Sari la conținut

Poză

Retete montignac - Prajitura (tort) cu mere


36 răspunsuri la acest topic

#1 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 04 October 2006 - 06:47 PM

PRAJITURA ( TORT ) CU MERE
Principiul este acelasi ca la prajitura rapida cu prune. Se face tot asa de repede si usor.

Mere, atatea cat sa se aseze frumos in cratita. A mea are 20 cm.
Se poate face si cu merele rase

Blatul (este de fapt un pandispan simplu)
4 oua
4 lg. fructoza (zahar)
2-3 lg. ulei
6 lg. cu varf nuca rasnita
2 lg. mai rase cacao / faina conforma (eu am pus de linte)
scortisoara ( cu generozitate)

De data asta nu am mai pus cacao ca la prajitura cu prune dar cine doreste poate pune

Se unge cratita cu unt (fundul si peretii) , aceeasi cratita cu care sunt obisnuita sa fac orice prajitura care necesita 3-4 oua (deci 20 cm.)
Asez frumos merele scobite (in ambele parti). In scobitura fiecarui mar (normal ca cea de sus) pun fructoza, scortisoara si o bucatica de unt. Apoi presar fructoza si scortisoara peste toate merele din cratita , adaug 5-6 lg. apa in cratita si o bag la cuptorul incalzit la temp. medie (180 gr)
In poza este momentul inainte de a o pune in cuptor.

153820.jpg


Va sta in cuptor 45-50 minute depinde si de mar. Proba se face apasand cu degetul pe mar si daca e destul de moale (nu fleasca) atunci e gata. Deasemeni coaja marului se increteste de la copt, asa cum se vede si in poza. Marul trebuie sa ramana intreg ca sa se vada frumos la sfarsit.
Se scoate din cuptor.

172810.jpg


Nu va grabiti sa faceti blatul inainte, pt.ca nu este cazul. Nici nu stiti cat vor sta merele in cuptor si blatul se poate "lasa" daca asteapta prea mult. Eu am facut merele azi dimineata ,le-am scos din cuptor si am fost plecata pana dupa pranz cand am continuat prajitura.

Se face blatul, am mai scris, eu fac cu albusele batute separat, dar fiecare din voi poate face asa cum obisnuieste.
Se rastoarna blatul (pandispan) care e destul de fluid, peste merele racorite si se pune iar la cuptorul incalzit (asta e obligatoriu) pana creste si se coace . Incercati cu scobitoarea.

191615.jpg


#2 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 04 October 2006 - 06:56 PM

Inainte de a rasturna prajitura pe platou, treceti cu un cutit pe marginea cratitei pt. a deslipi blatul de marginea ei.Rasturnati prajitura imediat, nu e nevoie sa mai stea.
In poza vedeti cum arata rasturnat si merele care au ramas destul de intregi si frumusele.
Cam asta ar fi.
Eu il pastrez in frigider acoperit cu cratita respectiva ,tai din el portiile cat am nevoie si pe urma la rece tot acoperit.Nu-l acopar dela inceput cu frisca ci pun "ornament" atunci cand il servesc.

191846.jpg 094858.jpg


#3 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 04 October 2006 - 06:58 PM

Si un detaliu, poate va fac pofta sa-l pregatiti !

Miniaturi atașate

  • 095643.jpg


#4 Lizura

Lizura

    a dancing miracle...

  • Membri
  • 3318 posturi
  • Gender:Female
  • Location:CA

Postat 06 October 2006 - 12:22 AM

Da! Eu ma apuc sa il fac! Chiar acum am merele n cuptor! Dar fara scotisoara pt ca imi intoarce stomacul pe dos...
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with. - Michael Jackson-
http://www.mjquotes.com/quotes.htm

#5 Lizura

Lizura

    a dancing miracle...

  • Membri
  • 3318 posturi
  • Gender:Female
  • Location:CA

Postat 06 October 2006 - 06:34 AM

Gata tortuletul!Niam niam tare buuuuuuuun!

Miniaturi atașate

  • IMG_1581.jpg

If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with. - Michael Jackson-
http://www.mjquotes.com/quotes.htm

#6 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 06 October 2006 - 08:18 PM

(Lizura @ Oct 6 2006, 07:34 AM)

Gata tortuletul!Niam niam tare buuuuuuuun!

Ma bucur ca l-ai facut smiliehello.gif
Dece este asa de "blond", nu ai pus nuca ?

#7 Lizura

Lizura

    a dancing miracle...

  • Membri
  • 3318 posturi
  • Gender:Female
  • Location:CA

Postat 06 October 2006 - 09:05 PM

Nu am pus nuca si in genere ouale organice dau si ele un aspect "platinat" laugh.gif
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with. - Michael Jackson-
http://www.mjquotes.com/quotes.htm

#8 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 06 October 2006 - 09:24 PM

(Lizura @ Oct 6 2006, 10:05 PM)

Nu am pus nuca si in genere ouale organice dau si ele un aspect "platinat" laugh.gif

Aha , am inteles icon_rotf.gif

#9 kyra

kyra

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi

Postat 29 October 2006 - 07:27 PM

Doamne, cata pofta mi-ati facut ! Trebuie sa fac si eu. Si adica nu ingrasa daca este monti?

#10 tasha

tasha

    Captain Cook

  • Membri
  • 231 posturi

Postat 28 January 2007 - 04:23 PM

ridic topicul acesta smile.gif
am facut si eu astazi prajiturica cu mere smile.gif
am folosit zaharina lichida (am ramas fara fructoza ) ...bunaaa tare smile.gif
e mai mult pt. tata, dar stiu ca e buna pt. ca am gustat si eu un pic smile.gif

si acum dovada: smile.gif

Editat de tasha, 28 January 2007 - 04:24 PM.


#11 tasha

tasha

    Captain Cook

  • Membri
  • 231 posturi

Postat 28 January 2007 - 04:34 PM

[attachmentid=81817]

Miniaturi atașate

  • Picture.jpg


#12 puskin

puskin

    Master of disaster

  • Membri
  • 3776 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Sibiu

Postat 20 May 2007 - 09:52 PM

Rodica,

am facut ieri prajitura asta, dar nu am avut aparatul acasa sa o pozez :angry: .

Eu am pus doar faina de migdale ( cred ca vreo 7 linguri asa mai cu varf).

A iesit nesperat de buna, frageda....am mancat-o deja pe toata, ieri si azi :lol: . Concluzia mea: usor de facut, usoara, pentru iubitorii de praji cu fructe.

Iti multumesc mult pentru reteta asta, eu eram un fan al tortului de mere ( cel cu blat de pandispan clasic).

Ruxandra

#13 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 20 May 2007 - 11:13 PM

smile.gif rodica
merele dupa ce -s coapte ..ramin cu coaja pe ele , cind pui aluatul de blat?..
..in poza ta cu ele scoase din cuptor - vad coaja , dar in aia gata ....imi par fara coaja //// ohmy.gif

thx rolleyes.gif
Fan n_puiu!

#14 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 21 May 2007 - 07:12 AM

QUOTE(Nasha @ May 21 2007, 12:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
:) rodica
merele dupa ce -s coapte ..ramin cu coaja pe ele , cind pui aluatul de blat?..
..in poza ta cu ele scoase din cuptor - vad coaja , dar in aia gata ....imi par fara coaja //// :o

thx rolleyes.gif

Da, da, sunt cu coaja pe ele. Cand le scoti din cuptor nu mai umbli deloc la ele , pai nu ma bagam eu la prajituri asa de complicate, cu decojit dupa . . . . Talentul meu e limitat
Prajitura asta o faceam "pe vremuri" doar cu faina alba, puteam s-o fac cu ochii inchisi D.gif
P.S.- poti sa faci blatul din orice faina monti, faina de migdale e f.buna dar aici costa cam mult asa ca noi le mai amestecam. Mie soia nu-mi place, mi se pare mereu ca miroase indiferent cu ce o amestec . . . .

#15 antzuka

antzuka

    Master of disaster

  • Membri
  • 1594 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:mersul pe munte, gatitul, croitoria

Postat 08 July 2008 - 02:32 PM

am facut si eu e superba!eu am taiat feliute merele le-am lasat oleaca p foc mic in oala imreuna cu scortisoara si fructoza!apoi am turnat merele in tava si aluatul peste(in aluat nu am pus nuci dar am pus putina cacao)si acum foto!felicitari 2heng pentru asa o minunatie de tort imi pare rau ca nu am frisca dar merge si asa floare.gif tongue.gif


scuzati proasta calitate a fotografiilor

Imagini atașate

  • DSC02850.JPG
  • DSC02853.JPG
  • DSC02859.jpg
  • DSC02857.JPG

A cup of health-drink it every day, health taste good


.....lumea este în mîinile celor care au curajul să viseze şi să îşi asume riscul de a trăi propriile vise.....Paulo Coelho




#16 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 08 July 2008 - 03:13 PM

QUOTE(antzuka @ Jul 8 2008, 03:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
am facut si eu e superba! eu am taiat feliute merele le-am lasat oleaca p foc mic in oala imreuna cu scortisoara si fructoza! apoi am turnat merele in tava si aluatul peste(in aluat nu am pus nuci dar am pus putina cacao)si acum foto!felicitari 2heng pentru asa o minunatie de tort imi pare rau ca nu am frisca dar merge si asa floare.gif tongue.gif
scuzati proasta calitate a fotografiilor

Bravo Antzuka :pupic: minunat ti-a iesit.
Ti-am mai zis, nu mai este un secret , esti o mare mancatoare de dulciuri. Cred ca vrei sa te situezi pe locul 2 imediat sub Boni. Daca o tot asa , parca vad ca treci pe locul 1 :D !
Dar de ce ai mai muncit sa tai in bucatele marul ? Puteai sa-l pui intreg cum am facut eu.
Poti s-o faci numai cu cacao, numai cu faina de migdale ca Ruxi, fara nuca, iese tot asa de buna .
Succes in continuare la "cotrobait" prin retete, asa mai ne aducem si noi aminte de inceputurile noastre. . . .

#17 antzuka

antzuka

    Master of disaster

  • Membri
  • 1594 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:mersul pe munte, gatitul, croitoria

Postat 08 July 2008 - 07:23 PM

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
pai da fara dulce greu supravetuiesc

pai m-am chinuit cu taiatul merelor pentru ca nu aveam de ajuns e mere adik imi mai trebuia unul pentru a umple tava laugh.gif laugh.gif si o tava mai mik nu aveam smile.gif si asa taiate a fost numai bun:D biggrin.gif
A cup of health-drink it every day, health taste good


.....lumea este în mîinile celor care au curajul să viseze şi să îşi asume riscul de a trăi propriile vise.....Paulo Coelho




#18 danamursa

danamursa

    Bucataras

  • Membri
  • 101 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2008 - 05:34 AM

buna fetele,am vrut sa fac si eu un tort de mere,dar a iasit o prajitura cu mere,forma fiind prea mare:
3oua,se bat cu 3 lg de fructoza,3 lg de iaurt,3 lg de faina integrala+3 lg de taratze si 3 lg de nuci rasnite.se pun 2 pliculete cu praf de copt.se amesteca cu mere curatate de coaja,taiate bucatele si scortisoara,se pune in tava ,se coace.
Sper sa va placa,sa aveti pofta!Vin cu poza cand ajung acasa,sunt proasta...sa incerc totusi ceva...

Editat de danamursa, 13 October 2008 - 05:38 AM.


#19 Nik26

Nik26

    Captain Cook

  • Membri
  • 370 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 01 March 2009 - 07:10 PM

Am facut ieri prajitura cu mere (am folosit soia). tongue.gif A avut un succes teribil (prietenul meu nu se da in vant dupa mancarurile Monti, dar a spus ca la asta nu se simte soia si pare o "reteta normala" biggrin.gif ). Eu o facusem doar pentru mine, insa se pare ca a fost prea buna si am avut concurenta. laugh.gif

Miniaturi atașate

  • SDC10194.JPG


#20 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 01 March 2009 - 11:21 PM

Ce frumos ti-a iesit Nik26 ! Cata rabdare ai avut sa asezi merele !
Te cred ca nu s-a simtit soia pe langa mere si scortisoara !
Sunt destule prajituri care pot fi facute cu soia.
Acum 3 ani , pana sa descoperim amestecul minune ( tarate+faina) sau faina de migdale faceam numai cu faina de soia toate prajiturile



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi