Placinta taraneasca cu branza

1. Pt. umplutura: Se pune laptele la fiert, cand fierbe se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana are consistenta unei mamaligi. Se trage

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Placinta taraneasca cu branza

Ingrediente

  • Aluat:
  • 300 de grame de faina 000
  • 200 - 250 ml de apa - in functie de calitatea fainii
  • cateva picaturi de otet
  • o lingurita rasa de sare
  • aproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei
  • Umplutura:
  • 400 de grame de telemea
  • gris cu lapte (neindulcit) din 250 ml. de lapte si atata gris cat sa se ingroase la consistenta unei mamaligi potrivite
  • 2 oua
  • 1 legatura de marar
  • 1 ou batut pentru finisat

Mod de preparare

1. Pt. umplutura: Se pune laptele la fiert, cand fierbe se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana are consistenta unei mamaligi. Se trage deoparte si se lasa sa se raceasca.

2. Intr-un castron se amesteca omogen grisul cu lapte abia caldut, branza, ouale si mararul tocat.

3. Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios. Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului - nici tare, nici moale.

4. Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale (la mine sunt mai numeroase bilele pentru ca, de fapt, am facut doua placinte).

5. Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru. Se unge suprafata cercului cu untura - nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros, gustul unturii nu se va regasi in preparatul final.

6. In continuare, se procedeaza la fel cu celelalte bile de aluat, suprapunand cercurile unul peste altul, fiecare fiind uns cu untura, ultimul, insa, cu o cantitate mai mica, doar atat cat sa nu se usuce aluatul (repet, se vad doua "turnuri" de aluat pentru ca am facut doua placinte).

7. Se acopera "turnul" de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute.

Este momentul sa se aprinda si cuptorul, setand temperatura la 190 de grade Celsius.

8. Dupa trecerea timpului de odihna, "turnul" de aluat se intinde cu sucitorul - manopera ceva mai delicata, pentru ca straturile au tendinta sa alunece. Pentru ca operatiunea sa fie incununata de succes, se incepe intinderea cu sucitorul de la mijloc si se deplaseaza catre margini, apasand cu delicatete.

9. Se intinde aluatul intr-o foaie cam de 50 de cm diametru, careia i se decupeaza marginile, iar la mijloc se aseaza toata umplutura, careia i se da forma unui cerc cu diametrul de 25-30 de cm.

10. Se acopera umplutura, tragand marginile aluatului catre centru.

11. Placinta se rastoarna cu grija pe tava acoperita cu hartie de copt.

Se unge suprafata placintei cu oul batut. Dupa ce am uns placinta, eu am mai modelat niste decoruri de sezon din marginile decupate, frunze de vita si un strugure, pe care le-am asezat deasupra si le-am pensulat cu ou.

12. Am dat placinta la copt, in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, pana s-a rumenit frumos (in jur de 25-30 de minute).
Pofta buna!

Reteta Placinta taraneasca cu branza a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro

Alte retete cu branza gasiti aici:

Placinta cu branza de burduf si marar,

Rozete cu carne si branza,

Placinta cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca poloneza clasica
2
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura de post, cu suc de rosii
3
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Muffins cu lime si ciocolata alba
4
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
5
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Parteneri
Lasagna cu spanac si branzeturi
Bucataras.RO

Lasagna cu spanac si branzeturi

Pentru că am vrut să facem o pauză de la preparatele cu carne, după sărbători, am preparat o delicioasă lasagna cu...

Lasagna cu spanac si branzeturi
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga