> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

4 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> "Saviecuta" cu mac si nuca, ...sau altfel cunoscuta ca baigli
sava laura
mesaj Mar 13 2009, 06:33 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,200
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: acasa
Membrul Nr.: 630



Dragele mele, imi face o deosebita placere sa va prezint prima reteta facuta de mama mea, pas cu pas...
Nu imi vine nici acum sa cred ca am convins-o sa se lase fotografiata tongue.gif ...adica, mai mult mainile ei dragi si muncite...

A facut o reteta traditionala banateana: Saviecuta, pe care obisnuiam s-o savuram, inca de mici, la fiecare Craciun...
De mult timp am vrut sa v-o arat dar nu mi-a iesit nicicum...
Asta ca sa va arat ca nu v-am uitat, ba din contra imi sinteti la fel de dragi ca in prima zi in care m-ati primit alaturi de voi! floare.gif

O poza cu ele gata, prima data...si apoi continuam cu reteta...


Imagine Atasata



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sava laura
mesaj Mar 13 2009, 06:40 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,200
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: acasa
Membrul Nr.: 630



Ingrediente pentru 4 cozonacei "ca-n Banat" tongue.gif

Aluat:
- 500 g. faina
- 250 g. margarina Rama la cub sau Unirea
- 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)
- 100 g. untura de porc (optional)
- 2 galbenusuri
- un praf de sare si unul de zahar

Maia:
- 25 g. drojdie proaspata
- 2 lingurite zahar
- putin lapte caldut (nu fierbinte!)

Umplutura:
- 250 g. mac/nuca
- 200 g. zahar
- 100 ml. lapte

Pentru uns foile: - 3 galbenusuri


Poza ingrediente pentru doua portii (atat am facut noi de Craciun)

Imagine Atasata



Mod de preparare:

Prima data se face maiaua:
Se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine.
Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie.
In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca.


Imagine Atasata


Se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua:


Imagine Atasata


Se adauga smantana, un praf de sare si zahar:


Imagine Atasata


...si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de nuca si mac, pentru a le subtia)


Imagine Atasata


Se amesteca bine toate ingredientele.
Mama ne sugereaza ca aceasta operatiune sa se faca cu ajutorul mainilor (ea doar asa stie! tongue.gif ) ...eu insa sint convinsa ca merge "invartita" si la robotul de bucatarie wink.gif


Imagine Atasata





Acest mesaj a fost editat de sava laura: Mar 16 2009, 11:54 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sava laura
mesaj Mar 13 2009, 06:47 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,200
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: acasa
Membrul Nr.: 630



Se adauga apoi margarina, incalzita putin la microunde si untura de porc (cine doreste) ...si se framanta bine, bine:

Imagine Atasata


...pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini:


Imagine Atasata


Se acopera si se lasa la dospit langa o sursa de caldura:


Imagine Atasata


In acest timp, pregatim umpluturile, la plural smile.gif) ...caci la noi "saviecuta" inseamna: si cu mac si cu nuca!!!
Deci, se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul.
Cand zaharul se topeste, se adauga macul, respectiv -nuca, gata macinate.
Cand cele doua compozitii se racesc, se amesteca cu albusurile batute spuma+putin zahar (cate 2 albusuri de fiecare, pentru o portie dubla cum am facut noi)
Rezulta o compozitie super-dulce, exact pe gustul nostru!!! (ce surpriza, asa-i?! biggrin.gif )
Prima e compozitia cu mac:

<div align="center">
Imagine Atasata



Imagine Atasata


Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa".

</div>

Acest mesaj a fost editat de sava laura: Mar 16 2009, 11:55 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sava laura
mesaj Mar 13 2009, 06:56 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,200
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: acasa
Membrul Nr.: 630




Si acum portia cu nuca:

Imagine Atasata


Aluatul dospit se portioneaza cu cutitul in 8 parti egale, fiecare segment reprezentand o foaie de umplut (un cozonacel)
Se intinde cu sucitorul fiecare segment in parte:


Imagine Atasata


Sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea.
Masa se pudreaza cu putina faina si se intinde foaia de aluat cat mai subtire posibil.
Aici cu umplutura de mac, preferata mea tongue.gif


Imagine Atasata


...si cu umplutura de nuca:


Imagine Atasata


Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou:


Imagine Atasata




--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sava laura
mesaj Mar 13 2009, 07:08 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,200
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: acasa
Membrul Nr.: 630



Se baga in cuptorul deja incins, pentru mai mult de jumatate de ora, la 180 grade C.
Faceti testul cu scobitoarea neaparat!!!

Asa arata "Saviecutele" gata coapte!!! smile.gif

Imagine Atasata


Pe masa, la racit: si cu nuca si cu mac! smile.gif


Imagine Atasata


Prim-planuri apetisante! (Sper tongue.gif )


Imagine Atasata



Imagine Atasata


Pe masa, servite alaturi de saratelele familiei biggrin.gif ...care si-au castigat acest statut datorita gustului desavarsit pe care il au!
Reteta saratelelor cu cascaval o gasiti aici: Meniu de Craciun
...si alaturi de faimoasa prajitura Greta Garbo pe care mami a realizat-o rapid din acelasi aluat pe care l-a folosit si la prepararea "saviecutelor" smile.gif


Imagine Atasata


Va pun o poza separata cu Greta Garbo, care a iesit nemaipomenit de gustoasa:



Sper sa va placa si sa incercati macar una dintre retetele prezentate! smile.gif







Acest mesaj a fost editat de sava laura: Mar 13 2009, 07:12 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sava laura
mesaj Mar 13 2009, 07:13 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,200
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: acasa
Membrul Nr.: 630



...a ajuns si poza biggrin.gif

Imagine Atasata


...si daca tot am intrat si editat, am sa va scriu si modul de preparare:

Ingrediente:

Aluat:
- 600 g. faina
- 300 g. unt
- 2 galbenusuri + 1 ou intreg
- 2 linguri mari smantana (acra nu frisca lichida)
- un praf de sare si zahar
- 400-450 g. gem de caise sau prune


Maia:
- 25 g. drojdie proaspata
- 2 lingurite zahar
- putin lapte caldut


Umplutura:
- 250 g. nuca
- 250 g. zahar pudra
- coaja de lamaie optional


Glazura:
- 6 linguri zahar
- 3 linguri apa
- 1 lingura mare cacao
- unt cat o nuca


Mod de preparare:

Maiaua si aluatul se prepara in acelasi mod ca si la Saviecuta cu mac si nuca, dupa cum v-am mai spus...
Se pune faina intr-un bol, se adauga maiaua gata crescuta, smantana, praful de sare si de zahar, untul incalzit putin in microunde, oul intreg si cele 2 galbenusuri.
Se framanta bine, pana cand nu se mai lipeste de mana si se lasa la dospit intr-un loc cald.
Dupa ce isi dubleaza volumul, aluatul se imparte in 3 parti egale.
Se intinde prima foaie de marimea tavii in care doriti s-o coaceti, tapetata bineinteles cu hartie de copt.
Se prepara umplutura, operatiune care decurge foarte rapid si usor: se amesteca nuca cu zaharul praf si aromele.
Se intinde jumatate din cantitatea de gem pe prima foaie din tava.
Se presara jumatate din umplutura de nuca si zahar.
Se intinde cea de-a doua foaie de aluat, la care, cine doreste poate adauga 2 linguri de cacao, pentru un aspect si gust mai deosebit wink.gif
Este important de stiut ca foile de aluat se ruleaza pe sucitor si se deruleaza apoi, cu grija, in tava.
Peste aceasta a doua foaie se adauga restul de gem, deasupra careia se adauga nuca cu zaharul ramas.
Se adauga si ultima foaie deasupra, care se inteapa din loc in loc cu furculita.
Se baga in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade C.
Dupa aproximativ o jumatate de ora se face testul "scobitoarea" tongue.gif
Cand e gata, se scoate din cuptor si se toarna imediat glazura deasupra, glazura care se face in felul urmator: se amesteca zaharul cu cacaoa, se adauga apa si se lasa pe foc pana se leaga ca un sirop (5-7 minute). Se adauga apoi untul si se toarna deasupra prajiturii calde!
Pofta mare!!! smile.gif


Acest mesaj a fost editat de sava laura: Mar 13 2009, 07:16 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mon@
mesaj Mar 13 2009, 09:42 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,145
Inregistrat pe: 29-December 06
De la: Spania
Membrul Nr.: 35,731



Laura, in primul rand ,bine ai revenit floare.gif
Obisnuiam sa cumpar "baigli" de la Metro si-mi placeau tare mult .Imi inchipui ce deliciosi trebuie sa fie acestia facuti in casa love10.gif
multumim pt reteta,o sa o incerc cu siguranta !


--------------------

Go to the top of the page
 
+Quote Post
sava laura
mesaj Mar 13 2009, 10:00 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,200
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: acasa
Membrul Nr.: 630



QUOTE(mon@ @ Mar 13 2009, 11:42 PM) *
Laura, in primul rand ,bine ai revenit floare.gif
Obisnuiam sa cumpar "baigli" de la Metro si-mi placeau tare mult .Imi inchipui ce deliciosi trebuie sa fie acestia facuti in casa love10.gif
multumim pt reteta,o sa o incerc cu siguranta !




Pupici de-ntampinare!!! floare.gif
Saviecutele astea sint extraordinare, ma bucur mult ca vrei sa le incerci!!! ...si chiar mai mult mami a mea! tongue.gif
In mod normal, fiecare sucitura beneficiaza de o umplutura mult mai generoasa dar cum noi le-am facut de Craciun...si in nr. maaaare biggrin.gif ...au fost mai "saracacioase"...
Iti stau la dispozitie cu orice intrebare, nelamurire...si astept cu mare interes "portia" ta delicioasa! pupic.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
piscotel
mesaj Mar 13 2009, 10:33 PM


Hexe online !


Grup: Membri
Postari: 2,543
Inregistrat pe: 6-January 09
De la: Din NORD
Membrul Nr.: 47,864



Laura,

De mult imi doream o reteta de Baigli.
Noua ne place foarte mult.Pina acuma il cumparam.De acum o sa-l fac acasa.
S-a notat.Am s-o fac de Pasti.
Multumesc.


--------------------
Va invit in casa mea virtuala
http://povesticulinare.blogspot.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabi Cara
mesaj Mar 14 2009, 01:09 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,538
Inregistrat pe: 6-April 08
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 42,543



Ce mult ma bucur sa te revad, Laura draga!
Umplutura cu mac este si preferata mea. Eu baigli nu am mancat niciodata, am vazut in magazin, dar nu am cumparat. Banuiesc doar ca este tot un cozonac cu mai putina coca. O sa-l fac ca prea tare m-ai facut sa poftesc la ai tai. Sectiunile sunt mortale!
Multumesc si sarutari de maini mamei tale! floare.gif Te fericesc ca ai alaturi o asa maicuta. Sa-ti traiasca si sa fie sanatoasa! Te pup! pupic.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
diamond
mesaj Mar 14 2009, 02:04 AM


abcd...urs!


Grup: Membri
Postari: 4,041
Inregistrat pe: 9-February 08
De la: ...pana la...
Membrul Nr.: 41,425



Laura, draga, cate bunatati ai postat azi! rolleyes.gif nici eu nu am mancat baigli pana acum! as incerca imi place nuca mult!

multumim si mamei pt munca depusa! biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andra_me
mesaj Mar 14 2009, 02:46 AM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 54
Inregistrat pe: 22-October 08
De la: ...
Membrul Nr.: 45,967



arata super.Os ale fac si eu cu siguranta biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
miki1
mesaj Mar 14 2009, 06:45 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 268
Inregistrat pe: 27-August 08
De la: Barlad-USA
Membrul Nr.: 44,848



Buna,Laura si bine ai revenit!Multumesc din suflet mamei tale pentru reteta iar tie pentru pozat.Cu lacrimi in ochi si durere in suflet am urmarit toata reteta caci din pacate eu nu sint atat de norocoasa sa o mai am pe mama mea linga mine,a plecat de linga mine cind aveam mai multa nevoie de ea!Am sa fac aceasta rulada de dragul mainilor mamei tale,foarte multe amintiri mi-a rascolit,caci si mama mea la fel statea si ne facea de toate.Eu cumpar aceasta rulada cu mac de la magazinul rusesc pentru ca sotului meu ai place foarte mult.Dar acum ca am reteta am sa o fac eu acasa.Mii de pupici mamei tale si tie de asemeni,multa ,multa sanatate! floare.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adeluta26
mesaj Mar 14 2009, 11:37 AM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 150
Inregistrat pe: 6-December 07
De la: Baia Mare
Membrul Nr.: 40,231



CITAT(sava laura @ Mar 13 2009, 06:33 PM) *
Dragele mele, imi face o deosebita placere sa va prezint prima reteta facuta de mama mea, pas cu pas...
Nu imi vine nici acum sa cred ca am convins-o sa se lase fotografiata tongue.gif ...adica, mai mult mainile ei dragi si muncite...

A facut o reteta traditionala banateana: Saviecuta, pe care obisnuiam s-o savuram, inca de mici, la fiecare Craciun...
De mult timp am vrut sa v-o arat dar nu mi-a iesit nicicum...
Asta ca sa va arat ca nu v-am uitat, ba din contra imi sinteti la fel de dragi ca in prima zi in care m-ati primit alaturi de voi! floare.gif

O poza cu ele gata, prima data...si apoi continuam cu reteta...


Imagine Atasata


arata super bine... sunt l fel ca si cozonacii pe care ii mai cumpar de la magazin de langa mine, cand nu sunt dispusa sa fac in cuptor tongue.gif
laura ..... o sa te rog sa ne spui in ce moment adaugi untura de porc. ai pomenit la ingrediente de 100g untura de porc
nu am vazut scriind in ce moment se adauga
se va face cu siguranta!
multumesc frumos floare.gif


--------------------
ADELA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dora_m
mesaj Mar 14 2009, 06:26 PM


MINOS D'OROS


Grup: Membri
Postari: 2,949
Inregistrat pe: 2-February 04
De la: Bucuresti-Italia
Membrul Nr.: 11,580



Cu reteta asta si cu umplutura de mac m-ai omorat definitiv Laura draga!!!! floare.gif biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lapona Enigel
mesaj Mar 14 2009, 11:28 PM


Cu ursii albi


Grup: Membri
Postari: 6,053
Inregistrat pe: 5-April 04
De la: inbetween
Membrul Nr.: 13,288



Treceam si eu cu privirea pe cuprinsul forumului cand mi-au picat ochii pe tortul tau cu zmeura si de acolo citii ca ai pus mai multe retete. Intai am batut din palme "Mama, a revenit Laura!" Dupa aia...m-a mancat in palme sa tastez sa iti vad si celelalte retete si le-am vazut. Mi-am facut cruce, am inghitit in sec si am dat mai departea. Bai da la asta...la asta am ramas cu gloabele pe monotor nene....fantasmagorica!!!!! Is lesinata dupa din astea. Asa ceva in genul asta face si mamaia mea si mi-ai facut un dor nebun: de prajitura, de ea, de tara, de aerul romanesc, de mirosul de la ea.
Te pup Morena si vino mai des pe aici!


--------------------
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.nationalgeographic.com/chan...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lapona Enigel
mesaj Mar 14 2009, 11:29 PM


Cu ursii albi


Grup: Membri
Postari: 6,053
Inregistrat pe: 5-April 04
De la: inbetween
Membrul Nr.: 13,288



Spune-i mamei tale ca e un talent, dar ca cel mai de pret "produs" tongue.gif al ei esti tu frumoaso! smile.gif


--------------------
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.nationalgeographic.com/chan...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
piscotel
mesaj Mar 15 2009, 09:32 PM


Hexe online !


Grup: Membri
Postari: 2,543
Inregistrat pe: 6-January 09
De la: Din NORD
Membrul Nr.: 47,864



Laura,

Am facut Baigli astazi dupa reteta ta.
Eu am mai pus in umplutura,coaja de lamiie,de portocala si 100 ml rom.
Mi-au iesit f buni.

Imagine Atasata

Am facut numai cu mac,ca asa a fost comanda,dar de Pasti,am sa fac si cu nuca.
Multumeste-i mamei tale pentru reteta.
Greta Garbo mi-a adus aminte de prajiturile copilariei.
-Non plus Ultra,Cehoslovaca,Rigo Ianczi,biscuiti spritati.................. biggrin.gif Simple si bune.
Te pup.


--------------------
Va invit in casa mea virtuala
http://povesticulinare.blogspot.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sava laura
mesaj Mar 16 2009, 11:08 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,200
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: acasa
Membrul Nr.: 630



QUOTE(mon@ @ Mar 13 2009, 11:42 PM) *
Laura, in primul rand ,bine ai revenit floare.gif
Obisnuiam sa cumpar "baigli" de la Metro si-mi placeau tare mult .Imi inchipui ce deliciosi trebuie sa fie acestia facuti in casa love10.gif
multumim pt reteta,o sa o incerc cu siguranta !



Te pup, draga Mona, pentru frumoasa intampinare! pupic.gif
Ma bucur ca vrei sa-i incerci, caci desi cei de la Metro sint gustosi (am mai luat si eu)...nu se compara cu cei facuti acasa, cum bine-ai zis...
Te-astept cu pozele! rolleyes.gif

Edit: de-abia acum am vazut ca ti-am mai raspuns o data! biggrin.gif
Pupici!!!

Acest mesaj a fost editat de sava laura: Mar 16 2009, 11:10 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sava laura
mesaj Mar 16 2009, 11:18 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,200
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: acasa
Membrul Nr.: 630



QUOTE(piscotel @ Mar 15 2009, 11:32 PM) *
Laura,

Am facut Baigli astazi dupa reteta ta.
Eu am mai pus in umplutura,coaja de lamiie,de portocala si 100 ml rom.
Mi-au iesit f buni.


Am facut numai cu mac,ca asa a fost comanda,dar de Pasti,am sa fac si cu nuca.
Multumeste-i mamei tale pentru reteta.
Greta Garbo mi-a adus aminte de prajiturile copilariei.
-Non plus Ultra,Cehoslovaca,Rigo Ianczi,biscuiti spritati.................. biggrin.gif Simple si bune.
Te pup.




Piscotel drag, stau cu mami langa mine si ne miram...si salivam biggrin.gif ...la portia ta de saviecute cu mac!!!
Te pupam amandoua pentru ca le-ai incercat!!!
Frumoase...si aromate...sectiuni! tongue.gif
Noi, de obicei, nu adaugam nimic la umpluturi, caci ne-am obisnuit cu ele simple dar cui ii face placere, poate sa adauge, asa cum ai facut tu: coaja de lamaie sau portocala, etc...
Deci, multumiri pentru idee!!! smile.gif
Spor in continuare la bucatarit...mai ales de Paste! biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

4 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
Tags

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 23rd August 2014 - 01:25 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare