Reply to this topicStart new topic
> AGAR AGAR - cum se foloseste, explicat de CristinaK
andreea fr
mesaj Oct 18 2007, 02:45 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,873
Inregistrat pe: 19-February 06
De la: Franta
Membrul Nr.: 30,436



In sfarsit am cumparat agar agar, gelatina non porcina, cica e din alge marine.

Acum as vrea sa fac un diplomat insa nu stiu cum sa fac din cauza ca agar agar trebuie fiert iar cantitatile difera, adica echivalentul pentru 10 g de gelatina ar fi cam 7 g de agar agar si cica absoarbe mult lichid.

Cine stie mai multe sa ma (ne) fericeasca si pe mine (noi). smile.gif

Asta e pudra :

Imagine Atasata


pe spate i-au lipit o eticheta in franceza pe care nu scrie nimic (despre cum se foloseste de exemplu)


Imagine Atasata
Go to the top of the page
 
+Quote Post
micul
mesaj Oct 18 2007, 03:02 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,390
Inregistrat pe: 22-August 06
Membrul Nr.: 33,415



Este un topic undeva, unde CristinaK si Anat povestesc despre agar, dar sa ma bati si nu-mi aduc aminte.Daca-l gasesc ti-l pun.

L-am gast, vorba lu' omu!

http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehnici-ustensile-ingrediente/14406/http-www-culinar-ro-forum-index-php-showtopic-14406/

Acest mesaj a fost editat de micul: Oct 18 2007, 03:14 PM


--------------------
"E greu sa dai Cezarului ce-i al Cezarului, unui om de la care ai imprumutat bani."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kauai
mesaj Oct 18 2007, 03:56 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 137
Inregistrat pe: 4-December 06
Membrul Nr.: 35,263



Stiu ca se foloseste la aspicuri si deserturi, atunci cind doresti un rezultat mai solid, adica atunci cind mesteci, nu se topeste in gura. Preparatele tin mai bine la temperatura camerei decit cele cu gelatina.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristinaK
mesaj Oct 18 2007, 11:47 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,896
Inregistrat pe: 29-February 04
De la: Saitama-Japonia (Focsani)
Membrul Nr.: 12,323




Andreea, uite cum am facut Diplomatul Aissei cu agar-agar: http://www.culinar.ro/forum/index.php?s=&a...st&p=351568
Nu trebuie uitat: agarul nu se dizolva la fel ca si gelatina -doar pus la inmuiat - ci trebuie fiert 2-3 min.

Acest mesaj a fost editat de CristinaK: Oct 18 2007, 11:47 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristinaK
mesaj Oct 19 2007, 12:34 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,896
Inregistrat pe: 29-February 04
De la: Saitama-Japonia (Focsani)
Membrul Nr.: 12,323



Agarul poate inlocui gelatina in multe retete, insa fata de gelatina el trebuie fiert cel putin 2 min. pentru a se dizolva.
Aici se gaseste sub mai multe forme:

1. agar-pudra - cea mai usoara si rapida forma de folosire
Pentru 500-600ml lichid sunt necesare 4g de pudra; cantitatea poate varia insa in functie de desert... daca facem o "gelatina" atunci putem folosi 600ml lichid + 4g agar; daca facem o crema unde intra si frisca, putem folosi mai putin lichid... doar 400-500ml, dar nu mai putin.

Retete-exemplu:

Gelatina de lapte



4g agar pudra
200ml apa
400ml lapte
60g zahar
esenta de vanilie
cateva fructe taiate pt. decor

Intr-o craticioara se amesteca agarul cu apa; se pune pe foc. De cand incepe sa clocoteasca se mai tine 2 min. amestecand continuu.
Se adauga zaharul, se amesteca pana se dizolva. Se inchide focul. Se toarna laptele si esenta de vanilie; se amesteca.
Se toarna in cupe si se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider. Dupa ce s-a intarit se decoreaza cu fructe taiate.


Crema de zahar ars



2g agar
400ml lapte
30g zahar
100ml smantana dulce (pt. frisca)
esenta de vanilie

caramel: 6 lingurite zahar

Intr-un castron se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce acesta se dizolva.
Intr-o craticioara se amesteca laptele cu agarul si se pune pe foc. De cand incepe sa clocoteasca, se face focul putin mai mic si se fierbe 2 min. amestecand continuu. Se da deoparte.
Se toarna laptele peste amestecul de galbenusuri, usor si amestecand continuu.
Se adauga si smantana si vanilia. Se amesteca.
Se toarna in 6 cesti. Se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider sa se intareasca.
In fiecare ceasca se presara 1 lingurita de zahar care se arde apoi cu "pistolul cu flacara" pana devine caramel.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*******~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


2. agar-baton - un baton de 8g este pt. 500-600ml lichid.

Batonul se spala si se pune la inmuiat in multa apa. Dupa care se stoarce usor, se rupe si se pune la fiert in toata catitatea de lichid sau numai o parte (la fel ca si la agarul-pudra) si se fierbe cam 2-3 min. pana nu se mai vad bucati de agar. Se strecoara.

Retete-exemplu:

Gelatina de portocale si de struguri



1 baton de agar (8g)
200ml apa
30g zahar

200ml suc de portocale
200ml suc de struguri

Batonul se spala, se pune la inmuiat. Se stoarce usor si se pune la fiert in 200ml apa. De cand incepe sa clocoteasca se mai lasa cam 3 min. pana s-a dizolvat complet agarul. Se adauga si zaharul se amesteca pana se divolva. Se strecoara compozitia.
Jumatate din acesta compozitie se amesteca cu sucul de portocale, iar cealalta jumatate cu cel de struguri. <em>Aici atentie fiindca in momentul cand se adauga sucul peste amestecul de agar, acesta incepe sa se intareasca, deci trebuie amestecat repede.</em>
Se toarna in forme sau cupe, se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider sa se intareasca.
Se rastoarna pe farfurie sau se serveste din cupe.


Crema cu susan



1 baton agar (8g)
500ml apa
80g zahar
50g pasta de susan negru
200ml lapte
100ml smantana dulce (pt. frisca)
esenta de vanilie
putin susan negru si cateva frunzulite de menta pt. decor

Batonul se spala, se pune la inmuiat. Se stoarce usor si se pune la fiert in cei 500ml apa. De cand incepe sa clocoteasca se mai lasa cam 3 min. pana s-a dizolvat complet agarul. Se adauga si zaharul se amesteca pana se divolva. Se strecoara compozitia.
Se adauga laptele si smantana, caldute, apoi esenta de vanilie si se amesteca. Se strecoara. Se toarna peste pasta de susan, putin cate putin amestecand bine.
Se toarna in 6 forme, se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider sa se intareasca.
Se rastoarna din forma pe farfurii si se decoreaza cu seminte de susan si frunze de menta.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*******~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


3. agar-ate



Se poate consuma atat dizolvat, ca "intaritor" dar si imediat dupa ce a fost spalat si inmuiat in salate, supe, etc.
Daca se dizolva, 7-8g de agar-ate sunt echivalente cu 8g agar-baton, deci se pregateste la fel.
In cazul in care se foloseste la salate, de exemplu, dupa ce a fost spalat se lasa la inmuiat cam 5 min. sau putin mai mult... pana devine moale. Se stoarce; daca este prea lung se taie la dimensiunea dorita.

Reteta-exemplu:

Supa cu perisoare de pui



10g agar-ate
100g spanac
putin susan alb (pt. decor)
200g carne de pui tocata
15g ghimbir
1/2 praz

1 lingurita sake
1 ou
1 lingura amidon de cartofi
sare, piper

800ml supa de pui
1/2 lingurita sare
1 lingurita sos de soia
1 lingurita sake
piper

Ghimbirul si prazul se toaca.
Agarul-ate se taie in fasii de 10cm (daca sunt prea lungi) apoi se spala si se pun la inmuiat in multa apa.
Spanacul se opareste dupa care se taie potrivit.
Intr-un castron se pune carnea de pui, ghimbirul, prazul, oul, lingurita de sake si cea de amidon, sarea si piperul si se amesteca bine. Se fac perisoare.
Intr-o oala se amesteca supa cu sarea, sosul de soia, piperul. Cand incepe sa clocoteasca incep sa se puna perisoarele... se fierb pana se ridica la suprafata si s-au patruns bine.
Se inchide focul, se adauga agarul-ate si spanacul, se trece in castronele, se presara putin susan si se serveste.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*******~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


4. agar-fulgi



Pentru 5g de agar-fulgi sunt necesari 350-400ml de lichid. In functie de cat vrem sa fie de puternica inchegarea crestem sau scadem cantitatea de lichid.
Se pune la inmuiat in apa pt. 2-3 ore sau pt. 30 min. in apa fierbinte.
Se scurge, se stoarce usor, se adauga apa necesara si se fierbe cam 4-5 min. pana se dizolva bine, dupa care se adauga zaharul si restul ingredientelor...
Se toarna in forme, se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider.

Reteta-exemplu:

Crema de dovleac



5g agar-fulgi
200g dovleac (curatat)
300ml apa
300ml lapte
150g zahar
2 linguri rom
scortisoara
100ml smantana dulce pt. frisca
cateva frunzulite de menta

Agarul-fulgi se pune la inmuiat in apa fierbinte pt. 30 min.
Dovleacul se taie bucati si se fierbe (de preferat la aburi sau la microunde ca sa nu fie prea apos). Cat este inca fierbinte se piseaza, se adauga 100ml lapte si se amesteca bine.
Agarul inmuiat se scurge bine de apa si se pune la dizolvat impreuna cu 300ml apa si se fierbe aprox. 5 min. pana se dizolva bine. Se adauga zaharul. Totul se toarna apoi peste piureul de dovleac, se aduga si restul de lapte. Se strecoara, se adauga scortisoara si romul. Se toarna in 6 cesti sau pahare, se lasa sa se raceasca dupa care se da la frigider.
Se bate smantana frisca.
Crema intarita se decoreaza cu frisca si frunze de menta.



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andreea fr
mesaj Oct 19 2007, 10:15 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,873
Inregistrat pe: 19-February 06
De la: Franta
Membrul Nr.: 30,436



Cristina ai un pupuic pupic.gif si o floare floare.gif de la mine , esti formidabila ! Merci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristinaK
mesaj Oct 19 2007, 02:03 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,896
Inregistrat pe: 29-February 04
De la: Saitama-Japonia (Focsani)
Membrul Nr.: 12,323



icon_redface.gif
Pentru putin, Andreea! rolleyes.gif
pupic.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cristina
mesaj Oct 19 2007, 02:30 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,128
Inregistrat pe: 20-March 02
Membrul Nr.: 2,886



Si eu iti multumesc CristinaK pentru ajutor asa cum am spus voi incerca reteta ta de aici Prajitura Cardinal

Urmarind instructiunile date am realizat asta:)

Imagine Atasata


Opinie personala sa traiasca agar-agar-ul este de un milion de ori mai bun, trebuie doar sa te inveti cu el si sa sti cum sa il utilizezi, eu am avut pudra, l-am pregatit intr-o oala si asta nu a fost ok pentru ca sa prins pe fundul oalei deci mai bine este pe bain-marie, sa nu uit nu a fost nevoie ca sa astept pina cind crema a fost rece si sa o bag la frigider, sa astept 24 de ore, am pus mina pe ea cind era calda si m-am mirat ce repede sa facut, asta a fost la mine sper sa va reuseasca si voua.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Oct 19 2007, 08:08 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Andreea pupic.gif si CristinaK pupic.gif
iertati-ma, am redenumit si mutat mesajul si am uitat sa va avertizez
mi-am dat seama abia acu in timp ce pregateam cina
Mesajul explicativ al Cristinei, atit de frumos si util, trebuie sa stea aici pentru ca explica cum se foloseste un ingredient. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andreea fr
mesaj Oct 20 2007, 10:35 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,873
Inregistrat pe: 19-February 06
De la: Franta
Membrul Nr.: 30,436



QUOTE(Adriana Nicoleta @ Oct 19 2007, 08:08 PM) *
Andreea pupic.gif si CristinaK pupic.gif
iertati-ma, am redenumit si mutat mesajul si am uitat sa va avertizez
mi-am dat seama abia acu in timp ce pregateam cina
Mesajul explicativ al Cristinei, atit de frumos si util, trebuie sa stea aici pentru ca explica cum se foloseste un ingredient. smile.gif



Mi-am dat seama wink.gif

Adriana ai gasit de cumparat pana la urma ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristinaK
mesaj Oct 20 2007, 04:17 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,896
Inregistrat pe: 29-February 04
De la: Saitama-Japonia (Focsani)
Membrul Nr.: 12,323



QUOTE(Cristina @ Oct 19 2007, 09:30 PM) *
... l-am pregatit intr-o oala si asta nu a fost ok pentru ca sa prins pe fundul oalei...

unsure.gif
Inainte de a-l pune pe foc l-ai amestecat? Si pe urma cat a fost pe foc... l-ai amestecat continuu? Nu vad de ce sa se fi prins eusa_think.gif ... dar e posibil sa fie si oala de vina daca este cumva din stainless si cu peretii subtiri (am si eu una si este singura care "imi face probleme" biggrin.gif )... eu pana acum de cate ori am dizolvat agarul am folosit mereu o craticioara de teflon... poate din acest motiv nu mi s-a intamplat sa mi se lipeasca...
Crema ti-a iesit super, Cristina! rolleyes.gif Si ma bucur sa aud ca te-a "incantat" agarul... dar trebuie sa-ti spun ca m-ai terminat cu "urmarind instructiunile date" biggrin.gif
pupic.gif

~~~~~

Adriana pupic.gif l-ai mutat la locul potrivit wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Oct 20 2007, 06:18 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Nu Andreea, nu l-am gasit, demult cind habar n-aveam cum sa-l folosesc pe raionul de etnice la Auchan era plin, dintr-ala in baton, alb si rosu mi se pare, acu nu mai e.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elias
mesaj Jun 13 2008, 10:41 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 7
Inregistrat pe: 10-June 08
Membrul Nr.: 43,676



unde gasesc i n romania agar agar??? pls ajutor, vreau sa fac un tort pt bebelina mea la 1 an, adica peste 3 sapt si vreau sa il fac cat mai sanatos sa pape si ea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chersin
mesaj Jul 7 2008, 01:12 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 1
Inregistrat pe: 7-July 08
Membrul Nr.: 44,082



Ce ne facem totusi cu DECIZIA COMISIEI ( nr Europene ) din 13 aprilie 2004 care spune urmatoarele:

(2) Se suspendă utilizarea E 400 acid alginic, E 401 alginat de sodiu, E 402 alginat de potasiu, E 403 alginat de amoniu, E 404 alginat de calciu, E 405 alginat de propan 1,2-diol, E 406 agaragar, E 407 caragenan, E 407a algă euchema prelucrată, E 410 gumă din semințe de carruba, E 412 gumă de guar, E 413 gumă adragante, E 414 gumă arabică, E 415 gumă de xantan, E 417 gumă tara și/sau E 418 gumă gellan în jeleuri preambalate.

La baza acestei decizii sta:

(5) Pe baza informațiilor furnizate de statele membre care au adoptat măsuri la nivel național, se poate concluziona că jeleurile preambalate care conțin aditivi derivați din alge marine și/sau anumite gume constituie un risc letal. Chiar dacă forma, dimensiunea și modul de ingerare constituie principala cauză, riscul este generat, de asemenea, de proprietățile chimice și fizice ale aditivilor respectivi care contribuie la cauza pentru care jeleurile preambalate constituie un risc grav pentru sănătatea umană.

Acest mesaj a fost editat de chersin: Jul 7 2008, 01:26 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gasteropoda Tzus...
mesaj Dec 6 2011, 12:50 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 919
Inregistrat pe: 10-October 05
Membrul Nr.: 28,304



Sărumâna de link, Sheng.

Vaz ca s-a speriat topicul de la deciziune, ete-o aciulea intreaga
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?val=343...amp;visu=#texte

Esplicatia tine de mecanica - riscul de sufocare, pentru ca agar agarul da o consistenta mai ferma jeleurilor si capsulelor de medicamente

Agar agarul nu e interzis in UE, ba se poate folosi şi in produse bio. Acum, daca punem prea mult si nu mai putem inghiti jeleurile facute in casa, am senzatia ca tot pe-acolo ajungem. De testat muşcabilitatea (!!) inainte de a da copiilor.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 30th October 2014 - 05:11 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare