> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

 
Reply to this topicStart new topic
> TORT INSIROPAT, georgi30_reteta de la concursul exotic de Craciun
Adriana Nicoleta
mesaj Jan 16 2009, 01:25 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



In continuare, reteta cu care a participat georgi30 la concursul exotic de pe culinar, decembrie 2008- ianuarie 2009


La multi ani tuturor!

Este o onoare pentru mine sa particip la un concurs pe teme culinare. Nu sunt un talent in domeniu, gatitul pentru mine a fost mai mereu o corvoada, poate si pentru ca am inceput-o cu muult prea devreme ( pe la 12 ani). Ei bine cu toate astea de putina vreme v-am descoperit si am incercat citeva retete noi care mi-au iesit o minunatie... Sotul si mai ales musafirii au fost deosebit de incintati, ma intrebau mereu " hmmm... ce buna-i asta, e facuta de soacra ta nu-i asa???" biggrin.gif .
Am incercat de Sarbatori rulada de cascaval a Mayei, piftia de curcan si un chec picant de pui - o minune...

Eiiii... pentru concurs am o reteta de tort care este favorita sotului meu si este un preparat de refertinta in familia lui caci bunica il prepara la ocazii festive. Dinsa este sotie de cofetar. deci practic reteta este de la Bunicul... Am o fotografie cu tortul bunicii la aniversarea acesteia de 80 de ani ( acum 4 ani). Anul asta sotul a implinit 40 de ani si i-am promis lui Buni ca e ultima oara cind il prepara dinsa, de Revelion voi incerca eu sa-l fac prima data. .



TORT INSIROPAT

Pentru blat :
8 oua, 1 cana faina ( 250 g aprox), 1 cana faina, 2 linguri cacao.

Se separa galbenusurile de albus, albususrile se bat spuma, galbenusurile se freaca cu zaharul pine se topeste. Cacaoa se cerne in faina. Se incorporeaza galbenusurile cu zaharul in albusuri amestecind usor, se adauga faina in ploaie. Se toarna in cratita tapetata cu hirtie si se coace in cuptorul incins.Blatul de poate pregati si mai devreme cu citeva zile si pastra in punga de hirtie

Pentru sirop:
75 ml votca ( se gusta),coaja de la 2 lamii, vanilie, esenta rom, 250 g zahar , 200g apa
Se amesteca toate ingredientele si se lasa la frigider citeva ore.


Pentru crema:

3 pachete unt (85% grasime !!),250g zahar,150g cacao ,2 oua, 1 cana lapte, vanilie, esenta rom

Ouale + laptele si zaharul se amesteca pe foc pina se ingroasa ca o smintina groasa. Se da la o parte si se lasa la racit. Dupa racire se pune o parte din cacaco si se amesteca bine.

Untul se taie cuburi si se amesteca bine cu lingura de lemn pentru a scoate eventual zerul din el. Chestia asta e ff importanta, altminteri se taie crema !!!!. De asemeni, untul NU se lasa la temperatura camerei, caci nu mai iese apa din el. . Eu am lasat untul la temperatura camerei si crema s-a taiat !!. Asa se face ca pe 31 decembrie la ora 18 sotul alerga prin Bucuresti cu crema dupa el la Buni s-o dreaga... !! biggrin.gif ohmy.gif
Dupa scoaterea zerului din unt si dupa racirea laptelui cu ouale se amesteca cu mixerul si se adauga restul de cacao+ aromele. Desigur dupa gustul fiecaruia... Se pune la rece apoi macar o jumate de ora.

Nuca glasata
Miezul de la 30 de nuci ( sau alune - e mai simplu se gasesc la supermarket), 250g zahar.

Zaharul se pune intr-o cratita pe foc si se topeste pina devine sticlos, se dauga nucile mestecind continuu pina se acopera integral cu zaharul topit. Se rastoarna pe fundul unei tavi unsa in prealabil cu unt. Cind se incheaga putin, cit e CALD sa se poata modela, se desprinde cu lingura de lemn de pe fundul tavii. Dupa racire de tot - devine casanta- se zdrobeste cu sucitorul in bucatele mici.

Blatul se taie in 3 , ( Buni pune partea de jos la mijloc - pe care o cresteaza ca sa se insiropeze bine) se inziropeaza cu pensula bine, ( Buni m-a invatat sa incerc cu degetul, se simte la pipait blatul daca e uscat sau nu) apoi se umple cu crema. Deasupra se topeste ciocolata ( Buni cresteaza ciocolata cu cutitul , o face "fulgi" si o pune pe calorifer sa se inmoaie. Pina pregateste restul e tocmai gata). Asa am facut si eu. Nu se arde si nu e nici prea subtire.
Pont de la Buni - in ciocolata se pune putin ulei ca sa fie elastica si atunci cind tai cu cutitul tortul ciocolata de deasupra sa nu se crape.


Se baroteaza pe margini cu nuca glasata si se decoreaza cu crema dupa talent si gust.

Pofta Buna!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Jan 16 2009, 01:31 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Georgi, acum ai subiect separat cu tortul bunicii si poti adauga toate amanuntele, detaliile si pozele pe care le doresti smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nico m
mesaj Feb 5 2009, 04:57 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 114
Inregistrat pe: 1-December 06
Membrul Nr.: 35,216



presupun ca a doua cana e de zahar, sau prima cum vreti voi. sper sa nu supar pe nimeni cu observatia asta. vreau sa incerc si eu tortul asta ca suna a fi pe placul nostru.
multumim de retetele si munca atator bucatarese.


--------------------
Nicoleta
Go to the top of the page
 
+Quote Post
georgi30
mesaj Feb 12 2009, 05:44 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 83
Inregistrat pe: 8-December 08
Membrul Nr.: 47,057




CITAT(nico m @ Feb 5 2009, 04:57 PM) *
presupun ca a doua cana e de zahar, sau prima cum vreti voi. sper sa nu supar pe nimeni cu observatia asta. vreau sa incerc si eu tortul asta ca suna a fi pe placul nostru.
multumim de retetele si munca atator bucatarese.




EEEi... ce bucurie si onoare pe capul meu, multumesc , multumesc... Din nu stiu ce motive nu primesc mereu notificarile la subiectele la care sunt abonata...acum am intrat intimplator din alt link...

Peste 1 luna este ziua mea si cred ca voi incerca sa-l fac din nou... Si atunic voi pune poze mai multe...pe platou si in sectiune...Pina atunic sper sa mai gasesc retete grozave pentru masa pe care trebuie s-o pregatesc cu ocazia respectiva. M-am indragistit de rulada de cascaval , o voi pregati cu siguranta, dar as mai vrea si alte retete de aperitive "mai deosebite...:
Va multumesc...Buni a fost foarte incintata sa afle ca reteta dinsei este intr-un loc public de unde pot invata si alte gospodine sa-l faca... Asta este rasplata ei..

Da, nico, ai drepate, a doua cana sigur e de zahar laugh.gif de emotie am gresit...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
georgi30
mesaj Mar 28 2009, 02:38 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 83
Inregistrat pe: 8-December 08
Membrul Nr.: 47,057



Revin cu imagini suplimentare, asa cum am promis, de la ziua mea... a doua oara in viata mea cind am facut un tort. Va rog sa observati si primii trandafiri ever facuti din ciocolata, asa cum am invatat tot aici pe site. Multumiri, Doamnelor!










Aici am facut pentru copii citeva firgurine cu formele de biscutit.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
diamond
mesaj Mar 28 2009, 07:07 PM


abcd...urs!


Grup: Membri
Postari: 4,041
Inregistrat pe: 9-February 08
De la: ...pana la...
Membrul Nr.: 41,425



georgi, frumos tort, n-am ce zice... biggrin.gif

mie imi plac oualele rosii de pe fundal...biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lollypop98
mesaj Mar 28 2009, 08:33 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 161
Inregistrat pe: 25-September 08
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 45,342



CITAT(georgi30 @ Mar 28 2009, 02:38 PM) *
Revin cu imagini suplimentare, asa cum am promis, de la ziua mea... a doua oara in viata mea cind am facut un tort. Va rog sa observati si primii trandafiri ever facuti din ciocolata, asa cum am invatat tot aici pe site. Multumiri, Doamnelor!

Draga mea.super tort.Totusi am o mica intrebare>cata ciocolata ai folosit pt ornat?Nu ai imbracat tortul tot in crema?Unde ai pus ciocolata?Merci anticipat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
georgi30
mesaj Mar 29 2009, 06:11 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 83
Inregistrat pe: 8-December 08
Membrul Nr.: 47,057



Multumesc foarte mult... am facut progrese uluitoare cu sfaturile pe care le-am gasit aici.

Diamond... ouale rosii din fundal sunt... simple tomate. Pina la Pasti mai e putin... laugh.gif

Lolly, tortul este imbracat TOT in crema , apoi doar deasupra am topit o ciocolta a obisnuita neagra , nu am avut ciocolata menaj.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
diamond
mesaj Mar 30 2009, 12:31 AM


abcd...urs!


Grup: Membri
Postari: 4,041
Inregistrat pe: 9-February 08
De la: ...pana la...
Membrul Nr.: 41,425



hai, c-am fost tare! icon_rotf.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
psyche
mesaj Mar 30 2009, 07:26 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 948
Inregistrat pe: 26-July 06
De la: la poale de munte
Membrul Nr.: 33,038



QUOTE(diamond @ Mar 30 2009, 12:31 AM) *
hai, c-am fost tare! icon_rotf.gif

Georgi intai LA MULTI ANI occasion18.gif occasion14.gif occasion13.gif
Apoi felicitari pentru "primii" tai trandafiri de ciocolata... ca mie nici la a opta tura nu mi-au iesit asa fain! Daca tie ti-au iesit asa prima data apoi ai sanse sa ajungi la dibacia Dorei - care e pentru mine etalon de artist smile.gif


--------------------
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me


Go to the top of the page
 
+Quote Post
georgi30
mesaj Mar 30 2009, 08:26 AM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 83
Inregistrat pe: 8-December 08
Membrul Nr.: 47,057



Psyche,

Sigur esti modesta cind spui ca nu ti-au iesit trandafirii....Am vazut la fete trandafiri fenomenali din prima incercare , nici vorba sa se compare cu ai mei...insa eu sunt foaarte fericita ca am reusit sa fac asa ceva. Sper sa gasesc timp sa postez si meniul de ziua mea la sectiunea potrivita. da-mi un link te rog cu creatiile Dorei... nu le stiu...

Decorul este cam ciufulit, sigur Adriana Nicoleta m-ar certa pentru aspectul pe care il are ciocolata topita deasupra... insa nici nu am ustensile care sa ma ajute, m-am chinuit grozav cu niste prostii pe care le-am luat de la Quelle, cica de ornat, mare porcarie...si aveam mai multe figurine de ciocolata pe care voiam sa le pun pe tort, dar si cu trandafirii nu prea mergeau asa ca am renuntat...plus sotul care pusese trandafirii altfel, a trebuit sa-i scot ..sa-i asez in nijloc, crema nu prea mai aveam sa repar... asta e...

AAAA.. si nu v-am spus ca am avut din nou peripetii cu crema, care s-a taiat din nou, e clar ceva gresesc , dar spre norocul meu Buni care este o femeie foooarte inteleapta, atunci de Revelion cind am facut tortul prima oara si s-a taiat crema s-a dus sotul la dinsa sa ne-o repare ca deh, prin telefon mergea cam greu... smile.gif . Si dinsa a avut inspiratia sa-l puna pe sot sa dreaga crema sub supraveghere atenta ca " ...daca mai patiti asa sa stii mama ce sa faci .. !!" Si bine a facut ca a stiut omul s-o repare !!



Acest mesaj a fost editat de georgi30: Mar 30 2009, 08:34 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
psyche
mesaj Mar 31 2009, 09:02 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 948
Inregistrat pe: 26-July 06
De la: la poale de munte
Membrul Nr.: 33,038



Georgi noroc si cu buni da' si cu sotul... ca s-a dus la buni si a si tinut minte daca in caz de... smile.gif
Prostie de-aia - scuze, "set pentru ornat torturi" - de la Quelle am luat si eu, nu-i bun de nimic. De fapt la banii aia nici n-ai ce sa ceri... Am de fapt vreo 3 seringi pentru ornat si niciodata nu gasesc compunentele care trebuie de la una sau alta...
Uite o creatie a Dorei aici si alta aici si inca una asta si gata ca tre' sa-mi pun oxigen, de cate ori ma uit la torturile ei mi se taie respiratia. Da' si sta cate 3 zile la un tort...
Adriana nu cred ca te cearta... te bate direct violent1.gif Umbla vorba pe aici ca ar avea un facalet cu care nu iarta nimic!
Acuma serios, nush ce ma faceam de multe ori daca nu era Adriana. Ca sa nu mai zic ca familia mea ii multumeste de cate ori fac pannacotta si panbrioche...


--------------------
You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me


Go to the top of the page
 
+Quote Post
parang
mesaj May 12 2009, 08:11 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 10
Inregistrat pe: 8-May 09
Membrul Nr.: 51,370







Am cumparat zilele trecute cateva felii de tort cu nuca de la o cofetarie de pe Mihai Bravu.
Semana cu tortul tau. Mi-a placut foarte mult.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
parang
mesaj May 12 2009, 08:18 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 10
Inregistrat pe: 8-May 09
Membrul Nr.: 51,370



Am sa fac tortul sigur. Are parfumul prajiturilor din copilarie.
Tin foarte mult la prajiturile de genul asta.
Multumesc, ca ai publicat pe site aceasta reteta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
georgi30
mesaj May 13 2009, 07:11 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 83
Inregistrat pe: 8-December 08
Membrul Nr.: 47,057



De fapt dupa cum am spus mai sus, reteta apartine Bunicului sotului care a fost cofetar....Si daca nu ma insel, in cofetarii acest tort se numeste "Tort Krantz", la noi in familie a ramas tort insiropat, caci Buni mai are o reteta minune care se cheama Conga... Daca voi invata reteta aceea sigur o voi imparti cu voi.
Succes
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 28th November 2014 - 12:54 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare