> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

3 Pagini V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> ciorba de fasole cu afumatura
moatza
mesaj Aug 1 2008, 05:07 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
De la: buzau
Membrul Nr.: 30,859



stiti ca eu vreau sa ma comport regulamentar, dar pur si simplu n-am gasit aceasta reteta. am mai vazut poze cu ciorba, dar nu in sectiunea asta. nu-s suparacioasa, daca se poate lipi altundeva, faceti-o linistiti!
aceasta ciorba e preferata omului, la mare a incercat toate ciorbele de fasole posibile. si i-au placut ceea ce m-a incurajat sa i-o prestez si eu.
asadar!
inainte de a pleca la piata am pus juma de kil de fasole cu bobul mare in kukta, la fiert. plus sare. am revenit dupa o ora si jumatate. stiu ca multi n-ar fi de-acord cu acest comportament iresponsabil si reprobabil, dar eu asa fac, ca sa evit caldura si fasaitul oalei. rolleyes.gif voi sa nu faceti asa!
din piata am luat cca 900g de coasta afumata, buna si carnoasa, pe care am portionat-o:
[attachment=194217:100_7703.JPG]

am deschis oala direct pe flacara - nici asa sa nu faceti! -prilej cu care am constatat ca i s-a cam dus garnitura si alta n-am de schimb. fasolea arata asa, eu m-am asteptat sa fie fiarta, dar nu era:

[attachment=194218:100_7699.JPG]

am pus carnea peste boabe, in oala, mi-am adus laptopu' in bucatarie ,l-am deschis pe culinar si-am continuat mancarea. nu sariti aceasta faza!
cat timp va citeam am curatat si tocat 2 morcovei, o cepusoara si juma de ardei grasan

[attachment=194219:100_7707.JPG]

fasolea si carnea erau fierte, le-am scos din kukta si le-am pus in oala de ciorba

[attachment=194220:100_7705.JPG]

la ciorba n-am pus decat jumatate din cantitatea de fasole fiarta, deci daca vreti sa faceti doar ciorba nu puneti la fiert juma de kil de boabe, ca-i prea mult.
am turnat zeama, am adaugat legumele.

[attachment=194221:100_7706.JPG]

a mai fiert cam 10 min, am adaugat sucul de rosii home-made. ar fi tb sa pun rosii proaspete, dar nu m-am putut dezlipi de culinar. tongue.gif




Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Aug 1 2008, 05:23 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
De la: buzau
Membrul Nr.: 30,859



intr-un final am pus si borsul, niste cimbru uscat, am potrivit-o de sare

[attachment=194225:100_7709.JPG]

i-am bagat si-o legatura de patrunjel si-am facut o degustare, ca nu mancasem nimic pan' la ora aia.

[attachment=194226:100_7711.JPG]

buna!

bag seama ca suntem cam defazati, fac mancare de iarna, vara. dar daca astea-s poftele la mine-n casa eusa_think.gif

si-o intamplare mai hazoasa, legat de aceasta ciorba. acum la mare, eram la masa la restaurantul unui hotel si-asteptam sa ne-aduca ciorbele, de fasole ptr ovidiu, bineinteles. la masa vecina erau niste ardeleni, dupa vorba. el, suparat si obidit, dar nu furios, cheama chelnerita. o fata tanara, cred ca era practicanta.
donsoara, ia imediat supa asta de-aici si nu mai serviti nimanui felu' asta, ca s-a stricat.
asta ochii mari la el, tacea malc.
fii atenta, acuma ti-o platesc, dar sa va bateti joc de lume?!
asta-nimic.
ai noroc ca nu va reclam.
de ce? face fata
ca-i acra supa, s-a stricat.
asta era fastacita toata. si-atunci am inteles si-n mandria mea de moldoveanca borshareasa, am intervenit.
domnu' meu, asta-i ciorba, nu-i supa, tb sa fie acra. e acra ca asa-i felu' asta de mancare. la dvs acasa stiu ca se fac mai ales zemuri dulci, dar in partile astea ciorba-i ciorba si-i acra, iar supa e dulce.
cum adica supa de fasole acra? face omu'.
nu supa, ciorba, si-asa tb sa fie.
pana la urma si-a cerut si scuze chelneritei. eusa_wall.gif
ovidiu a mancat cu placere ciorba adusa de fata, nu i s-a parut stricata.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cassia
mesaj Aug 1 2008, 06:54 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,403
Inregistrat pe: 23-January 04
De la: Aproape de ocean
Membrul Nr.: 11,328



Faina ciorba!

Eu o fac tot anul, nelegata de un sezon.
Intii calesc ceapa, usturoi(usturoiul ii da un gust deosebit), morcov si niste pastirnac (patrunjel radacina NU se gaseste in Canada)... de la morcovii caliti ciorba ia o culoare frumoasa.
Apoi adaug fasolea care a stat in apa citeva ore si afumatura. La sfirsit arunc niste leustean tocat.

In Banat supa este limpede... exemplu supa de pui cu taitei sau galuste.
Ciorbele sint cele care au zarzavaturile tocate (ciorba de legume, de fasole, de cartofi, de urzici, de salata...de ce-or mai fi) si nu sint toate acre.
Eu inteleg dilema ardeleanului smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
psyche
mesaj Aug 1 2008, 07:20 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 948
Inregistrat pe: 26-July 06
De la: la poale de munte
Membrul Nr.: 33,038




Fata chiar ca sunteti defazaţi... da' afar' de asta esti criminala cu un biet om care se chinuie sa tina dieta tongue.gif
Si omul meu e înnebunit după ciorba de fasole da' recunosc ca la nici o crâşmă n-a mâncat (nici el nici io) ciorba mai buna decăt face dumnealui... da daaaa... ciorba de fasole e specialitatea olteanului meu wink.gif
Cu borsul e o mare problema... parca am mai zis eu pe aici... borsul daca nu-l faci acasa cu tarate si creanga de visin n-are nici un haz. Am vazut prin magazine ceva pe care scria "bors" da' era la sticle de plastic cussing.gif ce blasfemie! Cat despre asa zisul "bors magic"... nu-i rau da' nu l-as numi bors!
Am icnercat si eu la un moment dat sa fac aici, am gasit o moldoveanca prin vecini care mi-a dat "cuib" (ceva dintr-un bors mai vechi, nu stiu sa explic) si-am purces eu la treaba... am obtinut o chestie nu prea rea la gust da' fara pic de acreala BangHead.gif era buna asa, de baut, vara... Apoi am auzit ca oamenilor buni nu li se acreste borsul si m-am consolat cu asta laughing6.gif
Las' ca termin ciorba de burta de-am facut-o alaltaieri si imi pun consortul sa presteze o ciorba de fasole... poate-l conving sa ma lase sa fac si poze dry.gif


--------------------
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me


Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj Aug 1 2008, 08:17 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842



QUOTE(moatza @ Aug 1 2008, 06:07 PM) *
...juma de kil de fasole cu bobul mare in kukta, la fiert. plus sare... cca 900g de coasta afumata



La proporţiile-astea, cred că-i spuneam ciorbă de afumătură cu oarece urme de fasole laugh.gif

Iar dacă tot o făcuşi în kukta, puteai să le pui pe toate la fiert (fără roşii, borş şi cimbru) şi scuteai din timp.

Io la fasole nu pun sarea de la-nceput, ca un bun păstrătoriu de tradiţii ( laugh.gif ), căci zice într-un cînt oltenesc "ca fasulea din căldare, pînă-i pui un pumn de sare".

Faza cu ardeleanul mi-a plăcut grozav, parcă-l şi văd!

Aseară, cînd vorbeam despre piftie, tocmai aveam pe foc o ciorbă de fasole chioară, căci costiţă n-avusăi! mad.gif



Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Aug 1 2008, 08:29 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
De la: buzau
Membrul Nr.: 30,859



QUOTE(n_puiu @ Aug 1 2008, 08:17 PM) *
La proporţiile-astea, cred că-i spuneam ciorbă de afumătură cu oarece urme de fasole laugh.gif

sa stii ca e bine... balansata. omu' meu e mare carnivor.

Iar dacă tot o făcuşi în kukta, puteai să le pui pe toate la fiert (fără roşii, borş şi cimbru) şi scuteai din timp.

puteam, dac-as fi avut castele de la inceput.

Io la fasole nu pun sarea de la-nceput, ca un bun păstrătoriu de tradiţii ( laugh.gif ), căci zice într-un cînt oltenesc "ca fasulea din căldare, pînă-i pui un pumn de sare".

iote, pe asta n-o stiam.

Faza cu ardeleanul mi-a plăcut grozav, parcă-l şi văd!

Aseară, cînd vorbeam despre piftie, tocmai aveam pe foc o ciorbă de fasole chioară, căci costiţă n-avusăi! mad.gif



numai bine!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Daneza13
mesaj Aug 2 2008, 04:08 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,213
Inregistrat pe: 18-October 05
De la: Montreal
Membrul Nr.: 28,350



QUOTE(Cassia @ Aug 1 2008, 06:54 PM) *
Faina ciorba!

Eu o fac tot anul, nelegata de un sezon.
Intii calesc ceapa, usturoi(usturoiul ii da un gust deosebit), morcov si niste pastirnac (patrunjel radacina NU se gaseste in Canada)... de la morcovii caliti ciorba ia o culoare frumoasa.
Apoi adaug fasolea care a stat in apa citeva ore si afumatura. La sfirsit arunc niste leustean tocat.
...

Eu am gasit patrunjel radacina pe aici, in schimb n-am leustean proaspat sad.gif...

moatzo, mi-au facut o pofta cu ciorba ta de fasole.Si mie-mi place de mor. Tre sa pun de bors...si poate-mi zvarli si mie niste coaste afumate laugh.gif


--------------------
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shef de gara
mesaj Aug 2 2008, 05:02 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,214
Inregistrat pe: 24-July 08
De la: Pe un picior de Play
Membrul Nr.: 44,345



Bine v-am!
A mai ramas un blid de ciorba si pentru mine?
Eu mi-s ardelean, dar si Ardealul asta-i mare. La noi se acreste cu otet. (personal eu iubesc si borsul)
Ciorba de fasule o acrim la sfarsit cu tarhon zacut la borcan in otet. Frunze plus otet. Nu crutam nici cimbrul si o frunza de dafin.
Shefa mea a invatat la manastire ceva trucuri vis a vis de acest poem simfonic numit ciorba de fasole.

E totusi o mancare chibzuita. Trebuie pusa la cale din vreme.
Deobicei se intampla cam asa. Te pui ca tot omul obosit (ea - da, el - nu) la culcare. Copiii dorm. YES ! hello2.gif Cand sa devina mai interesant wink.gif auzi: "Du-te, te rog si pune niste fasole la muiat". ( blob8.gif ) "Da, dragaaa..." Te intorci sa reiei de unde-ati plecat hello2.gif ... "Ai pus si o bucata de spinare afumata, sa se desareze? " ... blink.gif ...ramane pe alta data sign17.gif wave.gif De la o varsta si o ciorba de fasole are satisfactiile ei... icon_rotf.gif Ideea e ca se pune fasolea la inmuiat de pe o zi pe alta. Efectul ... muzical biggrin.gif al legumei se diminueaza, precum si timpul de abureala in bucatarie.

Taina:
A mea, fierbe fasolea 15 minute in apa cu un varf de cutit de bicarbonat. Rastoarna in sita, si sub jet de apa freca boabele in maini. Toate nylonele (citeste cojile de pe boabe) vor infunda chiuveta. Asta inseamana ca macar nu vor popula inestetic oala si mai apoi farfuria. Se pare ca ele "cad greu" si sunt responsabile de discomforturile gastrice ulterioare. Unele boabe se vor despica. Nu-i bai! Vor contribui cu amidonul lor la ingrosarera ciorbei, care musai sa fie deasa.
Sa zaresti fundul farfuriei e o erezie ce se pedepsea aspru in cele vremi. Bulionul, sau pasta de rosii trebuie sa fie cat mai groase. Eventual bulionul homemade se ingroasa separat prin fierbere. Daca se acreste cu bors, borsul se da in clocot 2 - 3 minute, separat.
Se serveste intotdeauna cu ceapa rosie taiata felii si frecata cu sare mare pe farfurioare. (this is a must !) Cine picura pe ceapa si elixirul masliniu-maroniu al uleilului de samburi de bostan, e un adevarat cunoscator al rosturilor ancestrale ale ciorbei de fasole.

R.A.Roman:
"Dacã mirosul ciorbei de „pãsulã“ ajunge la Managua tocmai din Jucu de Jos este pentru cã e o lucrare barocã acritã cu otet de mere si aromatã cu afumãturã si tarhon. „Sudistii“, valahii adicã, preferã, nu vã spun nimic nou, pãtrunjelul si leusteanul, acresc cu aguridã, bors, potroacã. Influentati de marii grãdinari din sud, se omoarã mai putin dupã gãtelile complicate, atât de dragi ardelenilor, dupã carnea afumatã, prea scumpã si greu de gãtit, si preferã verdeturile simple, mai ales cã au la îndemânã grãdina, plinã din mai pânã-n octombrie.
.....
Ciorba e pentru români ce e brânza pentru francezi, oaia pentru mongoli, Colt-ul pentru americani si femeia gonflabilã pentru flota italianã. Poti sã-i dai orice mioriticului: pânã nu înmoaie lingura în zeama lui fierbinte, groasã si acrã, nu simte cã trãieste. Sevele vietii românesti trec prin ciorbã? De ce nu?! "


Acest mesaj a fost editat de Shef de gara: Aug 2 2008, 05:08 AM


--------------------
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shef de gara
mesaj Aug 2 2008, 05:35 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,214
Inregistrat pe: 24-July 08
De la: Pe un picior de Play
Membrul Nr.: 44,345



Am uitat de tecile de fasole verde, uscate la soare si tinute in "shtanitzal" - asa zicea Buna la punga maro de hartie.
De-a lungul casei, si la bunici dar si la parintii oraseni, in anii 60-70 ai lipsei de bani si de frigidere/lazi frigorifice. Deci de-a lungul casei, sub streasina si in bataia soarelui se intindeau ghirlandele maronii ale tecilor de fasole verde (galbena) lata, oparite, scurse peste noapte si insirate pe bumbacul groscior (sa nu se taie fasolea) de degetele nerabdatoare de copii ce voiau sa fuga la de-ascunslea cu bucata de paine cu unsoare data cu sare ci chiper.
Cine stia si avea si posibilitatea sa afume oleaca tecile dupa ce erau uscate cu truda in razboi continuu cu mucegaiul, era scos cu ciorba de boane de fusoi chiar si in post, cand nu e slobod a umbla porcu' prin ceaun.

Acest mesaj a fost editat de Shef de gara: Aug 2 2008, 09:51 AM


--------------------
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alina-lili
mesaj Aug 2 2008, 06:22 AM


Fluturella culinarella


Grup: Membri
Postari: 3,115
Inregistrat pe: 22-April 08
De la: ...noi
Membrul Nr.: 42,835



Eu cred ca regretatul Radu Anton Roman ar fi fost bucuros sa fi avut un "adversar la vorba" pasionat de bucatarie ca tine...atata zic, ma duc sa va urmaresc "din umbra" si sa pun de-un bors de fasolici tongue.gif ...cu afumatura, normal!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
psyche
mesaj Aug 2 2008, 09:48 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 948
Inregistrat pe: 26-July 06
De la: la poale de munte
Membrul Nr.: 33,038



Yete moatzo ce poeme stârnişi cu ciorba ta de fasole...
Parca tot R.A.R. zicea ca practic nu exista o mâncare strict autentic româneasca, adică "inventată" la noi, ca vorba aia... sarmalele sunt oarecum orientale, mamaliga iar nu ştiu de pe unde e si tot aşa biggrin.gif Da' ciorba de fasole la mama ei unde-o avea-o pe mama ei?
In alta ordine de idei eu auzisem cum ca micii au fost inventaţi de un bucătar roman care s-a dus la Paris la un concurs de facut cârnaţi si si-a dat seama ca uitase maţele acasa (nu maţele lui ci alea in care sa bage carnatu')


--------------------
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shef de gara
mesaj Aug 2 2008, 10:16 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,214
Inregistrat pe: 24-July 08
De la: Pe un picior de Play
Membrul Nr.: 44,345



Acum, ca veni vorba de fasolea romaneasca adusa din Peru, sa nu uitam ca ciorba de fasole, precum si fasolea facaluita, care ele toate se incep in toiul noptii cu "Du-te, te rog si pune niste fasole la muiat" cum aminteam mai sus, au o vrednica progenitura. (Bine ca macar cineva are totusi parte de hâţ-hâţ wink.gif )

Icrele de fasole.
De-ar fi macar, peste, broasca, scoica, langusta ori salamdra sa se uoua kaviar!
Iata insa ca fasolea (ce latin neinspirat i-a spus "vulgaris" ?) e atotpotenta si face si icre.

Boane fierte de fasole fara coji (vedeti ce bine am facut ca le-am curatat de "nylone" la primul fiert cu bicarbonat?) poate si vre-un morcovel fiert, se paseza, pana sunt calde si se lasa la racit. Sa iasa asa ca la un castronel. Separat luati 3-4 catei de usuroi si le vrajiti ca o sa-i faceti mujdei (totdeauana m-au crezut). Se zdrobesc, chiseaza cu sare mare in piua pana se obtine pasta si i obisnuiti cu uleiul de mici, strop cu strop. Iese o mayo? nu! ai-oneza sau ustur-oneza, de toata frumusetea. Se drege cu o lingura de mustar (de care stim si noi sa facem nu?) si se corecteaza aciditatea daca mai doriti cu zeama de alamaie sau otet. Se alatura, fasolicii batute care s-a racit pana acum si se incorporeaza cu grija. Vreti sa-i puneti si piper? Ia poftim? E buna acum?
Nu se consuma la servici.
1. Vor si colegii
2. Usturoiul, pacatele mele!


--------------------
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
st_anca
mesaj Aug 2 2008, 10:30 AM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 95
Inregistrat pe: 13-May 07
Membrul Nr.: 37,724



QUOTE(Shef de gara @ Aug 2 2008, 05:35 AM) *
Am uitat de tecile de fasole verde, uscate la soare si tinute in "shtanitzal" - asa zicea Buna la punga maro de hartie.
De-a lungul casei, si la bunici dar si la parintii oraseni, in anii 60-70 ai lipsei de bani si de frigidere/lazi frigorifice. Deci de-a lungul casei, sub streasina si in bataia soarelui se intindeau ghirlandele maronii ale tecilor de fasole verde (galbena) lata, oparite, scurse peste noapte si insirate pe bumbacul groscior (sa nu se taie fasolea) de degetele nerabdatoare de copii ce voiau sa fuga la de-ascunslea cu bucata de paine cu unsoare data cu sare ci chiper. Cine stia si avea si posibilitatea sa afume oleaca tecile dupa ce erau uscate cu truda in razboi continuu cu mucegaiul, era scos cu ciorba de boane de fusoi chiar si in post, cand nu e slobod a umbla porcu' prin ceaun.


Prin Alba se punea si "poprica" (paprika) smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cassia
mesaj Aug 2 2008, 08:47 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,403
Inregistrat pe: 23-January 04
De la: Aproape de ocean
Membrul Nr.: 11,328



QUOTE(Daneza13 @ Aug 1 2008, 07:08 PM) *
Eu am gasit patrunjel radacina pe aici, in schimb n-am leustean proaspat sad.gif...

moatzo, mi-au facut o pofta cu ciorba ta de fasole.Si mie-mi place de mor. Tre sa pun de bors...si poate-mi zvarli si mie niste coaste afumate laugh.gif


Tufa mea a murit cind am mutat-o dintr-un loc in altul (, dar mi-a promis un prieten frunze proaspete si ceva radacina.
Deci... daca primesc, sa cer mai mult si pentru tine?
Iti pot trimite overnight si atunci nu moare.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uma
mesaj Aug 2 2008, 10:25 PM


Anti-pitzi


Grup: Membri
Postari: 3,086
Inregistrat pe: 16-November 05
De la: Mica's world :)
Membrul Nr.: 28,890



QUOTE(Cassia @ Aug 1 2008, 06:54 PM) *
Intii calesc ceapa, usturoi(usturoiul ii da un gust deosebit), morcov si niste pastirnac (patrunjel radacina NU se gaseste in Canada)...


Esti sigura? Ca in Toronto gasesc mereu!

Pastarnacul taiat subtire, subtire si prajit e delicios! Mai bun decat cartofii prajiti!

Acest mesaj a fost editat de Uma: Aug 2 2008, 10:31 PM


--------------------
A sosit Samburel - David, 2 noiembrie 2009!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Aug 2 2008, 10:52 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
De la: buzau
Membrul Nr.: 30,859



QUOTE(Daneza13 @ Aug 2 2008, 04:08 AM) *
moatzo, mi-au facut o pofta cu ciorba ta de fasole.Si mie-mi place de mor. Tre sa pun de bors...si poate-mi zvarli si mie niste coaste afumate laugh.gif

dano, iti trimit ce vrei, ca tu faci simfonii din ele!


QUOTE(Shef de gara @ Aug 2 2008, 05:02 AM) *
Bine v-am!
Shefa mea a invatat la manastire ceva trucuri vis a vis de acest poem simfonic numit ciorba de fasole.

descrierea de mai jos e unul din trucurile deprinse-n manastire? biggrin.gif
Deobicei se intampla cam asa. Te pui ca tot omul obosit (ea - da, el - nu) la culcare. Copiii dorm. YES ! hello2.gif Cand sa devina mai interesant wink.gif auzi: "Du-te, te rog si pune niste fasole la muiat". ( blob8.gif ) "Da, dragaaa..." Te intorci sa reiei de unde-ati plecat hello2.gif ... "Ai pus si o bucata de spinare afumata, sa se desareze? " ... blink.gif ...ramane pe alta data sign17.gif wave.gif De la o varsta si o ciorba de fasole are satisfactiile ei... icon_rotf.gif

metoda asta am s-o aplic si eu!

peseu: mai bine nu, m-am mai gandit!


Taina:
A mea, fierbe fasolea 15 minute in apa cu un varf de cutit de bicarbonat. Rastoarna in sita, si sub jet de apa freca boabele in maini. Toate nylonele (citeste cojile de pe boabe) vor infunda chiuveta.

o chestie misto, am invatat ceva!

QUOTE(psyche @ Aug 2 2008, 09:48 AM) *
Yete moatzo ce poeme stârnişi cu ciorba ta de fasole...
ce-mi mai plac!



QUOTE(Shef de gara @ Aug 2 2008, 10:16 AM) *
(Bine ca macar cineva are totusi parte de hâţ-hâţ wink.gif )
gata, am inteles exact.

Icrele de fasole.
De-ar fi macar, peste, broasca, scoica, langusta ori salamdra sa se uoua kaviar!
Iata insa ca fasolea (ce latin neinspirat i-a spus "vulgaris" ?) e atotpotenta si face si icre.

Boane fierte de fasole fara coji (vedeti ce bine am facut ca le-am curatat de "nylone" la primul fiert cu bicarbonat?) poate si vre-un morcovel fiert, se paseza, pana sunt calde si se lasa la racit. Sa iasa asa ca la un castronel. Separat luati 3-4 catei de usuroi si le vrajiti ca o sa-i faceti mujdei (totdeauana m-au crezut). Se zdrobesc, chiseaza cu sare mare in piua pana se obtine pasta si i obisnuiti cu uleiul de mici, strop cu strop. Iese o mayo? nu! ai-oneza sau ustur-oneza, de toata frumusetea. Se drege cu o lingura de mustar (de care stim si noi sa facem nu?) si se corecteaza aciditatea daca mai doriti cu zeama de alamaie sau otet. Se alatura, fasolicii batute care s-a racit pana acum si se incorporeaza cu grija. Vreti sa-i puneti si piper? Ia poftim? E buna acum?
Nu se consuma la servici.
1. Vor si colegii
2. Usturoiul, pacatele mele!

eu o cuconesc de tot: o fac cu maioneza si cu usturoi.
si le-am dus si la serviciu, cu paine prajita sau mamaliga rece. au mancat ca spartii si putzeau toti!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
psyche
mesaj Aug 4 2008, 08:36 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 948
Inregistrat pe: 26-July 06
De la: la poale de munte
Membrul Nr.: 33,038



Deci eu peste icrele alea de fasole pun un munte de ceapa prajita - rumenita bine - mama lui de colesterol si lipide biggrin.gif
Cat despre faza cu "pune niste fasole la inmuiat" ma gandesc io asa... deci ciorba de fasole cum ar veni scade natalitatea la greu. Ca inainte s-o faci e faza cu "pune fasolea la inmuiat", "da' scoate si coastele din frigider la desarat" si tot asa iar dupa ce se consuma... scuzati... da' tre' sa te tii ca sa nu... intelegeti... scuzati icon_evil.gif
Shefu, io credeam ca "icre de fasole" egal "fasole facaluita" (fin'ca se "batea" cu facaletu pe vremea cand n-avea toata lumea mixere icon_rolleyes.gif) daca nu-i asa atunci fasolea facaluita ce-i?


--------------------
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabi Cara
mesaj Aug 5 2008, 01:03 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,538
Inregistrat pe: 6-April 08
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 42,543



Acum pun si eu la inmuiat otara de fasole, ca tare pofta mi-ati facut si asa cu afumatura o trantesc de dimineata. Stiu ca-i tare buna si chiar de nu-i sezonul ei, ce are? tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shef de gara
mesaj Aug 5 2008, 02:35 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,214
Inregistrat pe: 24-July 08
De la: Pe un picior de Play
Membrul Nr.: 44,345



CITAT(psyche @ Aug 4 2008, 09:36 PM) *
Deci eu peste icrele alea de fasole pun un munte de ceapa prajita - rumenita bine - mama lui de colesterol si lipide biggrin.gif
Cat despre faza cu "pune niste fasole la inmuiat" ma gandesc io asa... deci ciorba de fasole cum ar veni scade natalitatea la greu. Ca inainte s-o faci e faza cu "pune fasolea la inmuiat", "da' scoate si coastele din frigider la desarat" si tot asa iar dupa ce se consuma... scuzati... da' tre' sa te tii ca sa nu... intelegeti... scuzati icon_evil.gif
Shefu, io credeam ca "icre de fasole" egal "fasole facaluita" (fin'ca se "batea" cu facaletu pe vremea cand n-avea toata lumea mixere icon_rolleyes.gif ) daca nu-i asa atunci fasolea facaluita ce-i?


Dau cuvantul lui Radu Anton Roman.
"Minciunã ardeleneascã a postului, fasolea sleitã (sau fasolea mintitã sau icrele de fasole) modestã dar plinã de calitãti, se întoarce curajoasã spre adevãr, ca Galilei spre prelatii inchizitiei, soptind: si totusi, vreau cârnati."

Fasolea facaluita, frecata, in general se face la cald, dupa o tehnologie foarte asemanatoare. Boanele facaluite (facute piure) se amesteca la cald, cu uleiul in care ati calit ceapa. Se asezoneaza cu sare, piper. Ceapa calita, scursa de uleiul de mai sus, se mai poate insangera cu o lingura de boya udemerista si se adauga peste fasole in farfurie. Cum nu faci fasole in fiecare zi, deobicei marti seara sa ai miercuri-zi-de-post, pauza joi, reincepi vineri si tot buna este, o poti reincalzi fara probleme.

Nu as recomanda insa reincalzirea la "icre", in principal datorita usturoiului.
Fasolea sleita ("icrele") sunt un aperitiv, o intinzatura pe pita, acolo. Mai acrisor-picanta, in schimb, mai pufoasa.
Fasolea facaluita (frecata), e o mancare in toata regula, de oameni seriosi, satioasa de la care mai dai drumul la curea o gaura doua, sau dupa caz, deschizi discret nasturele si fermoarul de la fusta, cand bluza complice acopera. wink.gif

Acest mesaj a fost editat de Shef de gara: Aug 5 2008, 02:52 AM


--------------------
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
psyche
mesaj Aug 5 2008, 11:00 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 948
Inregistrat pe: 26-July 06
De la: la poale de munte
Membrul Nr.: 33,038



Acuma ma lamurii wink.gif
Oricum eu cand mananc fasole acasa ma imbrac foarte lejer in talie iar in deplasare... daca ma gandesc bine o singura data m-am descheiat discret la nasture din cauza la fasole... ca era de-aia facuta la cazan si nu stiu care-i explicatia da' fasolea facuta la cazan nu se compara cu nimic pe lume smile.gif In rest recunosc ca altii o fac mai prost ca mine (la fasole ma refer, evident;))


--------------------
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

3 Pagini V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 19th April 2014 - 11:38 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare