Sari la conținut

Poză

Retete Montignac - Diplomat de vara


62 răspunsuri la acest topic

#1 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 11 July 2006 - 09:50 PM

Prajitura asta e specialitatea mamei mele pe timp de vara, doar ca am adaptat-o la Monti.
Alta variante de tort-diplomat in acest topic:

Diplomat de vara cu afine
Diplomat de vara cu mure si zmeura

Diplomat afine fara blat

DIPLOMAT DE VARA

Blatul e a lui boni (bineinteles) ;) de la prajitura cu nuca si crema diplomat(copy+paste)
-3 galbenusuri
-3 linguri (de supa) de fructoza
-150 gr unt
-2 linguri faina de soia
-2 linguri nuca macinata
-3 linguri cacao
-100 ml lapte caldut
-1 praf de copt
Se amesteca toate si se coc 20 min.
Poate mergea mai bine un blat de soia, dar n-am avut chef sa ma lupt cu el sa-l intind in tava. Sa nu uit, tava e de 20x25x6cm si mi-a ajuns la fix.

Crema
250ml frisca lichida
500ml iaurt degresat
2 plicuri gelatina de cate 7gr
fructoza dupa gust
coaja si zeama de la o jumatate de lamaie
o conserva de ananas (fara zahar, in suc propriu) 500gr (ARE IG PREA MARE, FOLOSITI ALTE FRUCTE)

Am batut bine frisca, am pus iaurtul sa se bata in continuare, am pus fructoza dupa gust si am uitat de ele in mixer pana am dizolvat gelatina in zeama de la ananas. Cand a fost dizolvata am turnat-o peste iaurt impreuna cu coaja, zeama de la lamaie si bucatile de ananas. Aruncat totul peste blat in aceeasi tava si lasat la frigider de seara pana dimineata.
Nu cred ca mai e nevoie sa zic ca puteti pune ce fructe va doreste sufletelul. Este foarte racoros si rapid.

[attachmentid=52895]

Miniaturi atașate

  • IMG_1291.JPG


#2 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 11 July 2006 - 09:58 PM

QUOTE(RalucaM @ Jul 11 2006, 10:50 PM)

Nu cred ca mai e nevoie sa zic ca puteti pune ce fructe va doreste sufletelul. Este foarte racoros si rapid.


si arata bestial icon_smile.gif

eu as pune fructe de padure daca sunt crude, sau altfel, asa cum ai pus tu, fructe din compot. dar ar fi pacat acum sa folosim fructe conservate cand geme piata de fructe proaspete.

am sa o execut si am sa "expun" si eu realizarea aici icon_smile.gif

#3 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 12 July 2006 - 07:42 AM

Vai Raluca , e super !
Eu sunt destul de neindemanatica ( asta ca sa sune frumos) la dulciuri complicate. Am avut prea multe esecuri si am cam renuntat dar asta m-as incumeta sa o fac.

As vrea sa aflu cate ceva :
- gelatina Oetker alba ( 10 gr) e suficient sau sa masor 14 gr. ? Pe plic scrie ca se dizolva in 0,5 l. apa, deci la tot amestecul inseamna ca se adauga 0,5 apa. Corect?
- frisca lichida o bat separat si dupa ce devine frisca adaug iaurtul ?
Intreb pt.ca nu vreau sa gresesc , ar fi inca un esec si ar fi prea mult pt.mine.
Boni, fac dupa ce o executi tu ca sa mai prind curaj.

#4 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 12 July 2006 - 09:35 AM

Ce draguta esti icon_biggrin.gif. Pune un plic din ala de gelatina linistita, eu sincera sa fiu am pus 2 pliculete la ochi. Da, frisca am batut-o mai intai singura si dupa aia am aruncat fructoza si iaurtul deodata si le-am mai tot mixat pana s-au ametit bine de tot. N-ai ce gresi la praji asta, in cel mai rau caz va fi un pic lichida si o vei manca cu lingurita direct din tava - acelasi gust.

Pupici si bafta!

#5 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 12 July 2006 - 11:32 AM

QUOTE(2heng @ Jul 12 2006, 08:42 AM)

Vai Raluca , e super !
Eu sunt destul de neindemanatica ( asta ca sa sune frumos) la dulciuri complicate. Am avut prea multe esecuri si am cam renuntat dar asta m-as incumeta sa o fac.

As vrea sa aflu cate ceva :
- gelatina Oetker alba ( 10 gr) e suficient sau sa masor 14 gr. ? Pe plic scrie ca se dizolva in 0,5 l. apa, deci la tot amestecul inseamna ca se adauga 0,5 apa. Corect?
- frisca lichida o bat separat si dupa ce devine frisca adaug iaurtul ?
Intreb pt.ca nu vreau sa gresesc , ar fi inca un esec si ar fi prea mult pt.mine.
Boni, fac dupa ce o executi tu ca sa mai prind curaj.


iti dau un "tip" despre gelatina: eu nu dizolv in 0.5 l un plic pentru ca mi se pare mult. depinde si in ce vreau sa o folosesc. deobicei pun vreo 2-3 linguri de apa/suc intr-un vas, pun acolo gelatina si o las la umflat. dupa ce se umfla vad cat lichid a absorbit si atunci decid daca mai pun lichid sau nu.
incerc sa o fac azi prajitura si incerc sa fac poze pas cu pas.

#6 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 12 July 2006 - 12:20 PM

Va multumesc pt.raspuns fetelor !
Mai am o nelamurire. E vorba despre LAPTE (in retete monti).
Deci se poate amesteca si cu ou si cu unt si cu nuci . . .o sa ma streseze de tot laptele asta, ba se poate ba nu se poate amesteca.
pupic.gif

#7 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 12 July 2006 - 12:33 PM

QUOTE(2heng @ Jul 12 2006, 01:20 PM)

Mai am o nelamurire. E vorba despre LAPTE (in retete monti).
Deci se poate amesteca si cu ou si cu unt si cu nuci . . .o sa ma streseze de tot laptele asta, ba se poate ba nu se poate amesteca.
pupic.gif


aici tre' sa-mi fac eu mea-culpa icon_redface.gif nu e bine. nu am adaptat corect reteta. trebuia sa folosesc smantana in loc de lapte.

si mai am o precizare la reteta Ralucai: am cautat IG-ul ananasului si la cel crud (proaspat)=45, asa ca nu e bine sa-l folosim la prajituri din astea.

Editat de boni, 12 July 2006 - 12:38 PM.


#8 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 12 July 2006 - 09:08 PM

am facut (asa cum am promis :) ) diplomatul de vara, cum mici modificari, si am pozat pas cu pas, deci:

ingredientele:
Blat
3 albuse
3 linguri fructoza
3 linguri ulei
3 linguri faina soia
3 linguri afine
un praf de copt
esenta de rom

Crema
250 ml frisca lichida
400 ml iaurt degresat
2 plicuri gelatina
fructoza dupa gust
afine
un plic gelatina pentru tarte (tortenguss)
Imagine_1_.jpg

Blatul
am batut albusele tare, cu esenta de rom si fructoza
Imagine_2_.jpg
apoi am adaugat afinele si am batut in continuare
Imagine_3_.jpg
pana am obtinut o frumoasa spuma de afine. puteam sa ma opresc aici ;)
Imagine_4_.jpg
apoi am adugat uleiul, faina de soia si praful de copt si am mai amestecat putin, dupa care am turtnat totul in forma de tort in care am pus pe fund hartie de copt. am dat la cuptorul incins si am redus focul la mic. am lasat cam 20 minute (depinde de cuptor)
Imagine_5_.jpg
intre timp am pus gelatina la inmuiat. am pus cele 2 plicuri in castronelul din imagine si am turnat peste ele apa, cam cat se vede in poza (deci nici pe departe 500 ml). am pus castronelul langa sticla de ulei ca sa se vada dimensiunile castronelului
Imagine_6_.jpg
dupa ce s-a umflat bine am pus castronelul pe marginea sobei, acolo pe unde iese caldura de la cuptor, sa se incalzeasca treptat. mi-a fost lene sa-l mai pun pe baie de aburi.
intre timp s-a copt si blatul si l-am pus frumos pe platoul unde voi "construi" tortul
Imagine_7_.jpg


Crema
am batut frisca
Imagine_8_.jpg
am adaugat iaurtul si fructoza si am batut in continuare
Imagine_9_.jpg
intre timp s-a dizolvat de tot gelatina. pun o poza cu lingurita in castronel, ca sa se vada cat e de limpede, adica nu mai e nici o zgrabunta de gelatina. asa calduta am turnat-o peste cele de mai sus si am amestecat in continuare. devine lichid amestecul, sa nu va speriati
Imagine_10_.jpg
am pus inelul in jurul blatulului racit, iar apoi am turnat afine peste blat
Imagine_11_.jpg
si am turnat amestecul pentru crema deasupra. sa aveti grija sa fie bine strans inelul. mie mi-a curs putin pe langa. l-am dat la frigider pentru vre-o cateva (2-3) ore
Imagine_12_.jpg
peste stratul intarit de crema am mai pus niste afine
Imagine_13_.jpg
si am turnat deasupra gelatina pentur tarte. aici am "zbarcit-o" pentru ca era prea calda si a cam topit din crema, nu a iesit asa clara cum trebuia
Imagine_14_.jpg
dupa inca o ora de stat la frigider am luat inelul la o parte. nu am mai avut frisca sa ornez (am uitat sa pastrez)
Imagine_15_.jpg
si asa arata sectiunea
Imagine_16_.jpg
si o felie
Imagine_17_.jpg

#9 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 12 July 2006 - 10:08 PM

Bineinteles ca ti-a iesit super. Nici nu ma asteptam la altceva.Cred ca are un gust minunat de la afine.
Totul pare asa de simplu cand citesc. . . . .
De ce ai inlocuit galbenusurile cu albusuri ? Asta m-a dezarmat total pt.ca mie nu mi-a iesit niciodata nimic bine doar din albusuri.Totul mi se dezumfla cand scoteam din cuptor si ramanea ca o "piele ". Pot sa pun si galbenusurile sau macar putina nuca pisata, poate asa nu se mai "tufleste" ??

#10 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 13 July 2006 - 09:03 AM

QUOTE(2heng @ Jul 12 2006, 11:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
De ce ai inlocuit galbenusurile cu albusuri ? Asta m-a dezarmat total pt.ca mie nu mi-a iesit niciodata nimic bine doar din albusuri.Totul mi se dezumfla cand scoteam din cuptor si ramanea ca o "piele ". Pot sa pun si galbenusurile sau macar putina nuca pisata, poate asa nu se mai "tufleste" ??

am vrut sa fac un blat mai pufos, de aceea am mers pe principiul pandispanului. eu am folosit doar albusurile pentru ca din galbenusuri mi-am facut maioneza sa amestec cu dovlecei fierti si cu ciupercute (sa-mi umplu frigiderul cu mancare monti :) )
daca ai vazut nici blatul meu nu e mare, tot asa s-a tuflit si el, da' nu-i bai. daca pui si galbenusurile o sa aiba tinuta mai buna.

#11 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 13 July 2006 - 09:11 AM

notworthy.gif Super a iesit! Merci ca m-ai scapat de facut poze ca acuma ma inarmasem si eu cu zmeura si afine pt portia a 2-a. icon_cheers.gif Boni, dovlecei fierti cu ciuperci si maioneza? Hmmm, tre incercat, pana acuma faceam doar ciuperci.

Si pt 2heng nike.gif



#12 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 13 July 2006 - 09:31 AM

QUOTE(RalucaM @ Jul 13 2006, 10:11 AM)

dovlecei fierti cu ciuperci si maioneza? Hmmm, tre incercat, pana acuma faceam doar ciuperci.


nu impreuna icon_smile.gif
deci: am facut o mare maioneza din cele 3 galbenusuri.
- o parte am amestecat-o cu ciuperci fierte si putina smantana. aici imi place sa mai adaug bucatele de cascaval sau cas sau telemea. este si o reteta de salata deosebita pe care am vazut-o la mama. se adauga straturi, straturi intr-un castron: un strat ciuperci, o lingura sos maioneza, un strat branza, o lingura sos maioneza, un strat sunca sau pastrama de pui, o lingura sos maioneza, un strat gogosari murati, o lingura de sos de maioneza si se incheie cu branza sau cascaval ras.
- o alta parte am amestecat-o cu dovlecei fierti, scursi bine si facuti piure. am pus si marar tocat si a iesit o pasta interesanta (da' nu de uns pe paine ca e cu grasimi). daca nu puneam marar si puneam ceapa tocata fin semana la gust cu vinetele.
- ca sa mearga si de uns pe paine am amestecat piure de dovlecei (adica dovlecei fierti, scursi bine si paserati) cu branza de vaci 0% si cu marar tocat.

#13 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 14 July 2006 - 07:21 PM

Gata, am facut-o !!!
Totusi nu sunt prea multumita din cauza gelee-ului rosu care sta in frigider de 2 1/2 ore si nu se intareste. Cand m-am plictisit sa astept, acum 15 minute, si am taiat o felie , a curs toata roseata jos si cred ca o sa inmoaie blatul care a iesit super pufos si gustos. Am " supt" cu niste servetele zeama din tava dar tot degeaba.
Spune-mi si mie , te rog, cum trebuia sa fac geleul rosu. Am facut ce scria pe plic si a iesit zemos si nu sclipeste clar cum e pe la cofetarii.

Miniaturi atașate

  • 195920.jpg


#14 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 14 July 2006 - 07:46 PM

QUOTE(RalucaM @ Jul 13 2006, 10:11 AM)

notworthy.gif

Si pt 2heng nike.gif


blob6.gif
icon_biggrin.gif

#15 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 14 July 2006 - 08:07 PM

Superbe prajiturile voastre. Aplauze la scena deschisa. Poate deschideti o cofetarie Monti, ar avea mare succes floare.gif

#16 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 14 July 2006 - 08:45 PM

QUOTE(2heng @ Jul 14 2006, 08:21 PM)

Gata, am facut-o !!!
Totusi nu sunt prea multumita din cauza gelee-ului rosu care sta in frigider de 2 1/2 ore si nu se intareste. Cand m-am plictisit sa astept, acum 15 minute, si am taiat o felie , a curs toata roseata jos si cred ca o sa inmoaie blatul care a iesit super pufos si gustos. Am " supt" cu niste servetele zeama din tava dar tot degeaba.
Spune-mi si mie , te rog, cum trebuia sa fac geleul rosu. Am facut ce scria pe plic si a iesit zemos si nu sclipeste clar cum e pe la cofetarii.


jeleul l-am facut exact cum scria pe plic. si s-a intarit. poate nu ai folosit acelas ca mine. eu am folosit Tortenguss de la Dr. Oetker, e gelatina de turnat pest tartele cu fructe. da' sa stii ca e mai bine fara jeleu deloc. ca l-am citit mai bine si contine nitel zahar. problema mare nu-i, ca la cat jeleu e in total nu se simte, dar ar fi muuuuuult mai sanatos fara. daca chiar trebuie sa arate festiv cred ca mai bine merge uns pe deasupra cu gem de afine (pentru contrast) si ornat cu frisca.


bravooooo pentru prajitura. in poza nu se vede ca e curs jeleul. e fotogenica prajiturica wink.gif

#17 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 15 July 2006 - 02:27 AM

2heng rocks! headbang.gif
wav.gif

Am facut cu zmeura, mmmm, dar amestecata acolo bine in iaurt. Eu nu folosesc deloc chestiile alea colorate pe deasupra, is chimicale in plus fara sens. Mi s-a facut si mai urat de gelatina colorata cand i-am vazut pe americani cum o manca la desert. Hai ca un pic deasupra la o praji merge, dar goala??? puke.gif

A, despre ce carte vorbiti? Eu am Ma hranesc ... , completa, daca o vrea cineva, nu sunt retete, doar principiile.

#18 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 15 July 2006 - 09:31 AM

QUOTE(boni @ Jul 14 2006, 09:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
jeleul l-am facut exact cum scria pe plic. si s-a intarit. poate nu ai folosit acelas ca mine. eu am folosit Tortenguss de la Dr. Oetker, e gelatina de turnat pest tartele cu fructe. da' sa stii ca e mai bine fara jeleu deloc. ca l-am citit mai bine si contine nitel zahar. problema mare nu-i, ca la cat jeleu e in total nu se simte, dar ar fi muuuuuult mai sanatos fara. daca chiar trebuie sa arate festiv cred ca mai bine merge uns pe deasupra cu gem de afine (pentru contrast) si ornat cu frisca.
bravooooo pentru prajitura. in poza nu se vede ca e curs jeleul. e fotogenica prajiturica ;)


Este acelasi pliculet de "tort-gelee" Oetker. M-am uitat atent pe foto de la tine.Probabil trebuia si pe el sa-l las pana se limpezea si pe urma la foc.A curs pe marginea prajiturii si tot acolo nu se mai intarea, cand miscam vasul cu prajitura,era lichida.Nu-i nimic data viitoare ( va fi f.curand) nu mai folosesc chestia asta. Pur si simplu il las cu fructe deasupra.

Inca ceva : am masurat apa de la gelatina alba si a fost 250 gr.pt. 2 pliculete. Cred ca putea sa fie mai multa apa pt.ca s-a inchegat f. repede.Ca sa iasa mai multa cantitate de "crema alba" pot sa pun mai multa frisca (500gr.) sau iaurt ? Sau mai bine stau linistita ca stric totul ???

#19 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 15 July 2006 - 02:52 PM

QUOTE(2heng @ Jul 15 2006, 10:31 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Inca ceva : am masurat apa de la gelatina alba si a fost 250 gr.pt. 2 pliculete. Cred ca putea sa fie mai multa apa pt.ca s-a inchegat f. repede.Ca sa iasa mai multa cantitate de "crema alba" pot sa pun mai multa frisca (500gr.) sau iaurt ? Sau mai bine stau linistita ca stric totul ???


ca sa iasa mai multa crema alba poti sa pui linistita mai multa frisca. cu iaurt nu garantez ca se incheaga bine, da' frisca poate fi cat de multa ( :) mie imi si place frisca) ca ea oricum e tare dupa ce o bati.

#20 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 15 July 2006 - 07:37 PM

Acuma cand am facut cu zmeura am pus in plus la reteta 400gr iaurt si un plic gelatina, restul la fel. A iesit f buna.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi