Sari la conținut

Poză

Retete Montignac - Gemuri si dulceturi


183 răspunsuri la acest topic

#1 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13872 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 07 September 2006 - 10:45 AM

Deoarece s-au mai adaugat si alte "gemuri" la acest topic am sa le scriu asa cum le veti gasi, pe masura ce sunt postate, ca sa va descurcati mai usor :


gem de prune
/ varianta fara gelfix ( post # 1)/ varianta fara fructoza si fara gelfix (post # 110) ,
gem de capsuni
( post # 12; # 15 ; # 18 ; # 24 ) ,
gem de mere
( post # 17) ,
gem de cirese
( post # 19) ,
gem de coacaze
( post # 20) ,
gem de portocale
(post #21 ; # 36) ,
gem de caise
/ varianta cu gelfix ( post # 29 ; # 70) ,
gem de caise
/ varianta fara gelfix (post # 30) ,
dulceata de visine
/ varianta fara gelfix ( post # 31) ,
gem de mandarine
( post # 32) ,
dulceata de ciresi albe amare
/ varianta cu gelifiant cu fructoza dr. Oetker (post # 45)

dulceata de afine
/ varianta fara gelfix ( post # 70)
gem de caise / varianta cu gelifiant cu fructoza dr.oetker (post # 67 + 69)
dulceata de piersici / varianta cu gelifiant cu fructoza dr.oetker (post # 67 + 69)
Magiun de prune (bistritene)facut de KikenHana - la retete in imagini
dulceata de rubarba (post # 165)




--///--


Am facut "gem de prune"si m-am gandit sa va dau cantitatile, poate va ajuta cu ceva experienta mea.

GEM DE PRUNE

5 kg prune ( am gasit o frumusete, brumarii)
1 kg. fructoza

Atat si nimic mai mult.
Le-am lasat de aseara (spalate si fara samburi) impreuna cu fructoza in vasul in care le-am fiert , acum, de dimineata.
Le-am pus foarte fierbinti in borcane , am "infofolit" borcanele cu tot ce am mai gros prin casa si le las asa, cuminti, 2-3 zile intr-un colt din camara.
Dar probabil ca stiti si voi sa faceti gem.
Eu am vrut doar sa va dau niste proportii intre fructoza si prune.
Mi-a ramas un plus de gem dupa ce l-am pus in borcane si inainte sa dispara de tot , i-am facut o mica poza , sa vedeti ce frumos este, ca de gustat au gustat altii si au fost f.f. incantati.

Miniaturi atașate

  • 112813.jpg


#2 crisa_s

crisa_s

    Big Chef

  • Membri
  • 581 posturi

Postat 07 September 2006 - 11:02 AM

hait taman la fix ai venit 2heng cu reteta de gem, ca tocmai vroiam sa intreb cata fructoza se pune, am facut aseara gem cu zahar, da am mai luat azi 3 kg de prune sa fac si pentru mine
telepatie ce sa mai icon_smile.gif
multam

#3 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13872 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 07 September 2006 - 11:26 AM

Ce bine-mi pare ca ti-a fost de folos !!!
A iesit asa de bun ca ma duc sa mai iau 5 Kg. La noi se mananca gem , nu ne jucam.
Sa nu intelegi gresit, eu abia ma ating de dulciuri. Nu prea ma omor dupa ele, poate pt. ca trebuie sa fac mereu . . .
Succes la gem !
pupic.gif

#4 crisa_s

crisa_s

    Big Chef

  • Membri
  • 581 posturi

Postat 07 September 2006 - 11:29 AM

pai si eu ma duc sa mai iau 2 kg sa fac 5 si sa folosesc proportia data de tine, ca sa nu ne abatem de la reteta, nu? icon_smile.gif

#5 Strumfa

Strumfa

    Bucataras

  • Membri
  • 138 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 October 2006 - 08:25 PM

Spre rusinea mea eu nu stiu sa fac gem....adica as putea sa o sun pe mama si ma dumireste imediat dar am o nelamurire: e aceeasi metoda indiferent ca se foloseste zahar sau fructoza??? adica procedura e identica?

Multzam tare mult,
Strumfa

#6 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13872 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 02 October 2006 - 08:40 PM

Asa l-am facut mereu, adica atunci cand il faceam cu zahar. Nu difera decat faptul ca e fructoza in loc de zahar. Nu e greu deloc. Incearca-l. Nu ai ce gresi. Noi pe primul l-am terminat repede dar pe al doilea l-am ascuns pt. zilele reci si cu zapada.

#7 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13872 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 14 January 2007 - 09:50 AM

Fetelor, am adus subiectul acesta pt.ca vreau sa va intreb ceva pe cele care ati facut gem sau dulceata cu fructoza vara trecuta.

Eu am facut gem de prune, de afine, de visine si de gutui.
Ultimul borcanel cu afine pe care-l tineam pe post de "martor" (intr-un borcanel micut, micut ) aveam de gand sa-l pastrez mai mult sa vad cum se comporta pe termen indelungat. Nu s-a putut pt.ca a fost descoperit saptamana trecuta si in urale de fericire a fost terminat rapid.

Intrebarea mea este : mai aveti gem sau dulceata ?
Poate vrea si reuseste cineva sa pastreze inca vreo luna, doua, sa ne spuna si noua cum e cu fructoza asta in gemuri. Timpul trece repede si ne trezim vara si tre sa facem iar dulceata.
Eu nu am facut cantitate mare ca mi-a fost frica sa nu se strice, sincer !

#8 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 14 January 2007 - 11:18 AM

eu mi-am adus zilele trecute din pivnita un borcanel de gem de prune si e foarte "sanatos". cred ca mai am vre-o 2 si o sa incerc sa le pastrez mai mult sa vedem cum se comporta. am o precizare de facut: eu am facut toate gemurile cu gelfix (din acela fara zahar) si cu fructoza, normal.

#9 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13872 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 14 January 2007 - 02:35 PM

Eu, gemul de prune l-am facut fara gelfix. Nu am folosit niciodata asa ceva pana la pregatirea afinelor cand batuta la cap de o prietena , am incercat. Imi propusesem sa pastrez si cu gelfix si fara cate o mostra dar. . . .imposibil !!! Nu-mi placea gelfixul ca ma gandeam ca are tot felul de chestii care tin tare dulceata.

Am facut 10 Kg prune adica in 2 randuri cate 5 Kg. Asa stiu eu reteta de la mama (5 Kg)si asa am facut-o mereu. Fiind aceasta cantitate am pus-o ca de obicei ( pe vremea cand faceam cu zahar) in borcane mai mari ( 1,500 gr) si am observat ca daca statea cateva zile dupa ce am desfacut borcanul, facea putina , putina "floare" ceea ce cu zahar nu se intampla.


#10 mumtza

mumtza

    Captain Cook

  • Membri
  • 240 posturi
  • Location:romania

Postat 15 January 2007 - 09:37 PM

Buna fetelor! Am facut si eu in toamna gem de prune si de pere.Ce-i drept nu mi-a iesit prea dulce (mie oricum nu-mi place dulce, probabil m-am dezobisnuit de zahar).Nu mai stiu cantitatile fructoza/ fructe.Am desfacut sapt trecuta un borcan cu gem de pere, a stat f bine(este depozitat pe balcon).Ieri am desfacut un borcan de compot de prune si unul de caise( in afara faptului ca este mai putin dulce , nu se simte nici o diferenta in comparatie cu cele preparate cu zahar).In vara o sa prepar tot felul de dulceturi..


#11 crissy77

crissy77

    micro Bucatar

  • Membri
  • 41 posturi
  • Location:Romania, Gura Humorului

Postat 18 February 2007 - 07:52 PM

Eu tin acest regim de putin timp si nu am reusit sa-mi fac gem pentru iarna. Asa ca folosesc gem cumparat. Pe borcan se specifica a se pastra la frigider dupa desfacere. Deci, ma gandesc eu ca fructoza nu conserva la fel de bine ca zaharul.
Eu m-am gandit la urmatoarea varianta de pastrare pe termen lung: dupa ce torn gemul in borcane si pun capacul, sterilizez borcanele cateva minute in cuptor. Am facut asa cu sucul de rosii preparat special pentru fetita mea, nu i-am pus nici zahar, nici sare si nici aspirina si s-a pastrat foarte bine.

Editat de crissy77, 18 February 2007 - 07:58 PM.


#12 puskin

puskin

    Master of disaster

  • Membri
  • 3776 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Sibiu

Postat 28 March 2007 - 08:44 PM

Buna,

eu nu am reusit sa gasesc un gem conform, asa ca mi-am facut.

Am cumparat 2 pungi de capsuni congelate ( 700g in total), le-am dezghetat , am pus fructoza din ochi si le-am pus pe foc. Cred ca le-am tinut la fiert cam 20 de minute.

Mi-a iesit un borcan obisnuit, din ala de 400g. Varianta aceasta insa nu merge decat daca papati gemul relativ repede si il pastrati in frigider, altfel nu tine.

Al meu a iesit putin acrisor, deci mai trebuia fructoza, dar foarte parfumat. Poze n-am ca l-am pus deja in borcan.

Ruxandra

#13 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13872 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 28 March 2007 - 10:51 PM

Bravo Ruxandra , ma bucur ca-ti poti face placerea.
Trebuia totusi sa tii minte cata fructoza ai pus si in functie de gustul obtinut sa faci data viitoare gemul perfect.
Daca-ti mai faci gem din fructe congelate, sa le pui asa congelate de cu seara intr-un vas cu fructoza peste ele si a doua zi doar le fierbi in apa care si-au lasat-o.
Pupic

#14 puskin

puskin

    Master of disaster

  • Membri
  • 3776 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Sibiu

Postat 29 March 2007 - 10:12 AM

Mersi Rodica, asa am sa fac.

Aveau la supermarket si zmeura congelata si afine ( sau ceva fructe de padure), deci am sa mai repet experienta ca mi se pare foarte usor de facut si e un dulce bun.

Ruxandra

#15 doinaro3

doinaro3

    Big Chef

  • Membri
  • 570 posturi
  • Location:Bucuresti-Romania

Postat 05 May 2007 - 04:29 PM

Am pregatit si eu un gem de capsuni dupa reteta frantuzoaicei din Lyon, mai precis am facut din
500 gr capsuni la care am adaogat
50 gr fructoza (mie mi s-a parut ok ca gust, desi frantuzoaica pusese 50 gr fructoza la 1 kg capsuni_).
Am adaogat si gelatina compozitiei, cand am luat capsunile de pe foc (1 pliculet de 10 grame dr.oetker, dizolvat in apa 10 minute)

De fapt aici ar cam fi problema mea, ca pe pliculetul de gelatina nu sunt mentionate ingredientele (atat doar scrie, gelatina fin marunta alba pentru 0,5 l lichid).O fi in regula faptul ca am adaogat gelatina, stiti voi alt liant pentru gem /dulceata care sa fie conform M.M ?

p.s. mi-au iesit mai mult de doua borcanele de gem, din cele pe care le aveam cumparate de la Arovit, am calculat la pret mi-au revenit cam la fel ca Arovitul (20.000 lei/borcan) dar incomparabil la gust...

#16 onaf

onaf

    Master of disaster

  • Membri
  • 2527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 08 May 2007 - 02:37 PM

eu nu mai cumpar de laArovit mad.gif . ce-am gasit pe eticheta lor mi-a ridicat parul pe cap. am depistat gemurile nemtesti Schwartau, fara zaharina sau alti indulcitori sintetici, fara coloranti, fara conservanti (fapt pentru care, dupa desfacere, borcanul trebuie bagat musai la frigider).
problema e ca nemtii astia costa spre 80.000 de lei vechi borcanasul de 250 g. Asa ca va foarte multumesc pentru retetele de gem, ca fara voi as ajunge la sapa de lemn. laugh.gif

later edit: e vorba de Schwartau Diat. ca mai e si varianta Extra, pentru ne-monti...

Editat de onaf, 08 May 2007 - 02:39 PM.


all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#17 matache_43879

matache_43879

    Bucataras

  • Membri
  • 50 posturi

Postat 06 June 2007 - 11:44 AM

Am făcut şi eu marmeladă de mere, pentru consum imediat, nu cred că rezistă mai mult de o săptămană tongue.gif :

3 mere mari, cca 600 gr, tăiate cubuleţe mici
2 linguri de fructoză
zeama de la 1/2 de lămaie
zeama de la o portocală
scorţişoară


Am fiert totul, la foc mic pană a scăzut tot lichidul, merele au căpătat consistenţa unui piure. A rezultat un borcan de 6oo ml. Il ţin in frigider. Foarte bun la micul dejun sau ca toping la ingheţată (monti).

#18 doinaro3

doinaro3

    Big Chef

  • Membri
  • 570 posturi
  • Location:Bucuresti-Romania

Postat 07 June 2007 - 09:20 AM

(onaf @ May 8 2007, 12:37 PM)

eu nu mai cumpar de laArovit mad.gif . ....

Eu am facut gem de capsuni dupa o reteta pe care mi-a pus-o la dispozitie PUIULETU o citez:
Gemul de capsuni l-am facut asa:
4 kg. capsuni si 5-6 linguri de fructoza le-am amestecat dupa ce am zdrobit capsunile si le-am pus la foc vreo ora si ceva amestecand permanent. Inaine sa iau cratita de pe foc am adaugat 4 aspirine facute praf si am mai dat vreo cateva clocote. Am turnat gemul fierbinte in borcane (au iesit 8 borcane de 380g). Le-am sterilizat o ora in prima zi si o ora a doua zi. Asta este gem pentru la iarna
.

Eu am pus mai multa fructoza, ca nu mi se parea suficient de dulce, si am fiert mai mult de o ora, ca mi se parea prea subtire...
Iese foarte foarte bun! Mananci de nu te mai opresti...

#19 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 11 June 2007 - 01:52 PM

Am facut o dulceata de cirese cu fructoza.

A iesit dementiala. Am pus cam vreo
2kg de ciresesi
200g fructoza.


Am curatat ciresele de samburi cu multa migala si nervii la pamant, pana la 00.30 in noapte, si am adaugat fructoza cam 100g. Le-am amestecat cu zeama de la o lamaie si le-am lasat peste noapte. Dimineata le-am pus la fiert dar inainte am adaugat si un plic de Gelfix ca sotiorul meu e innebunit dupa dulceturile gelifiate din comert, cele clasice nu-l mai multumesc. Am fiert cam 20 minute si am mai adaugat fructoza dupa gust(in total cam 200g).
Din lipsa de baton de vanilie am pus un plic de zahar vanilinat rolleyes.gif dar sper ca nu se (de)pune. Le-am pus fierbinti in borcan si le-am lasat 5 minute pe capac si dupa aia le-am intors. Nu vor rezista pana la iarna dar mai fac sigur si astept sa se coaca si visinii din curte ca sa-i casapesc si pe ei. De capsuni n-am incercat dar am cumparat unul din acela nemtesc cu indulcitori si era... buuun rau.

#20 onaf

onaf

    Master of disaster

  • Membri
  • 2527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 21 February 2008 - 05:45 PM

Scriu si eu aici, ca e cit de cit 'la tema':
Mi s-a pus pata ca poftesc la dulceata de coacaze si mi s-a mai pus o pata ca as putea incerca s-o fac din coacazele uscate care se vind la punguta in magazinele de naturiste :D
Nu stiu daca am procedat corect sau logic sau in spiritul unei bucatarii de bun-simt, dar mi-a iesit, pe cuvint!

Am pus la muiat intr-un pic de apa vreo
300 g de coacaze uscate, ca atita mai avema intr-o punga.
Intre timp am fiert fructoza in vreo doua pahare de apa si vreo doua linguri de lamiie, am rasturnat si coacazele semi-uscate in oala, am fiert vreo ora, mi s-a parut ca nu se leaga, am pus vreo lingura de Gelfix si dupa vreun minut sau doua am inchis focul.
Am turnat fierbinte in doua borcanele, pe care le-am sprijinit in capac, cum am citit pe-aici si prin alte parti.
Toata familia s-a innebunit dupa rezultat.

Am tras doua invataminte: nu e nevoie de nici un Gelfix, ca se supra-intareste. Nici ca mai pun data viitoare.
Puteam sa pun chiar ceva mai multa apa (n-am stiut cita sa pun din cauza ca era vorba de fructe uscate, una la mina, si eu oricum sint semi-afoana la gatit, doi la mina).
Dar, ca gust, dulce-acrisoara (de la lamiia in cantitate putin mai mare decit in retetele pe care le-am citit pe net), a iesit o nebunie.
Va multumesc tuturor, ca fara lucrurile pe care le-am invatat de la voi n-as fi indraznit niciodata sa fac una ca asta.
floare.gif

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi