> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

3 Pagini V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Cum se face risotto!
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 25 2002, 09:18 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Astazi va povestesc cum se face "risotto" asa ca la mama lui, adica regula general valabila si acceptata de diferitele curente gastronomice.
In cazul de fata eu l-am facut cu cirnat si cu o salata rosie care aici se numeste " radicchio treviggiano", dar reteta de la care m-am inspirat era cu varza si cirnati.
Pozele sunt asa cum sunt pentru ca fiind eu si executant si fotograf nu puteam face totul perfect.
Regula n1:
Se pune un pic de ulei sau de unt intr-o tigaie, cratita sau ce vreti voi. Eu in cazul de fata am folosit o oala de lut, iar eu intotdeauna folosesc ulei de masline extravirgin.

Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 25 2002, 09:20 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Regula n2:
Se pune in uleiul cald ceea ce aici se numeste "sofritto" adica ceapa, morcov si telina taiata bucatele si se lasa sa se prajeasca putin.

Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 25 2002, 09:21 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Regula n 3:
Se pune orezul sa se prajeasca bine mestecind aproape mereu pina cind orezul devine sticlos.
Despre tipul de orez folosit pentru "risotto" il las pe Alexandu sa vorbeasca pentru ca eu nu ma pricep.
Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 25 2002, 09:28 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760




Regula n 4:
Cind orezul devine sticlos se adauga un pahar de vin alb sec si se lasa sa se evapore.
Vinul trebuie sa fie bun pentru ca daca vinul e o posirca si mincarea in care il puneti va deveni un fel de posirca, calitatea mincarii pe care o pregatiti depinde de calitatea vinului pe care il folositi. Am spus sec, sa nu cumva sa fie dulce ca e jale.
Regula n 5:
Una din partile fundamentale ale unui risotto este supa. Eu in cazul de fata am folosit un concentrat pe care l-am facut si a carui reteta o sa o dau intr-un mesaj separat. Alaturi de cratita in care faceti risotto trebuie sa stea craticioara cu supa cre trebuie sa fie mereu fierbinte.
Am ramas la vinul care s-a evaporat, dupa aceea se pune cite un polonic de supa fierbinte si se mesteca foarte des, cind supa s-a evaporat se adauga un alt polonic.

[addsig]
Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 25 2002, 09:31 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



In cazul acestui risotto celelalte ingrediente le-am facut separat.
Adica am pus cirnatul taiat bucatele intr-o tigaie, l-am lasat sa se "topeasca" si apoi am adaugat salata taiata fisii.
[addsig]
Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 25 2002, 09:33 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



intre timp orezul fierbea in oala de lut linistit, spre sfirsitul povestii se adauga sofranul (in italiana "zafferano") care se pune cam in toate genurile de risotto pentru ca da orezului o culoare galbena care e foarte coreografica.
Am incercat sa va arat aici cum arata un pliculet.
Continutul pliculetului se topeste intr-un pahar cu un pic de supa si se adauga in cratita cu risotto.

[addsig]
Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 25 2002, 09:38 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Cind orezul este gata se adauga celelalte ingrediente, se mesteca si se stinge focul. Apoi se pune unt cit o nuca si parmiggiano, se mesteca si se lasa 3 minte sa se odihneasca.
Orezul este gata atunci cind bobul e inca tare pentru ca la sfirsit trebuie sa fie "al dente" adica sa nu fie rascopt pentru ca nu mai e bun.

[addsig]
Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 25 2002, 09:43 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Nu-mi ramine decit sa va doresc Pofta buna!

[addsig]
Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rodica
mesaj Nov 25 2002, 03:33 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,648
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: usa
Membrul Nr.: 1,043



Exact asa il fac si eu, am invatat de la tv de la iubitul meu Mario Batali. Ma bucur sa descopar ca ne invata retete originale.

Iar Marco vad ca e un ajutor bucatar de nadejde


--------------------
Pentru un purice nu dai foc la plapuma, dar nici nu te mai invelesti cu ea.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ANCUTA
mesaj Nov 25 2002, 03:47 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,915
Inregistrat pe: 20-February 02
De la: Arena
Membrul Nr.: 2,380



Adriana, daca mai pui poze o sa ajung sa fac de mincare ca si al tine acasa, cu diferenta de citeva zile, datorate de postarea pozelor. Am facut rulouri de piept de pui, acuma trec la risotto cu cirnati. ce mai urmeaza?Sa stiu din timp sa imi cumpar ingredientele.
[addsig]


--------------------
ANCUTA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihaela
mesaj Nov 25 2002, 04:14 PM


mihuta


Grup: Membri
Postari: 1,338
Inregistrat pe: 5-December 01
De la: Buzau (Buzau)
Membrul Nr.: 1,134



Exact la asta ma gandeam si eu, sa fac in seara asta un risotto. Din pacate carnati nu avem asa ca am sa fac cu altceva.

[addsig]


--------------------
Mihaela MVL
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ANCUTA
mesaj Nov 25 2002, 04:27 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,915
Inregistrat pe: 20-February 02
De la: Arena
Membrul Nr.: 2,380



Nu conteaz ca nu ai cirnati, pui legume, sau ce ai. Intentia conteaza.
[addsig]


--------------------
ANCUTA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rodica
mesaj Nov 25 2002, 04:44 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,648
Inregistrat pe: 5-November 01
De la: usa
Membrul Nr.: 1,043



Intru si eu in club, o sa-l fac cu ciuperci.


--------------------
Pentru un purice nu dai foc la plapuma, dar nici nu te mai invelesti cu ea.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 25 2002, 06:23 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Pai, Ancuta, efectul surprizei unde mai e daca va anticipez totul?
Nu-i bai daca faci mai tirziu, important pentru mine e ca va place si eu sunt fericita ca va pot impartasi din experienta mea.

[addsig]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihaela
mesaj Nov 26 2002, 01:05 PM


mihuta


Grup: Membri
Postari: 1,338
Inregistrat pe: 5-December 01
De la: Buzau (Buzau)
Membrul Nr.: 1,134



Pacat ca esri departe si nu poti impartasi si mancarea cu noi !
[addsig]


--------------------
Mihaela MVL
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ANCUTA
mesaj Nov 26 2002, 10:14 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,915
Inregistrat pe: 20-February 02
De la: Arena
Membrul Nr.: 2,380



Da, Da Adriana are deschidere la mare, ne poate arunca la fiecare ceva, din balconasului ei. chiar si la Rodica pot ajunge bunatatile.
[addsig]


--------------------
ANCUTA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pedro
mesaj Nov 28 2002, 03:59 AM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 97
Inregistrat pe: 17-November 02
De la: In afara Romaniei
Membrul Nr.: 5,454



OREZ ALB ( ca la bunica din ecuador acasa)

Intii si intii trebuie sa va spun cum se face orezul alb aici in fiecare casa, pentru ca retetele de aici de orez marinero au nevoie de orezul gata preparat .
Am cautat o reteta scrisa pentru ca sa fiu mai specific dar parca ar fi un secret , cu toate ca aici nu exista prinz fara orez alb , care tine loc de piinea cea de fiecare zi, pentru fiecare sau aproape fiecare fel doi.

Se pune la fiert cam 1litru de apa.
200g de orez de bob mijlociu sau larg.
Se spala orezul si cind apa clocoteste se pune (apa trebuie sa depaseasca cam o palma orezul).
Se amesteca imediat pentru ca sa nu se lipeasca de fundul cratitii.
Trebuie sa fiarba atit cit sa nu se deschida , adica nu este o fierbere completa dar nici sa nu mai aiba centrul alb, asa ca la fidea al dente.
Ajungind aici ,strecuram orezul, aruncind apa de la fierbere, si imediat spalam orezul turnind apa rece peste el in strecuratoare destul de mult ca sa se spele si sa ramiina liber de amidon.
Se lasa sa se scurga citeva minute.
Se ia o oala de fund gros,se pune orezul , i se adauga putin ulei, sare, dupa gust si inca un sfert de cana de apa rece, se amesteca ,se pune un capac iar oala se pune pe o tabla la foc foarte mic.
De aici nu se mai baga lingura in el, lasiindul sa-si termine coacerea.
Atentie sa nu se arda!!!.
Se poate controla cu o furculita fundul cratitii sa nu se fi prins! Cu cit mai multa apa se pune in a doua faza cu atit bobul de orez poate sa se deschida, mai mult sau mai putin, idealul este sa nu se deschida, iar daca se pune prea multa, poate sa ajunga sopos adica sa fie moale si lipicios, atunci se sacrifica acesta si putem sa facem din el de pilda crochete, sau chiftelute.

Acest orez este destul de uscat si din cauza aceasta merge alaturi de mincaruri cu sos.
Avantajul de la acest orez este ca nu ingrasa fiindca i-am aruncat o mare parte din amidon,atunci dupa prima fierbere, si nici nu striinge stomacul. Se poate pastra in frigider o zi doua, mai mult doar congelat.
Este foarte sensibil la orice miros de aceea se pastreaza intotdeuna bine acoperit, sau in punga de plastic din cea cu siguranta , care exista acum.


ARROZ MARINERO reteta de aici de sus de la munte

4 cepe, taiate marunt
4 ardei grasi verzi , taiati marunt
1 lingura sos de soia
1 lingura sos englez
2 cani(aprox.) de calmar(bine spalati si taiati marunt)
3 cani (aprox.) gambas
2 cani (aprox) mejillones-scoici-stridii, midii-un situ care sint nele cu altele corespondente cu cele de aici.
2 cani (aprox) ostiones daca aveti
1 cana(aprox) carne de crab
1 lingura condiment facut in casa
1 lingurita pimentn espaol-sau boia dulce
4 cani orez alb facut ( fiert in apa de la mariscos vezi mai jos- dar un neaparat-pentru mine asa are miros pera puternic a peste)
1 pahar vin alb sec
l ingurita piper, sare dupa gust
3 l ingurite ulei de masline

Contributia mea
2 cani peste de mare alb taiat in cuburi ,si atunci mejillones si ostiones se reduc l a 1 cana si 1cana.

CUM SE PREPARA LOS MARISCOS

Pestele se taie in cubulete ,se pune sare piper, sos englez, ulei de masline si vin alb. Se da la cuptor 10 minute. Se pastreaza zeama care si-o lasa(daca facem orezul cu ea).

Gambas (curatate- spalate)- se fierb in putina apa, cu o rama de telina, sare, piper, sos englez si un pic de vin alb 3-4 minute maxim( daca se fierb pera mult devin ca un cauciuc) Ar fi bine ca apa cu telina sa fiarba putin inainte. Se pastreaza
deasemeni aceasta zeama(daca facem orezul cu ea).

Mejillones-ostiones: se scot din apa in care vin. Aceasta apa da se arunca. Se pun pe separat cu sare, piper si ulei de masline.

Separat se face un refrito : se frige in ulei de masline ceapa,ardeii sosurile, si condimentul facut in casa, calmarul, sare,piper, vinul,si boiaua dulce.

Se amesteca pestele, gambas, mejillones, ostiones si carnea de crab(fiarta si ea), in refrito .Se amesteca cu orezul.

CONDIMENTUL DE CASA

2 cani usturoi curatat
3 cepe rosii
5 lingurite chimen prajit (fara ulei) si macinat foarte marunt
5 lingurite oregano
10 boabe de piper negru
sare si daca vrei
2 fire de telina
lingura otet

Totul se macina cu 2 cani de apa fiarta.
Daca pasta rezulta prea groasa, se mai adauga apa fiarta.


Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pedro
mesaj Nov 28 2002, 04:14 AM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 97
Inregistrat pe: 17-November 02
De la: In afara Romaniei
Membrul Nr.: 5,454



OREZUL MARINARULUI care se face in Galapagos

Asa ca atunci cind dati o raita pe aici in marile voastre aventuri o sa puteti sa mincati si acest fel de orez.

Ingrediente

1 kg orez alb facut
1 kg mariscos(gambas, calmar, inele de caracatita -taiate si daca sint cumparate proaspete, trebuiesc fierte- , scoici-stridii-midii- (mejillone, almejas, ostiones-fara cochilie)- toate, sau ce se poate gasi, proaspete sau in conserva.
450 g scoica neagra(cu cochilie)
1 bucata filete de peste de mare fript (dorado ,picudo,corvina, atun sau in cel mai rau caz rechin !! Care pe aici se numeste toyo si are apropape gustul de corvina).
450 g mazare fiarta
2 ardei grasi taiati fisii
1 pajar vin alb sec
1 ceapa taiata marunt
1 catei usturui taiati marunt
1 rosie, fara pielita si fara seminte.taiata cubulete

ulei de masline sau oricare ulei , aici se foloseste curent cel de soia.

sare, piper, culoare(sofran, zafferano-in italiana, azafran-aici) , citeva frunzulite de dafin, cilandro( in lipsa patrunjel).

Putin sos inglez

2 cani ( aprox) Supa de peste (in lipsa apa)

Se frige (soffritoaici numit refrito), in ulei ceapa, usturoiul, ardeiul gras, rosia, frnzele de dafin.

Intr.-o cratita se pune pe foc, supa de peste (sau apa), se adauga el refrito, vinul, se potriveste de sare, piper, culoare, se pune cilandru sau patrunjelul sosul englez , se adauga los mariscos si se lasa sa fiarba sa scada pina aproape nu mai are zeama.
Se adauga orezul putin cite putin, cite un pic amestecind usor , in asa fel incit sa se intrepatrunda si orezul nu mai este alb, in acelas timp si mazarea fiarta.

Se spala scoiicile cu o perie pina cind sint curate, se pun intr-o tigaie pe foc fara nimic pina cind se deschid.

Se serveste orezul cu scoicile negre in scoica lor dar deschise, cu pestele fript si aici cu o varietate de banana fripta ( numita maduro-care nu este dulce, poti sa te lipsesc de banane), deasemeni cu un sos de ardei iute si o bere rece, nu cu apa ca se ineaca pestele!!!.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
elena alina
mesaj Nov 28 2002, 08:46 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 466
Inregistrat pe: 14-May 02
Membrul Nr.: 3,465



valeu mama, ce de lighioane marine sunt in mancarea asta....... partea cu orezul alb merge hihihihi!..... da eu aici ma opresc ca nu gasesc ingredientele nici la metro....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pedro
mesaj Nov 28 2002, 07:21 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 97
Inregistrat pe: 17-November 02
De la: In afara Romaniei
Membrul Nr.: 5,454



Draga Elena Alina, nu te speria da are multe lucruri in acest orez , dar cred ca acesta este scopul acestui forum sa cunoastem din experienta de viata a tuturor care vrea sa trimita , binenteles ca nu ai cum sa gasesti totul in Romania,acum mai ales in timp de iarna dar poti sa-l simplifici, de ex. numai gambas cu putin peste, gambas cu pui, sau transformal in orezul vinatorului si in loc de alimanii ale marii pune alimanii ale padurii,costita carne de pui de vaca ,de porc bucatele mici prajite, fierte , la cuptor , orice ai la indemina, Ce zici ? Gindestete!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

3 Pagini V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 25th April 2014 - 04:27 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare