Bine ai venit vizitatorule. Te rugam sa alegi una din optiunile de mai jos:
( AUTENTIFICARE | INREGISTRARE )
![]() ![]() |
|
AtenÅ£ie PREMII! Trimite un SMS în perioada 6.09–31.12.2010, care să conÅ£ină codul de pe flacoanele UNIVER la numărul scurt 1867, cu taxă normală. Zilnic 1 card DOMO de 300 RON. Săptămânal un LCD LG 107 cm. MARELE PREMIU, un autoturism Dacia Duster la 15.01.2011 prin tragere la sorÅ£i din toate codurile înregistrate prin SMS. InformaÅ£ii detaliate ÅŸi regulamentul concursului pe www.univer.ro |
|
Sep 7 2007, 08:30 AM
Trimis la
|
|
|
. Grup: Membrii de onoare Postari: 25,863 Inregistrat pe: 12-March 02 Membrul Nr.: 2,760 |
http://www.culinar.ro/forum/index.php?s=&a...st&p=372440 eu si cu Anat dezvoltam subiectul despre acest fel de drojdie naturala si ce se poate obtine cu ea conform celor scrise in aceasta carte ![]() Comparativ cu celalalt despre care am vorbit eu pe larg acesta e mai moale, celalalt e tare ca un aluat, asta e ca o pastella, aproximativ. In prima zi: Se amesteca 50 de grame de apa calduta cu 50 de grame de faina integrala (francezii o numesc complète T150). ![]() Se lasa sa fermenteze 24 de ore acoperita cu film transparent, la temperatura camerei. A doua zi: Se amesteca 100 de gr de apa cu 100 de grame de faina alba ( francezii o numesc T65) si 20 de grame de zahar. ![]() Se adauga amestecul de dinainte si se amesteca bine. ![]() Se lasa sa fermenteze 24 de ore acoperit cu film transparent la temperatura camerei. ![]() A treia zi: Se amesteca 200 de gr de faina alba ( francezii o numesc T65) cu 200 de gr de apa. ![]() Se adauga amestecul de dinainte si se amesteca bine. ![]() Se lasa sa fermenteze 12 ore acoperita cu film transparent, la temperatura camerei. ![]() Drojdia naturala lichida e gata si se poate folosi. Se poate pastra intr-o cutie inchisa ermetic in frigider 8 zile, dupa care e preferabil sa se reimprospateze cu procedeul din a treia zi. Asta e inceputul, eu voi reveni cu baghetta facuta cu aceasta drojdie iar Anat va continua cu reimprospatarea si restul sfaturilor pentru ca o cunoaste mai bine |
|
|
|
Sep 8 2007, 05:16 AM
Trimis la
|
||||
![]() Big Chef Grup: Members Postari: 737 Inregistrat pe: 13-August 04 De la: Canada Membrul Nr.: 16,264 |
La ceea ce a scris deja Adriana despre levain mai adaug si eu cateva amanunte care mi se par interesante.
Pentru reimprospatarea drojdiei eu am folosit diverse faini : de secara, combinatie de 6 grane, de epautre, de hrisca sau integrala si cu toate a iesit bine. Cand nu am in plan sa fac prea multa paine improspatez levain-ul cu o cantitate mica de apa si faina, gen 75 g din fiecare. Cand vreau sa fac mai multa si vine vremea sa hranesc drojdia pun 150-200 g de apa si tot atata faina; se poate merge pana la a pune aceeasi greutate de faina si apa ca cea a drojdiei. De exemplu : drojdia cantareste 800 g si se improspateaza cu 400 g faina + 400 g apa. Ideea este ca se poate ajusta in functie de cat de mult planuim sa-l folosim. Eu l-am folosit si la cozonac. In carte, Eric Kayser precizeaza ca : - toate retetele au fost testate cu o masina de paine; dealtfel, la fiecare reteta este indicat si programul pe care se poate face/coace �n masina. - folosirea drojdiei lichide intr-o masina de paine conform retetelor sale, nu prezinta nici o dificultate - cantitatea drojdiei lichida reprezinta 20% din cea a fainii- de ex pentru 500 g de faina se intrebuinteaza 100 g de drojdie (levain). - daca vreti sa folositi drojdia lichida intr-o reteta data de fabricantul masinii de paine, calculati astfel cantitatea de apa necesara : scadeti din cantitatea de lichid ceruta in reteta, jumatate din greutatea drojdiei utilizata (drojdia fiind compusa in parti egale din apa si faina). Exemplu : reteta cere 320 ml de apa pentru 500 g faina. Daca folositi drojdia lichida (levain) aveti nevoie de : 500 g faina, 100 g drojdie lichida si 270 ml apa (320 � 100/2). Cantitatile de faina date de fabricant raman aceleasi. Si acum una din retetele de pizza pe care am refacut-o asta seara si care este excelenta. La pizza �paisse au jambon 400 g faina 75 g drojdie lichida 2 linguri de ulei de masline 10 g de drojdie proaspata 5 g de sare 24 cl (204 ml) apa calduta Pentru garnitura 150 g sunca 150 g rosii ( o rosie mijlocie) 100 g ciuperci 100 g piure de rosii 100 g emmental 1 lingura de ulei de masline condimentat cu ardei iute Drojdia se dizolva in 100 ml de apa calduta si se lasa sa fermenteze 10 minute. Faina si sarea se amesteca, se face o gaura la mijloc, se pune drojdia lichida (levain), uleiul, drojdia dizolvata-n apa si restul de apa. Se framanta cca 20 de minute pana cand aluatul devine ferm. Se pune intr-un castron, se acopera cu un servet umed si se lasa sa creasca la temperatura camerei timp de 1h30. Se da drumul la cuptor la 260C. Se pune aluatul pe masa infainata, se framanta usor si se intinde pana are diametrul de 26 cm. Se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt. Rosia se taie in rondele, sunca si ciupercile (curatate) se toaca. Se acopera pizza cu piureul de rosii pana la 1 cm de margine. Se pun rondelele de rosii, sunca, ciupercile si se acopera totul cu emmentalul ras. Se pune tava in cuptor si se lasa la copt 15-17 minute. Cand este gata se scoate pizza din cuptor si se unge cu un pic de ulei condimentat. Am framantat aluatul in masina de paine, l-am lasat la crescut ceva mai mult de 1h30 ca a trebuit sa plec de acasa, n-am pus ciuperci din cauza de fiu care nu le mananca Cam asta e deocamdata, am sa mai revin si cu ceva retete de paine -------------------- Il n'existe que deux choses infinies, l'univers et la bêtise humaine... mais pour l'univers, je n'ai pas de certitude absolue. Albert Einstein
|
|||
|
|
||||
|
|
|
Sep 12 2007, 02:08 PM
Trimis la
|
|
![]() made in Brasov Grup: Members Postari: 594 Inregistrat pe: 27-October 06 De la: Brasov Membrul Nr.: 34,576 |
Wow. Excelenta drojdia asta. As vrea sa o incerc si eu, dar, citind, m-a pleznit in crestetul capului problema. Eu nu am vazut prin magazine decat urmatoarele tipuri de faina: Faina alba 000, faina de patiserie, faina de cozonac. Habar nu am care sunt diferentele intre ele (daca este vreuna). Cred ca as putea gasi faina integrala la magazinele naturiste. Deci ... merge cu faina alba 000 ??
|
|
|
|
Sep 12 2007, 03:45 PM
Trimis la
|
|
![]() Dulcinea del Toboso Grup: Membrii de onoare Postari: 23,459 Inregistrat pe: 10-July 02 De la: Germany Membrul Nr.: 3,966 |
Si nemtii fac asa ceva,îl numesc Sauerteig,si se poate cumpara de la brutarie
Si cica se poate si congela -------------------- |
|
|
|
Sep 12 2007, 04:52 PM
Trimis la
|
|
|
. Grup: Membrii de onoare Postari: 25,863 Inregistrat pe: 12-March 02 Membrul Nr.: 2,760 |
Maya, sauertaigul nu e ala pe care l-am facut eu si l-am povestit indelung? Asta e mai simpla si mai simplu de improspatat si e lichida, nu ca un aluat cum e celalalt. |
|
|
|
Sep 12 2007, 06:21 PM
Trimis la
|
|
![]() Dulcinea del Toboso Grup: Membrii de onoare Postari: 23,459 Inregistrat pe: 10-July 02 De la: Germany Membrul Nr.: 3,966 |
adriana,reteta exacta a Sauerteig-ului nu o stiu,ca sincerea sa fiu,nu ma intereseaza.Pentru mine,o nerabdatoare,m-ar termina amestecatul asta.Stiu doar ca se face din faina de asta mai închisa,si cum ziceam cam acelasi procedeu..nush de cîte ori se repeta toata afacerea la temperatura camerei,apoi se tot împrospateaza..etc..deci nici o metoda nu ma intereseaza,pentru mine sînt toate la fel..si a ta,si asta mai molicica,sau aia aluatul aia de-l fac nemtii
Pe aici circulau o gramada de aluaturi din astea si dulci,unele se numeau Hermann,altele aveau un nume de vreun sfînt,sau avea o denumire religioasa,nu mai retin.Si se dadeau pui de aluat prin vecini,sa-i duca fiecare faima aluatului,si sa-l înmulteasca-sa dea mai departe..mie mi-e bleah de aluaturile astea,nush de ce.Am citit ca pîna se termina procedeul se fac basici,fermenteaza,miroase..si cred ca de asta am prins un greu de ele..egal dulce sau sarat -------------------- |
|
|
|
Sep 12 2007, 11:21 PM
Trimis la
|
|
|
(MAYA @ Sep 12 2007, 06:21 PM) [snapback]377221[/snapback] Pe aici circulau o gramada de aluaturi din astea si dulci,unele se numeau Hermann,altele aveau un nume de vreun sfînt,sau avea o denumire religioasa,nu mai retin.Si se dadeau pui de aluat prin vecini,sa-i duca fiecare faima aluatului,si sa-l înmulteasca-sa dea mai departe..mie mi-e bleah de aluaturile astea,nush de ce.Am citit ca pîna se termina procedeul se fac basici,fermenteaza,miroase..si cred ca de asta am prins un greu de ele..egal dulce sau sarat Minunea asta circula si pe aici periodic, a avut-o si sora-mea. |
|
|
|
Sep 14 2007, 09:57 AM
Trimis la
|
|
|
Master of disaster Grup: Members Postari: 3,319 Inregistrat pe: 26-October 04 Membrul Nr.: 18,050 |
Adriana si Anat,va multumesc din suflet pt.retete,foto si explicatii!
Pentru voi ! Acum m-am intors de la ,imi termin de baut cafeluta , ,dupa care si revin sa studiez si sa pun in practica reteta. Deci pe mai tirziu!
Imagini Atasate
|
|
|
|
Sep 14 2007, 10:00 AM
Trimis la
|
|
|
Laura, iarta-ma, Marco a inceput luni scoala si de atunci in fiecare dupa-amiaza umblu dupa carti si rechizite si inca n-am terminat.
Pozele cu bagheta sunt gata, trebuie numai sa elaborez textu asa ca tu citeste linisitita |
|
|
|
Sep 14 2007, 10:04 AM
Trimis la
|
|
|
Master of disaster Grup: Members Postari: 3,319 Inregistrat pe: 26-October 04 Membrul Nr.: 18,050 |
Adriana,pai sa sti ca si mie imi merge la fel.
Unde mai pui ca pe deasupra imi caut si eu un Job si scriu peste tot "Bewerbungen"(scuze nu stiu cum sa-i spun n RO.) pe la unele firme ma si prezint personal. Deci si la mine timpul este tot mai scurt. Dar cum spui tu,drijdia naturala,Sauerteig la noi-Maya Spor la treaba si n-e auzim indata ce ne lasa timpul |
|
|
|
Sep 14 2007, 11:38 AM
Trimis la
|
|
![]() Master of disaster Grup: Members Postari: 2,366 Inregistrat pe: 24-August 04 De la: Bucuresti Membrul Nr.: 16,515 |
Ma tenteaza sa o fac dar vorba Mayei(cu nerabdare) nu am garantia ca am timp sa o tot verific
Am sa stau aproape sa vad cum va merge voua. Sincer multumesc pentru explicatii si fotografii fetelor Acest mesaj a fost editat de Carmen L: Sep 14 2007, 11:39 AM -------------------- ![]() |
|
|
|
Sep 14 2007, 11:41 AM
Trimis la
|
|
|
Carmen, ai nevoie de 2 minute pe zi
|
|
|
|
Sep 14 2007, 12:27 PM
Trimis la
|
|
![]() Master of disaster Grup: Members Postari: 2,366 Inregistrat pe: 24-August 04 De la: Bucuresti Membrul Nr.: 16,515 |
Teama mea este ca in timp (cand nu ai timp de ea )sa se strice sau vorbesc prostii?
caci imi surade metoda. Luna noua faina integrala gasesti la orice plafar si de orice fel de cereale sper sa gasesti si tu in Brasov. Acest mesaj a fost editat de Carmen L: Sep 14 2007, 12:30 PM -------------------- ![]() |
|
|
|
Sep 14 2007, 12:38 PM
Trimis la
|
|
|
Despre asta eu nu pot spune cite zile se pastreaza fara a o improspata, o asteptam pe Anat ca ea a pastrat-o, eu am facut-o si folosit-o toata apoi.
Dar cealalta, de consistenta aluatului, pe care am povestit-o cu lux de amanunte, eu o pastram o saptamina si chiar doua in frigider, dupa care o reimprospatam. |
|
|
|
Sep 15 2007, 06:11 PM
Trimis la
|
|
|
Ah ja!
In sfirsit ajung sa citesc si sa pun in practica reteta drojdiei naturale Acum o printez si revin cu foto saptamina viitoare. Pt. ca miine totusi am nevoie de piine fac acum si o biga-asa se numeste in cartea asta ![]() Din ea am facut acesta piine,tot cu biga(o parte din aluat se pregateste cu o sera inainte,dupa care se amesteca a doua zi sau chiar a treia zi daca a fost tinuta la frigider,cu restul ingredientelor). Acest mesaj a fost editat de Afrodite: Sep 15 2007, 06:12 PM |
|
|
|
Sep 15 2007, 07:43 PM
Trimis la
|
|
|
Da, Laura dar biga e alta chestie, e un inceput de aluat pe care il faci cu citva timp inainte si la care adaugi apoi restul ingredientelor. Biga poate creste cu ajutorul drojdiei de bere sau al drojdiei naturale dar nu e drojdie naturala.
Frunza aceea de piine tare-mi place |
|
|
|
Sep 15 2007, 10:54 PM
Trimis la
|
|
![]() Master of disaster Grup: Members Postari: 4,552 Inregistrat pe: 20-March 06 De la: buzau Membrul Nr.: 30,859 |
(Adriana Nicoleta @ Sep 15 2007, 05:43 PM) [snapback]378091[/snapback] Frunza aceea de piine tare-mi place ptr ca are coaja multa, nu? si mie imi place. -------------------- Sper sa pastrez ce-am castigat!
GS - Sp. Sf. Ioan - dr. Munteanu & co - 17 iulie 2009 ![]() 17.08 -12 kg (o luna) 17.09 -6 kg (doua luni) 17.10 -5 kg (trei luni) 17.11 -6 kg (patru luni) 17.12 -6 kg (cinci luni) 17.01 -3 kg (sase luni) 17.02 -4 kg (sapte luni) 17.03 -2.6kg (opt luni). Mi-am atins targetul si am coborat sub el cu 1.6kg. De-acum vreau mentinere! 17.04 -1.1kg (noua luni) 17.05 -1.7kg (zece luni) 17.06 -0.5kg (11 luni) 17.07 -0.8kg - 1 AN! Am ajuns la 55kg, cateodata chiar si mai putin. 30.08 nu mai stiu cat am slabit, da' am 53,7kg. |
|
|
|
Sep 15 2007, 11:12 PM
Trimis la
|
|
|
(moatza @ Sep 15 2007, 10:54 PM) [snapback]378165[/snapback] ptr ca are coaja multa, nu? si mie imi place. exact pentru ca imi place coaja dar numai cind e proaspata, dupa aceea pot minca orice fara piine dar cind e coaja crocanta si proaspata nu pot rezista acum cu Marco cind are el chef imi merge bine ca el vrea numai miezul si asa ne completam |
|
|
|
Sep 16 2007, 11:31 AM
Trimis la
|
|
|
Da,da Adriana ,asa este cu biga.
Drojdia naturala inca nu am inceput-o deoarece aseara am constatat ca,nu mai am faina intergrala de griu. Dar miine merg ori cum sa-l i-au pe David de la scoala si imi voi cumpara citeva Kg.,sa fie in casa. Frunza aceea este tare usor de facut,daca doresti o sa pun reteta ,dar unde? Aici nu cred ca este potrivit,sa deschid un subiect nou,cu retete numai din carea de mai sus? Povestea ta din copilarie cu coaja de piine,mi-a adus aminte si mie de asemenea fapte. La fel mergeam sa cumpar piine si neparat,nici nu exsta,sa nu maninc eu "strutzul",asa ii spunea mama. Dar era atit de mare dragutu,ca juma de piine era gata. Dar coaja,coaja era cea mai buna. |
|
|
|
Sep 19 2007, 05:04 AM
Trimis la
|
|
![]() Big Chef Grup: Members Postari: 737 Inregistrat pe: 13-August 04 De la: Canada Membrul Nr.: 16,264 |
Drojdia se pastreaza la frigider, intr-o cutie/borcan care inchide etans, timp de 8 zile dupa care trebuie reamprospatata. Se poate "hrani" cu aceeasi greutate de faina si apa cat cantareste drojdia (ex. drojdia are 800 gr, se amesteca 400 gr faina cu 400 gr apa si se adauga deasupra drojdia) sau cu o cantitate mai mica, in functie de cat prevedeti ca o sa o folositi sau nu. Eu cand nu am de gand sa fac prea multa paine/pizza pun 75 gr apa+75 gr faina, amestec, dupa care adaug si drojdia si las totul la fermentat, temperatura camerei, timp de 12 ore. Si timp de 8 zile nu am grija ei.
Afrodite, da de veste cand faci drojdia ca sa mai adaug niste retete; am fost cam ocupata in ultima vreme si d-aia n-am pus inca altele cum am zis -------------------- Il n'existe que deux choses infinies, l'univers et la bêtise humaine... mais pour l'univers, je n'ai pas de certitude absolue. Albert Einstein
|
|
|
|
| Reclama |
Trimis la
#
|
||
|
Google Ads |
|