Sari la conținut

Poză

Retete Montignac-Tort de bezea cu crema de lamaie


16 răspunsuri la acest topic

#1 ruth

ruth

    Bucataras

  • Membri
  • 62 posturi
  • Location:Ireland

Postat 20 November 2006 - 10:26 AM

Am descoperit un nou tort ffff delicios si usor de adaptat la monti tongue.gif ;

pun aici link-ul cu reteta postata de Elena of Sweden

http://www.culinar.r...rema-de-lamaie/


Tort de bezea cu crema de lamaie

Ingrediente:

Blatul:
4 albusuri,
176 gr. zahar (2 dl); (eu am inlocuit cu 4 linguri de fructoza)

Crema:
4 galbenusuri,
66 gr. zahar (3 / 4 dl zahar), (1-2 linguri de fructoza,dupa preferinta)
zeama si coaja de la 1/2 lamaie,
50 gr. unt nesarat;

Ornare:
2 dl frisca,
1/2 lingura zahar vanilat, (esenta de vanilie)
felii de mandarine


Mod de preparare:

Blatul:
Se bat spuma albusurile cu fructo
Bezeaua se intinde pe hartie pergament sub forma de 2 discuri.
Se coace la foc foarte mic 125 �C timp de 1 1/2 ora.

Crema:
Pe foc mic se amesteca galbenusurile cu zeama si coaja de lamaie pina se ingroasa.
Untul se taie in bucatele mici si se amesteca in crema.
Se lasa sa se raceasca.
Crema se pune intre blaturi.

Frisca se pune deasupra.
Se orneaza cu felii de mandarine. (eu am ornat cu cioco 70% cacao)

Scuze ca nu am fotografii cu modul de preparare

am facut pentru prima data bezea si nu eram sigura de reusita :D

#2 ruth

ruth

    Bucataras

  • Membri
  • 62 posturi
  • Location:Ireland

Postat 20 November 2006 - 10:33 AM

si acum ceva foto cu bunatatea de tort tongue.gif

[attachmentid=68486]tort_001.jpg

[attachmentid=68487]tort_003.jpg

si feliuta de rigoare tongue.gif
[attachmentid=68488]tort_014.jpg


E pus pe lista de sarbatori D.gif (ffff apreciat de sotul meu care nu e cu dulciurile,deci trageti voi concluzia rolleyes.gif )

#3 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 20 November 2006 - 11:15 AM

Vai ce minune Ruth!
Te cred ca e gustos, mie imi place tot ce este cu bezea dar nu-mi iese niciodata asa ca am renuntat de mult si mananc doar facut de altii.
Daca este vreun secret sa iasa bine foaia asta de bezea imi zici si mie , te rog ? Poate-mi fac curaj din nou. . . . .

#4 ruth

ruth

    Bucataras

  • Membri
  • 62 posturi
  • Location:Ireland

Postat 20 November 2006 - 11:22 AM

Singurul secret e sa-l coci la o temperatura cat mai scazuta(120-125)si timp indelungat,cel putin 90 de minute.Eu am facut pt prima data bezea,eram asa de stresata tongue.gif .Am fost socata cand le-am scos din cuptor si am vazut cat de bine aratau.Deci........INCEARCA,E FOARTE DELICIOS SI CREMOS tongue.gif

#5 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 22 November 2006 - 11:09 PM

Ruth, spune-mi te rog, cu ce ai batut fructoza+albusul ? Ai aparat sau cu mixerul simplu de mana ? Am ganduri serioase cu tortul asta si cu alte prajituri cu albus. Am ratat de atatea ori ca de data asta chiar e ultima cand mai incerc.

#6 ruth

ruth

    Bucataras

  • Membri
  • 62 posturi
  • Location:Ireland

Postat 23 November 2006 - 12:49 AM

Eu am batut cu mixerul. tongue.gif
Sheng sunt nerabdatoare sa-ti vad tortuletul si in acelasi timp sunt sigura de reusita.Mult succes :pupic:

#7 ruth

ruth

    Bucataras

  • Membri
  • 62 posturi
  • Location:Ireland

Postat 25 November 2006 - 11:40 AM

Ieri am refacut acest minunat tortulet tongue.gif a iesit super bun :)
Ca dovada o sa va pun si ceva pozici :lol:
Foilie de bezea inainte de a fi coapte
[attachmentid=69360]tort_029.jpg

Asamblat
[attachmentid=69361]tort_020.jpg
Bezeaua am tinut-o 2:30 de minute la cuptor.


[attachmentid=69366]tort_021.jpg
Si ornat cu frisca:
[attachmentid=69362]tort_015.jpg

O feliuta pt voi[attachmentid=69374]tort_026.jpg

Miniaturi atașate

  • tort_020.jpg
  • tort_026.jpg


#8 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 25 November 2006 - 11:42 PM

(ruth @ Nov 25 2006, 11:40 AM)

Bezeaua am tinut-o 2:30 de minute la cuptor.


adca 2 ore si jumatate?

#9 ruth

ruth

    Bucataras

  • Membri
  • 62 posturi
  • Location:Ireland

Postat 28 November 2006 - 01:24 PM

Da Boni,a fost nevoie de 2 ore si jumate pt ca am facut blatul din 5 oua (mai mici) si l-am copt la 120 de grade.Dupa doua ore de stat la cuptor,bezeaua nu era destul de uscata.
E cel mai simplu tort pe care l-am facut pana acum. tongue.gif

#10 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 28 November 2006 - 07:12 PM

Iarasi eu cu intrebarile mele. Pana nu ma lamuresc nu fac bezeaua.
Am citit ca ai pus impreuna zaharul si fructoza inca de la inceput.
Dupa alte sfaturi se bate mai intai albusul si apoi se adauga zaharul. Ma sfatuiesti, totusi, sa le pun toate odata ? Te intreb fiindca zici ca e prima data cand ai facut asa ceva si ai reusit din prima .
La un albus trebuie o lingura de fructoza, nu ?
As incerca prima data cu un singur albus si as face niste bezele sa-mi fac mana . . . icon_biggrin.gif

#11 ruth

ruth

    Bucataras

  • Membri
  • 62 posturi
  • Location:Ireland

Postat 01 December 2006 - 03:00 PM

In cel de al doilea tort am pus 6 linguri de Splenda(alt indulcitor nu aveam in casa si datorita timpului indelungat de coacere,din experienta proprie am observat ca indulcitori ca Splenda isi pierd din tarie,de aceea am pus 2 lg in plus)la 5 oua mai mici.
Albusurile le-am mixat cu indulcitorul de la bun inceput tongue.gif.
Saptamana trecuta am facut si bezele monti(sa-au terminat atat de repede incat nu am reusit sa le fotografiez laugh.gif )au iesit fff bune.
Incearca prima data cu niste bezele dintr-un albus,imposibil sa nu-ti iese(verifici din cand in cand si le lasi pana sunt uscate la temp.scazuta. pupic.gif

#12 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 01 December 2006 - 03:40 PM

(ruth @ Dec 1 2006, 05:00 PM)

In cel de al doilea tort am pus 6 linguri de Splenda(alt indulcitor nu aveam in casa

Te rog sa nu mai folosesti SPLENDA pt ca am citit chiar aseara un articol despre acest produs care m-a ingrozit.
Iti scriu aici numai o fraza : "Splenda se aseamana chimic mult cu pesticidul controversat DDT (descoperit a cauza daune la organe, daune genetice si reproductive)
Articolul intitulat "Controverse asupra folosirii indulcitorilor" este din revista "Best medical" supliment medical al revistei "best magazin" nr.11 din Nov.2006 .
Ai mare grija, informeaza-te si tu, nu te lua dupa reclame ademenitoare.


#13 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 December 2006 - 01:32 AM

of, ce m-am necajit cu bezelele astea... la mine pur si simplu nu se pot face. flacara minima a cuptorului le-a ars complet in mai putin de 20 de minute... imi vine sa pling. eram asa bucuroasa ca-i fac tortulet mamei (care tine si ea monti) de craciun...
nu va suparati pe mine, va rog, ca n-am vrut sa va stric cheful, am vrut doar sa ma vait si eu undeva, ca prea sint necajita.
dar o sa-mi treaca.

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#14 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 09 December 2006 - 10:22 PM

Ruth, ma bucur ca ti-a placut tortul meu si l-ai adaptat Monti. Pun aici link-ul corect:

http://www.culinar.r...?showtopic=7636

Este tortul pe care-l fac de vreo 15 ani! icon_smile.gif

P.S. Se poate aroma fructoza cu un baton de vanilie (intr-un borcanel cu fructoza se pune un baton de vanilie si se lasa cateva zile). In felul asta se foloseste fructoza si la ornat.
Blogul meu aici

#15 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 12 December 2006 - 05:27 PM

Infine, am reusit !

Nu-mi vine sa cred !

Totusi , imi spune si mie cineva de ce au iesit foile maronii ? Le-am lasat prea mult in cuptor ? Au fost prea groase foile? Eu asa cred.
Ruth si Elena ce dimensiune au avut foile voastre ? Eu am facut cantitatea din 3 oua.
Focul a fost mic si le-am tinut 1 ora si 50 min. In primele 30 min. a crescut asa de mult ca m-am speriat. Dupa ce am scos foile din cuptor (erau f.putin lipicioase deasupra), le-am mai lasat afara pana am pregatit crema si foile s-au uscat complect.

Vedere generala
[attachmentid=73566]161226.jpg

Detaliu
[attachmentid=73567]170452.jpg

#16 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 12 December 2006 - 05:41 PM

Felicitari Rodica - arata super tortul tau. Cred ca bezeaua ai lasat-o cam mult, sau temperatura era prea mare - dar daca este bun la gust, ca aspect este chiar frumos.

Da-mi si mie te rog, linkul pentru splenda. Ce-i cu DTTul? Se dau undeva detalii despre ingrediente?
Colega mea care are diabet consuma Splenda de 5 ani si este multumita. As putea sa-i zic sa se opreasca, dar as vrea s-o trimit sa citeasca undeva explicatii stiintifice.
Sa continuam dicutia aici
Am articolul si in lb. engleza http://www.pureinsight.org/node/4220

#17 cristinutza29

cristinutza29

    Big Chef

  • Membri
  • 534 posturi

Postat 05 January 2011 - 07:40 PM

Cum am promis am zis ca o sa pun si eu niste pozici cu delicatesele montignace preparete dupa retetle postate de voi.Astep cu mare drag atat criticile cat si aprecierile.Ceea ce eu am facut si sper ca m-am apropiat de ceea ce ati postat voi a fost:
1.tortul de bezea cu crema de lamaie numai ca in loc de bezea am facut un blat normal folosind bineteles faina monti 50:50 (tarate/faina integrala dietetica)

SDC10113.JPG



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi