Reply to this topicStart new topic
> Aparat de facut iaurt, cine are si cine il recomanda?
Issis
mesaj May 26 2008, 05:29 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 336
Inregistrat pe: 18-December 07
De la: Targoviste
Membrul Nr.: 40,455



Buna, fetelor,
Cine are aparat de facut iaurt? Am vazut la Domo. Costa 90 lei. Are vreo 6 borcanele...si nu stiu altceva despre el.
Cum se foloseste? Merita banii?
Multumesc de ajutor!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj May 26 2008, 06:32 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Depinde de cerintele tale si de ceea ce-ti doresti.
Eu il am si am facut iaurt cu el saptaminal ani de zile, pina ce s-a plictisit Stefano de mincat si de atunci aparatul sta pe un raft din debara. Iaurtul se poate face si intr-o oala sau termos, zic unii, mie imi place mai mult in aparatul asta mai ales pentru faptul ca apoi ai deja borcanelele gata de folosit.
Eu faceam asa, incalzeam un litru de lapte mi se pare pina la 90°C, inainte de a fierbe, aparatul avea in dotare un termometru si cind ajungea la acea temperatura opream focul, foloseam mereu lapte proaspat adica cel care dureaza citeva zile, nu degresat sau alte minuni, cel normal pe care il cumpar mereu pentru Marco, lasam sa coboare temperatura mi se pare pe la vreo 40°C, in acel moment amestecam cu un borcanel (125 gr) de iaurt natural (se poate si cu un borcanel din cel facut dar mi s-a parut ca iese mai lichid asa ca am folosit aproape mereu un borcan cumparat care are mai multi fermenti probabil), turnam in borcanele si puneam aparatul in priza 8 ore, chestia asta o faceam seara, dimineata le luam si le puneam in frigider si gata, am 6 borcanele la el deci imi dura o saptamina. Lui Stefano ii placea pentru ca era foarte putin acru comparativ cu cele cumparate, ma refer aici la cele simple naturale adica lapte si fermenti nu alte porcarii adaugate. Daca vrei sa il aromatizezi in momentul in care il servesti ti-l amesteci cu bucatele de fructe, dulceata sau ce vrea muschiul tau smile.gif
Asta e aparatul
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bunny
mesaj May 26 2008, 07:38 PM


Sancho Panda


Grup: Membri
Postari: 1,956
Inregistrat pe: 25-February 08
De la: Wonderland
Membrul Nr.: 41,763



Si eu am un astfel de aparat, procesul e cel descris de Adriana. Eu l-am luat pe al meu de la Media Galaxy Unirii si a costat 600.000, dar si-a meritat banii (faceam iaurt de 3 ori pe saptamana, atat pt noi cat si pentru bebe). E super, mai ales daca vrei sa mananci sanatos.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gloxinia
mesaj May 27 2008, 06:38 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,439
Inregistrat pe: 15-November 06
De la: undeva prin Nord-Vest..
Membrul Nr.: 34,884




Am si eu o curiozitate. Daca iau eu laptele proaspat muls de la vaca si il pun in borcanele, intr-o zi doua (pe caldurile astea) se face iaurt. Are sau nu acelasi gust cu cel preparat in aparatul minune? Daca da, in afara de timp, ce m-ar determina sa cumpar un astfel de aparat?


--------------------
Mami de



si

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bunny
mesaj May 27 2008, 07:54 AM


Sancho Panda


Grup: Membri
Postari: 1,956
Inregistrat pe: 25-February 08
De la: Wonderland
Membrul Nr.: 41,763



Gloxinia, timpul e obtinere a iaurtului e mai scurt datorita incubatorului care pastreaza temperatura optima. In instructiunile aparatului meu scrie ca in functie de temperatura laptelui, timpul de obtinere a iaurtului variaza de la 4 la 12 ore.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj May 27 2008, 07:54 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



CITAT(gloxinia @ May 27 2008, 06:38 AM) *
Am si eu o curiozitate. Daca iau eu laptele proaspat muls de la vaca si il pun in borcanele, intr-o zi doua (pe caldurile astea) se face iaurt. Are sau nu acelasi gust cu cel preparat in aparatul minune? Daca da, in afara de timp, ce m-ar determina sa cumpar un astfel de aparat?

Nu cred ca se face iaurt singurel, bunica mea il punea in oale de lut la prins, dar avea mereu un "fund" de la cel care se terminase. Lasat afara crud si pe caldura cre' ca se face o brinza tongue.gif
Aparatul nu e o minune, e doar o chestie draguta si comod de folosit, asa cum am zis in mesaj acelasi rezultat se poate obtine intr-un termos sau intr-o oala invelita intr-o patura ca sa mentina constanta temperatura.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bunny
mesaj May 27 2008, 07:58 AM


Sancho Panda


Grup: Membri
Postari: 1,956
Inregistrat pe: 25-February 08
De la: Wonderland
Membrul Nr.: 41,763



CITAT(Iepurele_Grabit @ May 27 2008, 08:54 AM) *
Gloxinia, timpul e obtinere a iaurtului e mai scurt datorita incubatorului care pastreaza temperatura optima. In instructiunile aparatului meu scrie ca in functie de temperatura laptelui, timpul de obtinere a iaurtului variaza de la 4 la 12 ore.


Edit: la mine a fost timpul factorul care m-a determinat sa il iau si sa il folosesc, altfel, banuiesc ca nu e nicio diferenta Eu il puneam dimineata si seara aveam iaurt, sau invers...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gloxinia
mesaj May 27 2008, 01:26 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,439
Inregistrat pe: 15-November 06
De la: undeva prin Nord-Vest..
Membrul Nr.: 34,884



QUOTE(Adriana Nicoleta @ May 27 2008, 08:54 AM) *
Nu cred ca se face iaurt singurel, bunica mea il punea in oale de lut la prins, dar avea mereu un "fund" de la cel care se terminase. Lasat afara crud si pe caldura cre' ca se face o brinza tongue.gif
Aparatul nu e o minune, e doar o chestie draguta si comod de folosit, asa cum am zis in mesaj acelasi rezultat se poate obtine intr-un termos sau intr-o oala invelita intr-o patura ca sa mentina constanta temperatura.


Bine Adriana, vad ca nu ai avut tangenta cu treburile de la tara... pupic.gif Uite eu cu cel mai mare drag te invit la mine cand vii in tara, stii tu si sarmalele in haine tre sa le gusti. Si facem iaurt, ma rog sămătişe ca asa i se zice pe aici. Si te asigur ca nu las pe fundul borcanului lapte mai vechi si iese f. f bun. (din pacate ulcele de lut nua am sad.gif )Si pe deasupra se strange smantana... De aia am intrebat daca e vreo diferenta de gust... Ca mie mi se face foarte bine si asa. Intr-adevar timpul poate fi o chestiune, insa nu asa de mare la mine.
A si apropo de branza: branza de vaci se obtine din acea samatise, incalzita putin pe foc, si recurata in tifon. biggrin.gif Cu cat o incalzesti mai mult, cu atat e mai uscata. Daca vrei o branza mai moale, mai fina, incalzesti laptele prins doar putin.

edit ca sa spun ca in nici un caz nu se foloseste laptele cumparat, care deja e "smantanit". Ci doar lapte proaspat, muls de la vaca.

Acest mesaj a fost editat de gloxinia: May 27 2008, 01:29 PM


--------------------
Mami de



si

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Issis
mesaj May 27 2008, 01:59 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 336
Inregistrat pe: 18-December 07
De la: Targoviste
Membrul Nr.: 40,455



Multumesc pentru raspunsuri. Eu vreau sa incep o cura cu lactate, cereale intrgrale si fructe si ma gandeam ca un astfel de aparat mi-ar fi de ajutor. Ma gandeam si eu ca trebuie lapte integral, sau cel mai corect lapte proaspat de la vaca direct. Pot procura astfel de lapte de la tarani din piata. O sa merg la Domo sa iau aparatul. O zi buna tuturor!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
simonaro29
mesaj May 27 2008, 02:40 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,968
Inregistrat pe: 12-July 07
De la: DE-Hessen
Membrul Nr.: 38,257



QUOTE(gloxinia @ May 27 2008, 01:26 PM) *
Bine Adriana, vad ca nu ai avut tangenta cu treburile de la tara... pupic.gif Uite eu cu cel mai mare drag te invit la mine cand vii in tara, stii tu si sarmalele in haine tre sa le gusti. Si facem iaurt, ma rog sămătişe ca asa i se zice pe aici. Si te asigur ca nu las pe fundul borcanului lapte mai vechi si iese f. f bun. (din pacate ulcele de lut nua am sad.gif )Si pe deasupra se strange smantana... De aia am intrebat daca e vreo diferenta de gust... Ca mie mi se face foarte bine si asa. Intr-adevar timpul poate fi o chestiune, insa nu asa de mare la mine.
A si apropo de branza: branza de vaci se obtine din acea samatise, incalzita putin pe foc, si recurata in tifon. biggrin.gif Cu cat o incalzesti mai mult, cu atat e mai uscata. Daca vrei o branza mai moale, mai fina, incalzesti laptele prins doar putin.

edit ca sa spun ca in nici un caz nu se foloseste laptele cumparat, care deja e "smantanit". Ci doar lapte proaspat, muls de la vaca.



Mah , Gloxi , imi vine sa te bat!
Asta de care vorbesti tu e lapte batut . La tzara se ma spune lapte acru sau samatise. Din asta se obtzine branza de vaca.
Iaurtul e altceva , e lapte covasit. Se face asa cum zice Adriana , la tzara, cu o ramasitza din celalalt .Asta pe care il fac eu: incalzesc laptele bine , nu il fierb , il las putzin la racit , pun iaurt in el si il tzin la caldura pana a doua zi.

Au gust total diferit!

No , lamuritu-te-ai amu?


--------------------


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gloxinia
mesaj May 27 2008, 05:49 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,439
Inregistrat pe: 15-November 06
De la: undeva prin Nord-Vest..
Membrul Nr.: 34,884



QUOTE(simonaro29 @ May 27 2008, 03:40 PM) *
Mah , Gloxi , imi vine sa te bat!
Asta de care vorbesti tu e lapte batut . La tzara se ma spune lapte acru sau samatise. Din asta se obtzine branza de vaca.
Iaurtul e altceva , e lapte covasit. Se face asa cum zice Adriana , la tzara, cu o ramasitza din celalalt .Asta pe care il fac eu: incalzesc laptele bine , nu il fierb , il las putzin la racit , pun iaurt in el si il tzin la caldura pana a doua zi.

Au gust total diferit!

No , lamuritu-te-ai amu?


icon_rotf.gif icon_rotf.gif icon_rotf.gif
Bine tu Simo, ca io tocmai de aia intrebai de gust. Da amu m-ai bagat direct in ceata. Ca vezi tu cate bordeie atatea obiceie. Pe la noi, laptele batut se obtine din lapte fiert in care se pune smantana si branza de vaci. biggrin.gif Asa-i ca te-am bagat si pe tine in ceata? Si la samatise ii zice domneste si iaurt. Noa, amu io cum am mancat numai de asta sau din cel cumparat care stiu si eu ca nu e 100% lapte ci ca mai are o multime de prostii, intrebai si io de gust, da Adriana zice ca din lapte pus la prins iese numa o... branza. Noa, asta e. Da ma lamurii. Probabil au gusturi diferite, si daca e mai bun, poate chiar merita investitia.


--------------------
Mami de



si

Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 27 2008, 06:24 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842



QUOTE(gloxinia @ May 27 2008, 06:49 PM) *
Ca vezi tu cate bordeie atatea obiceie.


Ai dreptate Gloxi!

La mine laptele ăla de stă la căldură se chiamă lapte prins.

Laptele bătut e ăla care rămîne după ce se bate putineiul şi se alege untul.

Iar iaurtul ăla obţinut din lapte integral şi cu cuib sau sămînţă de iaurt are avantajul, faţă de laptele prins sau bătut (după părerea mea) că nu balonează, iar după cărţi e mai uşor digerabil.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
gloxinia
mesaj May 27 2008, 06:38 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,439
Inregistrat pe: 15-November 06
De la: undeva prin Nord-Vest..
Membrul Nr.: 34,884



Bine ca se facu lumina biggrin.gif !


--------------------
Mami de



si

Go to the top of the page
 
+Quote Post
simonaro29
mesaj May 27 2008, 06:50 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,968
Inregistrat pe: 12-July 07
De la: DE-Hessen
Membrul Nr.: 38,257



QUOTE(n_puiu @ May 27 2008, 06:24 PM) *
Ai dreptate Gloxi!

La mine laptele ăla de stă la căldură se chiamă lapte prins.

Laptele bătut e ăla care rămîne după ce se bate putineiul şi se alege untul.

Iar iaurtul ăla obţinut din lapte integral şi cu cuib sau sămînţă de iaurt are avantajul, faţă de laptele prins sau bătut (după părerea mea) că nu balonează, iar după cărţi e mai uşor digerabil.



No , pe nevoia....

nea puiule , lasa putinelu in pace ca te bagashi singur in ceatza. Da fugutza pana la buticul din coltz si cere lape batut.. Sa vezi ce gust are.

ala de care spui matale e zer smile.gif

lapte batut si lapte prins e totuna icon_spiderman.gif

Uf ,Doamne !


--------------------


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 27 2008, 07:38 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842



QUOTE(simonaro29 @ May 27 2008, 07:50 PM) *
ala de care spui matale e zer smile.gif
lapte batut si lapte prins e totuna icon_spiderman.gif



D-aia am zis că are dreptate Gloxi, că sînt probabil denumiri diferite în funcţie de zonă.

Io am zis cum e la mine şi-am şi făcut oarece produse din lapte, mai fac şi-acu' parte din ele şi-am remarcat de mult timp diferenţa între laptele de la colţ şi-ăla de la ţară. Chiar de foarte mult timp, aş zice ! biggrin.gif


Go to the top of the page
 
+Quote Post
simonaro29
mesaj May 27 2008, 08:16 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,968
Inregistrat pe: 12-July 07
De la: DE-Hessen
Membrul Nr.: 38,257



QUOTE(n_puiu @ May 27 2008, 07:38 PM) *
D-aia am zis că are dreptate Gloxi, că sînt probabil denumiri diferite în funcţie de zonă.

Io am zis cum e la mine şi-am şi făcut oarece produse din lapte, mai fac şi-acu' parte din ele şi-am remarcat de mult timp diferenţa între laptele de la colţ şi-ăla de la ţară. Chiar de foarte mult timp, aş zice ! biggrin.gif



nea puiule , la noi la tzara , in Ardeal , iaurtul e laptele covasit
laptele batut e lapte acru sau prins
si zer-ul e ce ramane

soacra-mea e olteanca si ea tot asa le stie.......

poate in alte zone o fi altel , asta nu stiu.

Ce voiam sa spun e ca laptele lasat la prins de care vorbea Gloxinia ( indiferent cum se numeste el) e diferit de iaurtul de care vorbea Adriana ( ca o fi el de cumparat sau de casa)

Si , si eu fac multe produse lactate acasa ca mi-i dor de gustul lor ( ca doara la tzara am crescut)


--------------------


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 27 2008, 08:21 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842



QUOTE(simonaro29 @ May 27 2008, 09:16 PM) *
Ce voiam sa spun e ca laptele lasat la prins de care vorbea Gloxinia ( indiferent cum se numeste el) e diferit de iaurtul de care vorbea Adriana ( ca o fi el de cumparat sau de casa)



Exact asta am vrut să spun şi io! floare.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adina 2008
mesaj Jun 6 2008, 02:02 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 3
Inregistrat pe: 5-June 08
Membrul Nr.: 43,586



Laptele batut este laptele ramas dupa ce se bate putineiul de aici si denumirea de "batut". Dupa ce se extrage untul nu ramine zar ci lapte acru, batu sau amestecat f bine daca vreti si cu continut f scazut de grasime( s-a scos grasime=untul)
Se mai poate face si unt dulce, nu prea are nici un gust, prin smintinirea laptelui dulce si apoi baterea smintinii pina se transforma in unt. Industrial asa se face si pt a ii da untului gustul traditional se inoculeaza cu culturi specifice. REzultatul mimeaza si nu prea gustul untului artizanal. de la tara. Cine l-a gustat poate sa faca diferenta.

Din laptele crud se face lapte acru, covasit sau cum s-o ami numii prin alte parti prin inoculare cu culturi sau pur si simplu prin expunere la aer( bacteriile din aier).
Culturile bacteriene se inmultesc la 20 grade Celsius in acest caz.
El este cel care se bare si se obtine laptele batut si untul sau daca doar se strecoara se obtine brinza dulce de vaci sau samatisa. Dupa obtinerea brinzei ramine zer.
Acu ca uni prefera sa fiarba laptele si apoi sa il raceasca si sa il inoculeze e cam acelasi lucru numai ca o mare parte din proprietatiel laptelui crud se pierd.
Culturile pt iaurt se inmultesc la 40 grade Celsius deci laptele trebuie incalzit.
Sint culturi diferite care se multiplica la temp complet diferite.

Spor la iaurteala
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 2nd September 2014 - 11:07 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare