Sari la conținut

Poză

Retete Montignac - Prajitura cu mere


4 răspunsuri la acest topic

#1 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 25 July 2006 - 09:27 PM

am facut o placinta racoroasa de vara

PRAJITURA CU MERE (protido-lipidica)

3 oua
3 linguri fructoza
3 linguri ulei
3 linguri faina cu IG<35
arome (eu am pus vanilie)
mere cate aveti

prajitura e pe principiul tortului cu mere rasturnat. eu acum am mavut merele rase (pentru placinta fina cu mere a Simonei B.) asa ca am uns o tava cu unt (un strat gros de unt), am pus merele rase (se pot pune feliute sau merele intregi, doar cu miezul scobit, asa iese ca un tort), am presarat o lingura de fructoza, niste scortisoara, apoi am pus peste maglavaisul de pandispan (albusele batute spuma tare cu 2 linguri de fructoza si aroma de vanilie, apoi adaugat galbenusele, uleiul si faina de soia) si am dat la cuptor, la foc potrivit, jumatate de ora (depinde de cuptor).
dupa ce s-a copt am rasturnat-o pe un platou imediat, si am lasat-o sa se raceasca. in timpul asta s-a auto-insiropat blatul de la sucul merelor care acum sunt deasupra. initial am vrut sa o imbrac in frisca dar m-am gandit la mon si m-am razgandit tongue.gif pe asta o fac mai "dietetica". dar asa simpla nu arata bine asa ca am taiat-o iin doua si am suprapus-o astfel incat merele sa ramana la mijloc, si sa arate ca o placinta cu mere cu foi. daca o faceti ca mine trebuie sa puneti tratul de mere mai subtire, pentru ca mie asa mi-a iesit mult prea gros (pentru gusturile mele). daca o lasati in forma initiala si o imbracati in frisca puteti pune stratul de mere cat de gros vreti.

n-am poza decat cu produsul final:
[attachmentid=54229]
e foarte racoroasa, mai ales ca o tin in frigider.

Imagini atașate

  • Imagine_2_.jpg


#2 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 25 July 2006 - 10:00 PM

Da, fac si eu tortuletul acesta de mere, dar dupa ce apar merele "autohtone", toamna.
Il fac pt.ca e f.usor de facut si necesita putin timp.
Nu stiu daca ai incercat cu mere intregi, e mult mai aspectos (chiar si in sectiune) si poate ca nu mai necesita frisca. pui doar boabe de dulceata visine (fireste monti) in "funduletul" marului (care devine fata tortului). Zic asta, pt.ca te-a nemultumit aspectul tortului.

#3 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 25 July 2006 - 10:20 PM

QUOTE(2heng @ Jul 25 2006, 11:00 PM)

Da, fac si eu tortuletul acesta de mere, dar dupa ce apar merele "autohtone", toamna.

merele sunt mere de vara din curte de la mama sotului (i se mai zice si soacra icon_smile.gif da' nu se tongue.gif )

QUOTE(2heng @ Jul 25 2006, 11:00 PM)

Nu stiu daca ai incercat cu mere intregi, e mult mai aspectos (chiar si in sectiune) si poate ca nu mai necesita frisca. pui doar boabe de dulceata visine (fireste monti) in "funduletul" marului (care devine fata tortului). Zic asta, pt.ca te-a nemultumit aspectul tortului.

da. asta e tortul dupa care m-am luat ca inspiratie. dar eu aveam deja merele rase (ii facusem sotului placinta clasica cu mere) de aceea a iasit asa. si a mers mai repede. merele, daca sunt intregi, nu trebuie puse intai ele la cuptor sa se inmoaie si abea mai tarziu turnat pandispanul? nu mai tin minte exact cum e. am sa fac si un tort "mai festiv" la sfarsit de saptamana ca am mere cu sacul.

#4 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 25 July 2006 - 10:21 PM

QUOTE(boni @ Jul 25 2006, 10:27 PM)

initial am vrut sa o imbrac in frisca dar m-am gandit la mon si m-am razgandit tongue.gif pe asta o fac mai "dietetica".



laugh.gif
Boni, nu trebuia sa te gandesti s-o imbraci in frisca, puteai sa-i pui o lingurita de frisca pe fiecare felie cand o serveai laugh.gif Glumim noi, dar dintre noi doua numai tu ai reusit sa mai incapi in blugii de dinainte de sarcina icon_biggrin.gif

E minunata prajitura, si chiar am un borcan de piure de mere acasa.... dar cred ca-l mananc asa, ca mi-a taaaare cald si lene ca sa coc ceva


#5 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 26 July 2006 - 06:22 AM

QUOTE(boni @ Jul 25 2006, 11:20 PM)

merele sunt mere de vara din curte de la mama sotului (i se mai zice si soacra icon_smile.gif da' nu se tongue.gif )
da. asta e tortul dupa care m-am luat ca inspiratie. dar eu aveam deja merele rase (ii facusem sotului placinta clasica cu mere) de aceea a iasit asa. si a mers mai repede. merele, daca sunt intregi, nu trebuie puse intai ele la cuptor sa se inmoaie si abea mai tarziu turnat pandispanul? nu mai tin minte exact cum e. am sa fac si un tort "mai festiv" la sfarsit de saptamana ca am mere cu sacul.

Exact, asa este. Mai intai la cuptor sa se inmoaie cu un piiiic de unt + zahar in "santul" ramas dupa ce ai scos codita si samburii (cu scula de rigoare).Untul il pui primul si presari cateva cristale de zahar.Eu pun si f.putina apa( o cescuta) in cratita si apoi la cuptor pana se evapora apa si se umfla coaja merelor. Torn pandispanul cand s-a racit putin si ung marginea cratitei (cu mana) inainte sa pun pandispanul (asa iese mai usor).Il rastorn numai rece pe platou , ca sa nu am surprize si sa trebuiasca sa "tencuiesc" tortul cu ramasitele de prin cratita.cratita mea de 24 cm. este fix pt. 4 oua.
Dupa cum ai observat, fiind ceva mai putin talentata la prajituri, mi-am facut niste STAS-uri si asa nu mai gresesc si fac "cu ochii inchisi" diverse retete, printre care si asta.
Abea aseara tarziu am vazut ca ai trecut la "traume" rulada. Daca nu te deranjeaza ti-as putea da niste sugestii pt.ca si asta face parte din "arsenalul" meu de prajituri facute cu ochii inchisi, fiind ceva usor si mai ales rapid.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi