Sari la conținut

Poză

help culinareselor italiene, reteta de limoncino !!!


100 răspunsuri la acest topic

#1 tinc_20635

tinc_20635

    Bucataras

  • Membri
  • 72 posturi
  • Location:Cluj-Napoca (Cluj)

Postat 25 March 2005 - 10:04 AM

Nu stiu daca am scris bine ...., sunt curioasa cum se face, aseara am fost intr-un local cu specific italian, si am servit ca aperitiv o bautura super de buna patroana zicea ca este o bautura italiana facuta cu multa lamaie si zahar, dar reteta nu ne-a dat-o, ma rog e dreptul ei.
Daca o stiti si se poate pregatii acasa v-as multumii.

#2 Gabitza

Gabitza

    Musafir :)

  • Membri
  • 952 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 March 2005 - 10:11 AM

Dar se gaseste de cumparat. Sau vrei neaparat sa o prepari singura acasa?
"Live well, laugh often, love much"

#3 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 25 March 2005 - 10:43 AM

O fi ... limonada? icon_lol.gif

#4 tinc_20635

tinc_20635

    Bucataras

  • Membri
  • 72 posturi
  • Location:Cluj-Napoca (Cluj)

Postat 25 March 2005 - 11:00 AM

Este o bautura cu alcool, dar este f.dulce si nu vreau sa cumpar din comert pt. ca este cu E-uri

#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 March 2005 - 11:06 AM

Nu e limonadã Puiule, e limoncello! laugh.gif
Adicã un lichior fãcut din cojile de lãmâie.
DAR dacã vrei sã îl faci tu trebuie sã fii sigurã de provenienþa lãmâilor.
Eu îl fac numai cu lãmâile pe care mi le aduce un prieten din Sicilia ºi care cresc în grãdina unchiului sãu care nu le trateazã cu nimic, pentru cã presupun cã ºtiþi cã citricile sunt tratate cu substanþe chimice.
Oricum se face curãþând numai partea galbenã a cojii de lãmâie (sã nu fie ºi cea albã) ºi punând apoi coaja la macerat în alcool pur, acela de 95 de grade. Proporþia diferã de la casã la casã, eu cred cã am pus mai mult de 10 la un litru de alcool. Se lasã vreo 2 sãptãmâni timp în care se agitã în fiecare zi recipientul, apoi se filtreazã alcoolul ºi se amestecã cu un sirop fãcut din un litru de apã ºi un chilogram de zahãr. Si apoi trebuie filtrat, aici esista filtre speciale pentru lichior, atât din hârtie cât ºi din pânzã, tifonul nu merge pentru cã trebuie sã nu pãtrundã nici o impuritate. Proporþia e de 1 la1 dar al meu a ieºit aloolic rãu dar e de o sutã de ori mai parfumat decât cel cumpãrat. Pare-mi-se cã la ultimul pe care l-am fãcut am dublat cantitatea de sirop. Se pãstreazã în congelator ºi al meu e dens aproape ca o miere, unii bagã la congelator ºi pãhãruþele speciale în care se bea, dacã îmi amintesc zilele astea le fac o pozã sã vã arãt. E folosit foarte mult aici dupã cinã, în pizzerii mai ales dar peste tot.
La fel se poate face ºi din coji de portocale sau mandarine.

#6 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 25 March 2005 - 03:23 PM

Adriana, e foarte corect ce spui, dar dupa parerea mea jumatate de glob si de ... culinarishti, consuma citrice de pe piata, tratate cu ce o fi. Si fiindca veni vorba, chiar crezi ca lichiorul baut de prietena noastra Mona, era facut din lamai de la mama lor ? Inteleg ca asa ar fi ideal, dar ce sa ne facem noi, astia, care nu avem prieteni cu unchi in Sicilia icon_cry.gif ?

#7 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 March 2005 - 12:39 AM

Pãi nu ºtiu ce sã-þi zic Dana, eu zic ce ºtiu ºi ce m-or învãþat alþii.
Limoncello-ul ar trebui sã fie produs numai în sudul Italiei unde cresc lãmâile.
Ce pot sã-þi zic eu e cã într-adevãr între cel mai publicizat ºi comercializat ºi al meu e o mare diferenþã de gust ºi parfum, încercat pe gâtul meu, apoi cred cã ei folosesc esenþe ca mai toþi cei din industria alimentarã.
Eu nu ºtiu cu ce anume sunt tratate citricile ºi nici cât rãu ne poate face o coajã de portocalã comparativ cu alte porcãrii, aºa am fãcut, aºa am zis. Si eu dacã trebuie sã pun o coajã de lãmâie într-un tort ºi nu le am pe alea netratate o spãl ºi o pun, aºa cã eu v-am explicat procedeul voi sunteþi liberi sã faceþi ce vreþi
Dar mi se pare cã dacã Mona nu vrea sã cumpere limoncello-ul din comerþ cu E-uri ºi îl face acasã cu lãmâi tratate cu nu’º ce chimicale n-a rezolvat nimic.

#8 tinc_20635

tinc_20635

    Bucataras

  • Membri
  • 72 posturi
  • Location:Cluj-Napoca (Cluj)

Postat 28 March 2005 - 12:07 PM

Ino bine
ti multumesc de reteta , dar nu stiam ca citricele sunt tratate cu cchimicale, asa ca nu am rezolvat mai nimic.
Serviciul l-am primit de la fiul meu cand a fost in Italia si cred ca tot sigilat v-a sta ca si pana acum icon_colors.gif
Mona

#9 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 28 March 2005 - 03:32 PM

..în afara faptului ca sînt tratate cu chimicale,si nu numai citricele(si restul fructelor)..mai sînt sigilate si cu o ceara.

Daca o reteta, prevede coaja de lamîie,cumpar una netratata,dar totusi o spal bine cu apa calda si cu un burete.

Pentru prajituri ,puteti cumpara lamîi netratate,cînd sînt mai ieftine.Le razuiti coaja,foarte fin ,le puneti pe hîrtie la uscat..si cînd este uscata bine,o puneti într-o doza de plastic la congelator.Asa se pastreaza timp îndelungat.

#10 Panait Adina

Panait Adina

    Captain Cook

  • Membri
  • 206 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 29 March 2005 - 03:46 AM

Oare coaia rasa de lamii sau portocale nu s-ar putea congela? Ma gindesc ca ar fi mai aproape de ce proaspata de cit cea uscata.

#11 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 29 March 2005 - 02:06 PM

hai sa va povestesc si eu cum fac limoncello,mandarinetto,arancino,etc.
iau 5 lamai mari,da' mari sa fie...cam cat o portocala
700-800g zahar
1 l alcool
1 l apa
iau lamaile si le pun de seara pana dimineata in apa cu bicarbonat.dimineata scurg apa de pe ele si le frec cu peria de loe merg fulgii.apoi rad cu scula de curatit cartofii numai partea galbena a cojii de lamaie.daca apuc cate o bucatica cu parte alba,pe aia o arunc.
cojile le pun la macerat intr-un litru de alcool,intr-un borcan cu capac.
zeama de lamaie o storc si o strecor,apoi o pun la congelat.
dupa cinci zile prepar un sirop din apa si zahar,ii dau cxateva clocote si il las sa se raceasca.scot din congelator zeama de lamaie si o las sa se topeasca.
filtrez alcoolul in care au macerat cojile,il amestec cu siropul si cu zeama de lamaie,amestec bine si trag in sticle.VOILA'!
la fel procedez daca am mandarine,sau portocale.
Lichiorul trebuie tinut la frigider si inainte de servire tre' musai scuturat.

#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 31 March 2005 - 10:21 AM

Uitaþi-vã la limoncello-ul meu pe care l-a servit Ancuþa ieri!
[attachmentid=10675]

Imagini atașate

  • 102095.jpg


#13 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 01 April 2005 - 10:45 AM

io nu vreau limoncello!!!
vreau poza ta de dinainte.

#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 April 2005 - 11:00 AM

ªi io da' n-o mai gãsesc pe computerul ãsta! crybaby2.gif

#15 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 01 April 2005 - 02:02 PM

pai copiaz-o de ..."dincolo"

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 April 2005 - 02:12 PM

da mie îmi place asta laugh.gif

#17 ANCUTA

ANCUTA

    Master of disaster

  • Membri
  • 2915 posturi
  • Location:Arena

Postat 10 April 2005 - 06:46 PM

raspund cu intirziere cum imi este obiceiul icon_redface.gif
Limoncello facut de minutzele lui Adriana e f. bun, mult mai bun decit cel baut in pizzerii, si incomparabil mai bun decit cel pe care l-am primit de la soacra lui Adriana ( cu asta imi asigur prietenia ta pe 5 ani icon_lol.gif ).

Silvia mi-ai dat o idee buna cu frecatul lamiilor sau mandarinelor, uite asa ma descarc si de energiile negative icon_idea.gif

Intrebare acuma : ce naiba sa fac cu atitea sticlutze de afinate, ciresate, visinate, si etc.. produse in casa ? icon_blackeye.gif ca daca experimentez mult retetele astea eusa_boohoo.gif imi pun lautarii sa-mi cinte icon_lol.gif
ANCUTA

#18 francezu

francezu

    Morcovel mare si tare

  • Membri
  • 1964 posturi

Postat 10 April 2005 - 06:58 PM

Invita-ma pe la tine si le rezolv eu.
laugh.gif laugh.gif laugh.gif
IPB Image

#19 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 10 April 2005 - 08:00 PM

Francezule, deja cand vad numele tau aparand la mesaje noi, ma si reped sa vad ce-ai mai scris...stii, ador: "Copiii spun lucruri traznite" icon_lol.gif icon_lol.gif
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#20 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi & Missiruppi

Postat 10 April 2005 - 08:23 PM

QUOTE(MC)

Francezule, deja cand vad numele tau aparand la mesaje noi, ma si reped sa vad ce-ai mai scris...stii, ador: \"Copiii spun lucruri traznite\" laugh.gif  :lol:


icon_rotf.gif icon_rotf.gif icon_rotf.gif icon_rotf.gif icon_rotf.gif

Mirela, you made my day! thumbsup.gif pupic.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi