea te rog
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj Nov 24 2007, 09:17 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842




Io o fierb în zeamă de varză, cu boabe de piper şi-o o frunză de dafin.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
simonaro29
mesaj Nov 25 2007, 12:32 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,968
Inregistrat pe: 12-July 07
De la: DE-Hessen
Membrul Nr.: 38,257



Eu sunca spun la piciorul de porc.

Eu o pun la saramura o saptamana (sarata cat sa tzina oul) daca este deosata. Daca nu e dezosata are nevoie de mult timp. Apoi o spal si o pun la fum.

Slanina ( cu o dungulitza de carne in ea) o pun la sare (sare grunjoasa) 6 saptamani , dupa care o curat si o agatz la fum.

Alt tip de slanina _ 4 saptamani la sare si o saptaman in saramura cu usturoi si condimente-daca vrei ). Apoi la fum.

Cazaturile de muschi (bucatzile mici care raman) le adun intr-o plasa dinaia de macelarie , fac asha ca un salamio si o pun la saramura 4-5 zile. Api la fum. Aici cumpar carnea aia deja pusa in plasa .

De fiert , in Ardeal eu stiu ca se fierbe numai un anumit fel de slanina ,aia cu usturoi. Ah , si tata mai fiebe si falcile de la porc si le pune in usturoi.....dar mie asta nu-mi place. Gustul de usturoi imi place pe slanina nefiarta.


--------------------


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cosmina_Liana
mesaj Nov 25 2007, 12:59 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,684
Inregistrat pe: 16-March 06
De la: bucale
Membrul Nr.: 30,823



Multumesc mult de raspunsuri
pai si in zama de varza cat trebe fiarta?
apoi pun boia iute/dulce sa fie nitel roscata,sare si usutori pisat?
si apoi le las asa cateva sapt smile.gif
e buna si la fum dar unde sa fac afumatura dry.gif
o sa ma duc sus pe bloc sa fac un foc de tabara biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Nov 25 2007, 06:10 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
Membrul Nr.: 30,859



cosmina, cred ca esti in romania...daca intrebi prin cunostinte, din vorba-n vorba, sigur gasesti pe cineva care afuma sunca si, contra-cost, poate ti-o afuma si pe-a ta. noi asa facem mereu, cineva la tara ne-o afuma ptr 1 leu/buc sunca. anu' trecut, nu stiu cat o fi anu' asta. rolleyes.gif
sunca o afumi dupa ce sta la sare si apoi in saramura cu condimente. noi pastram si cateva bucati albe, adica neafumate, doar in saramura. astea au un soric asa de moale! oricum, in ultimii ani nu stiu daca am mancat cate o bucata din fiecare sort, mai mult am facut-o cadou, dar ne place s-avem si s-o pregatim.
o alta idee care mi se pare f buna e tocatul carnii la macelarie. se duce ovidiu aproape de ora inchiderii, ca sa nu-i tina din timpul programului, mi-o cantareste si platesc tot 1 leu /kg. scutesc multa munca si mizerie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Happy.
mesaj Nov 25 2007, 06:36 PM


Supercalifragilistic!!!


Grup: Membri
Postari: 8,845
Inregistrat pe: 10-August 05
Membrul Nr.: 26,306



QUOTE(simonaro29 @ Nov 25 2007, 12:32 PM) *
De fiert , in Ardeal eu stiu ca se fierbe numai un anumit fel de slanina ,aia cu usturoi.

Se fierbe slanina de la guşă. Cand e fiarta se scurge si se presara din belsug cu boia, pier si usturoi pisat in mojar.

La noi carnea care se lasa la sare pur si simplu se ingroapa in sare. E vorba de sare grunjoasa, de aia la sac. Parca 6 saptamani se tine la sare, timp in care ocazional se mai umbla la ea sa se completeze sarea. Apoi se da la fum. Apoi se agatza in camara bine aerisita, sa stea la zvantat. Tine in camara pana vara, pana dau caldurile.

Acest mesaj a fost editat de Happyalex: Nov 25 2007, 06:43 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj Nov 25 2007, 06:53 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842



<<pai si in zama de varza cat trebe fiarta?>>

Io o las f'o două ceasuri, la foc mic. Important e s-o laşi să se răcească în zeama în care-a fiert, atunci îşi ia mirosul de la condimente. Iese cam nasoală la aspect, dar de fragedă, n-ai probleme.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cosmina_Liana
mesaj Nov 25 2007, 08:10 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,684
Inregistrat pe: 16-March 06
De la: bucale
Membrul Nr.: 30,823



OK am priceput oameni buni tot ce mi-ati spus
de abia astept sa fac
ca m-am saturat numai din aia cu sare grunjoasa,si am mancat la cineva acum vreo 2-3 ani asa rosie putin cred ca din cauza boiaului era asa si avea si usturoi pisat si-a fost tare buna
merci inc-odata de lamuriri si retete biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
babyca
mesaj Dec 5 2007, 05:22 AM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 121
Inregistrat pe: 28-October 06
De la: Romania- Italia-Oklahoma
Membrul Nr.: 34,608



N-am facut in viata mea sunca, si nici n-am avut curiozitatea si rabdarea sa vad cum o face mama .. iar din amintirile mele din copilarie nu-mi amintesc decat ca o punea la sare .. si mai departe .. nu mai stiu .. Acum ma apucat cheful de facut sunca , si ma intreb .. daca o las la sare 2-3 saptamani .. nu se face prea sarata? nu intra sarea in ea ? Sau ... ca zau ca nu stiu , si tare as vreasa fac
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj Dec 5 2007, 09:57 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842



<<daca o las la sare 2-3 saptamani .. nu se face prea sarata? nu intra sarea in ea ?>>

Slana-şi trage sare câtă-i trebuie, nu iese prea sărată.

Unii freacă bucăţile cu sare grunjoasă şi usturoi (cimbru, boia, depinde de gust şi zonă).

Alţii o păstrează în saramură concentrată (de-aia de ţine oul) şi scot de-acolo numai cât mănâncă, cică e şoriciul mai fraged.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Dec 5 2007, 10:15 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



da, la olteni s eface sunca in saramura, dar e taiata subtire, nu are carne si se pune si usturoi, intr-adevar soricul e moale si fain, si eu cand mai fierb slanina tot in zeama de varza o fac si iese tare aromata si faina, mi-ati facut pofta, zeama de varza am pe balcon, trag o fuga sa cumpar slanina din piata biggrin.gif


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
bimbilica
mesaj Dec 5 2007, 03:03 PM


zen


Grup: Membri
Postari: 3,307
Inregistrat pe: 13-October 06
De la: Ardeleanca din Reghin,acum in capitala
Membrul Nr.: 34,351



Noi,la Reghin faceam jumi juma tablele de slana,jumate le dadeam numai cu sare deaia grunjoasa si le puneam intr-o covata(copaie) de lemn,cate doua,fata in fata,adica cu soricul inafara.Pt cealallta jumatate de slana,faceam o pasta din;muuuullt usturoi pisat,boia dulce sau iute,sare,cimbru si ungeam bine slana cu ea si o puneam tot asa in covata,si le tineam cam 4- 5 saptamani la rece si apoi cateva zile la fum......doamneeeeeeee,imi poo in gura numai cand ma gandesc la ele. Apoi daca ai o camara racoroasa si bine aerisita,le agati sa stea la distanta mica un ade alta si ai si in iulie slana buna(asa facea bunica la tara),noi la bloc o taiam bucati cat sa incapa pe gura unui borcan de 3-sau 5 l si o puneam asa,eventual mai puneam putina sare.Aici,socrii nu afuma numic de la porc,slana o lasa asa cruda,opun numai cu sare nustiucat timp,dar mie nu imi place deloc asa.Am noroc cu un vecin care vine la Europa dupa marfa si imi mai trimite mami cate ceva prin el,acum am sa i zic sa imi trimita niste slana,ca nu mai a deloc si e asa de bunaaaaaaaaaa cu ceapa rosie..........


--------------------

Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...

Go to the top of the page
 
+Quote Post
simonaro29
mesaj Dec 5 2007, 05:16 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,968
Inregistrat pe: 12-July 07
De la: DE-Hessen
Membrul Nr.: 38,257



QUOTE(Happyalex @ Nov 25 2007, 06:36 PM) *
Se fierbe slanina de la guşă. Cand e fiarta se scurge si se presara din belsug cu boia, pier si usturoi pisat in mojar.

La noi carnea care se lasa la sare pur si simplu se ingroapa in sare. E vorba de sare grunjoasa, de aia la sac. Parca 6 saptamani se tine la sare, timp in care ocazional se mai umbla la ea sa se completeze sarea. Apoi se da la fum. Apoi se agatza in camara bine aerisita, sa stea la zvantat. Tine in camara pana vara, pana dau caldurile.



Happy , esti ardeleaca?


--------------------


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 2nd September 2014 - 11:18 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare