Reply to this topicStart new topic
> CUM PASTREZ MERELE PT IARNA?
FLORI
mesaj Sep 5 2005, 07:37 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 4
Inregistrat pe: 4-March 04
De la: Ploiesti (Prahova)
Membrul Nr.: 12,445



Salutare fetelor ! Ma ajutati si pe mine cu un sfat? Cum sa pastrez si eu niste mere pt iarna? Initial ma gandisem sa le curat, le calesc asa ca pt placinta si sa le pun in pungute la congelator. Avand in vedere totusi ca n-as vrea sa adopt metoda asta (ca am congelatorul full de altele...) cum sa le pastrez sa fac si eu o placintica la iarna? Asa calite se pastreaza si in borcane? Ce parere aveti?
Merci mult si va pup.
Flory
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Sep 5 2005, 07:47 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Am mutat mesajul la capitolul unde îi este locul.
Bine ai venit.
N-am auzit niciodată de mere călite la borcan dar, cred că orice lucru pus la borcan trebuie sterilizat adică pus să fiarbă în oala cu apă vreo jumătate de oră, eu așa fac cu alte chestii puse la borcan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mama Celeste
mesaj Sep 5 2005, 08:20 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,714
Inregistrat pe: 20-November 04
Membrul Nr.: 18,817



Da ...se pot pastra chiar foarte bine la borcan.

Deci ti le pregatesti dupa cum doresti... umpli borcanele bine spalate si bine uscate. Dupa umplere ai grija ca gura borcanului sa fie foarte curata, se sterge bine cu un prosop de hartie ud. Alegi capace bune care sa inchida ermetic.
Eu inainte de a pune capacele pe borcan... le pun intr-o cratita cu apa si le fierb circa 5 minute. Prin fierbere incalzesti guma care sigileaza.

Dupa ce ai atasat capacul ... sterilizezi borcanele ....fie cu baie de aburi sau scufundate in apa. Se fierb astfel circa 20 minute. Se scot din apa sau aburi.
Se lasa la racit peste noapte in cuptorul neincalzit si cu usa inchisa. Sau pe masa acoperite de o plapuma sau patura groasa.

In felul asta poti pastra merele crude taiate in sferturi, umpli borcanul si faci un sirop nu prea dulce ...dupa gustul tau. Se toarna fierbinte peste mere. Se inchide capacul si se procedeaza ca mai sus.
Asa fac si cu pireu de mere. Eu am borcane si de 2 ani.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bulinuta
mesaj Sep 5 2005, 12:41 PM


Mami de Rege si Printz!


Grup: Membri
Postari: 4,330
Inregistrat pe: 10-January 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 20,159




Dar merele ca atare se pot pastra pentru la iarna?? Ca am gasit niste mere de Voinesti suuuper bune si mi-ar placea sa le pap la iarna, la gura...caloriferului! icon_razz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Sep 5 2005, 12:47 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Pe vremuri ai mei păstrau merele luni bune pe balcon, iarna, dar mergeam să le cumpărăm direct de la producător, în cel mai rău caz se zbârceau.
Cele de acum le ții câteva zile și putrezesc icon_cry.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eta
mesaj Sep 5 2005, 01:31 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 279
Inregistrat pe: 31-December 01
Membrul Nr.: 1,632



Iti scriu si eu cateva metode de a pastra merele pentru la iarna:

1.prin uscare:

Alegi mere bine coapte, din cele acrisoare, cu pulpa tare, alba, pentru ca cele zemoase se usuca mai greu. Le speli bine cu apa rece si le lasi la aer sa se zvante. Pe cele cu coaja groasa le cureti ,pe cellalte nu. Le tai felii sau inele, inlaturi casuta cu samburi,apoi le aburesti, asezandu-le intr-o sita deasupra unui vas cu apa clocotita si sare (1/2 lingurita la 1 l de apa), pentru ca sarea le face sa ramana albe. Le scoti apoi si le asezi imediat la soare sau in cuptor.

2.prin congelare:

Tai merele si le oparesti putin, le pui in pungi si le congelezi.

3.in stare naturala:

Alegi mere sanatoase, nevatamate si fara viermi. Le pastrezi toata iarna in oale mari de pamant peste care torni, pana le acopera, nisip uscat si curat. Vasele le tii intr-un loc uscat, aerisit si racoros,dar nu prea rece,ca sa nu inghete. Daca ingheata, nu arunca merele caci ele pot fii aduse la forma initiala astfel: le pui intr-un vas cu apa rece si le acoperi, iar cand apa a prins o pojghita de gheata, scoti fructele, le stergi si le usuci.

Mai poti pastra merele pe rafturi, in camara aerisita mereu, invelite bine in hartie de ziar si sa nu se atinga intre ele.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Sep 5 2005, 01:35 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



QUOTE(Eta @ Sep 5 2005, 02:31 PM) *
Iti scriu si eu cateva metode de a pastra merele pentru la iarna:
1.prin uscare:
Alegi mere bine coapte, din cele acrisoare, cu pulpa tare, alba, pentru ca cele zemoase se usuca mai greu. Le speli bine cu apa rece si le lasi la aer sa se zvante. Pe cele cu coaja groasa le cureti ,pe cellalte nu. Le tai felii sau inele, inlaturi casuta cu samburi,apoi le aburesti, asezandu-le intr-o sita deasupra unui vas cu apa clocotita si sare (1/2 lingurita la 1 l de apa), pentru ca sarea le face sa ramana albe. Le scoti apoi si le asezi imediat la soare sau in cuptor.

Omonima mea draga, la ce temperatura cuptorul sau cum sa fie focul ïżœi cat timp?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eta
mesaj Sep 5 2005, 01:43 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 279
Inregistrat pe: 31-December 01
Membrul Nr.: 1,632



Se baga la cuptor la foc mediu si se tin pana sint uscate feliile (asta in functie de cat de groase ai taiat feliile).
Va iesi un fel de "poame".

Se pot pastra in pungi de hartie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bulinuta
mesaj Sep 5 2005, 02:43 PM


Mami de Rege si Printz!


Grup: Membri
Postari: 4,330
Inregistrat pe: 10-January 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 20,159



Uuuu, ce buna sunt "poamele"...Yammmyyyyy!!!!

Merci mult de raspunsuri! Sigur o sa fac poame, dar o sa pun si mere in stare naturala.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eta
mesaj Sep 5 2005, 07:39 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 279
Inregistrat pe: 31-December 01
Membrul Nr.: 1,632



Uite o reteta de poame de prune:

Se vor folosi prune tomnatice, brumarii. Ca sa fie mai dulci trebuie sa le lasi cat mai mult in pom, pana incep sa se increteasca in jurul coditei.
Imediat ce le recoltezi, le speli, apoi le oparesti introducandu-le intr-un vas cu apa clocotita, unde le tii numai 1 - 2 min., cat sa capete o culoare rosiatica, iar pielita sa inceapa sa plesneasca. Aceste crapaturi ajuta evaporarea sucului din fruct, grabind uscarea. Apoi le scurgi si le asezi imediat la soare, rasfirate pe gratare de scanduri, peste care intinzi o panza rara. Din cand in cand le intorci ca sa se usuce pe toate partile. Prunele sunt bine uscate daca raman moi si se indoaie usor,samburii sunt lipiti de fructe, iar cand le strivesti nu trebuie sa lase suc deloc. Le pastrezi in saculeti de panza, pe care o atarni in camara, in boxa sau in pod. Conditia este ca locul in care le pui sa fie uscat si bine aerisit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mama Celeste
mesaj Sep 5 2005, 11:20 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,714
Inregistrat pe: 20-November 04
Membrul Nr.: 18,817



Mere in stare naturala.

Bunicul meu tine mere frumoase si nevatamate pana primavara.
Nu le spala. Le invelea in hartie de ziar sau cerata... si le punea in lazi.
Punea un strat de paie unul de mere invelite in hartie...si tot asa pana se umple lada.
Secretul e sa nu se atinga intre ele.

Astfel proceda cu: pere, gutui.
Mai tinea in stare naturala struguri... avand grija sa fie un ciorchine complect si cu boabe nevatamate. Lua codita si o scufunda in cateva bai de ceara. Astfel sigilat ... agata chiorchinii in pod pe bete suspendate.
Tineau pana in luna martie, dupa care incepeau sa se smochineze dar nu rapid.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
monica88
mesaj May 28 2013, 08:55 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 1
Inregistrat pe: 28-May 13
Membrul Nr.: 253,452



CITAT(FLORI @ Sep 5 2005, 05:37 AM) *
Salutare fetelor ! Ma ajutati si pe mine cu un sfat? Cum sa pastrez si eu niste mere pt iarna? Initial ma gandisem sa le curat, le calesc asa ca pt placinta si sa le pun in pungute la congelator. Avand in vedere totusi ca n-as vrea sa adopt metoda asta (ca am congelatorul full de altele...) cum sa le pastrez sa fac si eu o placintica la iarna? Asa calite se pastreaza si in borcane? Ce parere aveti?
Merci mult si va pup.
Flory

buna,speli merele,le stergi si le cureti de coaja,dupa care le dai pe razatoare.merele le amesteci (cu zahar daca e cazul ) cu scortisoara.pui intr_o oala putin ulei si o pui pe foc,adaugi merele si le calesti.dupe ce leai calit le pui in borcane iar deasupra adaugi un strat de scortisoara.eu asa fac in fiecare an.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paprikas
mesaj Jan 10 2014, 10:19 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 2
Inregistrat pe: 27-November 13
Membrul Nr.: 254,491



O prietena le tine in cuptor 40 de min, si apoi brusc in congelator. Sincer nu stiu rezultatul.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 25th October 2014 - 11:24 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare