Cum din comert nu prea mai am incredere sa cumpar mare lucru din gama mezelurilor si cum am mijloacele tehnice de a reproduce cat de cat cate ceva dintre ele, am purces la treaba. Am facut cremvusti (sper) si carnati de casa, pe care i-am afumat ulterior. Pentru ca unul dintre beneficiari este si cel mic (nu dati cu pietre, stiu ca nu e bine, dar e unul dintre putinele lucruri pe care le mananca cu placere, asa ca nu abuzez si prefer sa stiu ce ii dau), le-am facut mai dietetic un pic - exceptand partea cu afumatul.
Pentru reteta de cremvusti am plecat de la reteta din carne de vita de prin anii '60, numai ca eu am facut-o cu piept de pui. Carnatii au fost facuti la marea inspiratie.
Boon...
Cremvustii:Ingredientele pentru cremvusti: mate de oaie, 1,2 kg piept de pui dezosat, 400 gr fleica de porc (in reteta era cu slanina, da' n-am avut), 1 lingura de boia dulce, 1 lingura de cimbru, 2 catei de usturoi, 1-2 linguri de sare (a mea sareaza rau de tot, am pus 1 lingura, verificati la gust) si o lingurita de nucsoara. Mai aveti nevoie de 20 de cuburi de gheata sparte si 500 ml apa rece pentru framantat.
1. Se dau prin robot carnea de pui (verificata de pielite, osisoare si cartilagii), impreuna cu mirodeniile

2. Se macina bine, se adauga fulgii de gheata si se incorporeaza si ei, macinand din nou

3. Se scoate carnea din vasul robotului, se macina si fleica pasta

4. In timpul asta, mama deslusea matele pe care le spalase in n ape cu otet si le frecase cu sare

5. Am amestecat bine cele doua paste, de pui si de fleica, incorporand apa astfel incat pasta rezultata sa fie una moale
6. Pentru ca era greu sa se lucreze cu pasta asa, am dat-o la congelator pana am facut carnatii -cam 1 ora
7. Am trecut pasta prin masina de tocat cu 'tulumba' -cum ii zice mama- foarte ingusta:

8. I-am dat la zvantat pana a doua zi, cand tata i-a bagat in afumatoare:

9. I-am spalat in apa calduta, si i-am pus la aburit - tehnica de fabricatie a cremvustilor zice ceva de celule cu abur 70 de grade, cum eu nu am, am pus o oala mare la fiert cu o sita deasupra in care i-am pus si acoperit un capac. Dupa 20 de minute aratau asa:

10. Poza cu ei afumati si fierti nu am, dar consistenta se apropie bine de cea din comert, insa gustul e incomparabil. Plus ca am certitudinea ca i-am facut cu carnita buna. In prima seara i-am fiert piticului si a mancat cu pofta:

I-am pus in pungute la congelator de unde o sa ma servesc ori de cate ori o sa am chef... Si uite-asa am terminat de spus povestea cremvustilor...