> 

Rugaminte postare la topicul "Ce dulciuri gatim astazi":

Daca postati aici un preparat facut dupa o reteteta aflata pe forum, va rugam sa specificati cu link pentru a ne ajuta sa gasim reteta si modul de preparare. Multumim!

10 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Start compoturi si dulceturi!, Anul asta mai pregatim ceva?
moatza
mesaj Jun 17 2006, 02:36 PM
Trimis la #1

Master of disaster

Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
De la: buzau
Membrul Nr.: 30,859

Fiindca am facut primit cadou doua ladite cu cirese, cu toate ca eram f ocupata cu examenele, am prestat totusi niste compot ptr iarna. Am spalat borcanele, cu toate ca erau spalate si aveau si capacul pus, le-am uscat si totodata sterilizat in cuptor. Am facut asta in doua randuri.Le-am umplut pe jumatate cu fructe, am pus doua linguri, mai scuturate, cu zahar in borcanele mici si trei in cele mari, le-am umplut cu apa, avand grija sa las gol de vreo doua degete, Tzutzu le-a pus capacele-au fost din acelea cu filet, recuperate si nu cumparate special, le-am pus in tava de la cuptor, unul langa altul, neimpachetate in hartie, iar in tava am pus vreo trei cani cu apa. Asta a fost tot, dar mi-a luat ceva timp! Mi-au iesit 34 de borcane mici si 9 mari. Pentru cirese e suficient. Iata-le!
Go to the top of the page

+Quote Post
Higeia
mesaj Jun 18 2006, 11:46 AM
Trimis la #2

Master of disaster

Postari: 1,504
Inregistrat pe: 30-December 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 6,002

Frumos compot si interesant procedeul.
Spune te rog si cat le-ai tinut la cuptor???
Ai pus in borcane si conservant, lamaie sau aspirina??
La Dulciuri gasestiretzete de dulceturi ,siropuri,gemuri scrise demine, Afrodite ,etc
Cu bine Higeia

--------------------
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[color="#FF00FF"][/color][size="5"]

+Quote Post
ball dania
mesaj Jun 18 2006, 01:11 PM
Trimis la #3

Captain Cook

Postari: 235
Inregistrat pe: 27-March 06
Membrul Nr.: 31,159

as dori sa incerc sa fac dar, fiind prima oara, am niste nelamuriri: cum se sterilizeaza borcanele in cuptor?
apa din tava in care ai pus borcanele pentru cuptor, este rece sau calda? le pui la cuptor incalzit un pic sau rece? si la cate grade? de cate grame sunt borcanele? cand spui linguri, sunt normale sua mai cu varf? sau depinde pur si simplu de fiecare cum vrea sa fie compotul, mai dulce, mai putin dulce?
iarna se poate consuma asa cum e? (ps o cunostinta facea un compot de prune pt iarna, ingrozitor de dulce-pt mine-insa atunci cand il scotea pt consum,adauga apa si-l mai punea un pic la fiert!!!)
o gramada de intrebari! blink.gif
sper sa ma si raspunsuri wink.gif
in orice caz felicitari pentru compot!
nu pare complicat si cred ca-i accesibil oricui sa-l faca.
inca o intrebare, n-ai specificat, deci poate nici nu-si are rostul intrebarea, dar pt linistea incepatorului, ai curatat ciresele de samburi?

+Quote Post
moatza
mesaj Jun 18 2006, 02:40 PM
Trimis la #4

Master of disaster

dupa ce spal borcanele, le pun in tava, cu gura in sus si le-am lasat cam 10' la treapta a 2-a(cuptorul meu are 3 trepte-nu stiu temperatura). cuptorul nu era preincalzit. borcanele se usuca si se infierbanta f tare in timpul asta, se sterilizeaza. atentie la scoaterea lor din cuptor, eu am o pereche de manusi cu fata din azbest, aduse din Canada.
borcanele mici sunt de 370gr, cele mari de 820gr.
la borcanele mici lingurile cu zahar au fost ceva mai mult decat rase, la cele mari pline cu varf. ies destul de dulci, fructele sunt perfecte, zeama mai poate fi diluata cu apa la consumare. eu pun apa rece si beau direct, cineva mai pretentios poate sa o fiarba.
nu am pus nici un conservant,nici altceva. le fac asa de multi ani si nu s-au stricat niciodata. acum, de exemplu. s-a crapat fundul unui borcan, dar nu s-a spart definitiv in tava, doar s-a fisurat. l-am mancat, f bun!
bineinteles ca nu am scos samburii si, bineinteles, capacele sunt de metal.
dupa ce le-am asezat in tava, am turnat apa rece,pur si simplu, cu cana.
dupa ce a inceput sa fiarba apa in tava, am aprins lumina in cuptor si am vazut ca si apa din borcane facea bule micute, deci incepuse sa fiarba. le-am lasat 15'-20' din acest moment. in cartea dupa care le-am facut scria de 10'-12'. dar ca sa fiu mai sigura...fructele nu s-au inmuiat, depinde de soiul de cirese folosit-ale mele au fost comune-dar anul trecut au iesit ...crocant, daca poti zice asta de niste cirese.
am fost cam dezorganizata in raspuns, dar sper ca v-am lamurit.
incercati!

+Quote Post
stella
mesaj Jun 28 2006, 07:00 PM
Trimis la #5

Ajutor de bagator de seama

Postari: 10,110
Inregistrat pe: 29-January 06
De la: Europa
Membrul Nr.: 30,088

eu am o prietena si ea conseva pt iarne tot felul de fructe:cirese, caise, prune , pere, etc dupa urmatorul procedeu. la fiecare litru de apa pune 300 gr zahar. il fierbe, cand clocoteste toarna fructele pana ce iar clocoteste. scoate fructele cu o spumiera le pune in borcane (spalate bine si uscate in prealabil) completeaza cu sirop. inchide borcanele si le intoarce asa fierbinti cu gura-n jos. si le lasa sa se raceasca acoperite de prosoape.that's all. tin perfect toata iarna. nu le pune nimic, nici lamaie, nici aspirina. voila.

--------------------
Fan n_puiu for ever

+Quote Post
stella
mesaj Jul 2 2006, 03:46 PM
Trimis la #6

QUOTE(stella @ Jun 28 2006, 05:00 PM) [snapback]229618[/snapback]

eu am o prietena si ea conseva pt iarne tot felul de fructe:cirese, caise, prune , pere, etc dupa urmatorul procedeu. la fiecare litru de apa pune 300 gr zahar. il fierbe, cand clocoteste toarna fructele pana ce iar clocoteste. scoate fructele cu o spumiera le pune in borcane (spalate bine si uscate in prealabil) completeaza cu sirop. inchide borcanele si le intoarce asa fierbinti cu gura-n jos. si le lasa sa se raceasca acoperite de prosoape.that's all. tin perfect toata iarna. nu le pune nimic, nici lamaie, nici aspirina. voila.

si iata si ce-am facut compot de caise, cirese si piersici.

Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata

--------------------
Fan n_puiu for ever

+Quote Post
yta
mesaj Jul 2 2006, 07:06 PM
Trimis la #7

Captain Cook

Postari: 290
Inregistrat pe: 1-March 06
Membrul Nr.: 30,592

Stella,ai facut dupa metoda prietenei tale?Am vazut eu bine,NU SE STERILIZEAZA???
Uite acum dupa ce am intrebat,mi-am dat seama ca nici eu nu fierb sticlele cu nectar de piersici sau caise.Pun o patura doua peste sticle,de stau calde mai mult de o zi.

Ce va invidiez pe cele care deja ati inceput sa va umpleti camara pentru iarna!In zona noastra fructele sint foarte putine anul asta,asa ca ...noroc ca mai am gemuri de anul trecut icon_biggrin.gif

+Quote Post
stella
mesaj Jul 2 2006, 07:38 PM
Trimis la #8

QUOTE(yta @ Jul 2 2006, 05:06 PM) [snapback]230593[/snapback]

Stella,ai facut dupa metoda prietenei tale?Am vazut eu bine,NU SE STERILIZEAZA???
Uite acum dupa ce am intrebat,mi-am dat seama ca nici eu nu fierb sticlele cu nectar de piersici sau caise.Pun o patura doua peste sticle,de stau calde mai mult de o zi.

Ce va invidiez pe cele care deja ati inceput sa va umpleti camara pentru iarna!In zona noastra fructele sint foarte putine anul asta,asa ca ...noroc ca mai am gemuri de anul trecut icon_biggrin.gif

cum am zis se dau cu gura in jos, se acopera si se lasa sa se raceasca incet-incet.

--------------------
Fan n_puiu for ever

+Quote Post
stella
mesaj Jul 5 2006, 05:06 PM
Trimis la #9

aseara, ca sa nu ma 'nervez cu meciul, am facut dulceata.
de zmeura si de caise.

Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata

--------------------
Fan n_puiu for ever

+Quote Post
moatza
mesaj Jul 5 2006, 07:48 PM
Trimis la #10

Master of disaster

ce culoare frumoasa au dulceturile tale! cand le vad asa de faine...mai ca m-apuca cheful sa fac. dar ratiunea: nu! ca am boxa plina de cele din anii trecuti...(si ai mei prefera mierea), dintre conserve - doar compot!

raman doar la admirat!

+Quote Post
Cosmina_Liana
mesaj Jul 5 2006, 08:03 PM
Trimis la #11

Master of disaster

Postari: 1,684
Inregistrat pe: 16-March 06
De la: bucale
Membrul Nr.: 30,823

mama cat de frumos arata dulceturile si compoturile voastre
eu ieri am curatat 2kg de visine de am pus in pungi pt la iarna pt prajituri,dar mai trebe sa mai fac,dar dupa 2kg de curata imi venea sa le arunc cat colo.O sa mai curat intr-o zi inca 2kg si gata.
dulceata nu fac ca nu prea se mananca ,mai degraba cumpar un borcan si gata
dar parca 5-6 borcane de compot de visine as face
spuneti-mi si mie dupa ce le-am infiletat bine le bag putin la fiert si gata?
cam cat le tin la foc? sapt asta ma apuc sa fac compot ca visinile sunt printre fructele mele preferate

+Quote Post
yta
mesaj Jul 5 2006, 11:00 PM
Trimis la #12

Captain Cook

Postari: 290
Inregistrat pe: 1-March 06
Membrul Nr.: 30,592

Cosmina,daca pe stella o intrbai,borcanele NU se mai fierb.Le tii cu gura in jos sub patura pina se racesc.Spor la compoturi1

+Quote Post
marina86
mesaj Jul 10 2006, 12:14 PM
Trimis la #13

Bucataras

Postari: 62
Inregistrat pe: 8-March 06
Membrul Nr.: 30,720

Stella, am facut compotul tau si merge nemaipomenir!Din corcoduse rosii, caise si visine.Eu nu am lasat fructele sa mai dea un clocot, doar cat sa schimbe culoarea(incepusera sa crape si trebuia sa iau rapid o hotarare) ca la muraturi.Borcane fierbinti, fructe fierbinti, zeama de pe foc direct in sticle, le-am pus cu gura in jos cca 1/2 h apoi in cuptorul cald dar stins.Nici acum nu s-au racit facute de ieri la pranz.Sa vedem cum tin la iarna.Multumesc ca am scapat de orele de fiert pe aragaz

+Quote Post
moatza
mesaj Jul 10 2006, 05:48 PM
Trimis la #14

Master of disaster

Am executat si compotul de caise.
Se face asa:
1-se procura borcanele.
Eu nu mai aveam borcane mari, iar cele mici n-aveau capace de metal.
Am cumparat un bax de borcane de 720gr, cu tot cu capac de metal=10.8ron

Acest mesaj a fost editat de moatza: Jul 10 2006, 06:07 PM

+Quote Post
moatza
mesaj Jul 10 2006, 06:00 PM
Trimis la #15

Master of disaster

Help! De ce nu mai pot sa pun poze?

si-a revenit, i'll be back!

Acest mesaj a fost editat de moatza: Jul 10 2006, 07:25 PM

+Quote Post
moatza
mesaj Jul 10 2006, 07:29 PM
Trimis la #16

Master of disaster

2-se procura fructele si se spala direct in chiuveta.

sper sa mearga...

Acest mesaj a fost editat de moatza: Jul 11 2006, 07:31 PM

+Quote Post
moatza
mesaj Jul 11 2006, 07:35 PM
Trimis la #17

Master of disaster

Borcanele spalate se aseaza in tava de la aragaz si se pun in cuptor sa se usuce-sterilizeze. N-am incalzit inainte cuptorul, cred ca-i mai bine ca borcanele sa se incalzeasca treptat, sa nu crape rolleyes.gif

+Quote Post
moatza
mesaj Jul 11 2006, 07:41 PM
Trimis la #18

Master of disaster

Dupa vreo 15', timp in care am spalat caisele si le-am sortat- deci fara timpi morti!-am scos borcanele cu grija-sa nu va ardeti!- si am pus in ele, asa fierbinti, caisele- au fost mari si n-au incaput decat 6-7 buc- si 2 linguri de zahar in fiecare borcan.

Acest mesaj a fost editat de moatza: Jul 11 2006, 07:49 PM

+Quote Post
moatza
mesaj Jul 11 2006, 07:48 PM
Trimis la #19

Master of disaster

Am fost curioasa sa vad cat zahar a intrat in 12 borcane de 720gr. Imi ramasese cca 400gr in punga, deci folosisem 600gr ptr 12 borcane, deci 50gr/borcan. Am socotit bine?

Le-am umplut cu apa, nu pana in gura borcanului, ci mai jos cu 2 degete-degete fine de pianista blink.gif , le-am insurubat capacele si le-am bagat la cuptor.
Amin!

+Quote Post
moatza
mesaj Jul 11 2006, 08:03 PM
Trimis la #20

Master of disaster

Am uitat sa va spun ca am pus in tava 1l de apa rece. Nu stiu la ce foloseste, da'parca asa imi amintesc eu de reteta originala. Oricum, cand apa din tava a inceput sa fiarba, am aprins lumina in cuptor si am vazut ca si in borcane aparusera niste bulisoare de aer, deci fierbea. Din momentul asta se mai lasa max 15'. Eu am cam uitat de compot ca efectuam si o prajitura cu caise si s-au cam pleostit fructele, da'merge si asa.
Problema a fost ca nu consumasem nici jumatate din cantitatea de caise,de gem nu vreau sa aud ca-i boxa plina si nu mananca ghiaurii...Cea mai buna solutie a fost sa-l trimit pe fi-miu la boxa sa-mi aduca ce borcane gaseste acolo, ca tocmai cumparasem 20 capace mici de metal, cu filet=0.17ron/buc. Le-a adus, am prestat in continuare inca 22 de borcanele de compot, dar de data asta am taiat caisele in sferturi si am avut grija sa le fierb numai cat trebuie. Gata cu compoturile pe luna iulie ca plec in concediuuuuuu!

Asta e ce-a iesit!

+Quote Post
Reclama

Google Ads

Quote Post

10 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
Tags

2 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (2 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 25th May 2012 - 05:40 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare