> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Saramura de pui
BD
mesaj Sep 17 2006, 02:47 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



nici reteta asta nu am gasit-o asa ca pun eu cum am facut-o ieri.

am scos pieptul puiului ca sa fac cu el alte alea si am uns zburatoarele cu sare si boia.



i-am dat pe spate pe domnii pui direct in oala romana si i-am dat la cuptor la foc extrem de mic cu nitica apa in oala:



dupa o vreme i-am intors cu curu-n sus si i-am lasat pana au facut crusta. cu crusta am uitat sa ii pozez:


Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata

 


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 17 2006, 02:59 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



in timp ce se coceau puii am facut un sos din legume ramase de la decorarea platourilor de vineri cum se vede in imagine, plus rosii, patrunjel, ardei iute, sare, piper, usturoi:



la masa am dus puiul cu oala romana si l-am scaldat in sosul rece si s-a mancat langa o mamaliga calda.
am uitat sa fac poze in acel moment asa ca va arat numai ramasitele si o portie in farfurie:





si pentru ca a ramas zeama de pui cu legume am pus in ea o ceasca de orez, inca putina apa si am dat la cuptor. a rezultat un pilaf picant excelent:



pofta mare
Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata

 


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj Sep 17 2006, 04:03 PM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



De unde vine numele asta de saramura de pui?..eu stiam ca saramura, e sare dizolvata n apa,si se foloseste la conservare(muraturi..si alte chestii)


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 17 2006, 06:09 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618




daca ai stii in cate locuri din tzara se foloseste aceeasi denumire pentru o droaie de lucruri. chiar acum citeam in lupescu legat de asta, in anumite zone din tzara castravetilor li se spun pepeni (sau pepeni raiosi), la hatzeg bivolilor li se spune bibani, exista chiar si o ciorba care se cheama "saramura".

saramura este ce spui tu dar de asemenea este si zeama cu legume, usturoi si sare in care se pune pestele fript pe gratar sau puiul (este subiect cu saramura de peste pe aici pe undeva).

si tot in lupescu mi s-a parut amuzant denumirile pe care le are tzaranul roman pentru floricelele de porumb (popcorn, nu? icon_biggrin.gif): cucoshi, cucoshei, flori, gaste, cucurigi ...

daca te duci intr-un sat si promit la masa gste sa nu te mire daca te vei infrupta din ... floricele laugh.gif

revenind la oile noastre, gateala asta isi are obarsia (conform etnologului Anton Roman) in zona valcei sau undeva prin oltenia oricum. dansul o descrie exact ca pe saramura de peste (cu sare, ardei gras, rosii, usturoi si ardei iute) dar cu pui facut pe jar. eu jar nu am avut asa ca nu am avut de ales decat gratarul ... cuptorului icon_biggrin.gif


citez din volumul lui Anton Roman finalul: "Cu mamaliguta si Puterea Ursului alaturi, saramura de pui este un fel de ars gastronomica valceana, exprimata intr-un scenariu pastelat: pe masa de latunoaie de fag, taraneasca, cineva intinde o fina tesatura de borangic ..."

icon_smile.gif este explicit MAYA sau mai dau iama prin Ghinoiu, Simion Florea Marian, Gorovei si altii care au scos magnifice carti despre obiceiurile taranilor romani?


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Sep 17 2006, 09:49 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



da maya, exista saramura d epui insa eu nu o stiu deloc ca asta
la noi, la olteni, se frige puiul prins din batatura, pe gratar, apoi se pune la fiert in apa in care ai adaugat o rosie sau doua coapte in prealabil si ele pe plita sau gratar, un ardei gras la fel copt dar care se scoate la sfarsit si usturoi, atat, o minunatie desi nu ai crede la descrierea pe care taman ti-am facut-o wink.gif


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 18 2006, 07:08 AM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



Bogdana, pai cam asta era aproximativ si descrierea lui Anton Roman la saramura se pui, numai ca eu am adaptat-o la bloc, puiul e cumparat de la bulgaroaica (nu prins pe batatura), era copt la cuptor (din lipsa de gratar cu carbune in dotarea apartamentului), ardeiul si rosia nu le-am copt (din lipsa de timp) si restul de legume le-am pus ca sa nu le arunc (c-asa e-n tenis icon_biggrin.gif).

Cu prima ocazie facem si varianta clasica icon_smile.gif

Trebuia sa denumesc reteta: "Adaptare la saramura de pui" icon_biggrin.gif


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj Sep 18 2006, 08:16 AM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



Multumesc de explicatii,BD icon_smile.gif

Bogdana,dar vezi tu undeva sa fi spus degetele mele ca nu exista saramura de pui??


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Sep 18 2006, 08:26 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



eusa_doh.gif nu ai zis tu ca saramura e sare dizolvata in apa?


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj Sep 18 2006, 08:44 AM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



(Bogdana @ Sep 18 2006, 08:26 AM) [snapback]248891[/snapback]

eusa_doh.gif nu ai zis tu ca saramura e sare dizolvata in apa?


Nu draga mea,nu am zis!
..am precizat doar ce cunosc eu sub denumirea de saramura...si niciunde nu am spus ca nu ar exista
blink.gif
De unde vine numele asta de saramura de pui?
...eu stiam ca saramura, e sare dizolvata n apa,si se foloseste la conservare(muraturi..si alte chestii)

Am ntrebat de unde vine numele asta,saramura de pui..ma refeream din ce zona..etc.. pentru ca nu mai auzisem(dupa cum se pare,BD a nteles ce ma interesa de fapt,si mi-a raspuns ,pentru ceea ce i-am si multumit)


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Sep 18 2006, 09:11 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



atunci ma scuzi ca m-am bagat in seama


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 18 2006, 12:13 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



hei, hei, chestie de nuanta, nu asta este important, ce puneti repede botic, dati-o naibi.

eu stiu multi mancatori de saramura de pui si de aia bogdana voiam sa te intreb (ca am rascolit iar in arhivele-mi) urmatoarele:

ai spus ca:

se frige puiul prins din batatura, pe gratar, apoi se pune la fiert in apa in care ai adaugat (...)


mai exact puiul, dupa ce este deja fript pe gratar se mai fierbe? pentru ca asa suna reteta de "saramura" de pui (adica ciorba) si se lasa pe foc pana cade carnea de pe oase.
saraura de care zic eu este mai degraba o mancare decat o zama.

poti sa detaliezi te rog?


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Sep 19 2006, 07:49 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



saramura despre care vorbesc eu este de consistenta unei ciorbe daca pot spune asa icon_smile.gif adica arata ca o ciorba, da, dupa ce il frigi pe gratar, il fierbi in apa, isi lasa fumul un gust foarte fain, poate am sa fac candva si am sa arat cum wink.gif


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 19 2006, 10:55 AM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



ahaaa deci aia era. iti pozez io reteta dintr-o carte sa imi zici daca asa arata. revin cu poza. dar asta nu inseamna sa nu faci icon_biggrin.gif


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 20 2006, 02:17 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



uite si pozele, seamana cu ce e aici, bogdana?


Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata

 


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Sep 21 2006, 08:07 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



da BD seamana numai ca eu o stiu/fac cu mult mai putine rosii si ardei, iar in poza aia nu disting daca e ceapa sau nu dar asta (de care zic eu) nu are ceapa, asa, si bucatile de pui sunt mari, adica copane, piept...


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Sep 21 2006, 02:42 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



da, are ceapa. daca maresti prima poza se vede bine reteta.
daca e aia din poza am facut odata dar nu aveam aparat pe vremea aia, e o nebunie, un deliciu.


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Oct 3 2006, 05:29 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



BD, BD, BD 006.gif

pazea ca am fost la tara, deci, 'mnealui e individul,

before





after




poze din timpul procesul de creatie nu am ca nu eram de fata wink.gif


Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata

 


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Oct 4 2006, 08:20 AM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618



wow! cat sadism! bietul gugushtiuc!

oricum ce am facut eu (nici cu zeama nici fara zeama) nu a beneficiat de zburatoare de curte ci de indopat cu proteine de la falimentara. super icon_smile.gif


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bogdana
mesaj Oct 4 2006, 08:21 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,527
Inregistrat pe: 11-November 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 28,786



da, da, ma gandeam eu ca e cam dura asocierea, dar ce nu face omul pentru o cauza nobila icon_rotf.gif


--------------------
Asa, si?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
oanaC
mesaj Oct 4 2006, 08:56 AM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,312
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 533



Eu fac saramura de pui cu sosul de legume de aici: http://www.culinar.ro/forum/index.php?s=&a...st&p=138237 , scufund puiul fript la gratar si-l uit acolo...prima data am mancat in Turnu Magurele asa ceva, mi s-a parut ciudat sa mancam pui fript rece, dar de atunci fac mereu...
Mama ce pofta mi s-a facut rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 27th November 2014 - 04:10 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare