> 

Rugaminte postare la topicul "Ce dulciuri gatim astazi":

Daca postati aici un preparat facut dupa o reteteta aflata pe forum, va rugam sa specificati cu link pentru a ne ajuta sa gasim reteta si modul de preparare. Multumim!

 
Reply to this topicStart new topic
> Tort cu fructe si gelatina
georgi8us
mesaj Nov 8 2006, 12:11 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 436
Inregistrat pe: 3-January 06
De la: Alba Iulia
Membrul Nr.: 29,675



Tort cu fructe si gelatina
Acest tort il fac de obicei la zile aniversare, de Craciun, Revelion sau Paste. Nu este greu de facut dar necesita mult timp si pentru ca de obicei il fac seara tarziu ca sa am liniste eu il numesc ďtortul de la miezul noptiiĒ.
Seamana cu diplomatul pe care il faceti voi, dar eu folosesc frisca numai pentru decor, nu este gretos deloc, poate un pic cam dulce pentru gustul meu si iese destul de mult.
Án primul rand pentru acest tort avem nevoie de un pandispan facut in casa, dar reteta originala este cu piscoturi (500 g), indiferent de care.
Fructele folosite de mine sunt ananas din compot, portocale, mandarine, banane sau fructe de sezon.
Crema:
7 lingurite de gelatina granulata (alimentara)
8 oua
500 g zahar
600 ml lapte
3 linguri de faina
vanilie
Sa incepem:
7 lingurite cu varf de gelatina granulata (alimentara) se desfac cu 250 ml apa rece. Daca gelatina este buna se va umfla si apa va fi inghitita de gelatina.
Se separa ouale. 8 galbenuse se freaca cu 250 g zahar, 200 ml lapte rece si 3 linguri de faina.
400 ml lapte se fierbe si se amesteca cu crema de oua pe foc. Cand crema fierbe se adauga gelatina. Tinem crema pe foc pana se topeste gelatiuna, dar aveti grija nu prea mult pentru ca se poate taia (se imbranzeste).
Separat se bat spuma bine de tot 8 albuse, un praf de sare, [i cu 250 g zahar. Cand zaharul s-a topit se amesteca cu crema de ou` calduta. Adica se pune cate o lingura de crema de oua in spuma de albuse. Se amesteca cu grija ca sa nu se lase spuma.
Se pregateste o cratita cu pereti inalti. Se umezeste pe margini si pe fund si incepem asamblarea tortului.
Ungem cu crema fundul cratitei (acesta va fi de fapt partea de sus a tortului), punem fructe taiate bucatele (va spun eu ca este mai bine sa fie taiate bucati mici), punem iar un strat de crema. Peste crema punem piscoturile inmuiate in siropul de la ananas (numai pe o parte si repede ca altfel se insiropeaza prea tare), punem iar crema, fructe, crema, piscoturi si terminam cu piscoturi si un strat subtire de crema.
Schematic ar veni cam asa:
crema/fructe/crema/piscoturi/crema....si se termina cu piscoturi si un strat subtire de crema.
Acoperim cratita cu un capac si dam la frigider pana a doua zi.
Mie imi ies doua torturi pentru c` cratita pe care o am nu este foarte mare (4 litri).
A doua zi scoatem tortul din cratita. In primul rand dam cu cutitul pe marginea interioara a cratitei ca sa desprindem tortul de pe margini. Apoi intr-un vas cu o circumferinta mai mare decat a cratitei se pune apa calda, chiar fierbinte, se ia cratita cu tortul, pe gura c`reia am pus platoul pe care vrem sa-l asezam, si se introduce in vasul cu apa fierbinte se tine un pic (1 minut, nu prea mult!) pana cand se incalzeste fundul cratitei. Rasturnati, bateti un pic cu pumnul pe fundul cratitei si voila! tortul se afla pe platou si mai trebuie doar ornat.
Foarte rar cand l-am ornat pentru ca copiii nu au rabdare, ma asista cand il desfac, asa ca imediat trebuie taiat si mancat.
Nu se poate sa nu va iasa, eu il fac de aproximativ 25 de ani! Poate prima data vi se pare greu de facut si este adevarat ca intai am vazut cum l-a facut cineva (atunci am invatat sa bat albusele spuma bine!) si a doua oara l-am facut singura. O singura data mi s-a taiat crema, si odata nu mi s-a desfacut gelatina de a trebuit sa alerg la magazin sa cumpar alta. Gelatina este foarte importanta! Trebuie neaparat sa fie granulata!!! Se mai numeste si alimentara si se foloseste la inchegarea raciturilor.
Va doresc succes!
Voi fi foarte bucuroasa daca il veti face si va stau la dispozitie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
georgi8us
mesaj Nov 9 2006, 09:49 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 436
Inregistrat pe: 3-January 06
De la: Alba Iulia
Membrul Nr.: 29,675



Chiar pe nimeni nu intereseaza acest tort, este fara unt si este foarte fin. Se face usor si ce este important nu este foarte scump. Incercati!! Cu prima ocazie vin cu foto.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Nov 9 2006, 10:07 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



georgi, asta e ideea, poze ca sa ne clatim ochii si sa fim motivate, sincer iti zic, eu nu fac decat retetele care au poze, nu musai pas cu pas dar macar finalul icon_biggrin.gif


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buburuza
mesaj Nov 9 2006, 11:42 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 583
Inregistrat pe: 12-February 03
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 6,664




daca mai puneai si frisca..iesea DIPLOMAT... si ca sa nu te mai chinui cu scosul tortului din cratita, pune folie de plastic in ea si apoi asambleaza-l...dai la rece si cand e gata il rastorni si-i jupoi folia de pe el...
acum asteptam si cateva poz(n)e cu tortul rolleyes.gif


--------------------
Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
danielutzu
mesaj Nov 9 2006, 03:13 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 3
Inregistrat pe: 30-August 06
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 33,557



Bunaaaaa!
Eu am vrut sa scriu de ieri aici, dar nu a mers forumul...... icon_frown.gif O sa fac tortul cred ca cel mai curind pt. ziua logodnicului meu (22 nov) Daca nu si nu in dec de craciun sau ziua mea icon_biggrin.gif Suna fff bine si eu care nu am geam la cuptor icon_frown.gif si nu pot sa-l folosesc, sunt in cautare de retete "reci". Iese de fiecare data tortul frumos din cratita? Chestia cu hirtia de copt nu prea as face-o! De abia astept sa-l fac...........mmmmmmmmm
Papa!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
georgi8us
mesaj Nov 9 2006, 03:23 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 436
Inregistrat pe: 3-January 06
De la: Alba Iulia
Membrul Nr.: 29,675



Nu-i nici un chin. Asa il fac mereu si niciodata n-am avut probleme. Cat despre frisca.... este cel mai bun tort si nu este gretos deloc. Eu nu prea folosesc frisca (o sa-mi ridic in cap culinaresele, dar asta e!) decat numai proaspata, atunci cand imi aduce matusa mea de la care cumpar si lapte pentru copii. Vad ca n-am de ales trebuie sa produc foto!!! Cand voi prinde digicamul de la serviciu liber voi face foto. Asta e!!! Sau mai exista o solutie, sa il fac uneia din culinaresele interesate si care are si digicam. Ce ziceti? Mai ies si eu din Alba Iulia, mai punem de o intalnire culinareasca.... Evident glumesc, dar celor care locuiesc in zona le stau la dispozitie cu cea mai mare placere.

Acest mesaj a fost editat de georgi8us: Nov 9 2006, 03:50 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 23rd September 2014 - 02:19 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
ParolńÉ
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare