Sari la conținut

Poză

Subiect dedicat postarii mesajelor care participa la Concursul de Craciun


  • Acest topic este închis
24 răspunsuri la acest topic

#21 psyche

psyche

    Big Chef

  • Membri
  • 948 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la poale de munte

Postat 05 January 2009 - 10:48 AM

Mai trecu un an, mai trecura niste sarbatori de iarna... mai aproape ca trecu un concurs. Eram foarte hotarata sa aprticip, va amenint inca de cand a inceput, am tot gatit (pentru concurs sau nu) zilele astea si-am facut si poze si am trecut acum cateva minute printr-o mare trauma. Deci de Revelion trebuia sa plecam la tatal meu la Bacau, inainte de a pleca sotul meu i-a zis copilului (manuitorul oficial de aparat foto) sa descarce pozele din aparat ca sa avem loc pentru cand plecam, sa facem poze multe. Copilul a descarcat pozele, am pelcat la bacau, am fost si prin Piatra Neamt (Adriana, stii ca au facut telegondola?), am venit ieri acasa dupa un drum foarte obositor si azi mi-am rugat copilul sa-mi puna pe un stick pozele mele cu bucatareala sa le transfer pe computer (le descarcase pe laptop). Dupa care a urmat un schimb foarte taios de replici deoarece mi s-a spus mai pe ocolite ca pozele au fost sterse fara a fi descarcate, adica s-au pierdut, ceea ce mi-a provocat o mare incarcatura nervoasa! (va scutesc de detalii BangHead.gif cussing.gif )
Din fericire pozele au aparut pana la urma (nu stiu daca in laptop sau in aparat, nici n-am ami vrut sa stiu biggrin.gif) asa ca ma inscriu si eu pe ultima suta de metri cu urmatorul
MENIU FITZOS DE CRACIUN
1. Rulada cu 3 feluri de cascaval
2. Curcan umplut
3. Tort "Santa Klauss"

Rulada de cascaval
Ideea de rulada in felul asta e de aici de pe culinar dar nu reusesc sa gasesc originea, am dat nenumarate cautari... Mai sap si o sa editez daca gasesc.
Deci am luat trei feluri de cascaval, unul simplu, unul afumat si unul ceva mai taricel, o cutie de crema de branza, ceva unt ce-mi mai ramasese dintr-un pachet (vreo 150 gr), un salam uscat rau pe care l-am dat prin robot de mi-am stricat robotul (nici nu cred ca il mai pot repara, dar asta-i alta poveste) si ceva condimente (verdeturi si rosii uscate cu busuioc)
rulada.jpg
Am topit la microunde cascavalul ras (dupa ce mi-am stricat definitiv robotul am taiat cascavalul felii subtiri) si am intins o foaie pe o coala de pergament (in reteta de aici de pe culinar branza - emmentaller - se fierbe, eu nu m-am riscat), am pus deasupra salamul ras foarte fin si un strat de crema de branza amestecata cu unt si ceva verdeturi si am rulat.
rulada1.jpg
Am lasat-o la frigider 2 zile si iat-o pe masa festiva, la niste musafiri unde am fost dupa Craciun. Asta pentru ca initial planificasem in meniul pentur concurs alt aperitiv... dar n-a iesit bine rolleyes.gif
rulada3.jpg

Curcan umplut
Este o combinatie de 2 retete din 2 carti de bucate: "Preparate din carne de pasare" si "Bucataria frantuzeasca" (in asta din urma era "curca indopata")
Nu e mare filosofie: am avut un curcan de 4,5 kg, peruan biggrin.gif gata golit de maruntaie.
Am pregatit umplutura din: 500 gr. amestec piept si pipote de pui (reteta era cu maruntaiele curcanului da' nu le-am avut tongue.gif), o chifla uscata scria in reteta dar eu am pus 150 gr. pesmet format din biscuiti sarati macinati (ca tot ma incurcam de ei princ casa), 2 oua (de gaina, nu de curca icon_rolleyes.gif ) vreo 200 gr. slanina taiata cubulete (si maruntaiele tot cubulete le-am taiat) si trei mici (nepreparati, dar "formati" ca imi ramasesera de la cheful de l-a facut sotul meu la el la firma). Am mai bagat condimente (sare, piper, rozmarin - asta luat din reteta frantuzeasca si coaja de la jumatate de lamaie am pus-o eu pe furis cand nu m-a vazut sotul meu, ca el s-a ocupat de acest preparat)
Asa arata inainte de coacere: turky.jpg
Si asa dupa, fiindca ma grabeam ca deja venisera musafirii n-am mai stat sa-l pun pe platou ca oricum n-am platou asa mare si nici sa spal jegul de pe tava in care s-a copt, asa ca, doar ca sa mai infurmusetez poza, l-am adaugat in peisaj pe dumnealui - cadoul de la Mos Craciun pentru fiica mea.
turkey2.jpg

Tort Santa Klauss
Aceasta este de fapt marea mea capodopera si initial voiam doar cu dansa sa particip la concurs... da' n-am avut timp de prea multe poze. Ideea mi-a venit intr-o noapte cand nu puteam dormi si sursa principala de inspiratie este Seima, cu al ei tort de zmeura de aici
Am facut un blat dupa reteta Seimei dar am inlocuit budinca de zmeura cu budinca de vanilie, si am mai pus vreo 40 gr. de faina, ca mi-a fost teama sa nu fie blatul prea moale (imi trebuia ceva solid). L-am copt in forma rotunda, apoi am facut un jeleu foarte simplu dintr-o cutie compot de litchi (voiam ceva alb) si un plic de gelatina, am umplut blatul si l-am lasat peste noapte in frigider
L-am scos, l-am tras in poza alaturi de marshmallows-urile cu care am facut fondantul dupa reteta de aici si-am mai pus in poza doua plicuri de glazura transparenta rosie de tort pe care nu stiam sigur in acel moment daca le voi folosi.
tort1.jpg
M-am apucat de fondant, l-am facut foarte rapid si nu l-am mai lasat sa se intareasca, am imbracat repede semisfera cu el apoi l-am bagat la frigider. Fondantul ramas l-am amestecat cu jeleul rosu ca m-am gandit ca iese ceva mai rosu si mai... ecologic decat daca as fi pus colorant... din pacate jeleul nu s-a amestecat uniform asa ca mi-a iesit o "caciula" mai "blanoasa"... ca sa zic asa.
Am pus blatul pe platou si i-am trantit in cap o jumate de portocala ca sa stea caciula mai... scuzati... sculata. Apoi m-am apucat de spuna de albuse facuta de Seima la tortul ala de zmeura, am batut la ea vreo 20 de minute pe baie de aburi si inca vreo 10 minute dupa aia, dar a iesit o tzapanatura de spuma. Am pozat ca sa ma laud cu ea, dar am vazut apoi ce mizerie era pe aragazul meu si fiindca tortul era deja mancat cand am descarcat pozele si am patru pisici in casa de la care invat... am acoperit si eu cu un anume efect jegul de pe aragaz (jegul din tava cu curcanul nu puteam sa-l acopar in corel... ca acopeream si curcanul) Deci iata spuma mareata, alaturi de mosul semiterminat (fata i-am desenat-o cu carioca alimentara)
tort2.jpg

You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me



#22 psyche

psyche

    Big Chef

  • Membri
  • 948 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la poale de munte

Postat 05 January 2009 - 10:58 AM

Mai trecu un an, mai trecura niste sarbatori de iarna... mai aproape ca trecu un concurs. Eram foarte hotarata sa particip, va amenint inca de cand a inceput, am tot gatit (pentru concurs sau nu) zilele astea si-am facut si poze si am trecut acum cateva minute printr-o mare trauma. Deci de Revelion trebuia sa plecam la tatal meu la Bacau, inainte de a pleca sotul meu i-a zis copilului (manuitorul oficial de aparat foto) sa descarce pozele din aparat ca sa avem loc pentru cand plecam, sa facem poze multe. Copilul a descarcat pozele, am pelcat la bacau, am fost si prin Piatra Neamt (Adriana, stii ca au facut telegondola?), am venit ieri acasa dupa un drum foarte obositor si azi mi-am rugat copilul sa-mi puna pe un stick pozele mele cu bucatareala sa le transfer pe computer (le descarcase pe laptop). Dupa care a urmat un schimb foarte taios de replici deoarece mi s-a spus mai pe ocolite ca pozele au fost sterse fara a fi descarcate, adica s-au pierdut, ceea ce mi-a provocat o mare incarcatura nervoasa! (va scutesc de detalii BangHead.gif cussing.gif )
Din fericire pozele au aparut pana la urma (nu stiu daca in laptop sau in aparat, nici n-am ami vrut sa stiu biggrin.gif) asa ca ma inscriu si eu pe ultima suta de metri cu urmatorul
MENIU FITZOS DE CRACIUN
1. Rulada cu 3 feluri de cascaval
2. Curcan umplut
3. Tort "Santa Klauss"

Rulada de cascaval
Ideea de rulada in felul asta e de aici de pe culinar dar nu reusesc sa gasesc originea, am dat nenumarate cautari... Mai sap si o sa editez daca gasesc.
Deci am luat trei feluri de cascaval, unul simplu, unul afumat si unul ceva mai taricel, o cutie de crema de branza, ceva unt ce-mi mai ramasese dintr-un pachet (vreo 150 gr), un salam uscat rau pe care l-am dat prin robot de mi-am stricat robotul (nici nu cred ca il mai pot repara, dar asta-i alta poveste) si ceva condimente (verdeturi si rosii uscate cu busuioc)
rulada.jpg
Am topit la microunde cascavalul ras (dupa ce mi-am stricat definitiv robotul am taiat cascavalul felii subtiri) si am intins o foaie pe o coala de pergament (in reteta de aici de pe culinar branza - emmentaller - se fierbe, eu nu m-am riscat), am pus deasupra salamul ras foarte fin si un strat de crema de branza amestecata cu unt si ceva verdeturi si am rulat.
rulada1.jpg
Am lasat-o la frigider 2 zile si iat-o pe masa festiva, la niste musafiri unde am fost dupa Craciun. Asta pentru ca initial planificasem in meniul pentur concurs alt aperitiv... dar n-a iesit bine rolleyes.gif
rulada3.jpg

Curcan umplut
Este o combinatie de 2 retete din 2 carti de bucate: "Preparate din carne de pasare" si "Bucataria frantuzeasca" (in asta din urma era "curca indopata")
Nu e mare filosofie: am avut un curcan de 4,5 kg, peruan biggrin.gif gata golit de maruntaie.
Am pregatit umplutura din: 500 gr. amestec piept si pipote de pui (reteta era cu maruntaiele curcanului da' nu le-am avut tongue.gif), o chifla uscata scria in reteta dar eu am pus 150 gr. pesmet format din biscuiti sarati macinati (ca tot ma incurcam de ei princ casa), 2 oua (de gaina, nu de curca icon_rolleyes.gif ) vreo 200 gr. slanina taiata cubulete (si maruntaiele tot cubulete le-am taiat) si trei mici (nepreparati, dar "formati" ca imi ramasesera de la cheful de l-a facut sotul meu la el la firma). Am mai bagat condimente (sare, piper, rozmarin - asta luat din reteta frantuzeasca si coaja de la jumatate de lamaie am pus-o eu pe furis cand nu m-a vazut sotul meu, ca el s-a ocupat de acest preparat)
Asa arata inainte de coacere: turky.jpg
Si asa dupa, fiindca ma grabeam ca deja venisera musafirii n-am mai stat sa-l pun pe platou ca oricum n-am platou asa mare si nici sa spal jegul de pe tava in care s-a copt, asa ca, doar ca sa mai infurmusetez poza, l-am adaugat in peisaj pe dumnealui - cadoul de la Mos Craciun pentru fiica mea.
turkey2.jpg

Tort Santa Klauss
Aceasta este de fapt marea mea capodopera si initial voiam doar cu dansa sa particip la concurs... da' n-am avut timp de prea multe poze. Ideea mi-a venit intr-o noapte cand nu puteam dormi si sursa principala de inspiratie este Seima, cu al ei tort de zmeura de aici
Am facut un blat dupa reteta Seimei dar am inlocuit budinca de zmeura cu budinca de vanilie, si am mai pus vreo 40 gr. de faina, ca mi-a fost teama sa nu fie blatul prea moale (imi trebuia ceva solid). L-am copt in forma rotunda, apoi am facut un jeleu foarte simplu dintr-o cutie compot de litchi (voiam ceva alb) si un plic de gelatina, am umplut blatul si l-am lasat peste noapte in frigider
L-am scos, l-am tras in poza alaturi de marshmallows-urile cu care am facut fondantul dupa reteta de aici si-am mai pus in poza doua plicuri de glazura transparenta rosie de tort pe care nu stiam sigur in acel moment daca le voi folosi.
tort1.jpg
M-am apucat de fondant, l-am facut foarte rapid si nu l-am mai lasat sa se intareasca, am imbracat repede semisfera cu el apoi l-am bagat la frigider. Fondantul ramas l-am amestecat cu jeleul rosu ca m-am gandit ca iese ceva mai rosu si mai... ecologic decat daca as fi pus colorant... din pacate jeleul nu s-a amestecat uniform asa ca mi-a iesit o "caciula" mai "blanoasa"... ca sa zic asa.
Am pus blatul pe platou si i-am trantit in cap o jumate de portocala ca sa stea caciula mai... scuzati... sculata. Apoi m-am apucat de spuna de albuse facuta de Seima la tortul ala de zmeura, am batut la ea vreo 20 de minute pe baie de aburi si inca vreo 10 minute dupa aia, dar a iesit o tzapanatura de spuma. Am pozat ca sa ma laud cu ea, dar am vazut apoi ce mizerie era pe aragazul meu si fiindca tortul era deja mancat cand am descarcat pozele si am patru pisici in casa de la care invat... am acoperit si eu cu un anume efect jegul de pe aragaz (jegul din tava cu curcanul nu puteam sa-l acopar in corel... ca acopeream si curcanul) Deci iata spuma mareata, alaturi de mosul semiterminat (fata i-am desenat-o cu carioca alimentara) tort2.jpg
Acuma in toata splendoarea lui, langa piticut
tort3.jpg
Si o feliuta pentru voi cu toata dragostea mea!
tort4.jpg
A fost mare tristete cand am taiat mosul... dar tristetea a trecut la contactul cu papilele gustative. Nimeni (adica nici eu) nu mai mancase litchi inainte, gustul acrisor al jeleului (nu am pus deloc zarar) a balansat la fix dulceata excesiva a fondantului si spumei de albus, blatul cu praf de budinca a fost iar o noutate deci toata lumea a zis ca pacat ca juriul de la concurs nu poate sa si guste rolleyes.gif
Va doresc un an cat mai bun si sa va tina Dumnezeu obiceiul de a posta cele mai faine retete!

Editat de psyche, 05 January 2009 - 10:59 AM.

You lock the door and throw away the key theres someone in my head but its not me



#23 georgi30

georgi30

    Bucataras

  • Membri
  • 83 posturi

Postat 06 January 2009 - 10:43 AM

La multi ani tuturor!

Este o onoare pentru mine sa particip la un concurs pe teme culinare. Nu sunt un talent in domeniu, gatitul pentru mine a fost mai mereu o corvoada, poate si pentru ca am inceput-o cu muult prea devreme ( pe la 12 ani). Ei bine cu toate astea de putina vreme v-am descoperit si am incercat citeva retete noi care mi-au iesit o minunatie... Sotul si mai ales musafirii au fost deosebit de incintati, ma intrebau mereu " hmmm... ce buna-i asta, e facuta de soacra ta nu-i asa???" biggrin.gif .
Am incercat de Sarbatori rulada de cascaval a Mayei, piftia de curcan si un chec picant de pui - o minune...

Eiiii... pentru concurs am o reteta de tort care este favorita sotului meu si este un preparat de refertinta in familia lui caci bunica il prepara la ocazii festive. Dinsa este sotie de cofetar. deci practic reteta este de la Bunicul... Am o fotografie cu tortul bunicii la aniversarea acesteia de 80 de ani ( acum 4 ani). Anul asta sotul a implinit 40 de ani si i-am promis lui Buni ca e ultima oara cind il prepara dinsa, de Revelion voi incerca eu sa-l fac prima data. .



TORT INSIROPAT

Pentru blat :
8 oua, 1 cana faina ( 250 g aprox), 1 cana faina, 2 linguri cacao.

Se separa galbenusurile de albus, albususrile se bat spuma, galbenusurile se freaca cu zaharul pine se topeste. Cacaoa se cerne in faina. Se incorporeaza galbenusurile cu zaharul in albusuri amestecind usor, se adauga faina in ploaie. Se toarna in cratita tapetata cu hirtie si se coace in cuptorul incins.Blatul de poate pregati si mai devreme cu citeva zile si pastra in punga de hirtie



Pentru sirop:
75 ml votca ( se gusta),coaja de la 2 lamii, vanilie, esenta rom, 250 g zahar , 200g apa
Se amesteca toate ingredientele si se lasa la frigider citeva ore.


Pentru crema:

3 pachete unt (85% grasime !!),250g zahar,150g cacao ,2 oua, 1 cana lapte, vanilie, esenta rom

Ouale + laptele si zaharul se amesteca pe foc pina se ingroasa ca o smintina groasa. Se da la o parte si se lasa la racit. Dupa racire se pune o parte din cacaco si se amesteca bine.

Untul se taie cuburi si se amesteca bine cu lingura de lemn pentru a scoate eventual zerul din el. Chestia asta e ff importanta, altminteri se taie crema !!!!. De asemeni, untul NU se lasa la temperatura camerei, caci nu mai iese apa din el. . Eu am lasat untul la temperatura camerei si crema s-a taiat !!. Asa se face ca pe 31 decembrie la ora 18 sotul alerga prin Bucuresti cu crema dupa el la Buni s-o dreaga... !! biggrin.gif ohmy.gif
Dupa scoaterea zerului din unt si dupa racirea laptelui cu ouale se amesteca cu mixerul si se adauga restul de cacao+ aromele. Desigur dupa gustul fiecaruia... Se pune la rece apoi macar o jumate de ora.

Nuca glasata
Miezul de la 30 de nuci ( sau alune - e mai simplu se gasesc la supermarket), 250g zahar.

Zaharul se pune intr-o cratita pe foc si se topeste pina devine sticlos, se dauga nucile mestecind continuu pina se acopera integral cu zaharul topit. Se rastoarna pe fundul unei tavi unsa in prealabil cu unt. Cind se incheaga putin, cit e CALD sa se poata modela, se desprinde cu lingura de lemn de pe fundul tavii. Dupa racire de tot - devine casanta- se zdrobeste cu sucitorul in bucatele mici.

Blatul se taie in 3 , ( Buni pune partea de jos la mijloc - pe care o cresteaza ca sa se insiropeze bine) se inziropeaza cu pensula bine, ( Buni m-a invatat sa incerc cu degetul, se simte la pipait blatul daca e uscat sau nu) apoi se umple cu crema. Deasupra se topeste ciocolata ( Buni cresteaza ciocolata cu cutitul , o face "fulgi" si o pune pe calorifer sa se inmoaie. Pina pregateste restul e tocmai gata). Asa am facut si eu. Nu se arde si nu e nici prea subtire.
Pont de la Buni - in ciocolata se pune putin ulei ca sa fie elastica si atunci cind tai cu cutitul tortul ciocolata de deasupra sa nu se crape.


Se baroteaza pe margini cu nuca glasata si se decoreaza cu crema dupa talent si gust.

Pofta Buna!

.

Editat de georgi30, 06 January 2009 - 10:57 AM.


#24 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 12 January 2009 - 12:03 AM

CITAT(Adriana Nicoleta @ Dec 2 2008, 09:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Postarea retetelor se poate face pina pe data de 11 ianuarie, ora 24 (ora Romaniei)

Les jeux sont fait, rien ne va plus. smile.gif



#25 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 January 2009 - 12:19 AM

Iata rezultatul concursului:
1. raluca elena - a. Lasagna de dovlecei
b. Tagliatele din legume
c. Florentine cu inghetata de menta si spuma de ciocolata cu ghimbir = 193 puncte
2. Mudjahista - My Wedding Cake = 184 puncte
3. Edith - Tort mousse cu jeleu de capsuni = 167 puncte
4. cris69 - rulada de pui = 164 puncte
5. psyche - MENIU FITZOS DE CRACIUN
a. Rulada cu 3 feluri de cascaval
b. Curcan umplut
c. Tort "Santa Klauss" = 153 puncte
6. Dan@ - Rulouri de peste cu corabioare de cartofi = 153 puncte
7. Dana Timcu- Ardei umpluti in stil spaniol = 153 puncte
8. Takitakikatoka - Tocana de coada de vaca in stil roman sau Coda alla vaccinara = 139 puncte
9. Edi - a. "repezita" sau supa crema de ciupercute
b. "idei trasnite" sau rulouri cu peste
c. "placinte ca la mama" = 111 puncte
10. georgi30 - TORT INSIROPAT = 108 puncte
11. simonacris - Pussle Anais – Prajiturele cu anason = 99 puncte
12. oxankiss - SALATA DE CRACIUN CU LEGUME SI PESTE SARAT = 79 puncte
13. ghassan - MANSAF = 66 puncte
14. mika1802 - gogosi de post = 49 puncte
15. julix_2007 - Oua umplute pe pat de ton cu maioneza = 47 puncte
16. ady - Biscuiti cu ciocolata = 39 puncte

Si podiumul de premiere smile.gif
premiul I (set Fondue) se acorda ralucai elena
premiul II (set pentru servit ceaiul) se acorda Mudjahistei
premiul III = set chinezesc de masa se acorda lui Edith

Biandra va intra in legatura cu voi pentru acordarea premiului.




0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi