Reply to this topicStart new topic
> Varza calita, Cum se face?
elena_antony
mesaj Apr 22 2008, 07:41 PM


Senzuala


Grup: Membri
Postari: 2,018
Inregistrat pe: 13-November 06
De la: Lebanon
Membrul Nr.: 34,842



Va rog frumos, imi puteti spune cum se face varza calita?? help.gif Nu am facut niciodata, imi amintesc ceva ceva cum facea mama, insa ....

Am gasit ieri bucatile astea afumate de porc (nu le stiu denumirea,stiu ca sunt de pe picior jos ), si eram asa de fericita, ca-mi era un dorrrr de carne de porc afumata.Si mi-a venit dorul si de varza calita, si acuma stau cu dorul ca nu stiu sa le fac biggrin.gif


Imagine Atasata


Ce ziceti, merge sa fac varza calita cu ele?Daca da, cum?Trebuie fierte inainte?

Va multumesc!!!!!


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj Apr 22 2008, 08:20 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842



QUOTE(elena_antony @ Apr 22 2008, 08:41 PM) *
Va rog frumos, imi puteti spune cum se face varza calita?? help.gif Nu am facut niciodata, imi amintesc ceva ceva cum facea mama, insa ....

Am gasit ieri bucatile astea afumate de porc (nu le stiu denumirea,stiu ca sunt de pe picior jos ), si eram asa de fericita, ca-mi era un dorrrr de carne de porc afumata.Si mi-a venit dorul si de varza calita, si acuma stau cu dorul ca nu stiu sa le fac biggrin.gif

Ce ziceti, merge sa fac varza calita cu ele?Daca da, cum?Trebuie fierte inainte?



Le zice ciolane, uite colea cum le-a făcut Peter: http://www.culinar.ro/forum/continut/Retet...ata-de-cartofi/

După părerea mea merg de minune cu varza călită.

Aş face ciolanele ca Peter iar varza separat, servită ca garnitură.

Pentru mine varza călită e aia murată, stoarsă bine şi dată la cuptor cu-n pic de ulei şi piper, pînă se moaie varza şi se ard "vîrfurile".
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elena_antony
mesaj Apr 22 2008, 08:25 PM


Senzuala


Grup: Membri
Postari: 2,018
Inregistrat pe: 13-November 06
De la: Lebanon
Membrul Nr.: 34,842



N_puiu floare.gif , multumesc !


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Chipotle
mesaj Apr 22 2008, 08:27 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 963
Inregistrat pe: 9-August 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 33,228




Eu o fac din varza proaspata ca asa o face mama laugh.gif (o face si din murata, da na' acuma si eu). Asadar, eu iau o ceapa potrivita si o tai solzisori cam la fel ca si varza si o pun la calit cu ulei, cand devine translucenta (tongue.gif ) pun si varza si mai adaug ceva ulei, sare si piper si o tot amestec pana ce e moale si maronie sau daca n-am chef sa amestec prea mult, adaug putina apa si o pun la cuptor.

Cateodata mai pun si cate un pumn de varza murata in ea.

Da' acuma te intreb cum de ai gasit ciolane afumate acuma ca eu doar o data pe an ce le vad inainte de craciun???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elena_antony
mesaj Apr 22 2008, 09:08 PM


Senzuala


Grup: Membri
Postari: 2,018
Inregistrat pe: 13-November 06
De la: Lebanon
Membrul Nr.: 34,842



Chipole de ce crezi ca eram eu fericita ?biggrin.gif, e prima data cand gasesc asa ceva de cand am venit aici.

Multumesc de ideea cu varza, eu is varza la facut varza calita biggrin.gif.
Parca vazusem pe la fete ca pun si marar si morcovi unsure.gif


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Guvi
mesaj Apr 22 2008, 09:16 PM


Master of disaster


Grup: Administratori
Postari: 8,299
Inregistrat pe: 7-February 06
De la: cu curca la raze
Membrul Nr.: 30,225



Elena, mie imi place foarte mult reteta lui Radu Anton Roman, si numai pe aceea o fac in ultimul timp. Se face cu varza dulce, cum a zis si Chipotle, taiata marunt si pusa la calit in putin ulei. O acoperi putin (5 minute), sa se inabuse, dar sa ramana si crocanta. Apoi dai capacul la o parte si pui chimen, cimbru, o foaie de dafin si 2 linguri de bulion desfacute intr-un pahar cu vin alb sec (sau apa, daca nu vrei sa pui alcool). Amesteci bine si dai la cuptor, acoperit, cam jumatate de ora, dupa care dai capacul la o parte ca sa se rumeneasca putin. E delicios!


--------------------
Guvi's


Fan n_puiu

Lord, grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can,
and the wisdom to hide the bodies of those people I had to kill because they pushed me too far
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elena_antony
mesaj Apr 23 2008, 01:44 AM


Senzuala


Grup: Membri
Postari: 2,018
Inregistrat pe: 13-November 06
De la: Lebanon
Membrul Nr.: 34,842



Multumesc de idee Gustivica.floare.gif, o sa incerc si reteta aceasta wink.gif

Pana la urma am facut varza cu o ceapa calita cum a zis chipotle, la care am adaugat si un morcov ras, sare, piper iar la urma am pus putin marar verde.A fost foarte buna!
Ciolanele le-am facut la cuptor, in bere occasion14.gif , dupa reteta lui Pitt!Foarte bune!
Va multumesc pentru ajutor inca o data !! icon_love.gif

O sa revin cu poza wink.gif

Acest mesaj a fost editat de elena_antony: Apr 23 2008, 01:45 AM


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Apr 23 2008, 10:13 AM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



elena, daca te inspira cu ceva uite si aici cateva variante

http://www.culinar.ro/forum/continut/Retet...4/Varza-calita/


oricum reteta lui peter cu ciolana (am facut-o si eu) e nemaipomenita si, cum zice si don puiu merge extraordinar cu varza calita.

Acest mesaj a fost editat de BD: Apr 23 2008, 10:14 AM


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elena_antony
mesaj Apr 23 2008, 07:58 PM


Senzuala


Grup: Membri
Postari: 2,018
Inregistrat pe: 13-November 06
De la: Lebanon
Membrul Nr.: 34,842



Multumesc pentru idei inca o data ! floare.gif

Pozele sunt putin bruiate, imi era foame tongue.gif

Imagine Atasata



Imagine Atasata




--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
sarah_nc
mesaj Apr 25 2008, 07:38 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,925
Inregistrat pe: 4-September 07
De la: carolina de nord
Membrul Nr.: 38,747



arata marfa varza,eu mai pun si putin bulion ca imi place rosie si tot cu varza poraspata o fac dar varza o toc inainte si pun sare dupa care o amestec cu mana sa-si lase apa sau cum se spune pe romaneste.si la fel pun putin cimbru,piper boabe si foaie de dafin si o bag la cuptor sa se rumeneasca.Vad ca deja ai facut-o,sa va fie de bine occasion14.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elena_antony
mesaj Apr 25 2008, 08:07 AM


Senzuala


Grup: Membri
Postari: 2,018
Inregistrat pe: 13-November 06
De la: Lebanon
Membrul Nr.: 34,842



Sarah , multumesc de idee, o sa incerc si varianta ta....doar pentru mine, ca la arabu' meu nu ia prea placut varza calita ,mai mult i-a placut ciolanu' icon_rotf.gif
De mancat , a mancat, dar cred ca se gandea numai la kebabi si kebbe biggrin.gif
te-am pupat!

Acest mesaj a fost editat de elena_antony: Apr 25 2008, 08:08 AM


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
A_flj_
mesaj May 13 2008, 07:15 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 73
Inregistrat pe: 10-March 07
De la: Timisoara
Membrul Nr.: 36,882



QUOTE(elena_antony @ Apr 22 2008, 07:41 PM) *
Va rog frumos, imi puteti spune cum se face varza calita?? help.gif Nu am facut niciodata, imi amintesc ceva ceva cum facea mama, insa ....

Am gasit ieri bucatile astea afumate de porc (nu le stiu denumirea,stiu ca sunt de pe picior jos ), si eram asa de fericita, ca-mi era un dorrrr de carne de porc afumata.Si mi-a venit dorul si de varza calita, si acuma stau cu dorul ca nu stiu sa le fac biggrin.gif


Imagine Atasata


Ce ziceti, merge sa fac varza calita cu ele?Daca da, cum?Trebuie fierte inainte?

Va multumesc!!!!!


Mie varza calita, sarmalele, ciorbele de orice soi, si alte chestii de-astea mai de la mama de-acasa mi se par cel mai simplu de gatit. Cumva asa, din sange, nu din carte. Da' de-aia unele mai complicate tot dupa carte le fac, ca la cat is de aiurit las jumatate din reteta pe dinafara altfel.

Io fac varza calita din varza rosie, iese mai spectaculoasa decat aia din varza alba, indiferent daca murata sau nu, si impresia mea e ca merge la mai multe carnuri daca nu e facuta din varza acra.

O fac foarte simplu - din nefericire cu multe chestii dupa ureche (cantitati si timpi). Anume tai varza fidea, o frec cu sare, o las sa stea o vreme, pe urma o scurg (daca se scurge din oala de inox in ciur de inox in chiuveta de inox, deja e un spectacol de culoare de toata frumusetea), pun la calit niste ceapa, la o vreme cand mi se pare adaug niste morcovi (si ceapa si morcovii tocati - unii rad morcovii, da' mie mi se pare ca la faza asta pierd din textura), tot dupa ureche la un moment dat adaug varza, si pe urma tine-te nene la mestecat pana se caleste. Candva pe parcurs pun sare si piper. Calita e cand si-a schimbat complet culoarea, si nu mai e alba nici pe unde s-au taiat nervurile, ci aproape neagra de jur imprejur - da' aici recomand sa guste fiecare, ca nu la toata lumea ii place la fel de mult calita.

Ca indicatii de cantitati/proportii: 2-3 morcovi nu prea mari, o ceapa mare sau 2 mai mici, o capatana de varza rosie potrivita. Da cu atentie, mie-mi plac morcovii mai mult ca la alta lume.

Ca pe urma o pun intr-o tava si pun ceva carne deasupra si o mai dau la cuptor sau nu e alta smecherie, varza calita e gata si buna de mancat si inainte de aia.

Daca la calit se mai ratacesc si ceva frunzulite de cimbru uscat prin varza, iese super-meserie. Da' am intalnit oameni la care nu le place aroma de cimbru in varza icon_frown.gif

BTW, poate ca unii ar fi tentati sa foloseasca ceapa rosie. Mie cel putin nu-mi place - mi se pare ca pe cat de buna e de mancat cruda pe atat de nasoaie se face la gust cand e pusa in mancare.

Cui nu i-e frica de colesterol si-i place, in loc de ulei poa' s-o caleasca in untura de diverse animale - de porc e clasic. Mie mi se pare ca iese prea grea.

Vasul e bine sa fie unu' cu pereti grosi, de ex. unu' de fonta, cumva da altfel caldura decat un vas cu pereti subtiri. Nici tigaie, da' nici oala - adica pe undeva pe la intre ele de intins, o cratita mai inalta eu cred ca e perfecta, un tuci cre' ca e ideal, da' n-am incercat niciodata. Oala de fonta am mostenit insa una de la mama, si e brici, pacat ca fiind foarte batrana incepe sa se duca smaltul.

Is curios daca incearca cineva sa aud cum i-a iesit/placut.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 2nd October 2014 - 04:28 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare