2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Sparanghel
Adriana Nicoleta
mesaj Mar 30 2006, 12:30 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Am să vă povestesc acum cite ceva despre sparanghel dacă e cineva care l-a văzut şi n-a cutezat să incerce. Eu evident că nu ştiam nimic despre el, l-am descoperit aici. Incepe acum şi preţul să coboare şi să devină accesibil aici.
Imagine Atasata

Eu pina acum l-am folosit pe cel verde

Imagine Atasata

sau alb, părerea mea este că cel alb e sublim, mult mai bun ca cel verde dar e mult mai greu de găsit şi mai scump, ăsta pe care l-am luat nu era cine ştie ce şi venea şi din Spania dar eram curiosa să il incerc, a fost destul de bun deşi cules cam de mult timp.
Se mai găseşte şi la borcan gata fiert, am incercat odată să-l cumpăr, bleah, oribil

Imagine Atasata

Se cam pierde din cantitatea iniţială dar asta e, pentru că trebuie eliminată partea de jos care e tare, lemnoasă.

Imagine Atasata

Pe cei albi a trebuit să ii curăţ cu unealta de curăţat cartofii

Imagine Atasata

pentru că v-am zis că erau un pic veştejiţi

Imagine Atasata

mie imi place să-i fierb in oala asta pe aburi, după care sunt gata pentru orice fel de feluri de mincare, mai există şi o oală mai inaltă cu un coş asemănător oalelor pentru fiert paste in care să stea şi să fiarbă in picioare dar sinceră să fiu deşi imi plac foarte mult toate accesoriile in bucătărie, aceea mi se pare inutilă, cel puţin pentru mine

Imagine Atasata

cum sunt foarte buni cu ou fiert, ca să fiu eficientă ouăle le-am pus in apa oalei care fierbe pe vapori rolleyes.gif

Imagine Atasata
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Mar 30 2006, 12:38 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



apoi capacul şi sparanghelul fierbe la aburi, de obicei ii incerc cu furculiţa, cind intră bine sunt gata
Imagine Atasata

et voila, sparanghel mimoză, excelent

Imagine Atasata

smile.gif

Imagine Atasata


Se mai poate face risotto, se incepe un risotto cum v-am mai explicat aici
http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehni...showtopic-5904/
şi cind e aproape gata se adaugă sparanghelul bucăţele

Imagine Atasata

apoi restul ca pe link
et voila

Imagine Atasata


Se mai pot face clătite, sos bechamel şi se rulează ciţiva in clătită, se aşează in tavă, se acoperă cu bechamel şi se incălzesc la cuptor

Imagine Atasata


Sau se mai poate face omletă, am acasă poza, o pun diseară
Şi cite şi mai cite.......

Trebuie numai să vă placă gustul lor.smile.gif
Şi să nu vă speriaţi că după citeva ore urina are un miros ciudat dar e totul normal.
wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Edelweiss
mesaj Mar 30 2006, 01:22 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 126
Inregistrat pe: 31-January 06
Membrul Nr.: 30,117



Si mie imi place sparanghelul dar in orasul unde locuiesc nu am nicio sansa sa-l gasesc in stare proaspata. O singura data, am avut bucuria sa manac supe crema de sparanghel si pot spune ca m-a incantat.
Poate ai cumva si o reteta de supa crema?
Si poate, o sa prind si vremuri mai bune sa-l gasesc proaspat nu doar la borcan


--------------------
"Viitorul apartine celor care cred in frumusetea viselor lor." Eleanor Roosvelt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Mar 30 2006, 01:45 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760




Nu, supa cremă de sparanghel numai nu-mi amintesc să fi făcut vreodată dar am făcut de cartofi, dovleac, principiul e acelaşi aş zice, fierbi sparanghelul n supă ca să fie mai gustoasă şi la urmă pasezi şi dacă vrei pui smntnă sau crutoane şi decorezi cu cteva vrfuri.
O alternativă la cei la borcan pot fi cei congelaţi, acum am văzut la o amică pe siteul italian o chestie foarte interesantă, o fşie de aluat franţuzesc nfăşurată pe un sparanghel şi apoi coaptă la cuptor, trebe musai să o ncerc şi eu data viitoare cd i mai cumpăr.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
stella
mesaj Mar 30 2006, 01:51 PM


Ajutor de bagator de seama


Grup: Membri
Postari: 10,122
Inregistrat pe: 29-January 06
De la: Europa
Membrul Nr.: 30,088



reteta mea e urmatoarea. curat sparanghelul( alb, sau verde) ,tai varfurile si le tin de-oparte , iar restulm il tai segmente, pe care le pun sa fiarba cu 1 morcov putina telina, 1-2 cartofi. dupa cca 20 min mixez totul, repun la fert, impreuna cu varfurile de sparanghel, fierb cca 5-6 min, rectific de sare, piper, sting focul, tau mult patrunjel, o bucatica de unt, sau putina smantana si servesc.cine vrea poate pune si putin parmezan.

iar sparanghelul cel mai simplu, dupa ce a fiert cu otet si ulei. wink.gif


--------------------
Fan n_puiu for ever


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabriela Carmen
mesaj May 15 2007, 02:52 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,280
Inregistrat pe: 30-March 07
De la: Hamburg
Membrul Nr.: 37,164



...nemaipomenite postarile astea, acum, cind e ...sezon smile.gif

Eu am facut alb (am luat o singura legatura, sa vad cum e, pentru prima oara am gustat)...si l-am facut cum a
vrut sotul meu ca asa a mincat el la restaurant, fiert (direct in apa, nu pe aburi, e vreo diferenta??? unsure.gif ) si cu sos olandez (cumparat). De fapt, de mult imi zicea el sa iau sa vad cum e, dar eu comandam de fiecare data altceva.... biggrin.gif
... pina la urma, retetele de aici m-au facut curioasa, zic hai sa vad cum e! e bunut, dar nu pot sa zic ca mi-a placut asa in mod deosebit, insa e OK, am sa mai fac (sa vad si cum e cel verde).

Cel luat de mine era fraged, subtire, am taiat io partea de la coada (cred ca chiar mai mult decit era cazu'...).... vad ca se cumpara mult aici.... asa ca o sa ma obisnuiesc sa il fac (in mai multe feluri).
Dar is curioasa: cu ce leguma se inrudeste sparanghelul? Sotul meu zice ca seamana cu prazul, dar parca nu ar face parte din aceeasi familie....

A! si...asa trebuie sa fie... fibros, nu stiu cum, mai greu de taiat transversal, se desface pe lungime? blink.gif
sau l-am fiert eu prea mult?
...a fost OK, ne-a placut.

Arata cam asa portia mea:




fata sos:



...si curatat, inainte de pus la fiert (sper ca 'l-am cioplit' bine! laugh.gif ):


Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata

 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj May 15 2007, 03:22 PM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



Gabriela..l-ai curatat de coaja cu curatatoru de cartofi??
Astia albi,trebuie curatati,au pielita aia mai fibroasa,cum o numesti tu..


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabriela Carmen
mesaj May 15 2007, 03:29 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,280
Inregistrat pe: 30-March 07
De la: Hamburg
Membrul Nr.: 37,164



(MAYA @ May 15 2007, 01:22 PM) [snapback]338641[/snapback]

Gabriela..l-ai curatat de coaja cu curatatoru de cartofi??
Astia albi,trebuie curatati,au pielita aia mai fibroasa,cum o numesti tu..




...nu, uite nu m-am gindit, chiar ca vazusem pe la voi... smile.gif
...l-am curatat cu cutitul, dar bine smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Feb 4 2008, 06:14 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Daca tot a vorbit Urania cu pozele mele despre sparanghel sa tragem sus mesajul adaugind poza unei omlete care zacea intr-un mesaj vechi de tot, pe asta n-a vazut-o tongue.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
bratiluca
mesaj Feb 4 2008, 06:27 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,201
Inregistrat pe: 15-January 07
Membrul Nr.: 36,041



Merci, merci...ma apuc de gatit si sparanghel. Deja m-am suparat tare cand am auzit ca Tv-ul foloseste poze de pe net fara sa plateasca autorul....sau, macar, sa il mentioneze.


--------------------
Fan n_puiu!

I like Peanut's ma-sa!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Apr 20 2008, 06:01 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Iar am luat sparanghel, de data asta l-am fiert in apa pentru ca lichidul astfel obtinut l-am folosit la un sos pentru lasagne si la o bavareza.
Imagine Atasata
Rulade din carne de vitel, prosciutto crudo/cotto si sparanghel verde.
Am pus feliuta de carne de vitel primita cadou de la vecinul meu smile.gif pe fundul de sticla primit cadou de la sorella mea draga pupic.gif
Imagine Atasata
Apoi am asezat deasupra o felie de prosciutto crudo din zona noastra, minunat, merita sa ma duc 15 km pina la magazin sa-l mai iau, Marco deja plinge ca s-a terminat si asta demonstreaza cit e de bun si mai ales moale ca a reusit si el sa il manince cu toate ca are in gura 2 aparate pentru dinti smile.gif
Imagine Atasata
sau cotto pentru ca aveam citeva felii pierdute prin frigider, apoi am pus cite 3 sparangheli, partea superioara a lor care e mai moale
Imagine Atasata
am rulat
Imagine Atasata
si pus unul linga altul pe gratar, asta pentru ca il folosisem, altminteri s-ar fi putut pune in orice alta tava/tavita/tigaie
Imagine Atasata
dupa care i-am pus la cuptor la 200°C pina ce s-au copt, asta pentru ca era aprins cuptorul pentru lasagne si era pacat sa nu-l folosesc smile.gif
Imagine Atasata
si sectiunea calda
Imagine Atasata
asa simple sunt cam uscate, dar am gustat numai una de pofta, nu le-am facut ca sa le mincam azi ci in cursul saptaminii. Tre sa le fac un sosulet, ma gindesc cum. In orice caz in acelasi mod se pot coace intr-o tigaie teflonata cu capac deasupra la foc mic.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kate
mesaj Apr 21 2008, 12:12 AM


*********


Grup: Membri
Postari: 1,954
Inregistrat pe: 13-April 08
Membrul Nr.: 42,669



Adriana, ai cumparat vreodata sparanghel congelat? Cum e?
Dupa ce am cumparat la borcan ( bani aruncati), mi-a fost teama sa-l incerc pe cel congelat.
Rulada arata superb, felicitari.


Vin si eu cu o reteta care-mi place pe doua considerente:
-e bun, ca, daca n-ar fi, nimic altceva nu ar mai conta;
-se face usor si repede in ziua cu pricina, ca tot ce trebuie facut e sa-l pui la cuptor.

Pregatesc o mana-doua de crutoane ( cu oarece picaturele de ulei de masline, doi stropi de balsamic, sare, doua fire de cascaval ras,verdeturi uscate din belsug, dupa preferinta, si le las la cuptor pana se usuca bine si capata culoare frumoasa, apoi le las la racit).
Sparanghelul il tai segmente ( spal, arunc cotor, desigur), il pun intr-o strecuratoare si-i torn o clocoteala de apa (mai putin peste varfuri, ca-s fragede rau si nu trebuie oparite).
Tai bucatele de sunca slaba (ham, sunca de Praga).
Bat niste oua cu un praf de sare, piper, un strop de lapte si altul de smantana ( aici e momentul sa adaugam condimentele favorite).
Ung cu unt castronase individuale rezistente la foc si incep " imparteala": in fiecare castronas pun crutoane, bucatele de ham si sparanghel, cu varfurile neoparite cu tot, iar cateva crutoane, apoi torn oole si presar cascaval ras.
Peste noapte ( sau peste zi), castronasele stau la frigider, acoperite frumos, si crutoanele-si fac datoria, incep sa absoarba lichidul si sa se-nfoieze cu indreptatita mandrie.
Singura grija acum, inainte de masa, este sa las castronasele jumatate de ora la temperatura camerei, apoi sa le pun in cuptorul incalzit,la foc vioi, pana cand se-ncheaga oul si prinde o culoare frumoasa.


--------------------
Question: What would it be like to feel no envy, jealousy, regret, guilt, shame, blame, or hatred?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Apr 21 2008, 07:49 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



CITAT(Strugurel @ Apr 21 2008, 12:12 AM) *
Adriana, ai cumparat vreodata sparanghel congelat? Cum e?

E bun, doar ca n-are crocantetea rolleyes.gif celui proaspat, acum ca aici e vremea lui e pacat sa-l iau congelat daca il gasesc proaspat, congelat il iau rar de la cel care aduce acasa produsele congelate, cind am vreo pofta si nu se mai gaseste proaspat.

CITAT(Strugurel @ Apr 21 2008, 12:12 AM) *
Dupa ce am cumparat la borcan ( bani aruncati), mi-a fost teama sa-l incerc pe cel congelat.

Am avut si eu o data curiozitatea asta si l-am cumparat pe cel alba la borcan, exact bani aruncati, n-avea nici un gust, si mie ala alb imi place enorm, problema e ca aici in zona mea se gaseste destul de dificil.

CITAT(Strugurel @ Apr 21 2008, 12:12 AM) *
Vin si eu cu o reteta care-mi place pe doua considerente:
-e bun, ca, daca n-ar fi, nimic altceva nu ar mai conta;
-se face usor si repede in ziua cu pricina, ca tot ce trebuie facut e sa-l pui la cuptor.

Pregatesc o mana-doua de crutoane ( cu oarece picaturele de ulei de masline, doi stropi de balsamic, sare, doua fire de cascaval ras,verdeturi uscate din belsug, dupa preferinta, si le las la cuptor pana se usuca bine si capata culoare frumoasa, apoi le las la racit).
Sparanghelul il tai segmente ( spal, arunc cotor, desigur), il pun intr-o strecuratoare si-i torn o clocoteala de apa (mai putin peste varfuri, ca-s fragede rau si nu trebuie oparite).
Tai bucatele de sunca slaba (ham, sunca de Praga).
Bat niste oua cu un praf de sare, piper, un strop de lapte si altul de smantana ( aici e momentul sa adaugam condimentele favorite).
Ung cu unt castronase individuale rezistente la foc si incep " imparteala": in fiecare castronas pun crutoane, bucatele de ham si sparanghel, cu varfurile neoparite cu tot, iar cateva crutoane, apoi torn oole si presar cascaval ras.
Peste noapte ( sau peste zi), castronasele stau la frigider, acoperite frumos, si crutoanele-si fac datoria, incep sa absoarba lichidul si sa se-nfoieze cu indreptatita mandrie.
Singura grija acum, inainte de masa, este sa las castronasele jumatate de ora la temperatura camerei, apoi sa le pun in cuptorul incalzit,la foc vioi, pana cand se-ncheaga oul si prinde o culoare frumoasa.

Superba, multumesc mult, cum mai cumpar cum o fac, crutoanele nu-mi lipsesc niciodata din casa si sunca la fel smile.gif Revin cu poze si impresii smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kate
mesaj Apr 21 2008, 10:55 AM


*********


Grup: Membri
Postari: 1,954
Inregistrat pe: 13-April 08
Membrul Nr.: 42,669



Ma bucur ca te tenteaza, Adriana. Astept impresiile.


--------------------
Question: What would it be like to feel no envy, jealousy, regret, guilt, shame, blame, or hatred?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kate
mesaj Apr 21 2008, 07:23 PM


*********


Grup: Membri
Postari: 1,954
Inregistrat pe: 13-April 08
Membrul Nr.: 42,669



Vazui la Aliza acum ca a specificat jetul de apa dupa ce a fiert sparanghelul si mi-am adus aminte ca am uitat sa spun asta:
dupa ce il oparesc, Adriana, il trec si eu printr-un jet de apa rece.
Of! Acum chiar ca le-am spus pe toate.


--------------------
Question: What would it be like to feel no envy, jealousy, regret, guilt, shame, blame, or hatred?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Apr 22 2008, 08:41 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



CITAT(Strugurel @ Apr 21 2008, 07:23 PM) *
Vazui la Aliza acum ca a specificat jetul de apa dupa ce a fiert sparanghelul si mi-am adus aminte ca am uitat sa spun asta:
dupa ce il oparesc, Adriana, il trec si eu printr-un jet de apa rece.
Of! Acum chiar ca le-am spus pe toate.

Da, asta ca sa-i mentii culoarea verde, dar dupa umila mea parere e o operatie de facut atunci cind il servesti imediat numai cu un pic de ulei deasupra sau cu oua fierte tari, daca continui sa il gatesti la cuptor, in orez sau altfel, e o operatie inutila, tot parerea mea smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kate
mesaj Apr 22 2008, 06:08 PM


*********


Grup: Membri
Postari: 1,954
Inregistrat pe: 13-April 08
Membrul Nr.: 42,669



Eu il dau prin jetul al' rece si de teama sa nu ajunga moale ca cel de la borcan (m-a speriat rau borcanu', asa minune mai rar!).


--------------------
Question: What would it be like to feel no envy, jealousy, regret, guilt, shame, blame, or hatred?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DADI.
mesaj Apr 24 2008, 06:35 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,856
Inregistrat pe: 12-July 06
De la: Oradea
Membrul Nr.: 32,862



Azi am primit direct din Italia o gramada de sparanghel salbatic (bine zic?), adica e cules direct de la munte. E mai subtire decat sparanghelul cultivat dar aroma e super. Am mai primit si altadata dar nu in cantitate asa de mare.

Imagine Atasata


Acum ma apuc sa-l curat.
Va rog sa-mi spuneti ce imi sugerati sa fac cu el?
Pot sa pun si la congelator? Cum?


PS. Am postat bine intrebarile aici? unsure.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kate
mesaj Apr 24 2008, 07:22 PM


*********


Grup: Membri
Postari: 1,954
Inregistrat pe: 13-April 08
Membrul Nr.: 42,669



Dadi, eu l-as imparti cu o prietena.
In cazul in care n-as avea amici doritori ( ca multi nu mananca de toate cele), as incerca si o congelare, ca nu l-as dovedi intr-o zi.
L-as spala, i-as taia cotoarele ( iau unul, il tin de capete si-l curbez pana se rupe, acolo unde vrea el sa se rupa. Ala-i semnul ca la lungimea aceea trebuie taiati toti).L-as opari,mai multa apa pe tulpinite,mai putina pe varfuri, ca sa-si pastreze culoarea, cum a spus Adriana.Intrucat, mititel fiind, s-ar putea sa fie si mai fraged, eu l-as pune repede in apa fooarte rece, cu cuburi de gheata, nu care cumva sa se coaca apoi, scurs bine, l-as congela.
Cu siguranta c-ar putea fi congelat fara sa fie oparit, ca-i fraged, dar, neoparit, isi schimba culoarea.O prietena mi-a zis ca ea pune in apa in care fierbe pastaile, de la bun inceput, un varf de bicarbonat si-si pastreaza vie culoarea verde.Daca merge la fasolea verde, cum spune ea ( eu n-am incercat inca), tre' ca merge si la pastrat culoarea sparanghelului.

Retete sunt si aici, si la in imagini.Alege si tu ce-ti face cu ochiul.De bun, e foarte bun, indiferent de reteta.Sa ai grija sa nu-l fierbi prea mult, lasa-l al dente.

P.S. Eu n-am mai vazut asa sparanghel pana acum.


--------------------
Question: What would it be like to feel no envy, jealousy, regret, guilt, shame, blame, or hatred?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Apr 24 2008, 08:31 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Eu dintr-asta n-am mai gatit pina acum dar banuiesc ca se poate folosi odata ce l-ai fiert in toate retetele prezentate aici smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 21st October 2014 - 05:47 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare