Reply to this topicStart new topic
> Cam cat se lasa la crescut cozonacul?, Cam cat se lasa la crescut cozonacul?
bambina
mesaj Dec 13 2005, 07:19 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 751
Inregistrat pe: 24-October 05
De la: Minneapolis, USA
Membrul Nr.: 28,456



Buna fetelor,

Am facut Rosy Red Cake a Mamei Celeste si a iesit cam tare, cred ca n-a crescut suficient.
Stie cineva cam cat se lasa la crescut prima data, si apoi dupa ce este umplut?

Multumesc

Alina

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Panait Adina
mesaj Dec 13 2005, 07:40 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 206
Inregistrat pe: 28-February 05
De la: In afara Romaniei
Membrul Nr.: 21,923



De obicei pina creste sa isi dubleze volumul macar. Poate dura mai mult sau mai putin. De ex. asta vara cind am facut o tura de cozonaci desi afara era cald de mureai in casa mergea aerul conditionat asa ca i-am lasat sa cresca in prima faza afara, cald si umed nu mai bine le-a fost, dar in tava a trebuit sa ii last in casa toata noaptea ca sa cresca. Daca drojdia si-a aratat puterile la inceput, adicale e vie si activa, nu se poata sa nu creasca pina la urma numa ca trebuie rabdare. POti sa grabesti sau sa incetinesti cresterea prin expunerea la temp mai mare sau mai mica si chiar se pot pune in frigider pt incetinire.Acopera castronul/tava cu folie de plastic si pune un prosop peste asa nu se usuca si nici nu sint prea sensibili la curentii de aier. Dupa ultimile citire pricepui ca totusi ideal e temp. ma mica adicale 18-20 si timp mai lung. DAi inainte cu experimentele si pina la urma ii prinzi smecheria.
Spor la treaba!

Acest mesaj a fost editat de Panait Adina: Dec 13 2005, 07:42 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bambina
mesaj Dec 13 2005, 09:15 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 751
Inregistrat pe: 24-October 05
De la: Minneapolis, USA
Membrul Nr.: 28,456



Multumesc de explicatii, dar mai am niste nelamuriri.
Eu am facut aluatul cu masina de paine si l-am lasat si creasca in masina (1 ora si 45 de minute cu totul), apoi l-am intins, l-am umplut si l-am pus iar la crescut.
Capacul de la masina are un geam si am incercat sa vad cat aluat este dupa ce a terminat de framantat ca sa-mi dau seama daca si-a dublat volumul dupa ce a crescut, dar n-am vazut mare lucru, asa ca incercam sa-mi dau seama ca timp, daca a avut cand sa creasca suficient.
Dupa ce l-am umplut si l-am pus iar la crescut, a crescut, dar in nici un caz nu si-a dublat volumul. Trebuia si atunci lasat tot atat, sa-si dubleze volumul?

Multumesc

Scuze pt. intrabarile stupide, dar sunt incepatoare.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mama Celeste
mesaj Dec 14 2005, 01:13 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,714
Inregistrat pe: 20-November 04
Membrul Nr.: 18,817




Draga mea,

Intai, aluatul trebuie sa fie de consistenta obrazului tau:)) deci cind il apesi cu degetul trebuie sa intre usor, de aceea trebuie sa fii pregatita sa mai adaugi lichid cu lingurita ca sa se mai inmoaie daca este prea tare.
Problema e ca depinde de ce fel de masina ai... ale mele au doar un singur timp de crescut. Atunci ar trebui sa imparti timpul ala in doua. La jumatatea acestui timp ...scoti aluatul dar sa fii foarte gentila cu el sa nu scoti tot aerul din el. Il umpli si il pui inapoi in cuva, cit de repede poti sa faci operatia, pt al lasa sa cresca din nou pana la timpul cocerii.
Mai poti de asemenea sa ungi cuva cu unt sau margarina, ii da posibilitatea sa se inalte mai usor pe peretii cuvei.

Eu n-am copt cozonacii in masina dar se poate face. Prefer totusi sa-l fac dupa metoda veche pt ca iese altfel.
Sper din tot sufletul sa-ti iasa bine. Chiar te rog sa-mi spui cum a iesit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mama Celeste
mesaj Dec 14 2005, 01:22 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,714
Inregistrat pe: 20-November 04
Membrul Nr.: 18,817



Aluatul de cozonac ...la fel ca si cel de paine trebuie sa dospeasca circa 30-40 minute la prima faza. Dupa umplere se lasa cam tot atata inainte de coacere. Deci timpul de dospit al masinii tale ar fi suficient pt ambele operatii.

Totul e sa aduci aluatul la consistenta care ti-am zis.
Daca e prea moale adaugi faina ... daca e prea tare adaugi luchid... dar trebuie sa faci asta doar in timpul framantarii .. dupa aceea e prea tarziu.

Nu va chinuiti sa faceti exact asa cum este reteta pt ca in multe cazuri depinde de ce fel de faina folosesti .... daca au fost inredientele la temperatura camerei... pt ca chiar si 1 lingura de unt daca este rece ar impiedica aluatul sa creasca.

Theodora de ex... a facut greseala sa unga painea cu ou rece si i s-a lasat vazand cu ochii. Shocul cald/rece nu face bine la nici un aluat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bambina
mesaj Dec 15 2005, 10:45 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 751
Inregistrat pe: 24-October 05
De la: Minneapolis, USA
Membrul Nr.: 28,456



Hmm,

Tot nu stiu ce am gresit.
Masina mea este Zojirusi, cu 2 palete de mixat si face o paine de 2lbs.
In masina numai am facut aluatul si l-am lasat sa creasca prima data.
Masina incalzeste ingredientele inainte de a framanta, deci totul a fost la temp potrivita.
Cand am scos aluatul din masina era moale, elastic si cu mult aer, dar nu se lipea deloc de maini.
Cuva masinii a ramas perfect curata, nici o bucatica de aluat pe ea.
Aluatul l-am impartit in 2 si am inceput sa-l intind, cu ceva greutate, pt. ca era foarte elastic.
Pana la urma l-am intins, l-am umplut, rulat, taiat, pus in tava.
L-am lasat la crescut vreo 45 de min. si a crescut ceva.
Umplutura am pus cam multa, nu stiu daca asta are vreo importanta.
De copt l-am copt la cuptor obisnuit ( cu gaze) cum zicea reteta.
Numai ca atunci cand mi-ai spus de gresala Theodorei mi-am adus aminte si eu de isprava mea: am uitat sa ung cozonacul cu ou, asa ca spre sfarsitul coacerii am deschis rapid cuptorul si am spoit intr-un suflet cu ou, apoi am inchis repede la loc. icon_smile.gif))
Crezi ca asta-i explicatia?

Multumesc



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mama Celeste
mesaj Dec 16 2005, 12:50 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,714
Inregistrat pe: 20-November 04
Membrul Nr.: 18,817



QUOTE(bambina @ Dec 15 2005, 01:45 PM) [snapback]169412[/snapback]

Hmm,

Tot nu stiu ce am gresit.
Masina mea este Zojirusi, cu 2 palete de mixat si face o paine de 2lbs.
In masina numai am facut aluatul si l-am lasat sa creasca prima data.
Masina incalzeste ingredientele inainte de a framanta, deci totul a fost la temp potrivita.
Cand am scos aluatul din masina era moale, elastic si cu mult aer, dar nu se lipea deloc de maini.
Cuva masinii a ramas perfect curata, nici o bucatica de aluat pe ea.
Aluatul l-am impartit in 2 si am inceput sa-l intind, cu ceva greutate, pt. ca era foarte elastic.
Pana la urma l-am intins, l-am umplut, rulat, taiat, pus in tava.
L-am lasat la crescut vreo 45 de min. si a crescut ceva.
Umplutura am pus cam multa, nu stiu daca asta are vreo importanta.
De copt l-am copt la cuptor obisnuit ( cu gaze) cum zicea reteta.
Numai ca atunci cand mi-ai spus de gresala Theodorei mi-am adus aminte si eu de isprava mea: am uitat sa ung cozonacul cu ou, asa ca spre sfarsitul coacerii am deschis rapid cuptorul si am spoit intr-un suflet cu ou, apoi am inchis repede la loc. icon_smile.gif))
Crezi ca asta-i explicatia?

Multumesc



Dupa cum descrii aluatul ...eu zic ca esti pe drumul bun. Un singur lucru ma ingrijoreaza:
QUOTE
Aluatul l-am impartit in 2 si am inceput sa-l intind, cu ceva greutate, pt. ca era foarte elastic.

... sa nu fi fortat tot aerul din el. Pt ca ii ia foarte mult sa cresca la nivelul dinainte.
De aceea am spus de multe ori sa fiti gentile cu aluatul dupa prima dospire.
Un alt punct important este sa ungeti cu unt sau margarina lucul unde intindeti aluatul ...asta va va ajuta.
Daca merge greu intinsul pe o parte ... intoarceti alutul pe partea cealalta. Aluatul dospit are intotdeauna un "thread" care de intinde mai greu pe o anumita parte sau directie.
Eu incerc sa-l intin din margini... si aleg directia in care se intinde mai lejer.

Theodora a facut greseala la inceput. Tu nu aveai nici un motiv sa-l ungi mai tarziu. Eu le ung pe toate inainte de coacere. Dau luciu altfel.
Au facut foarte multe fete acel "Monstru" si la toate le-au iesit... eu zic sa nu te dai batuta ... doar daca perseverezi te poti obisnui cu consistenta aluatului.
Eu nu las niciodata de sub atentie aluatul, pe timpul framantarii, il ciupesc de multe ori sa-i gasesc consistenta... daca se incapataneaza... adaug lichid putin cat putin pana ajunge asa cum vreau eu.


Incerca si Cozonacul de Craciun.
http://www.culinar.ro/forum/continut-pagina/6463/pagination/pagina/0/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 20th September 2014 - 03:59 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare