![]() ![]() |
Aug 14 2006, 05:01 PM
Trimis la
|
|
![]() Master of disaster Grup: Membri Postari: 1,752 Inregistrat pe: 21-December 04 De la: Piatra Neamt (Neamt) Membrul Nr.: 19,669 |
Pe acest topic o sa vb cu adminii sa grupam toate informatiile care o sa le puna fiecare, la cate un reply, sa fie centralizate in acest fel. --------------------- Incep cu un ordin al Ministerului Agriculturii, cu privire la ciumpercile noastre, din Romania : Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale ORDIN Nr. 246 din 14 aprilie 2006 pentru stabilirea Listei ciupercilor comestibile din flora spontană a căror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise Publicat în: Monitorul Oficial Nr. 367 din 27 aprilie 2006 În temeiul art. 12 din Legea nr. 30/2006 privind regulile de sănătate publică la folosirea ciupercilor din flora spontană, văz nd Referatul de aprobare nr. 164.720 din 17 martie 2006, în baza art. 9 alin. (6) din Hotăr rea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: Art. 1 - Se aprobă Lista ciupercilor comestibile din flora spontană a căror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Art. 2 - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Rom niei, Partea I. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Gheorghe Flutur Anexă*) *) Anexa este reprodusă în facsimil. LISTA ciupercilor comestibile din flora spontană a căror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise Nr. crt. Denumirea ştiinţifică denumirile populare observatii 1. Boletus edulis , Minătarcă , Hrib cenuşiu 2. Boletus aereus , Hrib negru , Pitarca , Pitoancă 3. Boletus luteus , Pita , Turta vacii 4. Boletus subtomentosus , Buza caprei 5. Boletus elegans , Untoasa cu inel 6. Boletus luridus , Chitarcă , Pitarcă 7. Boletus badius , Hribul murg 8. Boletus scaber , Chitarcă , Burete de mesteacăn , Burete călugăresc 9. Cantharellus cibarius , Gălbiorul 10. Amanita caesarea , Buretele domnesc , Crăiţa 11. Agaricus campestris , Ciuperca de gunoi , Şampinionul Pălăria uneori maronie se poate confunda cu Amanita Phalloides - Buretele viperei, care este otrăvitoare 12. Agarius silvatica , Ciuperca de pădure La ciupercile tinere, pălăria se poate confunda cu pălăria amanitelor otrăvitoare 13. Agaricus arvensis , Ciuperca de camp , Ciuperca oilor 14. Lepiota procera , Pălăria Şarpelui , Buretele Şerpesc , Parasolul 15. Lepiota naucina , Buretele alb al porumbeilor Ciupercile tinere se pot confunda cu amanitele albe otrăvitoare 16. Russula cyanoxantha , Vineţica porumbeilor 17. Russula aurata , Hulubiţa , Vineţelele 18. Russula vesca , Vineţică 19. Russula alutacea , Painişoară 20. Russula virescens , Vineţica pestriţă 21. Lactarius deliciosus , Raşcovul , Bureţii dulci , Painea pădurii , Raşcovii de brad 22. Lactarius piperatus , Iuţarii , Bureţii iuţi , Buretele lăptos 23. Lactarius volemus , Buretele dulce , Buretele roşu , Raşcovul lăptos 24. Tricholoma georgii , Buretele de mai , Buretele de spin 25. Armillaria mellea , Ghebele , Opinticii 26. Morchella vulgaris , Ciuciuleţii 27. Morchella esculenta , Ciuciulete , Pupi 28. Morchella conica , Zbarciogii 29. Marasmius oreades , Bureţii de rouă , Bureţii de pajişte , Bureciorii 30. Tuber melanosporum , Trufa neagră , Perla neagră 31. Pleurotus ostreatus , Negrişorii , Buretele negru de fag 32. Polyporus squamosus , Păstrăvul de nuc , Păstrăvul de ulm 33. Clavaria botrytis , Bureţii creţi , Creasta cocoşului , Rămurelele 34. Clavaria aurea , Laba ursului , Togmăgiorii 35. Coprinus comatus , Buretele cu perucă , Buretele de cerneală --------------------------------------------------------------------------------------------- un link interesant : http://www.liis.ro/hosted/atestate/ciuperci/totul.htm cam asta a fost. Acuma, poate pune fiecare ce stie despre unii din acestia, eventual poze Acest mesaj a fost editat de nenea Radu: Aug 15 2006, 10:28 AM -------------------- Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
|
|
|
|
Aug 14 2006, 05:27 PM
Trimis la
|
|
![]() Master of disaster Grup: Membri Postari: 1,752 Inregistrat pe: 21-December 04 De la: Piatra Neamt (Neamt) Membrul Nr.: 19,669 |
27 Ciuciulete , Pupi - Morchella esculenta
rom. burete, burete de bubă, ciuciulete, popi, pupi, zbârciog, zmârcioc engl. morelfr. morille comestible, morille conique Ciupercă comestibilă cu pălăria brună sau negricioasă, zbârcită, cărnoasă, cu aspect de ceară, cu piciorul alburiu sau roşietic, scurt, gros şi gol înăuntru Carnea este albă, fragedă cu gust şi miros plăcut Creşte izolat sau în grupuri pe terenurile nisipoase ale pădurilor luminate sau pajiştilor mai umbrite Perioada : Mai-iunie 28 Zbarciogul - Morchella conica 26 Ciuciuletii - Morchella vulgaris ------------------------------------------------------ a nu se confunda cu : Zbârciogul gras - Gyromitra esculenta - TOXIC !!!!!! Are pălăria globuloasă sau diformă, alcătuită din numeroase pliuri lobate ca nişte circumvoluţiuni de culoare brună-castanie până la brună-negricioasă Acest mesaj a fost editat de nenea Radu: Aug 15 2006, 01:46 PM
Imagini Atasate
-------------------- Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
|
|
|
|
|
|
|
Aug 14 2006, 05:32 PM
Trimis la
|
|
9 Gălbiorii - Cantharellus cibarius
rom. bureţii galbeni, gălbenele, unghia babei, urechea babei, urechiuşă engl. chanterelle, chantarelle, yellow mushroomsfr. chanterelle comestible Au pălăria de culoare galbenă, în tinereţe boltită, cu marginile regulate răsfrânte în jos, iar la maturitate de forma unei pâlnii cu marginile încreţite Lamele au aceeaşi culoare ca pălăria, sunt groase Carnea gălbiorilor este aurie, tare, fibroasă, rareori este atacată de viermi Cresc în grupuri prin păşuni şi păduri de răşinoase şi foioase Perioada :Iunie-noiembrie Acest mesaj a fost editat de nenea Radu: Aug 15 2006, 08:06 AM -------------------- Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
|
|
|
|
Aug 14 2006, 05:34 PM
Trimis la
|
|
rom. burete negru, burete-păstrăv, găinuşa pădurii, negrişori, păstrăvi engl. oyster mushroomsfr. pleurote en huître Pălăria semicirculară, cenuşie, cenuşie-brună până la negricioasă, cu lamele albe, cu sporii albi şi cu piciorul scurt, excentric şi acoperit cu perişori ţepoşi spre bază Carnea este albă, fragedă şi cu miros de făină; gust dulce, plăcut Creşte în tufe de câte 8-12 exemplare suprapuse pe trunchiurile foioaselor, mai ales pe fagi, plopi, ulmi, tei, mesteceni Perioada :Octombrie-februarie Acest mesaj a fost editat de nenea Radu: Aug 15 2006, 08:07 AM -------------------- Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
|
|
|
|
Aug 14 2006, 05:36 PM
Trimis la
|
|
![]() Am buburuza!!! Grup: Membri Postari: 5,929 Inregistrat pe: 15-June 05 De la: Deutschland Membrul Nr.: 24,853 |
|
|
|
|
Aug 14 2006, 05:37 PM
Trimis la
|
|
1 Hribul - Boletus edulis
rom. mânătarcă, mitarcă, pitarcă, pâinea pădurii engl. cep, cepe, squirrel's bread, edible boletus fr. cèpe Are pălăria aproape globuloasă şi cu marginile trecute peste creştetul piciorului în tinereţe, iar apoi devine semisferică, cărnoasă, cu cuticula brun-deschis până la brun-cenuşie, puţin cleioasă pe timp umed Pe faţa inferioară se găsesc tuburile sporifere, albe apoi galbene-verzui Carnea este albă cu gust plăcut, la bătrâneţe se înmoaie Creşte prin pădurile de foioase şi de răşinoase, prin luminişuri şi pajişti Perioada : Iunie-noiembrie -------------------------------- 2 Hribul negru, Pitarca, Pitoanca- Boletus edulis -------------------------------- 3 Pita, Turta Vacii - Boletus edulis -------------------------------- 6 Chitarca , Pitarca - Boletus luridus rom. chitarca engl. rought boletusfr. bolet blême Pălărie globuloasă şi boltită la tinereţe, iar apoi plan-convexă Cuticulă de culoare măslinie până la ruginie, lipicioasă pe vreme umedă.Tuburile sporifere sunt galbene, apoi verzui şi cu porii mici, roşiatic-portocalii sau roşii, care se pătează în albastru la atingere Carnea albă-gălbuie este moale, cu miros plăcut, prin rupere se înverzeşte Creşte prin pădurile de foioase şi de răşinoase Perioada : Iunie-octombrie -------------------------------- 8 Chitarca , Burete de mesteacan, Burete calugaresc - Boletus scaber rom. burete de mesteacăn, burete călugăresc engl. fr. bolet rude Are pălăria semisferică, bombată în tinereţe şi apoi convexă Cuticula brună, brună-castanie este puţin lipicioasă pe vreme umedă· Tuburile sporifere sunt albicioase-cenuşii; carnea albă devine roşiatică, albăstruie sau verzuie prin rupere; prin fierbere sau uscare se înnegreşte· Creşte prin pădurile de răşinoase şi de foioase, mai ales de mesteacăn Perioada : Iunie-octombrie [quote name='petunie' date='Aug 14 2006, 06:51 PM' post='240913'] 7 Boletus badius intalnit si ca Xerocomus badius-Hribul murg Engl.:marones Fr.:bolet bai ~Are palaria aproape globuloasa in tinerete si apoi sferica si bombata,cu adancitura centrala ~Cuticula bruna,bruna-castanie este putin lipicioasa pe vreme umeda ~Carnea este alba sau galben-aurie,prin rupere se albastreste ~Creste prin padurile de rasinoase ~Iulie-Octombrie Acest mesaj a fost editat de Adriana Nicoleta: Aug 16 2006, 09:39 AM
Imagini Atasate
-------------------- Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
|
|
|
|
Aug 14 2006, 05:41 PM
Trimis la
|
|
25 Ghebele - Armillaria mellea
e cea mai culeasa de pe la noi , pun doar pozele : Acest mesaj a fost editat de nenea Radu: Aug 15 2006, 08:09 AM
Imagini Atasate
|
|
|
|
Aug 14 2006, 05:43 PM
Trimis la
|
|
16 Vineţica porumbeilor - Russula cyanoxantha
rom. hulubiţele, vineţica porumbeilor engl. russulafr. russule charbonnière Pălărie globuloasă, adâncită la centru, cu marginile răsucite Cuticula striată, uşor separabilă de carne, se desprinde în fâşii, este diferit colorată în purpuriu-violaceu, violet închis, brun, brun-roşcat, verzui-albăstrui, prezentând radiaţii vii ca penajul porumbeilor· Lamelele sunt albe, destul de strânse, se pot îndoi fără să se rupă Carnea albă şi rozie are gust dulceag, lamele albe, rotunjite la capete Creşte prin păduri de răşinoase şi foioase, în special în cele de fag Perioada : Iunie-octombrie 17 Hulubita, Vinetelele - Russula aurata 18 Vinetica - Russula vesca 19 Painisoare - Russula alutacea 20 Vinetica pestrita - Russula virescens Acest mesaj a fost editat de nenea Radu: Aug 15 2006, 02:59 PM
Imagini Atasate
|
|
|
|
Aug 14 2006, 05:49 PM
Trimis la
|
|
Trâmbiţa piticilor - Craterellus cornucopioides - Nu este in lista !!!!
rom. trâmbiţa piticilor engl. black tumpetsfr. craterelle d'abondance, trompette des morts Pălăria are forma unei pâlnii goale pe dinăuntru, până la baza piciorului Înăuntru pâlnia este de culoare brun-negricioasă, puţin solzoasă iar la exterior de un cenuşiu mai mult sau mai puţin închis Carnea este neagră, cu miros plăcut, apreciată Se întâlneşte prin păduri de fag, uneori din abundenţă dar nu an de an perioada : August-octombrie Acest mesaj a fost editat de nenea Radu: Aug 15 2006, 08:12 AM -------------------- Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
|
|
|
|
Aug 14 2006, 06:31 PM
Trimis la
|
|
![]() Am buburuza!!! Grup: Membri Postari: 5,929 Inregistrat pe: 15-June 05 De la: Deutschland Membrul Nr.: 24,853 |
Cateva poze cu unii dintre ei.
13 Agaricus arvensis sau Psalliota arvensis-Ciuperca de camp;Ciuperca oilor Fr.:psalliote des jachères ~Palaria ovoida,globuloasa,semisferica si in final plana,boltita in varf ~Cuticula este alba,alburie-galbena,pana la cenusie-bruna deschis ~Lamelele albe devin albe-rozalii si apoi brun-negricioase ~Carnea tare si alba are gust placut si miros de migdale ~Creste prin pasuni,paduri luminate,livezi si gradini ~Iunie-Noiembrie
Imagini Atasate
|
|
|
|
Aug 14 2006, 06:46 PM
Trimis la
|
|
11 Agaricus campestris -Ciuperca de gunoi ;Şampinionul;chitarca;mitarca;ciuperca rosie;tiganeasca;nana
Engl.:meadow mushroom,field mushroom Fr.:psaliotte des prés ~Are palaria globuloasa si cu marginile indoite in interior in tinerete,iar apoi convexa,plana ~Cuticula alburie,galben-aurie,uneori acoperita cu solzi fini,bruni ~Carnea alba,devine roz sau bruna prin rupere(astia cred ca is aia ce i-am gasit eu in gara azi) ~Creste in grupuri pe pajisti,pasuni,gradini,locuri gunoite;cultivata ~Iunie-Noiembrie Nenea Radu: completari la agaricus campestris (by the way, Petunica, ce ai gasit tu pe la calea ferata , clar e o ciumperca de gunoi - parerea mea ) mai pun ceva poze : ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Observatii : Palaria uneori maronie poate fi confundata cu Amanita Phalloides - Buretele Viperei, - Otravitoare Acest mesaj a fost editat de Adriana Nicoleta: Aug 16 2006, 09:31 AM
Imagini Atasate
|
|
|
|
Aug 14 2006, 06:55 PM
Trimis la
|
|
21 Lactarius deliciosus -Raşcovul;Bureţii dulci ;Painea pădurii;Raşcovii de brad ;pastrav de padure;opintica
Engl.:orange agaric;saffron milk cap Fr.:lactaire délicieux ~Palaria convexa apoi putin adancita la mijloc,cu marginile rasucite spre interior,crapate la cele batrane ~Cuticula este galben-rosiatica pana la galben-bruna,cu nuante mai inchise la centru;lamelele portocalii devin verzui prin lovire ~Carnea usor acra in stare cruda ~Cresc in paduri de rasinoase si de fag luminate,pe pajisti ~August-Noiembrie
Imagini Atasate
|
|
|
|
Aug 14 2006, 06:56 PM
Trimis la
|
|
![]() Academic Chef Grup: Membri Postari: 1,482 Inregistrat pe: 11-March 03 De la: dAu La Kuaie Membrul Nr.: 6,867 |
Foarte buna initiativa. Trebuie sa recunosc ca sunt surprinsa de cate ciuperci comestibile exista, desi pe unele, daca le-as vedea in padure as zice sigur ca sunt "bolunde"
|
|
|
|
Aug 14 2006, 06:57 PM
Trimis la
|
|
![]() Bucataras Grup: Membri Postari: 152 Inregistrat pe: 21-December 05 De la: Bucuresti Membrul Nr.: 29,499 |
Cred ca plec la cules,prea mi-ati facut chef de cutreierat paduri cu pozele astea...
|
|
|
|
Aug 14 2006, 07:04 PM
Trimis la
|
|
4 Boletus subtomentosus-Buza caprei
Fr.:bolet vélouté ~Palaria are marginile rasucite in jos ~Cuticula galbuie-maslinie, pana la brun-cenusie,la maturitate este brazdata de crapaturi verzui-galbene ~Carnea alba cu nuante galben si rosiatice,cu gust dulce ~Creste prin padurile cu rasinoase si foioase,izolata sau in grupe ~Iulie -Octombrie
Imagini Atasate
|
|
|
|
Aug 14 2006, 09:44 PM
Trimis la
|
|
![]() Otti Grup: Membri Postari: 3,662 Inregistrat pe: 12-February 04 De la: Berlin Membrul Nr.: 11,851 |
dar denumirea romaneasca?...pe cateva le stiu dar unele pauza mare
nea Radu ghebele se mai numesc si popinci? -------------------- ��Arriba! �Arriba! ��ndale! ��ndale!�
Viata-i grea zilele-s putine, daca poti traieste bine |
|
|
|
Aug 14 2006, 10:17 PM
Trimis la
|
|
|
micro Bucatar Grup: Membri Postari: 13 Inregistrat pe: 10-October 05 De la: In afara Romaniei Membrul Nr.: 28,306 |
Am o prietena ce mi-a dat si mie o punga, si mi-a recomandat sa-i pap astfel, caci chipurile asa ar fi deliciosi! Ii speli, usuci/scurgi de apa, dupa care ii tavalesti fara mila prin faina ! Au fost deliciosi! Acest mesaj a fost editat de Bleumarina: Aug 14 2006, 10:19 PM -------------------- Animals are reliable, full of love, true in their affections, predictable in their actions, grateful and loyal. Difficult standards for people to live up to.
- Alfred A. Montapert |
|
|
|
Aug 14 2006, 10:38 PM
Trimis la
|
|
Dupa ce mi-am belit ochii la ciupercile scrise de nenea Radu,am plecat la plimbare cu fiu-miu sa vedem trenul in gara
Uite peste ce am dat acolo: Nu stiu ce soi sunt,in orice caz le-am luat acasa impreuna cu mai cateva ce le-am gasit intr-alt loc,si le-am operat Alea ce s-au inrosit inauntru dupa ce le-am taiat sunt cele pe care le-am gasit in alt loc.cand le-am taiat au fost albe,si secunda dupa secunda se faceau tot mai rosii Crenguta aia cu ghinda sunt flori pentru tati Acum trebuie sa mai descopar ce soiuri de ciuperci sunt astea,ca incepe sa-mi placa joaca asta.
Imagini Atasate
|
|
|
|
Aug 15 2006, 07:45 AM
Trimis la
|
|
gata Petunika, pune frana un picutz, sa ne organizam
vreau sa desfac tot ce ai pus tu pe cate un reply la fiecare specie, sa pun in fata numarul de ordine de la lista de la inceput, sa fie mai usor sa le identificam, si as vrea sa ne limitam la lista aceea pentru inceput, in asa fel ca atunci cand scrie cineva cate ceva despre o specie, sa putem lipi acolo, si in acelasi timp sa ramana totusi un topic util, nu numai niste poze aruncate aiurea -------------------- Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
|
|
|
|
Aug 15 2006, 10:21 AM
Trimis la
|
|
(nenea Radu @ Aug 15 2006, 08:45 AM) [snapback]240991[/snapback] gata Petunika, pune frana un picutz, sa ne organizam vreau sa desfac tot ce ai pus tu pe cate un reply la fiecare specie, sa pun in fata numarul de ordine de la lista de la inceput, sa fie mai usor sa le identificam, si as vrea sa ne limitam la lista aceea pentru inceput, in asa fel ca atunci cand scrie cineva cate ceva despre o specie, sa putem lipi acolo, si in acelasi timp sa ramana totusi un topic util, nu numai niste poze aruncate aiurea Sorry,fac imediat edit La mine erau in ordine alfabetica aranjate |
|
|
|
| Reclama |
Trimis la
#
|
|
Google Ads |
|
|
|