Paine simpla

Timp de aproape un an am pregatit painea amestecand ingredientele cu mana- nu aveam KA si merge repede si asa, nu este necesar sa framantati mult, est

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Paine simpla

Ingrediente

  • 1 kg faina (de obicei folosesc faina 650 pentru panificatie
  • sau alba 000
  • dar am folosit deseori si integrala )
  • 600 ml apa calduta
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare

Timp de aproape un an am pregatit painea amestecand ingredientele cu mana- nu aveam KA si merge repede si asa, nu este necesar sa framantati mult, este suficient sa se omogenizeze ingredientele.

In vasul KA-ului pun sarea, faina.

Drojdia o amestec cu zaharul si o las deoparte pana cand ung tava.

Intre timp drojdia s-a lichefiat si o torn in mijlocul fainii.

Pornesc robotul la viteza minima si adaug uleiul, deseori este de ajuns o lingura jumatate de ulei, asta in functie de faina (cumpar mai multa faina si daca dupa prima paine constat ca e mai faramicioasa painea a doua zi, pun 1 ½ linguri ulei daca faina e mai seaca torn cele 2 linguri).

Adaug apa calduta, treptat, intra fie toata cantitatea de 600 ml de apa, fie doar 550 ml, tot in functie de umiditatea fainii- voi adaugati 550 ml si daca mai e nevoie turnati si restul, se va observa ca

aluatul se omogenizeaza rapid, se aduna in jurul carligului, nu o las la framantat mai mult.

Vasul ramane curat si carligul la fel.

Impart aluatul in doua l rasucesc si asez painea in tava, apoi cu tot cu tava intr-o punga mare si o las la dospit, pana ajunge aproape de marginea tavii sau pana se dubleaza volumul stiti voi.

Din acest moment trebuie doar sa am grija sa o pun in cuptor si sa o coc, nu framant aluatul a doua oara, ma pot ocupa de orice altceva sau ma relaxez citind pe culi.

Este gata dospita- in functie de cat de cald e in bucatarie- in 35, 40 min sau o ora. Cele care aveti aragaz electric cu program de dospire parca dospeste si mai repede.

Cand e gata dospita, pornesc cuptorul – nu il incing inainte- asez tava in cuptor si fixez temperatura la treapta 7, adica 250 grade.

Daca aveti un cuptor care arde ca al meu dupa 20 min intoarceti painea daca nu, nu.

Este coapta in 45 min sau cand va place culoarea.

Scot painea pe un gratar,o stropesc cu apa si o acopar cu un servet pana se raceste.
Pofta buna!

Reteta Paine simpla a fost propusa de Carmen L pe forum culinar.ro

Alte retete de paine: Paine cu mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Ciorba taraneasca de vacuta
Bucataras.RO

Ciorba taraneasca de vacuta

Ciorba taraneasca de vacuta
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!