> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

5 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Bors "Manastiresc" cu ciuperci
nenea Radu
mesaj Mar 27 2006, 08:56 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,752
Inregistrat pe: 21-December 04
De la: Piatra Neamt (Neamt)
Membrul Nr.: 19,669



Bors "Manastiresc"


Azi am avut un drum la Targu Mures, in care la plecare (pe la 3 dimineatza) am avut numai necazuri : zapada si gheatza, completata cu ploaie si ceatza din plin.
Cand m-am intors la pranz,paraca nu mai era acelasi drum. Soarele chiar binevoia sa-mi acorde putzina atentzie, iar in apropiere de Sovata s-a intamplat ceva incredibil : am vazut patru berze si o famile de ratze salbatice care sfidau legea gripei aviare si scormoneau lenes prin smarcurile de langa drum.
Tot zambind eu asa in sinea mea, observ la catziva kilometri mai incolo pe drum localnici cu legaturi de ceapa rosie, ceapa cu un gust inconfundabil (diferita de orice alta ceapa rosie, poate cu exceptizia celei de Buzau). Nu ezit, cumpar o sarsana, dupa care incep sa pandesc vreuna din renumitele brutarii cu paini ardeleneshti traditzionale, mari cat roata carului si rumene ca..... ma rog, stitzi voi ca ce. Modul cum reactionau painile cand le strangeai in mana si plesneau nu poate fi descris , asa ca sar peste biggrin.gif .

In aceste imprejurari m-am hotarat sa fac imediat ce ajung acasa un bors cum stiu eu ....."manastiresc"

Prima data cand am mancat ciorba asta a fost la Popasul Braniste, in "Codrii de Arama" de langa manastirile Neamt, Secu, Sihastria. In menu scria �Bors Manastiresc�, m-a tentat foarte mult sa-l incerc , si�.. am ramas cu gustul deosebit.
Va dati seama ca reteta de acolo era cu mult mai complexa, in acea zona, in padurile de stejar si fag, in lunile de toamna , calugarii culeg foarte multe soiuri de ciuperci, numai de ei stiute, pe care le taie felii si le usuca la soare, apoi le atarna in legaturi pe sfori, adevarate conserve pe timp de iarna, iar la diferite mancaruri pun cate o gramajoara din acestea.
Eu am redus cumva reteta la ce se poate gasi prin camara oraseanului, mai ales in conditziile in care in ultimii ani s-au dezvoltat foarte mult centrele de colectare a ciupercilor de padure (in detrimentul nostru, cei care locuim in zonele de padure, si care cand mai facem iesiri de toamna pt ciuperci, ia-le de unde nu-s).
Asa ca , sa trecem la treaba . Ingrediente : bors de putina (traba voastra de unde faceti rost), ciuperci �ghebe� puse la sare de cu toamna, lasate o noapte la desarat (mai exista amestecuri de ciuperci de padure congelate, parca Hortex era producatorul, nu mai retin exact, si in Metro am vazut borcane de ghebe produse de Conservfruct Baltatesti ), morcov, telina, patrunjel radacina, pastarnac,4-5 cartofi,sfecla roshie (foarte roshie, nu corcita), loboda, stevie, leustean (eu am folosit uscat, ca nu e altul acuma), si putin zarzavat de la borcan , pentru ca acolo am mult ardei gras cu rosii si frunze de tzelina, care impreuna au un gust specific, foarte bun:

Imagine Atasata


Eu tai legumele mai marunt , cumva ca nishte taitzei, doar cartofii shi sfecla fiind mai mari.
Se pun toate radacinoasele la fiert. Intre timp, se taie ciupercile la dimensiuni acceptabile (nu foarte marunt) si se calesc in ulei :


Imagine Atasata


Se calesc pe indelete, deoarece aceasta e singura �carne� din ciorba, apoi se toarna in ciorba clocotinda (observatzi ce bolboroseala acolo):


Imagine Atasata


Se mai lasa un pic la clocotit, sa iasa gustul din ciuperci in ciorba, apoi se adauga si borshul :


Imagine Atasata


Sunt cazuri cand dupa ce a fost adaugat borshul se face spuma si atunci trebuie spumuita ciorba. La final se adauga verdetzurile :


Imagine Atasata


Precum shi leusteanul uscat (sfaramat foarte bine, sa poata sa difuzeze gustul in ciorba).


Imagine Atasata


In lunile de vara, cand avem leustean proaspat, acesta se adauga in farfurie, cand se serveste .

Cam asta a fost tot. Acuma trebuie sa ma grabesc, Ioana nu a venit de la servici , vreau sa-i pregatesc o surpriza . Oare mi-a ieshit ? :



Imagine Atasata


PS � cand nu e post, merge pusa smantana in ciorba, iar in lunile de vara se mananca rece, cu ceapa verde . Este irezistibil.

Acest mesaj a fost editat de nenea Radu: Dec 19 2008, 10:04 AM


--------------------
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAlexa
mesaj Mar 27 2006, 09:29 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 4
Inregistrat pe: 25-March 06
Membrul Nr.: 31,107



Cred ca esti fan Calistrat Hogas. Ai si o Pisicuta?
Interesanta reteta.


--------------------
Intotdeauna exista ziua de maine si viata ne da de fiecare data alta oportunitate pentru a face lucrurile bine, dar daca cumva gresesc si ziua de azi este tot ce ne ramane, mi-ar face placere sa-ti spun cat te iubesc, ca
niciodata nu te voi uita.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
danluc77
mesaj Mar 27 2006, 10:33 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 368
Inregistrat pe: 6-December 05
De la: israel
Membrul Nr.: 29,272



interesanta reteta,problema mea este ca eu nu gasesc aici bors.Am sa incerc cu zeama de lamie icon_frown.gif


--------------------
luci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rebella
mesaj Mar 27 2006, 10:40 PM


VIP Member
Icoana Grup

Grup: Best romantic story teller
Postari: 7,090
Inregistrat pe: 16-November 05
De la: Does it matter?
Membrul Nr.: 28,886




Nici pe aici urma de bors icon_frown.gif ... foarte interesanta reteta iar felul cum ai prezentat ultima poza, hmm foarte rustic, traditional romanesc icon_smile.gif ... asa mancau bunicii odata de mult icon_smile.gif
Felicitari.


--------------------
Sa fim oameni macar atata timp cat stiinta n-a descoperit ca suntem...altceva!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ducky
mesaj Mar 27 2006, 10:48 PM


mac mac


Grup: Membri
Postari: 1,593
Inregistrat pe: 30-January 06
De la: Iasi acum in Würzburg
Membrul Nr.: 30,091



Ce ne faci nene Radu? Imi ploua in gura mincacios.gif .Nu stiu de gasesc borsh aici ca tare imi este dor.
Foarte frumos si felul descrierii retetei . hello2.gif Felicitari


--------------------
Viata e ca o floare.La fiecare petala o iluzie,la fiecare spin o realitate...!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BIJU
mesaj Mar 28 2006, 12:17 AM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,482
Inregistrat pe: 11-March 03
De la: dAu La Kuaie
Membrul Nr.: 6,867



Daca ai reusit? Ohohoo si inca cum !! Pai sa ma astepte pe mine sotioru meu cu asa ceva as ramane masca pentru ca mie imi plac tare mult borsurile moldovenesti cu leustean. De-abia astept sa ajung in partea aceea si sa mananc. La noi mai greu cu borsu si daca pe ala nu-l ai nu prea iese treaba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SIMONA.B
mesaj Mar 28 2006, 04:16 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,262
Inregistrat pe: 13-February 03
De la: INDIANA
Membrul Nr.: 6,686



Ce zici tu daca il scolesti un pic pe al meu sot , cam cum ar trebui sa mai gaseasca si el cutitul, polonicul si mai stiu eu ce prin bucatarie icon_biggrin.gif ???????????!!!!!!!



Fericita tre sa fie nevasta-ta , eu macar sper sa am o nora fericita ca incerc sa imi tin baiatul aproape in bucatarie!!!!!



Foarte fain borsul si l-as face si eu daca chiar as avea ceva bors bors. Stiu ca se face dar tare mi-e lene sa caut tarate prin magazin si sa mai fiu si sigura ca is bune wink.gif .



--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Daneza13
mesaj Mar 28 2006, 05:48 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,213
Inregistrat pe: 18-October 05
De la: Montreal
Membrul Nr.: 28,350



Nenea Radu, felicitari pentru toate retetele pe care ni le-ai prezentat pana acum eusa_clap.gif. Atat de minunat povestesti, ca sincer, parca-i si vedeam pe calugarii aia culegand ciuperci laugh.gif si facand bors "manastiresc".
Vorba Simonei, fericita trebuie sa fie Ioana cu un asa sot. L-am notat sa-i fac si eu o surpriza sotului, dar la mine surpriza o sa fie fara stevie si loboda (ca n-am de unde sa le iau aici), cred ca merge si asa...ce zici?

Luci, Aura, Kuky, Biju si Simona, ziceti ca n-aveti de unde lua bors. Dar tarate gasiti??? Daca da, va pot spune eu cum sa faceti bors in casa (chiar daca nu aveti huste), nu-i greu deloc. Eu am tot timpul bors in casa pentru ca sotului ii plac tare mult ciorbele cu bors.


--------------------
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Colentina
mesaj Mar 28 2006, 06:24 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 935
Inregistrat pe: 6-July 05
De la: pe malul oceanului
Membrul Nr.: 25,457



Daneza13, te rog spune-ne cum faci borsul. Eu am incercat de doua ori (dupa reteta din cartea de bucate) si nu mi-a iesit. Nenea Radu, borshul e grozav!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Mar 28 2006, 07:23 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



si eu vreau reteta de booooooors rolleyes.gif


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
stella
mesaj Mar 28 2006, 07:53 AM


Ajutor de bagator de seama


Grup: Membri
Postari: 10,122
Inregistrat pe: 29-January 06
De la: Europa
Membrul Nr.: 30,088



si eu fac cateodata bors cu tarate si pun 1-2 felii de paine f. neagra, apa clocotita si ....astept fermentarea lactica.
propos, la mine a inceput timid sa iasa leusteanul, dar n-am acele ghebe. asta e ,cand ai una n-ai alta.
pofta mare fcelor ce o fac. cool.gif


--------------------
Fan n_puiu for ever


Go to the top of the page
 
+Quote Post
nenea Radu
mesaj Mar 28 2006, 08:06 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,752
Inregistrat pe: 21-December 04
De la: Piatra Neamt (Neamt)
Membrul Nr.: 19,669



Vedetzi ca ma deochiatzi , si dupa aia e belea.

laugh.gif


Cat despre ingrediente, doar ciupercile, cartofii si sfecla sint esentiale pentru ca vor avea gustul pregnant, restul sunt un "pretext" pentru a evidentzia aceste gusturi.

La reteta de bors, tehnica practic e simpla (dar n-am incercat-o niciodata).
Se tarna apa fiarta peste taratza de grau si ceva de porumb, iar apa fierbinte provoaca procesul de acrire a lor.
In lunile de vara se mai bune o crengutza cu frunze de vishin.

Unii au mai pus cica si macrish ( e o planta ca trifoiul, foarte acra)


--------------------
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Mar 28 2006, 08:10 AM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



QUOTE(nenea Radu @ Mar 27 2006, 09:56 PM) [snapback]201265[/snapback]
(mai exista amestecuri de ciuperci de padure congelate, parca Hortex era producatorul, nu mai retin exact, si in Metro am vazut borcane de ghebe produse de Conservfruct Baltatesti ),


Da si era peste 80.000 lei vechi borcanelul de ghebe asa ca ciuciu icon_smile.gif


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nenea Radu
mesaj Mar 28 2006, 08:10 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,752
Inregistrat pe: 21-December 04
De la: Piatra Neamt (Neamt)
Membrul Nr.: 19,669



QUOTE(MAlexa @ Mar 27 2006, 10:29 PM) [snapback]201282[/snapback]

Cred ca esti fan Calistrat Hogas. Ai si o Pisicuta?
Interesanta reteta.



Hogas nu, chiar daca e din Neamt. Dar Sadoveanu da din toata inima.
Acuma, in afara de ce am fost obligat prin scoala sa citesc de Hogas e mai mult decat posibil sa fie cu mari goluri, dar totusi indraznesc sa intreb de unde faza cu Pisicutza ?
Eu parca tzin minte de Bisisica, care era calul icon_biggrin.gif

Iar cal am , e martzoaga de mashina, pe care am bagat-o prin toate rapele de munte, fara a -mi face prea multe probleme. laugh.gif


--------------------
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Mar 28 2006, 09:29 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Eu dau toata farfuria aia de bors pe jumatatea aceea de piine icon_smile.gif
Undeva cindva pe aici eu am incercat sa fac borsu, cu poze evident rolleyes.gif , dupa indicatiile lui Anat, cine stie pe unde o fi mesajul acela....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nenea Radu
mesaj Mar 28 2006, 09:41 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,752
Inregistrat pe: 21-December 04
De la: Piatra Neamt (Neamt)
Membrul Nr.: 19,669



QUOTE(Adriana Nicoleta @ Mar 28 2006, 10:29 AM) [snapback]201441[/snapback]

Eu dau toata farfuria aia de bors pe jumatatea aceea de piine icon_smile.gif
Undeva cindva pe aici eu am incercat sa fac borsu, cu poze evident rolleyes.gif , dupa indicatiile lui Anat, cine stie pe unde o fi mesajul acela....


si la ei painile dupa retetele vechi sunt pe cale de disparitzie (nu se preteaza la industrializare).
Cel putzin paine pe vatra cu cartofi.... lucru foarte rar


--------------------
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Mar 28 2006, 09:56 AM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



QUOTE
dar totusi indraznesc sa intreb de unde faza cu Pisicutza ?
Eu parca tzin minte de Bisisica, care era calul


Pisicuta era calul si Hogas are casa memoriala in Piatra chiar daca e din Tecuci, de fapt a fost si reinhumat acolo.

Uite si povestirea:
http://www.scriptorium.ro/carti/calistrat_...text-print.html


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nenea Radu
mesaj Mar 28 2006, 10:51 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,752
Inregistrat pe: 21-December 04
De la: Piatra Neamt (Neamt)
Membrul Nr.: 19,669



QUOTE(BD @ Mar 28 2006, 10:56 AM) [snapback]201446[/snapback]

Pisicuta era calul si Hogas are casa memoriala in Piatra chiar daca e din Tecuci, de fapt a fost si reinhumat acolo.

Uite si povestirea:
http://www.scriptorium.ro/carti/calistrat_...text-print.html



Bisisica era oaia lu' Niculae din Morometzii laugh.gif

da' cica daca ai terminat liceul acu' mai bine de 20 ani, se iarta laugh.gif


--------------------
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marcel marcel
mesaj Mar 28 2006, 11:00 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 448
Inregistrat pe: 21-April 05
De la: camara vecinilor
Membrul Nr.: 23,540



oooooffff........doamne....!!! mai omule...ne omori cu zile....


--------------------
Orice lucru bun in viata este ilegal, imoral sau ingrasa.... !!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iubita
mesaj Mar 28 2006, 11:14 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 819
Inregistrat pe: 14-January 04
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 11,092



Nene Radu, zi si mie de se poate pune alt soi de ciuperca, in afara de champignion, nu am de un' sa iau altceva.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

5 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 1st November 2014 - 05:12 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare