> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Prajitura cu roscove si glazura de ciocolata, fara oua, cu zahar muscovado si faina integrala
lauralaurentiu
mesaj Aug 5 2009, 04:35 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,909
Inregistrat pe: 27-December 07
De la: Banat
Membrul Nr.: 40,594



Roşcovul (Ceratonia siliqua L.) face parte din familia Fabaceae sau Leguminosae si provine din estul Mediteranei. Copacii cresc inalti si robusti, cu o inaltime de pana la 15 m. Fructul roscovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri, consemnat in bibile ca atare. Se spune ca ar fi constituit principala hrana a Sfantului Ioan Botezatorul, in anii sai de pustnicie, de aceea roscova mai este cunoscuta sub numele “painea Sfantului Ioan”.

În cele mai vechi timpuri, seminţele de roşcovă s-au folosit ca unitate de măsură, la aceeasi masa de aur, una de seminţe = 1 carate (boaba de roşcovă = spasm. Keration). Numele “karat” este utilizat în prezent pentru a denumi 0.18 gr. aur si mai ales de pietre pretioase(seminţele de roşcovă, indiferent de dimensiune şi condiţiile de stocare, au întotdeauna aceeaşi masă de 0.18 grame).
Astăzi, roşcovele sunt crescute pe cele mai calde ţărmuri ale Mediteranei. Pe insula Solta din Croatia exista o localitate numita "Rogac" adica "roscov", unde acest copac se cultiva in mod traditional. Roscovul este cultivat deasemenea în India, Argentina si Brazilia.

Aspect: frunzele sunt tari, verzi, florile au aspectul unor franjuri de culoare verzuie. Fructele sunt niste pastai verzi, de pana la 20 de cm. lungime, care inchid boabele de roscova. După recoltare, începe să se schimbe culoarea pastailor, care în final, devine maro.


Imagine Atasata Imagine Atasata

Eu cunosc si utilizez, la mine in bucatarie, roscovele, pe care le denumim mai adesea "rogaca", ca in limba sarba, mai ales pentru ca din Serbia cumpar faina de roscove pe care o folosesc eu pentru prajituri. Gustul este absolut delicios - ceva a ciocolata, un usor iz de cafea sau mai degraba de cicoare si inca ceva nedefinit. Din roscove se pot face umpluturi minunate pentru prajituri, cozonaci, placinte etc. Va propun o reteta de prajitura usoara cu roscove:


Imagine Atasata


Ingrediente:


Imagine Atasata


80 de grame de faina de roscove (in prim plan in poza de mai sus)
140 de grame de faina integrala
90 de grame de zahar muscovado
180 ml de lapte
60 de grame de unt
1 plic de zahar vanilat
1/2 lingurita de praf de copt
1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 lingura de zeama de lamaie

Glazura:

100 de grame de ciocolata amaruie de buna calitate
80 ml de smantana pentru frisca

Preparare:

Se aprinde cuptorul la 180 de grade.

Se infierbanta 60 de ml de lapte si se toarna peste faina de roscove, amestecand bine:


Imagine Atasata


Untul se mixeaza cu zaharul muscovado si zaharul vanilat pana se obtine o crema. Se adauga compozitia de faina de roscove:


Imagine Atasata


Se toarna restul de lapte:


Imagine Atasata


Se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu, zeama de lamaie si mixeaza bine.


Imagine Atasata




--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lauralaurentiu
mesaj Aug 5 2009, 04:38 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,909
Inregistrat pe: 27-December 07
De la: Banat
Membrul Nr.: 40,594



Compozitia obtinuta se pune intr-un vas captusit cu hartie de copt si se niveleaza:

Imagine Atasata


Se introduce forma in cuptor si coace 15-20 de minute. Eu am tinut-o exact 17 minute pana cand proba scobitoarei mi-a demonstrat ca prajitura e gata (nu recomand sa fie uscata excesiv). Cand se racoreste putin, se rastoarna pe platou si se indeparteaza hartia de copt:


Imagine Atasata



Glazura: ciocolata rupta in bucati se pune intr-un vas impreuna cu smantana dulce. Se aseaza intr-un alt vas cu apa care fierbe (bain-marie) si se amesteca intr-una pana la completa dizolvare a ciocolatei in smantana. Se toarna deasupra prajiturii:


Imagine Atasata


Dupa ce se raceste complet, se serveste simpla sau alaturi de inghetata de vanilie:


Imagine Atasata


Este o prajitura fina, pufoasa si foarte placut aromata.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aninita
mesaj Aug 5 2009, 05:02 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,164
Inregistrat pe: 25-February 09
Membrul Nr.: 49,293



...hmmmm...mda...n-am stiut niciodata ce s-ar putea face cu "pastaia" aia...am muscat candva dintr-una si-am vazut ca are un lemn dulce...si niste seminte tari ca niste pietricele...

Si ce chestie? sfantul meu...caruia io ii port numele...manca d'asta....

Ce proprietati nutritive o avea? ma apuc sa caut pe net ca mi-s tare curioasa...io am crezut intotdeauna ca pastaile alea-s DOAR de frumusete...

lauralaurentiu ce sa zic? curoajoasa esti sa faci astfel de experimente.. tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lauralaurentiu
mesaj Aug 5 2009, 05:09 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,909
Inregistrat pe: 27-December 07
De la: Banat
Membrul Nr.: 40,594




CITAT(Aninita @ Aug 5 2009, 06:02 PM) *
...hmmmm...mda...n-am stiut niciodata ce s-ar putea face cu "pastaia" aia...am muscat candva dintr-una si-am vazut ca are un lemn dulce...si niste seminte tari ca niste pietricele...

Si ce chestie? sfantul meu...caruia io ii port numele...manca d'asta....

Ce proprietati nutritive o avea? ma apuc sa caut pe net ca mi-s tare curioasa...io am crezut intotdeauna ca pastaile alea-s DOAR de frumusete...

lauralaurentiu ce sa zic? curoajoasa esti sa faci astfel de experimente.. tongue.gif


Aninita, pentru mine nu e chiar un experiment, pentru ca in Banat se cunosc roscovele de mult timp, bunica mea imi povestea ca in copilaria ei se gaseau la pravalie, atat sub forma de pastaie cat si sub forma de faina. In timp, au disparut din comenrt iar cei care tanjesc dupa gustul lor aduc "rogace" de la sarbi. Roscovele macinate stau la baza uneia dintre cele mai fine umpluturi de cozonaci pe care am gustat-o vreodata si oridecate ori am avut in casa "rogace" si am facut cateva feluri de cozonac, cei umpluti cu ele s-au terminat primii.

Ai intrebat despre calitatile lor nutritive:

Continut: pastaia conţine 30 - 70% (uneori 40-50%) zahăr, care constă în zaharoză (până la 26% din celuloză), fructoză (13%), xylose, maltoză şi glucoză, etc, proteine, aminoacizi (alanina, Valin, Proline, etc), amidon, acizi etc. Seminţele conţin proteine, grăsime (în cea mai mare parte acizi oleinic, linoleic si palmitic), fitohormoni (in special toamna, dupa desfrunzire), tannin, guma de karuba etc.

Efectele benefice: taninii continuti de roşcovă inhiba enzimele digestive; inactiveaza bacteriile coli şi susţin în acelaşi timp dezvoltarea unei flore binefacatoare de bacterii intestinale. În general, roscova are un efect calmant asupra stomacului si mucoaselor intestinale, de aceea, este utilizata pentru a uşura greaţa şi diareea. De asemenea, roscova constituie o bogată sursă de vitamine şi minerale (în special de calciu), precum si unele oligoelemente.

Utilizare: oamenii mănâncă fructe de roşcovă de milenii. Roscova este utilizata in stare uscata, uneori intreaga, de cele mai multe ori sub forma de fainuri, siropuri sau ceai.Astăzi, pastaia de roscova prajita si macinata este utilizata ca substitut de cacao. Extractul de pastaie de roşcov este folosit ca mirodenie în producţia unei game largi de alimente (bauturi alcoolice si non-alcoolice, produse lactate, îngheţată, dulciuri, produse de panificaţie, budinci, produse din carne, condiment de amestecuri, fructe de produse, şi altele). Extractul de roşcova este un aditiv alimentar (E 410), care este folosit ca şi agent de ingrosare si stabilizator utilizat în diverse produse alimentare.

Produse comerciale: pastaile de roscova sub forma prajita sau neprajita se pot gasi sub forma de faina, sirop etc.





--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aninita
mesaj Aug 5 2009, 05:31 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,164
Inregistrat pe: 25-February 09
Membrul Nr.: 49,293



CITAT(lauralaurentiu @ Aug 5 2009, 05:09 PM) *
Aninita, pentru mine nu e chiar un experiment, pentru ca in Banat se cunosc roscovele de mult timp, bunica mea imi povestea ca in copilaria ei se gaseau la pravalie, atat sub forma de pastaie cat si sub forma de faina.


...despre roscove tot de la bunica stiu si eu...iar noi suntem din Dobrogea...se vede ca in trecut in Ro se gaseau mai des
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Aug 5 2009, 05:58 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



CITAT(Aninita @ Aug 5 2009, 05:31 PM) *
...despre roscove tot de la bunica stiu si eu...iar noi suntem din Dobrogea...se vede ca in trecut in Ro se gaseau mai des

Sint carrube in italiana, pe la tirguri la cei care au standul cu fructe uscate le poti gasi.
Macinate erau folosite la dulciuri in locul cacaoei tongue.gif de aceea era numita si cacao-a saracilor.
Acu cacao-a e la indemina tuturor si folosirea lor s-a redus masiv.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paperina
mesaj Aug 5 2009, 06:05 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 673
Inregistrat pe: 9-January 07
De la: in italia, cu vantul fluierand prin buzunare
Membrul Nr.: 35,925



CITAT(Aninita @ Aug 5 2009, 05:31 PM) *
...despre roscove tot de la bunica stiu si eu...iar noi suntem din Dobrogea...se vede ca in trecut in Ro se gaseau mai des


carrube sau vajane in italiana, faina de carrube se foloseste ca ingrosator (addensante) in indistria alimentara (in special, conserve de carne, patiserie)
eu am gasit faina de carrube in unele magazine naturiste (erboristerie), scris ca E410 uneori, inlocuitor al ciocolatei 8pentru cei alergici la acest dulce/aliment)


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PaulaM
mesaj Aug 5 2009, 06:31 PM


just me


Grup: Membri
Postari: 1,665
Inregistrat pe: 30-May 08
De la: Puglia
Membrul Nr.: 43,481



Laura, arata de zile mari prajitura ta. floare.gif
N-am mancat niciodata roscove, ce gust are prajitura? ceva deosebit?
Daca gasesc roscove, imi iau si eu s-o fac, ca m-ai facut curioasa. pupic.gif
Zaharul ala, muscovado....e zaharul brun? cel facut cu sirop de melasa?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paperina
mesaj Aug 5 2009, 07:54 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 673
Inregistrat pe: 9-January 07
De la: in italia, cu vantul fluierand prin buzunare
Membrul Nr.: 35,925



CITAT(PaulaM @ Aug 5 2009, 06:31 PM) *
Zaharul ala, muscovado....e zaharul brun? cel facut cu sirop de melasa?



Muscovado e cel mai bun zahar brun din lume, provine din maurizius, din zone inca ecologice si necontaminate
il gasesti in comertul equo solidal (la bari in bottega del mondo "unsolomondo", Via Dante 189, si Via Pavoncelli, 124. uite si http://www.unsolomondo.org), e cam scump (in jur de 4 euro/kg), dar e foarte bun




--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lauralaurentiu
mesaj Aug 5 2009, 08:13 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,909
Inregistrat pe: 27-December 07
De la: Banat
Membrul Nr.: 40,594



In Romania se poate cumpara faina de roscove de la magazinele naturiste si va asigur ca merita efortul. In afara beneficiilor clare de sanatate, aceasta "cacao a saracilor" are un gust foarte bun, usor de ciocolata, usor fructat - bun si gata, e greu de descris un gust celor care nu il cunosc. Faina de roscove este deja dulce datorita continutului propriu de zaharuri, de aceea preparatele nu necesita o cantitate mare de zahar (e preferabil sa gustati). Din prajitura de la pranz mai am un sfert... si i-a placut si fiica-mi, care e o mare, foarte mare mofturoasa. E aratoasa si buna. smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lauralaurentiu
mesaj Aug 5 2009, 08:15 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,909
Inregistrat pe: 27-December 07
De la: Banat
Membrul Nr.: 40,594



CITAT(PaulaM @ Aug 5 2009, 07:31 PM) *
Laura, arata de zile mari prajitura ta. floare.gif
N-am mancat niciodata roscove, ce gust are prajitura? ceva deosebit?
Daca gasesc roscove, imi iau si eu s-o fac, ca m-ai facut curioasa. pupic.gif
Zaharul ala, muscovado....e zaharul brun? cel facut cu sirop de melasa?


Paula draga, vad ca ti-a raspuns Paperina deja - zaharul muscovado este un zahar brun de foarte buna calitate. smile.gif Roscovele au un gust deosebit si mi-e greu sa il descriu - putin a ciocolata, putin a cicoare, putin a nuca, putin a fructe. Aroma e intensa, cand era in cuptor mi s-a umplut toata casa smile.gif .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lauralaurentiu
mesaj Aug 5 2009, 09:04 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,909
Inregistrat pe: 27-December 07
De la: Banat
Membrul Nr.: 40,594



CITAT(Aninita @ Aug 5 2009, 06:31 PM) *
...despre roscove tot de la bunica stiu si eu...iar noi suntem din Dobrogea...se vede ca in trecut in Ro se gaseau mai des


Asa e smile.gif . Numai ca in Banat inca se folosesc sub forma de ingredient al unor prajituri, probabil din cauza apropierii de Serbia unde roscovele sunt un ingredient la fel de popular ca si nuca la noi. smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PaulaM
mesaj Aug 5 2009, 09:37 PM


just me


Grup: Membri
Postari: 1,665
Inregistrat pe: 30-May 08
De la: Puglia
Membrul Nr.: 43,481



CITAT(paperina @ Aug 5 2009, 07:54 PM) *
Muscovado e cel mai bun zahar brun din lume, provine din maurizius, din zone inca ecologice si necontaminate
il gasesti in comertul equo solidal (la bari in bottega del mondo "unsolomondo", Via Dante 189, si Via Pavoncelli, 124. uite si http://www.unsolomondo.org), e cam scump (in jur de 4 euro/kg), dar e foarte bun

Paperino, saritoare ca de obicei!!! pupic.gif
Multumesc mult, il caut si eu.... trebuie sa-mi iau, sa vad despre ce e vorba; habar n-aveam de el...dar, invatam smile.gif

CITAT(lauralaurentiu @ Aug 5 2009, 08:15 PM) *
Paula draga, vad ca ti-a raspuns Paperina deja - zaharul muscovado este un zahar brun de foarte buna calitate. smile.gif Roscovele au un gust deosebit si mi-e greu sa il descriu - putin a ciocolata, putin a cicoare, putin a nuca, putin a fructe. Aroma e intensa, cand era in cuptor mi s-a umplut toata casa smile.gif .


de cand am citit reteta imi sunau cunoscut (roscove), insa acum, revenind, brusc mi-am amintit!!!! Sunt exact asa cum le descrii tu, putin din cateva amestecuri, insa nu pot spune ca am mancat....le cunosc din cerealele de pe vremea cand era bebe mic- ni le recomandase pediatra ca au efect astringent ; asa ca ai grija cu prajitura tongue.gif
Ufffff, ce nestiutoare sunt, dar ma bucur ca sunt aici si pot invata de la voi. pupic.gif
Ma duc sa le trec pe lista! Pana acum erau pe lista din ...memorie, de obicei e suficienta, insa sa fiu sigura rolleyes.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lauralaurentiu
mesaj Aug 5 2009, 10:06 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,909
Inregistrat pe: 27-December 07
De la: Banat
Membrul Nr.: 40,594



CITAT(PaulaM @ Aug 5 2009, 10:37 PM) *
de cand am citit reteta imi sunau cunoscut (roscove), insa acum, revenind, brusc mi-am amintit!!!! Sunt exact asa cum le descrii tu, putin din cateva amestecuri, insa nu pot spune ca am mancat....le cunosc din cerealele de pe vremea cand era bebe mic- ni le recomandase pediatra ca au efect astringent ; asa ca ai grija cu prajitura tongue.gif
Ufffff, ce nestiutoare sunt, dar ma bucur ca sunt aici si pot invata de la voi. pupic.gif
Ma duc sa le trec pe lista! Pana acum erau pe lista din ...memorie, de obicei e suficienta, insa sa fiu sigura rolleyes.gif


Las' ca nu-i bai! Dupa atata lubenita, porumb fiert si toate cele de sezon nu stica deloc efectul astringent! tongue.gif Editare, ca sa precizez : pentru mine nu e catusi de putin prima data cand mananc asa ceva si nu am simtit nici un fel de modificari de tranzit intestinal, nimic demn de luat in seama smile.gif . Cred ca efectul astringent e mai degraba asupra celor foarte mici (am citit ca este recomandata in diareea bebelusilor).

Acest mesaj a fost editat de lauralaurentiu: Aug 5 2009, 10:09 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paperina
mesaj Aug 6 2009, 12:00 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 673
Inregistrat pe: 9-January 07
De la: in italia, cu vantul fluierand prin buzunare
Membrul Nr.: 35,925



CITAT(PaulaM @ Aug 5 2009, 09:37 PM) *
Paperino, saritoare ca de obicei!!! pupic.gif
Multumesc mult, il caut si eu.... trebuie sa-mi iau, sa vad despre ce e vorba; habar n-aveam de el...dar, invatam smile.gif


noa, eram p-aci, prin apropiere, pentru putin

destul sa cauti "commercio equo e solidale" si te lamuresti cu multe...
offtopic.gif e destul de cunoscut (pe forum) faptul ca eu sunt pentru un astfel de comert, pro-emergency, legambiente, slowfood etc si anti-multinationale si "roba del genere"
nu-ti mai spun ca dupa ce am citit "gomorra" ma gandesc de 10 ori inainte de a cumpara ceva, am vazut si filmul, dar cartea...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sheng
mesaj Aug 10 2009, 09:53 PM


Master of disaster


Grup: Moderatori
Postari: 12,794
Inregistrat pe: 4-June 06
De la: Bucureşti
Membrul Nr.: 32,302



Ai cumva vreo reteta pentru o crema cu aceasta faina de roscove ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dora_m
mesaj Aug 10 2009, 11:25 PM


MINOS D'OROS


Grup: Membri
Postari: 2,949
Inregistrat pe: 2-February 04
De la: Bucuresti-Italia
Membrul Nr.: 11,580



Draga Laura ce-ai facut tu aici ispiteste foooooarte mult
papilele mele gustative...trebuie musai s-o incerc si eu... floare.gif

Farina di carrube aici n-am vazut inca (e drept ca n-am dat o tura pe la erboristerii)
dar cum din 20aug voi fi in tara sper sa gasesc prin plafarurile din Bucuresti
si-mi fac ceva provizii...

Te tzuchez draga mea...si grazie pt reteta!!! pupic.gif



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lauralaurentiu
mesaj Aug 11 2009, 12:21 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,909
Inregistrat pe: 27-December 07
De la: Banat
Membrul Nr.: 40,594



CITAT(2heng @ Aug 10 2009, 10:53 PM) *
Ai cumva vreo reteta pentru o crema cu aceasta faina de roscove ?


2heng - poti adapta reteta oricarei creme cu nuca pe care o agreezi, folosind roscove. smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lauralaurentiu
mesaj Aug 11 2009, 12:22 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,909
Inregistrat pe: 27-December 07
De la: Banat
Membrul Nr.: 40,594



CITAT(dora_m @ Aug 11 2009, 12:25 AM) *
Draga Laura ce-ai facut tu aici ispiteste foooooarte mult
papilele mele gustative...trebuie musai s-o incerc si eu... floare.gif

Farina di carrube aici n-am vazut inca (e drept ca n-am dat o tura pe la erboristerii)
dar cum din 20aug voi fi in tara sper sa gasesc prin plafarurile din Bucuresti
si-mi fac ceva provizii...

Te tzuchez draga mea...si grazie pt reteta!!! pupic.gif



Dora, as fi incantata sa imi spui ca ti-a placut! pupic.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gloxinia
mesaj Aug 11 2009, 10:07 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,439
Inregistrat pe: 15-November 06
De la: undeva prin Nord-Vest..
Membrul Nr.: 34,884



Moama.Cand eram studenta numa io din gasca mea mancam neste pastai maro visinii lungi de pe la Ciuperca. Oradenii stiu biggrin.gif Colegii ziceau ca oi bolunzi biggrin.gif da mie imi placeau la nebunie. Nu stiu cum si de unde am gustat prima data da amu vazand poze zic ca erau roscove biggrin.gif Daaaa sunt bune! Noa, la toamna ma duc in Oradea la recoltat biggrin.gif


--------------------
Mami de



si

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 24th November 2014 - 10:00 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare