3 Pagini V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> COLIVA, help!
Elena of Sweden
mesaj Jan 6 2006, 04:01 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,383
Inregistrat pe: 29-December 01
De la: Trelleborg
Membrul Nr.: 1,610



Poate exista vreun topic despre coliva dar n-am timp sa-l caut acum...

Deci, fetelor, cum se face coliva? Cit griu se pune (sau arpacas, cum se cheama) si cita apa? Si apoi?
Coliva o va face soacra-mea, eu trebuie sa-i spun acum cum se face. In foarte scurt timp plec de acasa. Asa ca, please!!!

Merci, Merci!



--------------------
Blogul meu aici
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Chrisa
mesaj Jan 6 2006, 04:12 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 93
Inregistrat pe: 29-December 05
De la: here
Membrul Nr.: 29,607



Elena, nu-mi mai amintesc perfect reteta de coliva, dar stiu ca graul se spala mult (se spune ca trebuie sa fie 9 ape), pana iese apa limpede. Parca eu puneam 3 l de apa la 1 kg de arpacas. Oricum, chiar daca pui apa mai putin, poti adauga cate putina apa CLOCOTITA pe parcurs, dar apoi mai trebuie lasat la fiert ca sa se lege. La inceput o poti lasa sa fiarba in voi, dar dupa o vreme tre sa stai langa ea si sa tot amesteci, asa ca o vezi cum se prezinta si o mai "ajustezi".


--------------------
You miss 100% of the shots you don't take.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elena of Sweden
mesaj Jan 6 2006, 04:18 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,383
Inregistrat pe: 29-December 01
De la: Trelleborg
Membrul Nr.: 1,610



QUOTE(Chrisa @ Jan 6 2006, 03:12 PM) [snapback]174392[/snapback]

Elena, nu-mi mai amintesc perfect reteta de coliva, dar stiu ca graul se spala mult (se spune ca trebuie sa fie 9 ape), pana iese apa limpede. Parca eu puneam 3 l de apa la 1 kg de arpacas. Oricum, chiar daca pui apa mai putin, poti adauga cate putina apa CLOCOTITA pe parcurs, dar apoi mai trebuie lasat la fiert ca sa se lege. La inceput o poti lasa sa fiarba in voi, dar dupa o vreme tre sa stai langa ea si sa tot amesteci, asa ca o vezi cum se prezinta si o mai "ajustezi".


Chrisa, multumesc mult!

Pun mana pe telefon si-i spun soacra-mii.

Si apoi? Se lasa la racit, se pun: zahar, nuci, arome?

Merci pentru orice tips!

Elena



--------------------
Blogul meu aici
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Chrisa
mesaj Jan 6 2006, 04:27 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 93
Inregistrat pe: 29-December 05
De la: here
Membrul Nr.: 29,607




Se fierbe bine, bine. Adica pana graul ala "infloreste" si nu mai are zeama. Se pune zaharul, cam 300 g, dar o poti gusta si mai adaugi daca vrei mai dulce, numai sa tii cont ca mai vine si zaharul pudra de la suprafata. Apoi se acopera oala cu un servet umed si se lasa la racit. Cand e rece se pun: nuca macinata (sau doar sfaramata), arome (coaja rasa de portocala, vanilie, esenta de rom) si se framanta totul. Apoi se aranjeaza pe farfurie, se imbraca in zahar pudra si se orneaza cu cacao si bombonele.
Cam asta e .....in mare.


--------------------
You miss 100% of the shots you don't take.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elena of Sweden
mesaj Jan 6 2006, 04:32 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,383
Inregistrat pe: 29-December 01
De la: Trelleborg
Membrul Nr.: 1,610



Chrisa, merci mult! pupic.gif



--------------------
Blogul meu aici
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SIMONA.B
mesaj Jan 6 2006, 04:38 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,262
Inregistrat pe: 13-February 03
De la: INDIANA
Membrul Nr.: 6,686



Matusa mea facea cel mai des coliva si mama mea, eu nu am avut niciodata rabdare sa o fac de la cap la coada singura. Mama mea asa o face cum a descris Chrisa , dar matusa mea pune zaharula in timp ce fierbe graul , bobul de grau ramane intreg daca zaharul este pus acolo si nu mai infloreste, dar se inmoaie. Drept e ca asa e mai mult de lucru ca trebuie mare atentie la fiert. Matusa mea imparte graul astfel fiert in 2 parti si o parte o macina in masina de tocat carne si amesteca astfel cele 2 parti de grau. La fel mai pune nuca , miere daca nu e destul de dulce, cacao si arome.







--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Happy.
mesaj Jan 6 2006, 04:41 PM


Supercalifragilistic!!!


Grup: Membri
Postari: 8,845
Inregistrat pe: 10-August 05
Membrul Nr.: 26,306



Asta am gasit eu cu Google.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elena of Sweden
mesaj Jan 6 2006, 04:48 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,383
Inregistrat pe: 29-December 01
De la: Trelleborg
Membrul Nr.: 1,610



QUOTE(SIMONA.B @ Jan 6 2006, 03:38 PM) [snapback]174406[/snapback]

Matusa mea facea cel mai des coliva si mama mea, eu nu am avut niciodata rabdare sa o fac de la cap la coada singura. Mama mea asa o face cum a descris Chrisa , dar matusa mea pune zaharula in timp ce fierbe graul , bobul de grau ramane intreg daca zaharul este pus acolo si nu mai infloreste, dar se inmoaie. Drept e ca asa e mai mult de lucru ca trebuie mare atentie la fiert. Matusa mea imparte graul astfel fiert in 2 parti si o parte o macina in masina de tocat carne si amesteca astfel cele 2 parti de grau. La fel mai pune nuca , miere daca nu e destul de dulce, cacao si arome.


Buna ideea sa impart graul in doua!

Merci mult, Simona!


--------------------
Blogul meu aici
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oly
mesaj Jan 6 2006, 04:56 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 437
Inregistrat pe: 24-September 05
Membrul Nr.: 27,730



Eu o am mai multe retete, dar asta mi se pare mai interesanta. Cum zicea cineva mai sus nu am facut nici eu coliva de una singura.

200 g de griu ales si spalat bine

50 g nuci macinate

150 g mac oparit si macinat

50 g stafide inmuiate si scurse

zahar si miere dupa gust

zahar vanilat dupa gust

1/2 pahar smintina dulce

Dupa ce a fiert griul se amesteca cu macul, nucile, stafidele, mierea, zaharul, zaharul vanilat si smintina.

Eu cind o faceam cu mama nu adaugam nimic in timpul fierbirii, doar daca mai era nevoie de apa. In felul asta, daca e prea multa apa o poti scurge si apoi adaugi zahar s.a.



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elena of Sweden
mesaj Jan 6 2006, 04:56 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,383
Inregistrat pe: 29-December 01
De la: Trelleborg
Membrul Nr.: 1,610



Merci mult, fetelor. O rog acum pe soacra-mea sa fiarba graul pina una, alta.

Acum plec!

Daca mai sint si alte idei, sint binevenite!

Pa! Pa!


--------------------
Blogul meu aici
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Happy.
mesaj Jan 6 2006, 05:18 PM


Supercalifragilistic!!!


Grup: Membri
Postari: 8,845
Inregistrat pe: 10-August 05
Membrul Nr.: 26,306



Coliva


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elena of Sweden
mesaj Jan 6 2006, 10:16 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,383
Inregistrat pe: 29-December 01
De la: Trelleborg
Membrul Nr.: 1,610



Multumesc mult de ajutor, fetili icon_smile.gif

Soacra-mea a fiert graul, era cam multa apa in cratita dupa fierbere, dar, treaba ei... Zicea ca o sa intre in grau.
De aceea mi se pare ideea lui Oly mai buna de a nu se fierbe graul cu zaharul de la inceput!
Cand o sa ma fac mare o sa fac si eu coliva! icon_smile.gif


--------------------
Blogul meu aici
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Higeia
mesaj Jan 8 2006, 12:59 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,504
Inregistrat pe: 30-December 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 6,002



Si eu la coliva adaug zaharul la fiert ,dar nu la-nceput ci spre sfarsit dupa ce graul sau arpacasul a-nflorit.
Atunci mai las sa fiarba cu zaharul cateva clocote si dupa cateva minute opresc focul
Daca se fierbe arpacas (care este grau decorticat) nu trebuie dat prin masina. Daca fierbeti graul special de coliva(arnaut) atunci graul fiert se da prin masina.
Fata de retzeta de mai sus data de Crisa as adauga si 300gr. pesmet cernut fin sauau biscuiti simpli macinati. O parte a pesmetului se pune in coliva cand se amesteca si restul pe deasupra , sub zaharul pudra. Pesmetul are rolul de a absorbi umezeala ramasa in fiertura.

Coliva fiind o prajitura rituala se face doar din grau, miere (zahar), nuci.
In nici un caz smantana si alte lucruri "de dulce".
Cu bine Higeia


--------------------
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[color="#FF00FF"][/color][size="5"]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elena of Sweden
mesaj Jan 8 2006, 01:14 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,383
Inregistrat pe: 29-December 01
De la: Trelleborg
Membrul Nr.: 1,610



Merci mult, Higeia!

Nu stiam ca exista grau special pentru coliva.

Coliva s-a facut, am mers la biserica cu ea, s-a impartit - dat de pomana.

Mi s-a parut bobul de grau prea mare, parca coliva nu era fina. De asta cred ca daca as face eu data viitoare, coliva, as macina jumatate de griu. Deasupra am pus un strat de nuci macinate si peste asta zahar pudra. Nuca macinata are acelasi rol ca pesmetul sau biscuitii macinati.

Noroc cu voi si cu Internetu' ca am facut rost de informatii!


--------------------
Blogul meu aici
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Jan 8 2006, 10:24 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



eu stiam ca arpacasul e special pt coliva de arnaut nici macar nu am auzit, in contextul asta unsure.gif


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Higeia
mesaj Jan 9 2006, 05:56 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,504
Inregistrat pe: 30-December 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 6,002



Arpacasul ,asa cum am scris mai sus este grau decoticat si chiar sfarmat. Este usor si comod de folosit.
Dar bunicile noastre cum faceau coliva? mai ales la tzara?
O facea fiecare din ce grau avea in hambar, se pisau boabele cu un mai(ciocan de lemn), intr-un vas scobit de lemn, pentru a se desprinde coaja de boabe.
Sigur din toate soiurile de grau cel mai bun pentru coliva era "arnaut" cu bob mai mare si lunguetz. Se gasea de vanzare la tarani , acum poate o mai fii la Piata Obor, caci celelalte pietze s-au modernizat.
Cu bine Higeia


--------------------
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[color="#FF00FF"][/color][size="5"]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Jan 9 2006, 05:59 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



ok, daca zici tu higelia te cred pe cuvant wink.gif si bunica mea tot din grau "normal" facea coliva numai ca nu il pisa inainte ci dupa ce il fierbea putin inainte, si de cand cu arpacasul pe asta il "tineam" de grau de coliva icon_smile.gif


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
stella
mesaj Nov 5 2006, 09:20 PM


Ajutor de bagator de seama


Grup: Membri
Postari: 10,122
Inregistrat pe: 29-January 06
De la: Europa
Membrul Nr.: 30,088



(Higeia @ Jan 8 2006, 10:59 AM) [snapback]174809[/snapback]

Si eu la coliva adaug zaharul la fiert ,dar nu la-nceput ci spre sfarsit dupa ce graul sau arpacasul a-nflorit.
Atunci mai las sa fiarba cu zaharul cateva clocote si dupa cateva minute opresc focul
Daca se fierbe arpacas (care este grau decorticat) nu trebuie dat prin masina. Daca fierbeti graul special de coliva(arnaut) atunci graul fiert se da prin masina.
Fata de retzeta de mai sus data de Crisa as adauga si 300gr. pesmet cernut fin sau biscuiti simpli macinati. O parte a pesmetului se pune in coliva cand se amesteca si restul pe deasupra , sub zaharul pudra. Pesmetul are rolul de a absorbi umezeala ramasa in fiertura.
Coliva fiind o prajitura rituala se face doar din grau, miere (zahar), nuci.
In nici un caz smantana si alte lucruri "de dulce".
Cu bine Higeia


Higeia, am o intrebare. n-am facut niciodata coliva, si de fiecare data cand mai primesc, nu regasesc acel gust minunat care e undeva in memoria mea.
nu se pune si scortisoara?, si parca era pudrata cu cacao ?, sau bat campii?!
merci mult de lamurire. icon_smile.gif


--------------------
Fan n_puiu for ever


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fredi
mesaj Aug 21 2007, 05:31 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 944
Inregistrat pe: 13-April 03
De la: Weltstadt mit Herz - M -
Membrul Nr.: 7,350



Pot sa ma bag si eu in vorba?
Acum de Sf.Maria am facut si noi coliva insa din arpacas.A adus nepoata mea de la Brasov 2 pungi de
1kg.frumos,curat,bobul intreg....o splendoare!Linga arpacas a trimis si reteta:

COLIVA

1kg arpacas
21/2 cani de zahar (cani de ceai)
apa cit sa-l acoper cam cu 4 degete
coaja rasa de la 2 lamii
coaja rasa de la o portocala
zahar vanilat
esenta de rom
2 farfurii de nuca pisata(mai mare,nu praf)

biscuite ras(in lipsa se poate folosi si pesmet)
zahar pudra


-se spala arpacasul in 9 ape pina ramine apa clara
-se pune arpacasul la fiert
-se fierbe pina scade apa(se face ca o mamaliga)
-se amesteca continuu
-inainte ca arpacasul sa fie complet fiert se adauga zaharul
-cind e gata se lasa sa se raceasca
-a doua zi se indeparteaza pojghita care s-a format si se adauga nuca si condimentele
-se framinta cu mina pina se omogenizeaza
-se pune pe platou,i se da o forma frumoasa
-se presara cu biscuite ras deasupra si de jur-imprejur
-deasupra se presara un strat de zahar pudra peste care cu ajutorul unui sablon taiat in forma unei cruci se -presara cacao
-se orneaza

Noi asa am facut si a iesit extra!


--------------------
Cine se scoala de dimineata......
<BR>cade singur in ea !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj Aug 21 2007, 05:41 PM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



Puteam sa jur ca am vazut arpacas ntr-un raft la penny.Cnd o sa mai ajung,o sa ma uit atent biggrin.gif


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

3 Pagini V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 20th August 2014 - 08:29 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare